Το Αφγανιστάν είναι ο κύριος προμηθευτής ηρωίνης παγκοσμίως |
|
---|---|
Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος |
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 |
Το Αφγανιστάν, όμως, έγινε ο κύριος προμηθευτής ηρωίνης παγκοσμίως, ενώ οι εκτάσεις στις φυτείες σπόρων παπαρούνας – από όπου παράγεται το όπιο – αυξήθηκαν κατά 36% από το 2012. Συγκεκριμένα τα στρέμματα σήμερα ανέρχονται σε 516.000 από 477.000 που είχαν καταμετρηθεί σε παλαιότερη έρευνα. Όσον αφορά στη συνολική παραγωγή που για το 2012 ήταν 3.700 τόνοι, τη χρονιά που διανύουμε και που δεν έχει τελειώσει ακόμα, ο αριθμός αγγίζει τους 5.500 τόνους. Το Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ, πραγματοποίησε τη πρώτη έρευνα της αφγανικής παπαρούνας το 1994. Εκείνη την εποχή, η καλλιέργεια κάλυπτε περίπου 175.000 στρέμματα. Η παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 40 φορές από την ώρα που το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον «Πόλεμο στην Τρομοκρατία» το 2001.
Πόλεμος και παραγωγικότητα
«Η αφγανική ηρωίνη έχει σκοτώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως αφού ξεκίνησε η Επιχείρηση Διαρκούς Ελευθερίας και περισσότερα από ένα τρις δολάρια έχουν επενδυθεί σε διεθνείς πωλήσεις ναρκωτικών από το οργανωμένο έγκλημα», είπε ο Βίκτωρ Ιβάνωφ, σε ένα συνέδριο για τα ναρκωτικά του Αφγανιστάν. Ο Ιβάνωφ επεσήμανε ότι ο κύριος παράγοντας αστάθειας στην χώρα που έχει κλονιστεί από τον πόλεμο παραμένει η επικερδής βιομηχανία ηρωίνης. «Κάθε αμερόληπτος παρατηρητής πρέπει να παραδεχθεί το θλιβερό γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει να περιορίσει την παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την μελέτη του, την οποία παρουσίασε στην 56η συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Ναρκωτικές Ουσίες, που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη στις 11 Μαρτίου, οι καλλιέργειες οπίου αυξήθηκαν κατά 18% - από 131.000 εκτάρια σε 154.000. Καθώς η πραγματικότητα στο Αφγανιστάν αλλάζει μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα, η Ρωσία σε συνεργασία με την χώρα και την διεθνή κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα και να αναπτύξουν μια αποτελεσματική στρατηγική για να φέρουν λύσεις στο πρόβλημα της ηρωίνης, σύμφωνα με τον Βίκτωρ Ιβάνωφ.
«Απλές, αποτελεσματικές λύσεις»
Περίπου το 15% του αφγανικού ΑΕΠ εξαρτάται από εξαγωγές σχετικές με ναρκωτικά, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για το 2012 ανέρχεται σε 2,4 δις δολάρια το χρόνο. Ο Βίκτωρ Ιβάνωφ πιστεύει ότι οι πιο απλές λύσεις είναι και οι πιο αποτελεσματικές. «Το κλειδί για να λύσουμε το πρόβλημα είναι να εξαλείψουμε τα χωράφια παπαρούνας της χώρας», είπε. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ της ερμηνείας αυτής της λύσης ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ μεταφορικά μιλώντας προτείνουν αντί να καταστρέψουμε το όπλο, να πιάσουμε τις σφαίρες που αυτό εκτοξεύει. Εμείς λέμε να εξολοθρεύσουμε τις καλλιέργειες ναρκωτικών μια και καλή. Όσο υπάρχουν, θα υπάρχει και εμπόριο», εξήγησε ο Ιβάνωφ.
Στο 1 δις δολάρια φτάνουν τα κέρδη από την καλλιέργεια Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επικεφαλής του συμβουλίου του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ, Ζαν-Λουκ Λεμαχιού, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το Αφγανιστάν ενδέχεται να προμηθεύσει το 90% του παγκόσμιου συνόλου του τρέχοντος έτους. Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες για εξάλειψη των εκτάσεων παπαρούνας έχουν εξασθενίσει, ενώ από τα κέρδη που φτάνουν το 1 δις δολάρια, θα επωφεληθούν ένοπλες ομάδες όπως οι Ταλιμπάν. Μια μαζική εισροή ρευστών, που συνδέονται με την πώληση του οπίου, βοήθησαν σύμφωνα με την έκθεση την δράση των Ταλιμπάν, καθώς επιβάλλουν φόρο στους καλλιεργητές παπαρούνας στις περιοχές που ελέγχουν. «Η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση δεν είναι θετική. Η παράνομη οικονομία εδραιώνεται και φαίνεται να γίνεται σημαντικότερη από τη νόμιμη», δήλωσε ο Ζαν-Λουκ Λεμαχιού στο Reuters. Ένας από τους λόγους της αύξησης των καλλιεργειών οπίου είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης που η απουσία της έγινε αισθητή από το περασμένο Απρίλιο στις προεδρικές εκλογές. Ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επανεκλέχθηκε, ενώ ορισμένοι από τους υποψήφιους, λαμβάνουν χρηματική ενίσχυση από τους παραγωγούς παπαρούνας. Ωστόσο οι αφγανικές αρχές έχουν καταφέρει να ανακόψουν σε περιπτώσεις την παραγωγή οπίου. «Μόνο το περασμένο χρόνο κατασχέθηκε το 14% των ναρκωτικών που παράγονται στο Αφγανιστάν και συνελήφθησαν 4.000 λαθρέμποροι κάθε κατηγορίας», δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής των επιχειρήσεων για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών της Αφγανικής κυβέρνησης. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει οποιαδήποτε εργασία εξάλειψης των καλλιεργειών από τους στρατιώτες τους, καθώς φοβούνται μήπως πτωχεύσουν οι αγρότες και οδηγηθούν σε ένοπλη δράση - άποψη που επικρίθηκε από τη Ρωσία. |