Aóõëßá óå 1.301 åðßïñêïõò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 10 Ìáñôßïõ 2013

ΕκατοντÜδες φÜκελοι με υποθÝσεις επßορκων υπαλλÞλων του Δημοσßου μÝνουν στα συρτÜρια της Διοßκησης. ΜετÜ το τελεσßγραφο της τρüικας, οι ΑρχÝς ψÜχνουν τρüπους για να «ξαναζωντανÝψει» η διαδικασßα.Την περιβüητη λßστα με τους επßορκους που παρÝδωσαν οι υπηρεσßες του Γενικοý ΕπιθεωρητÞ Δημüσιας Διοßκησης στο υπουργεßο ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης εδþ και περßπου δýο εβδομÜδες αποκαλýπτει σÞμερα το «Εθνος της ΚυριακÞς».

Στην κατÜσταση περιλαμβÜνονται 2.200 ποινικÝς διþξεις για σοβαρÜ αδικÞματα που κατηγοροýνται üτι διÝπραξαν 1.301 υπÜλληλοι απü το 2007 μÝχρι και το 2012.

ΠηγÝς του υπουργεßου ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης αναφÝρουν üτι, σýμφωνα με το πειθαρχικü δßκαιο, οι 1.301 υπÜλληλοι με την Üσκηση ποινικÞς δßωξης θα Ýπρεπε να τεθοýν σε αργßα λαμβÜνοντας το 50% του μισθοý τους μÝχρι να τελεσιδικÞσουν οι αποφÜσεις των ελληνικþν δικαστηρßων. Εßναι τÝτοιο το χÜος που επικρατεß στα θÝματα που αφοροýν τους επßορκους υπαλλÞλους στο Δημüσιο, που ανÜγκασε το υπουργεßο ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης να ξεκινÞσει συνεργασßα με το υπουργεßο Δικαιοσýνης, προκειμÝνου να κοινοποιοýνται στη δημüσια διοßκηση οι αποφÜσεις των δικαστηρßων που αφοροýν δημοσßους υπαλλÞλους που θα Ýπρεπε να ενεργοποιÞσουν αυτüματα τα πειθαρχικÜ συμβοýλια. Οι ποινικÝς διþξεις κατÜ δημοσßων υπαλλÞλων Þταν εν γνþσει των υπηρεσιþν του Γενικοý ΕπιθεωρητÞ Δημüσιας Διοßκησης, που κοινοποßησε αμÝσως τα στοιχεßα στο υπ. ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης μüλις του ζητÞθηκε.

Το πολυδαßδαλο πειθαρχικü σýστημα που επικρατεß στο Δημüσιο, η Üρνηση των δικαστικþν λειτουργþν να συμμετÜσχουν στη σýνθεση των νÝων πειθαρχικþν, καθþς και η πολυδιÜσπαση των ελεγκτικþν μηχανισμþν επιτεßνουν το χÜος στην Üσκηση της πειθαρχικÞς ευθýνης. Η επßσπευση της πειθαρχικÞς διαδικασßας που επιθυμεß η κυβÝρνηση θα προÝλθει απü τον καλýτερο συντονισμü των υπηρεσιþν και απü Ýναν επιχειρησιακü σχεδιασμü ο οποßος δεν θα επιτρÝπει να επαναληφθοýν φαινüμενα üπως να «θÜβονται» οι αποφÜσεις των δικαστηρßων απü τα πειθαρχικÜ συμβοýλια, Þ να υπÜρχουν αθωωτικÝς αποφÜσεις απü τα υπηρεσιακÜ συμβοýλια την ßδια στιγμÞ που τα δικαστÞρια Ýχουν εκδþσει καταδικαστικÝς αποφÜσεις για τις συγκεκριμÝνες περιπτþσεις.

 

Η ρßζα του κακοý

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130310/low/assets_LARGE_t_420_54174325.JPGΟ Γενικüς ΕπιθεωρητÞς Δημüσιας Διοßκησης εßχε καταγγεßλει στο πρüσφατο παρελθüν üτι τα πειθαρχικÜ συμβοýλια που Ýχουν ακüμα και σÞμερα πλειοψηφßα δημοσßων υπαλλÞλων στη σýνθεσÞ τους, παρÜ το γεγονüς üτι σýμφωνα με το νÝο πειθαρχικü δßκαιο που Ýχει ψηφιστεß απü το 2012 θα Ýπρεπε να εßχαν πλειοψηφßα δικαστικþν, λειτουργοýν ως «πλυντÞρια» αθωωτικþν αποφÜσεων για να σþσουν τους συναδÝλφους τους απü την ποινÞ της αργßας. Την ßδια στιγμÞ, χαρακτηριστικü του παρÜλυτου κρÜτους εßναι üτι αρκετοß υπουργοß μÝχρι και πρüσφατα δεν πßεζαν -ως üφειλαν ως πειθαρχικοß προúστÜμενοι των υπηρεσιþν που εποπτεýουν- να συγκροτηθοýν τα νÝα πειθαρχικÜ, κÜνοντας τα «στραβÜ μÜτια» στην ελλιπÞ λειτουργßα των οργÜνων που Ýχουν την ευθýνη της επιβολÞς κυρþσεων.

