Ôï ÁöãáíéóôÜí åßíáé ï êýñéïò ðñïìçèåõôÞò çñùßíçò ðáãêïóìßùò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐÝìðôç 14 Íïåìâñßïõ 2013

http://www.rnw.nl/data/files/images/lead/afghanistandrugsANP.jpgΣýμφωνα με Ýκθεση που δημοσιεýτηκε τη προηγοýμενη εβδομÜδα, οι καλλιÝργειες οπßου ειδικüτερα μετÜ το τÝλος του πολÝμου αυξÞθηκαν κατακüρυφα. Πριν την επÝμβαση της Δýσης η καλλιÝργεια οπßου εßχε απαγορευθεß απü τους ΤαλιμπÜν καθþς χαρακτηριζüταν ως αντι-ισλαμικÞ.

Το ΑφγανιστÜν, üμως, Ýγινε ο κýριος προμηθευτÞς ηρωßνης παγκοσμßως, ενþ οι εκτÜσεις στις φυτεßες σπüρων παπαροýνας – απü üπου παρÜγεται το üπιο – αυξÞθηκαν κατÜ 36% απü το 2012. ΣυγκεκριμÝνα τα στρÝμματα σÞμερα ανÝρχονται σε 516.000 απü 477.000 που εßχαν καταμετρηθεß σε παλαιüτερη Ýρευνα. ¼σον αφορÜ στη συνολικÞ παραγωγÞ που για το 2012 Þταν 3.700 τüνοι, τη χρονιÜ που διανýουμε και που δεν Ýχει τελειþσει ακüμα, ο αριθμüς αγγßζει τους 5.500 τüνους. Το Γραφεßο για τα ΝαρκωτικÜ και το ¸γκλημα του ΟΗΕ, πραγματοποßησε τη πρþτη Ýρευνα της αφγανικÞς παπαροýνας το 1994. Εκεßνη την εποχÞ, η καλλιÝργεια κÜλυπτε περßπου 175.000 στρÝμματα.

Η παραγωγÞ ηρωßνης στο ΑφγανιστÜν αυξÞθηκε κατÜ 40 φορÝς απü την þρα που το ΝΑΤΟ ξεκßνησε τον «Πüλεμο στην Τρομοκρατßα» το 2001.

 

Πüλεμος και παραγωγικüτητα

http://im1.27210.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2013/14/124579g-151.jpgΣýμφωνα με την Υπηρεσßα ΕλÝγχου Ναρκωτικþν της Ρωσßας. Σýμφωνα με τον ßδια Υπηρεσßα περισσüτεροι απü Ýνα εκατομμýριο Üνθρωποι Ýχουν πεθÜνει απü αφγανικÞ ηρωßνη μετÜ το 2001.

 «Η αφγανικÞ ηρωßνη Ýχει σκοτþσει περισσüτερους απü 1 εκατομμýριο ανθρþπους παγκοσμßως αφοý ξεκßνησε η Επιχεßρηση Διαρκοýς Ελευθερßας και περισσüτερα απü Ýνα τρις δολÜρια Ýχουν επενδυθεß σε διεθνεßς πωλÞσεις ναρκωτικþν απü το οργανωμÝνο Ýγκλημα», εßπε ο Βßκτωρ ΙβÜνωφ, σε Ýνα συνÝδριο για τα ναρκωτικÜ του ΑφγανιστÜν.

Ο ΙβÜνωφ επεσÞμανε üτι ο κýριος παρÜγοντας αστÜθειας στην χþρα που Ýχει κλονιστεß απü τον πüλεμο παραμÝνει η επικερδÞς βιομηχανßα ηρωßνης. «ΚÜθε αμερüληπτος παρατηρητÞς πρÝπει να παραδεχθεß το θλιβερü γεγονüς üτι η διεθνÞς κοινüτητα Ýχει αποτýχει να περιορßσει την παραγωγÞ ηρωßνης στο ΑφγανιστÜν μετÜ την Ýναρξη των ΝΑΤΟúκþν επιχειρÞσεων», πρüσθεσε.

Σýμφωνα με την μελÝτη του, την οποßα παρουσßασε στην 56η συνεδρßαση της ΕπιτροπÞς του ΟΗΕ για τις ΝαρκωτικÝς Ουσßες, που πραγματοποιÞθηκε στην ΒιÝννη στις 11 Μαρτßου, οι καλλιÝργειες οπßου αυξÞθηκαν κατÜ 18% - απü 131.000 εκτÜρια σε 154.000.

Καθþς η πραγματικüτητα στο ΑφγανιστÜν αλλÜζει μετÜ την απüφαση του ΝΑΤΟ να αποσýρει τα στρατεýματα, η Ρωσßα σε συνεργασßα με την χþρα και την διεθνÞ κοινüτητα πρÝπει να αντιμετωπßσουν τα νÝα δεδομÝνα και να αναπτýξουν μια αποτελεσματικÞ στρατηγικÞ για να φÝρουν λýσεις στο πρüβλημα της ηρωßνης, σýμφωνα με τον Βßκτωρ ΙβÜνωφ.

