¸öôáóáí ôá ðÝíôå åêáôïììýñéá ôá ìùñÜ ôçò åîùóùìáôéêÞò

ÄåõôÝñá 2 Éïõëßïõ 2012

Âáóßëçò Öïõñôïýíçò, ÄÜóêáëïò

ΠεριγραφÞ: ΝÝα μÝθοδος για περισσüτερη επιτυχßα στην εξωσωματικÞ γονιμοποßησηΗ εξωσωματικÞ γονιμοποßηση (IVF) Ýχει οδηγÞσει στην γÝννηση 5 εκατομμυρßων παιδιþν σε üλο τον κüσμο απü το 1978 üταν γεννÞθηκε το πρþτο «παιδß του σωλÞνα» Ýως σÞμερα, σýμφωνα με νÝες εκτιμÞσεις.

¼πως ανακοινþθηκε στο ετÞσιο συνÝδριο της ΕυρωπαúκÞς Εταιρεßας Ανθρþπινης ΑναπαραγωγÞς & Εμβρυολογßας (ESHRE), κÜθε χρüνο γονιμοποιοýνται στο εργαστÞριο και γεννιοýνται σχεδüν 350.000 μωρÜ.

Ο αριθμüς αυτüς αντιπροσωπεýει το 0,3% των 130 εκατομμυρßων νÝων γεννÞσεων που καταγρÜφονται ετησßως σε üλο τον πλανÞτη.

«Με την βοÞθεια της εξωσωματικÞς δημιουργÞθηκαν εκατομμýρια οικογÝνειες με παιδιÜ, μειþνοντας Ýτσι σημαντικÜ την επßπτωση της υπογονιμüτητας», εßπε ο δρ ΝτÝιβιντ ¶νταμσον, επικεφαλÞς της Διεθνοýς ΕπιτροπÞς Παρακολοýθησης των Τεχνολογιþν Υποβοηθοýμενης ΑναπαραγωγÞς (ICMART).

Η εξωσωματικÞ γονιμοποßηση και μßα υποκατηγορßα της, η μικρογονιμοποßηση (ICSI), κατÜ την οποßα το σπερματοζωÜριο εισÜγεται απ’ ευθεßας μÝσα στο ωÜριο, αποτελοýν τις πιο ευρÝως εφαρμοζüμενες τεχνικÝς της εξωσωματικÞς.

Το πρþτο «παιδß του σωλÞνα» παγκοσμßως εßναι η Λουúζ ΜπρÜουν, η οποßα γεννÞθηκε τον Ιοýλιο του 1978, Ýπειτα απü εννÝα χρüνια προσπαθειþν.

Η ICMART Ýκανε τους υπολογισμοýς για τα 5 εκατομμýρια μωρÜ με αφορμÞ το 28ο ΣυνÝδριο της ESHRE, το οποßο Üρχισε χθες στην Κωνσταντινοýπολη.

Οι ειδικοß της ICMART βÜσισαν το συμπÝρασμÜ τους στον αριθμü των εξωσωματικþν και των μικρογονιμοποιÞσεων που καταγρÜφηκαν επισÞμως Ýως και το 2008, και σε υπολογισμοýς για τα επüμενα Ýτη, για τα οποßα διασταυρωμÝνα στατιστικÜ στοιχεßα δεν Ýχουν ακüμα ανακοινωθεß.

Σýμφωνα με τα στοιχεßα, κÜθε χρüνο γßνονται σε üλο τον κüσμο 1,5 εκατομμýριο κýκλοι εξωσωματικÞς – με περισσüτερο απü το Ýνα τρßτο απü αυτοýς να πραγματοποιοýνται στην Ευρþπη.

Τα ποσοστÜ επιτυχßας Ýχουν πλÝον σταθεροποιηθεß, με το σχεδüν Ýνα τρßτο των γονιμοποιημÝνων εμβρýων που εμφυτεýονται στις γυναßκες να οδηγοýν στη γÝννηση βρεφþν.

Η ESHRE τονßζει üτι στην Ευρþπη υπÜρχει πλÝον η τÜση να εμφυτεýονται στη γυναßκα σε κÜθε κýκλο εξωσωματικÞς λιγüτερα Ýμβρυα, με αποτÝλεσμα να Ýχουν ελαττωθεß οι πολýδυμες κυÞσεις που συνοδεýονται απü υψηλüτερο κßνδυνο επιπλοκþν για τη μητÝρα, γÝννηση βρεφþν με χαμηλü σωματικü βÜρος και αναπτυξιακÝς δυσκολßες.

Στην πραγματικüτητα, ο αριθμüς των τριδýμων γεννÞσεων Ýχει μειωθεß κÜτω απü 1%, ενþ για πρþτη φορÜ μειþθηκε και ο αριθμüς των διδýμων γεννÞσεων, οι οποßες πλÝον αντιπροσωπεýουν λιγüτερο απü το 20% του συνüλου των γεννÞσεων Ýπειτα απü εξωσωματικÞ.