Σημαντικü πρüβλημα στην Üσκηση πειθαρχικþν κυρþσεων εντοπßζεται σε υποθÝσεις üπου καταδικÜζεται Ýνας υπÜλληλος για αδßκημα χωρßς να αναζητεßται και η ευθýνη των ανωτÝρων του για πλημμελÞ Ýλεγχο. Αξßζει να σημειωθεß üτι η μÝχρι πρüτινος σýνθεση των πειθαρχικþν συμβουλßων με πλειοψηφßα δημοσßων υπαλλÞλων αποτÝλεσε σε αρκετÝς περιπτþσεις βραχßονα του πελατειακοý κρÜτους, καθþς οι παρεμβÜσεις πολιτικþν στελεχþν σε συνδικαλιστικÜ στελÝχη για την αθþωση «ημετÝρων» υπαλλÞλων Þταν στην ημερÞσια διÜταξη.

Το κομφοýζιο με τους επßορκους Ýχει ενταθεß και απü την ακατÜσχετη αριθμολογßα για τους δημοσßους υπαλλÞλους που Ýχουν διαπρÜξει σοβαρÜ αδικÞματα. ΑρχικÜ η τρüικα ζÞτησε να απομακρυνθοýν οι 7.000 επßορκοι με μÞνυμα που Ýστειλε απü το Ecofin το οποßο πραγματοποιÞθηκε την προηγοýμενη εβδομÜδα. Σýμφωνα με πηγÝς των δανειστþν, ο αριθμüς των 7.000 επßορκων εßχε παρουσιαστεß απü τον αρμüδιο υπουργü Α. ΜανιτÜκη σε σýσκεψη με στελÝχη της τρüικας, ως εκτßμηση για τις υποθÝσεις των επßορκων που μπορεß να αναδειχτοýν απü τον Ýλεγχο του υπουργεßου. Εντýπωση βÝβαια προκÜλεσε στους δανειστÝς το γεγονüς üτι το υπουργεßο Ýδειχνε αδýναμο να συγκροτÞσει τα νÝα πειθαρχικÜ απü τον περασμÝνο Οκτþβριο, οπüτε εßχαν γßνει οι πρþτες αναφορÝς στο θÝμα. ΑυτÞ την περßοδο, ειδικÞ ομÜδα που λειτουργεß στο υπουργεßο ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης ελÝγχει την πειθαρχικÞ πορεßα των συγκεκριμÝνων υποθÝσεων.

Σýμφωνα με το σχÝδιο οι περιπτþσεις υπαλλÞλων για τις οποßες Ýχει ασκηθεß ποινικÞ δßωξη και αφοροýν σοβαρÜ ποινικÜ αδικÞματα θα τßθενται αυτοδßκαια σε αργßα με απüφαση του υπουργοý ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης. Πρωταγωνιστικü ρüλο στο «ξεπÜγωμα» των πειθαρχικþν υποθÝσεων αναμÝνεται να παßξει ο γενικüς επιθεωρητÞς, Λ. ΡακιντζÞς, σε συνεργασßα με το Σþμα Επιθεωρητþν Ελεγκτþν Δημüσιας Διοßκησης.

Τα αδικÞματα για τα οποßα παραπÝμπονται οι 1.301 υπÜλληλοι εßναι σοβαρÜ και αφοροýν υποθÝσεις παρÜβασης καθÞκοντος μÝχρι πλαστογραφßες, παθητικÞ δωροδοκßα αλλÜ και ανθρωποκτονßες. Η διαφορÜ μεταξý του αριθμοý των ποινικþν διþξεων που Ýχουν ασκηθεß και του αριθμοý των υπαλλÞλων που Ýχουν κατηγορηθεß οφεßλεται στο γεγονüς üτι σε αρκετÝς περιπτþσεις Ýχουν κατηγορηθεß εργαζüμενοι στον στενü και ευρýτερο δημüσιο τομÝα για παραπÜνω απü Ýνα αδικÞματα. Σýμφωνα με τη λßστα των επßορκων που Ýχει στη διÜθεσÞ του το υπουργεßο ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης, η μεγαλýτερη ομÜδα υπαλλÞλων στους οποßους Ýχουν ασκηθεß ποινικÝς διþξεις αφορÜ την τοπικÞ αυτοδιοßκηση (δÞμοι, νομαρχßες, περιφÝρειες και δημοτικÝς επιχειρÞσεις), üπου ο αριθμüς των υπαλλÞλων που διþκονται απü το 2007 μÝχρι το 2012 αγγßζει τους 619, που αντιστοιχεß στο 47% των περιπτþσεων. Σωρεßα υποθÝσεων αφοροýν υπαλλÞλους πολεοδομιþν, ενþ τα σοβαρüτερα αδικÞματα για τα οποßα Ýχει ασκηθεß ποινικÞ δßωξη σε υπαλλÞλους της συγκεκριμÝνης κατηγορßας αφοροýν ληστεßα κατÜ συναυτουργßα, καλλιÝργεια κÜνναβης κατ' επÜγγελμα, υπεξαιρÝσεις ποσþν Üνω των 73.000 ευρþ και κατηγορßες για συμμετοχÞ σε εγκληματικÞ οργÜνωση. Σε 9 υποθÝσεις Ýχουν εκδοθεß καταδικαστικÝς αποφÜσεις απü τα ποινικÜ δικαστÞρια για ανθρωποκτονßα απü αμÝλεια κατÜ συρροÞν, παρÜβαση καθÞκοντος και ηθικÞ αυτουργßα σε παρÜβαση καθÞκοντος, και απιστßα για ζημιÜ Üνω των 150.000 ευρþ.