 

«ΑπλÝς, αποτελεσματικÝς λýσεις»

http://im1.27210.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2013/14/124579g-161.jpgΣτο συνÝδριο στην ΒιÝννη, ο ΙβÜνωφ εßπε üτι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, απü την μια πλευρÜ, προσπαθοýν να κερδßσουν την καρδιÜ και το μυαλü του τοπικοý πληθυσμοý, τα οποßα üλο και περισσüτερο εξαρτÜται απü την παραγωγÞ οπßου με στüχο την επιβßωση. Απü την Üλλη, πρÝπει να σταματÞσουν την χρηματοδüτηση της εξÝγερσης των ΤαλιμπÜν κατÜ της αφγανικÞς κυβÝρνησης, κÜτι που ευθýνεται για την εκτüξευση των εξαγωγþν οπßου.

Περßπου το 15% του αφγανικοý ΑΕΠ εξαρτÜται απü εξαγωγÝς σχετικÝς με ναρκωτικÜ, ποσü που σýμφωνα με τις εκτιμÞσεις του ΟΗΕ για το 2012 ανÝρχεται σε 2,4 δις δολÜρια το χρüνο.

Ο Βßκτωρ ΙβÜνωφ πιστεýει üτι οι πιο απλÝς λýσεις εßναι και οι πιο αποτελεσματικÝς. «Το κλειδß για να λýσουμε το πρüβλημα εßναι να εξαλεßψουμε τα χωρÜφια παπαροýνας της χþρας», εßπε.

ΑλλÜ υπÜρχει διαφορÜ μεταξý της ερμηνεßας αυτÞς της λýσης ανÜμεσα στην Ρωσßα και τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ μεταφορικÜ μιλþντας προτεßνουν αντß να καταστρÝψουμε το üπλο, να πιÜσουμε τις σφαßρες που αυτü εκτοξεýει. Εμεßς λÝμε να εξολοθρεýσουμε τις καλλιÝργειες ναρκωτικþν μια και καλÞ. ¼σο υπÜρχουν, θα υπÜρχει και εμπüριο», εξÞγησε ο ΙβÜνωφ.

 

Στο 1 δις δολÜρια φτÜνουν τα κÝρδη απü την καλλιÝργεια

ΑναφορικÜ με τα αποτελÝσματα της Ýρευνας, ο επικεφαλÞς του συμβουλßου του Γραφεßου για τα ΝαρκωτικÜ και το ¸γκλημα του ΟΗΕ, Ζαν-Λουκ Λεμαχιοý, εßχε δηλþσει στο παρελθüν üτι το ΑφγανιστÜν ενδÝχεται να προμηθεýσει το 90% του παγκüσμιου συνüλου του τρÝχοντος Ýτους.

Την ßδια στιγμÞ, οι προσπÜθειες για εξÜλειψη των εκτÜσεων παπαροýνας Ýχουν εξασθενßσει, ενþ απü τα κÝρδη που φτÜνουν το 1 δις δολÜρια, θα επωφεληθοýν Ýνοπλες ομÜδες üπως οι ΤαλιμπÜν.

Μια μαζικÞ εισροÞ ρευστþν, που συνδÝονται με την πþληση του οπßου, βοÞθησαν σýμφωνα με την Ýκθεση την δρÜση των ΤαλιμπÜν, καθþς επιβÜλλουν φüρο στους καλλιεργητÝς παπαροýνας στις περιοχÝς που ελÝγχουν.

«Η βραχυπρüθεσμη πρüγνωση δεν εßναι θετικÞ. Η παρÜνομη οικονομßα εδραιþνεται και φαßνεται να γßνεται σημαντικüτερη απü τη νüμιμη», δÞλωσε ο Ζαν-Λουκ Λεμαχιοý στο Reuters.

¸νας απü τους λüγους της αýξησης των καλλιεργειþν οπßου εßναι η Ýλλειψη πολιτικÞς βοýλησης που η απουσßα της Ýγινε αισθητÞ απü το περασμÝνο Απρßλιο στις προεδρικÝς εκλογÝς. Ο Αφγανüς Πρüεδρος Χαμßντ ΚαρζÜι επανεκλÝχθηκε, ενþ ορισμÝνοι απü τους υποψÞφιους, λαμβÜνουν χρηματικÞ ενßσχυση απü τους παραγωγοýς παπαροýνας. Ωστüσο οι αφγανικÝς αρχÝς Ýχουν καταφÝρει να ανακüψουν σε περιπτþσεις την παραγωγÞ οπßου.

«Μüνο το περασμÝνο χρüνο κατασχÝθηκε το 14% των ναρκωτικþν που παρÜγονται στο ΑφγανιστÜν και συνελÞφθησαν 4.000 λαθρÝμποροι κÜθε κατηγορßας», δÞλωσε στους New York Times ο επικεφαλÞς των επιχειρÞσεων για τη καταπολÝμηση των ναρκωτικþν της ΑφγανικÞς κυβÝρνησης.

Οι δυνÜμεις του ΝΑΤΟ Ýχουν απορρßψει οποιαδÞποτε εργασßα εξÜλειψης των καλλιεργειþν απü τους στρατιþτες τους, καθþς φοβοýνται μÞπως πτωχεýσουν οι αγρüτες και οδηγηθοýν σε Ýνοπλη δρÜση - Üποψη που επικρßθηκε απü τη Ρωσßα.