 

25 Ιουλßου 1978 - ΓεννιÝται το πρþτο «μωρü του σωλÞνα» στον κüσμο

ΠεριγραφÞ: exosomatikh_20_1_2011.jpgΗ μÝθοδος αναπτýχθηκε απü τον βρετανü γυναικολüγος και μαιευτÞρα ΠÜτρικ ΣτÝπτοου, σε συνεργασßα με τον βιολüγο και φυσιολüγο Ρüμπερτ ¸ντουαρτς. Το πρþτο «παιδß του σωλÞνα» γεννÞθηκε στις 25 Ιουλßου του 1978, στο νοσοκομεßο ¼λνταμ της Αγγλßας, υπü την επßβλεψη του δüκτορος ΣτÝπτοου.

Ο δρ. ¸ντουαρτς, ομüτιμος καθηγητÞς στο ΠανεπιστÞμιο του ΚÝιμπριτζ, Üρχισε απü την δεκαετßα του 1950 να αναζητÜ τρüπους εξωσωματικÞς γονιμοποßησης ως πιθανÞς θεραπεßας εναντßον της υπογονιμüτητας. Στο πλαßσιο αυτü, δημιοýργησε στην ΚλινικÞ Bourn Hall το πρþτο κÝντρο εξωσωματικÞς γονιμοποßησης στον κüσμο.

Ο Βρετανüς επιστÞμονας ανακÜλυψε πολλÝς σημαντικÝς αρχÝς της ανθρþπινης γονιμοποßησης και κατüρθωσε να γονιμοποιÞσει ανθρþπινα ωÜρια στο εργαστÞριο.

Οι προσπÜθειÝς του καρποφüρησαν στις 25 Ιουλßου 1978, üταν γεννÞθηκε το πρþτο «παιδß του σωλÞνα» üπως το αποκÜλεσαν τüτε: η Λουúζ ΜπρÜουν, η οποßα με τη σειρÜ της απÝκτησε το πρþτο της παιδß στις 20 Δεκεμβρßου 2006 (η σýλληψη Ýγινε με φυσικü τρüπο).

Η γÝννηση της Λουßζ ΜπρÜουν Ýγινε πρþτη εßδηση σχεδüν σε üλα τα μÝσα ενημÝρωσης, µε κÜποιους δημοσιογρÜφους να κÜνουν ακüμη και τους καθαριστÝς της κλινικÞς προκειμÝνου να φτÜσουν στην πηγÞ της εßδησης. Απü τüτε περισσüτερα απü τÝσσερα εκατομμýρια παιδιÜ Ýχουν γεννηθεß με την ßδια μÝθοδο σε ολüκληρο τον κüσμο, μεταξý των οποßων και η μικρüτερη αδερφÞ της Λουßζ. Η ßδια Ýμαθε για την «ιδιαιτερüτητÜ» της λßγο πριν συμπληρþσει τα πÝντε της χρüνια.

Στον «πατÝρα» της εξωσωματικÞς γονιμοποßησης, δρ. Ρüμπερτ ¸ντουαρτς, απονεμÞθηκε το φετινü βραβεßο Νüμπελ ΙατρικÞς. Ο Βρετανüς επιστÞμονας τιμÞθηκε επειδÞ χÜρη στη δουλειÜ του Ýγινε εφικτü να ξεπεραστεß το πρüβλημα της υπογονιμüτητας που αφορÜ περισσüτερο απü το 10% των ζευγαριþν σε üλο τον κüσμο

Οι δýο επιστÞμονες παρακολουθοýσαν εξÜλλου στενÜ την εξÝλιξÞ της και η οικογÝνειÜ της τους επισκεπτüταν τακτικÜ στα σπßτια τους. ¼ταν ο ΠÜτρικ ΣτÝπτοου πÝθανε το 1988, η 10χρονη Λουßζ αισθÜνθηκε üτι Ýχασε Ýνα «αγαπημÝνο μÝλος της οικογÝνειÜς της». «Εßναι λßγο τρομακτικü να εßσαι το πρþτο παιδß του σωλÞνα, αλλÜ μου προκαλεß Ýνα ευχÜριστο συναßσθημα η σκÝψη üτι εÜν δεν εßχα γεννηθεß εγþ δεν θα εßχαν Ýρθει στη ζωÞ πολλÜ παιδιÜ μετÜ απü μÝνα», εßχε δηλþσει σε μια εκδÞλωση πριν απü πÝντε χρüνια. ΣÞμερα, η Λουßζ ΜπρÜουν εργÜζεται σε μια εταιρεßα στο Μπρßστολ. Στα 28 της χρüνια Ýγινε το πρþτο «παιδß του σωλÞνα» που Ýφερε στον κüσμο το δικü του παιδß. Ο τοκετüς της Þταν φυσιολογικüς.