http://www.egnomi.gr/content/data/multimedia/images/INTERNET%20DIAFORA/GIATROS_PAIRNEI_FAKELAKI_215.jpgΑκολουθοýν οι 134 υπÜλληλοι των νοσοκομεßων που τους Ýχουν ασκηθεß ποινικÝς διþξεις, εκ των οποßων σχεδüν οι μισοß (62) εßναι γιατροß. Η πλειονüτητα των υποθÝσεων αφορÜ δωροδοκßες, παρÜβαση καθÞκοντος, ανθρωποκτονßα απü αμÝλεια, καθþς και νομιμοποßηση εσüδων απü εγκληματικÞ δραστηριüτητα. Απü το σýνολο των 15 υπουργεßων καθþς και απü τις αποκεντρωμÝνες κρατικÝς διοικÞσεις ο αριθμüς των υπαλλÞλων στους οποßους Ýχουν ασκηθεß ποινικÝς διþξεις φτÜνει τους 283. Ο μεγαλýτερος αριθμüς ποινικþν διþξεων Ýχει ασκηθεß σε 128 εφοριακοýς, τελωνειακοýς καθþς και υπÜλληλους του Γενικοý Λογιστηρßου του ΚρÜτους. Οι κατηγορßες για τις οποßες ασκÞθηκαν διþξεις σε υπαλλÞλους του υπουργεßου Οικονομικþν αφοροýν υποθÝσεις εκβιασμþν, παθητικÞς δωροδοκßας 73.000-150.000 ευρþ, μÝχρι και κυκλοφορßα παραχαραγμÝνων νομισμÜτων. Δýο υπÜλληλοι του ΣΔΟΕ Ýχουν κατηγορηθεß για παραβßαση εχεμýθειας.

Στο υπουργεßο Παιδεßας Ýχουν καταγραφεß 67 περιπτþσεις επßορκων, εκ των οποßων οι 56 αφοροýν εκπαιδευτικοýς πρωτοβÜθμιας και δευτεροβÜθμιας εκπαßδευσης. ΚαθηγητÞς δευτεροβÜθμιας εκπαßδευσης παραπÝμφθηκε στη Δικαιοσýνη για προμÞθεια, κατοχÞ και διανομÞ υλικοý παιδικÞς πορνογραφßας, ενþ τρεις συνÜδελφοß του κατηγοροýνται για κατοχÞ και χρÞση ναρκωτικþν.

Σε πρüσφατη υπüθεση του 2012 Ýχει κατηγορηθεß δÜσκαλος για συμμετοχÞ σε ληστεßα, ενþ δýο συνÜδελφοß του για κατÜχρηση ανηλßκων για ασÝλγεια κατÜ συρροÞν. Απü τα υπουργεßα καταγρÜφονται 9 περιπτþσεις επßορκων υπαλλÞλων στο υπουργεßο ΑγροτικÞς ΑνÜπτυξης, 17 στο υπουργεßο ΑνÜπτυξης, 19 στο υπουργεßο Δικαιοσýνης, 3 στο υπουργεßο Εσωτερικþν, 9 στο υπουργεßο Μεταφορþν, 5 στο υπουργεßο Πολιτισμοý και 3 στο υπουργεßο Προστασßας του Πολßτη. Στα ασφαλιστικÜ ταμεßα (ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) Ýχουν πραγματοποιηθεß ποινικÝς διþξεις σε 66 υπαλλÞλους οι οποßοι κατηγοροýνται κυρßως για παρÜβαση καθÞκοντος κατ' εξακολοýθηση.

Τρεις υπÜλληλοι του υπουργεßου ΕμπορικÞς Ναυτιλßας Ýχουν παραπεμφθεß για απιστßα περß την υπηρεσßα που αφορÜ ποσü πÜνω απü 176.000 ευρþ για υπüθεση που Ýχει διαπιστωθεß το 2008.