Êáêïðïéþíôáò ðáéäéÜ

του Κþστα ΡεσβÜνη απü το protagon.gr

ÐÝìðôç 28 Öåâñïõáñßïõ 2013

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzpKNnNC4CExggqeksMKajS_X5unq7EPxqjRoZ0y_xVL-xXkicIAΠολý θα Þθελα να συναντοýσα τους γονεßς που συνüδευσαν τα εξÜχρονα και οκτÜχρονα παιδιÜ τους στη φωλιÜ του ναζιστικοý κοýκου και τα παρÝδωσαν σε «παιδαγωγοýς» της ΧρυσÞς ΑυγÞς. Θα Þθελα να τους ρωτÞσω «γιατß σ’ αυτοýς;». ΥποθÝτω üτι η απÜντησÞ τους θα Þταν «για να γßνουν καλοß ¸λληνες και καλοß χριστιανοß» Þ κÜτι τÝτοιο. ¾στερα, θα τους ρωτοýσα αν Ýχουν διαβÜσει τα ιδεολογικÜ ντοκουμÝντα των νεοναζß. Δεν ξÝρω πüσοι θα με Ýκαναν να ανατριχιÜσω με Ýνα "ναι" και πüσοι θα με αποσβüλωναν με Ýνα "üχι". Το σßγουρο εßναι πως αγνοοýν σε τι περιπÝτειες ρßχνουν παιδÜκια, που ακüμα συλλαβßζουν διαβÜζοντας.

¸βλεπα τη φωτογραφßα με τα πιτσιρßκια σε στÜση προσοχÞς, με αυτοκüλλητα στο στÞθος, πßσω τους τα ξυρισμÝνα κεφÜλια των σωματαρÜδων και πλÜι τους τις «παιδαγωγοýς», με μαýρες μπλοýζες, κοσμημÝνες με το ναζιστικü σýμβολο και φοβÞθηκα. Αν μÝχρι τþρα εßχαμε να αντιπαλÝψουμε τους τραμποýκους μαχαιροβγÜλτες, τþρα Ýχουμε απÝναντß μας Ýνα ολοκληρωμÝνο σχÝδιο μüλυνσης της ελληνικÞς κοινωνßας εξ απαλþν ονýχων. Το νεοναζιστικü πλÜνο εßναι προφανÝς, μιας και το Ýδαφος εßχε προετοιμαστεß Ýναν μÞνα πριν, üπως διÜβασα στα ΝΕΑ, με Ýνα κεßμενο περß προπαγÜνδας του χουντικοý ΓεωργαλÜ (τι σκελετοýς ξεθÜβουνε!) που εßχε αναρτÞσει η Χ.Α. στην ιστοσελßδα της: «Η παιδικÞ ηλικßα εßναι κατÜλληλη για να διαμορφωθοýν οι τÜσεις, οι κλÞσεις, τα ιδεþδη, δια μÝσου της φαντασßας(…) Δεν Ýχει σημασßα αν ο Þρωας Þταν πραγματικüς Þ φανταστικüς. ¼ταν, πια, καθιερωθεß στην παιδικÞ συνεßδηση κÜποιος σαν Þρωας, αρχßζει η κυρßως φÜση της προπαγÜνδας». Εδþ, πÜντως, ο Þρωας εßναι ορατüς: ΚασιδιÜρης.

ΖÞτησα τη συνδρομÞ ενüς ειδικοý επιστÞμονα, του φßλου μου Νßκου Ζηλßκη, καθηγητÞ ΑΠΘ και προÝδρου της ΠανελλÞνιας ΠαιδοψυχιατρικÞς Εταιρεßας, με Ýνα ερþτημα: "Τι σημαßνει ιδεολογικÞ κατÞχηση σε παιδιÜ μικρþν παιδιþν;". ΔιαβÜστε τον: «ΠαιδιÜ 6-12 ετþν, της λεγüμενης σχολικÞς ηλικßας, Ýχουν την ικανüτητα σε νοητικü/γνωστικü επßπεδο για μÜθηση, ενþ ψυχοσυναισθηματικÜ αναζητοýν πρüτυπα για ταυτßσεις που θα ενισχýσουν το Εγþ, μετÜ τα (ψυχικÜ) ταραχþδη χρüνια της βρεφονηπιακÞς ηλικßας. Και απÝχουν ακüμα απü τις συγκροýσεις της εφηβεßας, μÝσα απü τις οποßες εκφρÜζεται η αμφισβÞτηση της αυθεντßας (των γονιþν και, κατ’ επÝκταση, κÜθε εξουσßας) στην πορεßα του εφÞβου προς την αυτονüμησÞ του. Εßναι Þ ηλικßα κατÜ την οποßα, üπως λÝγεται, το παιδß ρουφÜει σαν το σφουγγÜρι, χωρßς να Ýχει την ικανüτητα αντßστασης Þ κριτικÞς απüρριψης. Στην αναπτυξιακÞ πορεßα, κατÜ την παιδικÞ και εφηβικÞ ηλικßα, ο ρüλος του περιβÜλλοντος, κατÜ πρþτο του οικογενειακοý και στη συνÝχεια του ευρýτερου κοινωνικοý - Üρα ο κüσμος των ενηλßκων - οφεßλει να εßναι στηρικτικüς, προστατευτικüς και διευκολυντικüς μιας ομαλÞς ψυχολογικÞς ανÜπτυξης. Στη συγκεκριμÝνη περßπτωση του "φασιστικοý παιδομαζþματος" παραβιÜζονται και τα τρßα, üχι μüνο απü τους προπαγανδιστÝς της ΧρυσÞς ΑυγÞς αλλÜ - κυρßως - απü τους γονεßς αυτþν των παιδιþν. Για τους λüγους αυτοýς θεωρþ üτι εδþ πρüκειται για μια μορφÞ παραμÝλησης και κακοποßησης των παιδιþν αυτþν. ΥποθÝτω üτι θα εßναι Üμεση η αντßδραση της κυβÝρνησης, του Συνηγüρου του Παιδιοý, που μÝχρι τþρα εßναι ιδιαßτερα ευαßσθητος σε τÝτοια θÝματα. Η ΠαιδοψυχιατρικÞ Εταιρεßα ΕλλÜδος θα αντιδρÜσει Üμεσα και θα παρακολουθεß απü κοντÜ αυτÜ τα φαινüμενα που, δυστυχþς, πολλαπλασιÜζονται τελευταßα».

ΠÜντως, οι ΚασιδιÜρηδες δεν πρÝπει να υπερηφανεýονται για πρωτüτυπη δρÜση. Ο πρüγονüς τους ΓκÝμπελς εßχε παραγγεßλει επιτραπÝζιο παιδικü παιχνßδι που το μοßρασε σε χιλιÜδες ομÜδες παιδιþν - üπου δßδασκαν οι τüτε «παιδαγωγοß» του - και που το διαφÞμιζε ως «διασκεδαστικü και εκπαιδευτικü». Ο τßτλος του, "Juden, raus". Τη συνÝχεια την ξÝρουμε.