Ðñüóôéìá ãéá ÷åéñáãþãçóç åðéôïêßùí óå 6 êïñõöáßåò ôñÜðåæåò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÔåôÜñôç 4 Äåêåìâñßïõ 2013

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/article2534742.ece/BINARY/w460/ddd.jpgΗ ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ αναμÝνεται να επιβÜλει πρüστιμα συνολικοý ýψους 1,7 δισ. ευρþ σε ομÜδα κορυφαßων ευρωπαúκþν και αμερικανικþν τραπεζþν για τη χειραγþγηση επιτοκßων αναφορÜς, üπως το Libor (διατραπεζικü επιτüκιο του Λονδßνου), δÞλωσε στο Ρüιτερ πηγÞ που Ýχει γνþση του θÝματος.

Ειδικüτερα, η Deutsche Bank και η Royal Scotland Bank (RBS) εßναι μεταξý των Ýξι μεγÜλων τραπεζþν, οι οποßες συμφþνησαν να καταβÜλουν πρüστιμα, συνολικοý ýψους - ρεκüρ 1,7 δισ. ευρþ, που επÝβαλε η ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ για τη χειραγþγηση επιτοκßων αναφορÜς.

Σýμφωνα με δημοσßευμα του πρακτορεßου Bloomberg, στη Deutsche Bank επιβλÞθηκε πρüστιμο 725 εκατ. ευρþ, που εßναι και το μεγαλýτερο στη συγκεκριμÝνη υπüθεση. Στη Societe Generale επιβλÞθηκε πρüστιμο 446 εκατ. ευρþ, στην RBS 391 εκατ. ευρþ και στην JPMorgan 80 εκατ. ευρþ, σýμφωνα με ανακοßνωση της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς.

"Αυτü που σοκÜρει üσον αφορÜ τα σκÜνδαλα των επιτοκßων Libor και Euribor δεν εßναι μüνο η χειραγþγηση των δεικτþν αναφορÜς, η οποßα αντιμετωπßζεται σε παγκüσμιο επßπεδο απü τις εποπτικÝς χρηματοπιστωτικÝς ΑρχÝς, αλλÜ επßσης η συνεννüηση μεταξý τραπεζþν που υποτßθεται üτι ανταγωνßζονται μεταξý τους", αναφÝρει ο Επßτροπος της ΕΕ για θÝματα ανταγωνισμοý Χοακßν Αλμοýνια στην ανακοßνωση.

Οι εποπτικÝς ΑρχÝς ανÜ τον κüσμο εξετÜζουν, εÜν περισσüτερες απü μßα δεκÜδα τραπεζþν, περιλαμβανομÝνων της Deutsche Bank και της JPMorgan, συνεννοÞθηκαν για να χειραγωγÞσουν τα επιτüκια αναφορÜς για να συγκαλýψουν το πραγματικü κüστος δανεισμοý τους. Τα πρüστιμα σε παγκüσμιο επßπεδο εßχαν υπερβεß τα 3,7 δισ. δολÜρια πριν απü τη σημερινÞ απüφαση, αλλÜ το κüστος για τις τρÜπεζες μπορεß να αυξηθεß, καθþς αντιμετωπßζουν διþξεις σε üλο τον κüσμο. Η συμφωνßα με την ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ περιλαμβÜνει τη διαπßστωση της ευθýνης (των τραπεζþν), η οποßα μπορεß να χρησιμοποιηθεß σε αστικÝς αγωγÝς.

 

Ακροτελεýτιο Σχüλιο:

Εßναι δυνατüν να μην προκαλεß αγανÜκτηση σε üλους μας η παραπÜνω αναφορÜ; ΜÝχρι τþρα μας εßχατε τρελÜνει με τους διεφθαρμÝνους ¸λληνες, τους τεμπÝληδες κ.λ.π. Τþρα τι Ýχει να μας πει η κα ΜÝρκελ; Θα καταδικÜσει την εθνικÞ τρÜπεζα; Μπα… δεν νομßζω!

ΚαλÜ λÝνε üτι «η πüρνη μιλÜει πÜντα για ηθικÞ και ο ανÝντιμος για εντιμüτητα»!!!! Τ’ ακοýτε φßλοι μας Γερμανοß;

ΜÞπως η Siemens και η Deutsche Bank εßναι εταιρεßες των διεφθαρμÝνων των ΕλλÞνων και δεν το γνωρßζουμε Þ μÞπως εßναι κÜποιοι Üλλου. ΛÝμε μÞπως;