 

20 Ιανουαρßου 1982 - ΓεννιÝται το πρþτο «μωρü του σωλÞνα» στην ΕλλÜδα

Στην ΕλλÜδα, το πρþτο παιδß με εξωσωματικÞ γονιμοποßηση γεννÞθηκε στις 20 Ιανουαρßου του 1982, με καισαρικÞ τομÞ και βÝβαια την παρουσßα του δρ. ΣτÝπτοου, ο οποßος χειροýργησε τη μητÝρα, ΣτÝλλα Ιορδανßδου, μαζß με Ýνα επιτελεßο των ελλÞνων επιστημüνων, με επικεφαλÞς τους Αλκ. Κüλλια και Στ. ΚτενÜ. Το κοριτσÜκι που γεννÞθηκε, η Χριστßνα Ιορδανßδου Þταν το 1ο μωρü του σωλÞνα στην ΕλλÜδα και το 13ο παγκοσμßως.

 

Ο κ. ΣτÝλιος ΚτενÜς θυμÜται

ΠεριγραφÞ: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1HgMqsIlrMjfHaZmIvJcDDD6eHv7ghFe9u_LqU7EyjT6g7jASwmuT03TMΟ προθÜλαμος του μαιευτηρßου Þταν γεμÜτος απü κüσμο, που αδημονοýσε για το ευτυχÝς γεγονüς το οποßο Üνοιγε το δρüμο σε χιλιÜδες γονεßς με πρüβλημα υπογονιμüτητας.

«Κýριε ΚτενÜ, ετοιμαστεßτε για χειρουργεßο. Σε μßα þρα, θα γßνει καισαρικÞ τομÞ...», ακοýστηκε η φωνÞ της νοσοκüμας απü τη μισÜνοιχτη πüρτας. Και μüλις ο νεαρüς τüτε γυναικολüγος Üρχισε να κατεβαßνει τα σκαλιÜ για να φθÜσει στο χειρουργεßο, πισωπÜτησε εμβρüντητος. «Τι εßναι üλος αυτüς ο κüσμος εδþ μÝσα;» αναρωτÞθηκε.

«Πρþτη φορÜ Ýβλεπα να συμβαßνει κÜτι τÝτοιο. Ακüμη και μπροστÜ στην πüρτα του χειρουργεßου, που κανονικÜ απαγορεýεται, υπÞρχε κüσμος που περßμενε με αγωνßα», λÝει ο κ. ΣτÝλιος ΚτενÜς. ¹ταν απüγευμα της 20Þς Ιανουαρßου 1982. Στο χειρουργεßο βρισκüταν μια νεαρÞ γυναßκα απü τη Θεσσαλονßκη, η κ. ΣτÝλλα Ιορδανßδου, η πρþτη γυναßκα στην ΕλλÜδα που εßχε μεßνει Ýγκυος με την μÝθοδο της εξωσωματικÞς γονιμοποßησης.

«Εγþ εκεßνη τη μÝρα εφημÝρευα στο ΜαιευτÞριο ΜητÝρα και αμÝσως κατÝβηκα στο χειρουργεßο για να πραγματοποιÞσουμε την επÝμβαση. ΜÝχρι τüτε, κανεßς δεν μου εßχε πει üτι σε λßγα λεπτÜ επρüκειτο να γεννηθεß στην ΕλλÜδα το πρþτο παιδß του σωλÞνα, üπως αποκαλοýσαν τüτε τα ελÜχιστα παιδιÜ που εßχαν Ýρθει στον κüσμο με εξωσωματικÞ γονιμοποßηση» εξηγεß ο κ. ΚτενÜς.

Συνεχßζοντας την αφÞγησÞ του αναφÝρει: «Μια νεαρÞ γυναßκα δεν μπορεß να αποκτÞσει παιδß λüγω γυναικολογικοý προβλÞματος. Προσπαθεß 10 χρüνια να το καταφÝρει. Με τη βοÞθεια του ΑλκιβιÜδη Κüλλια πηγαßνει στο Λονδßνο.

Μαζß κι ο Üντρας της. ΣυναντÜ τον ΣτÝπτοου που της χαρßζει το θαýμα της μητρüτητας. ¸ρχεται στην ΕλλÜδα, κυοφορεß, üλα πÜνε τÝλεια, καμßα επιπλοκÞ και αυτÞ τη στιγμÞ κÜτω απü Ýξι ζευγÜρια μÜτια, μια νÝα ζωÞ γεννιÝται!».

Το παιδß Þταν υγιÝστατο θυμÜται ο κ. Στ. ΚτενÜς. Και η μητÝρα το ßδιο. «¼μως ο απüηχος εκεßνης της στιγμÞς, εκεßνης της απλÞς καισαρικÞς επÝμβασης, θα αργοýσε να κοπÜσει». Για μÝρες χτυποýσαν τα τηλÝφωνα απü συναδÝλφους αλλÜ και δημοσιογρÜφους διαφüρων χωρþν. «Μας ρωτοýσαν πληροφορßες για τη μητÝρα, για το πþς πÞγε η επÝμβαση, πþς Þταν το παιδß». ¹ταν κορßτσι.