Τι μπύρα βγάζει η Εύβοια; Ποια είναι η παλιότερη ελληνική ζυθοποιία και τι χρώμα έχει η κερκυραϊκή μπίρα; Εσείς πιστεύετε ότι ξέρετε τα πάντα για τις ελληνικές μπίρες;
Είμαι βέβαιος ότι θα απαντήσετε αρνητικά και γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην άγνωστη ελληνική μπύρα.
Εδώ και κάμποσο καιρό στην πατρίδα μας έχει αναπτυχθεί η μικροζυθοποιία. Τις μικρές ζυθοποιίες που υπάρχουν στην πατρίδα μας και παράγουν θαυμάσια ελληνική μπύρα συνεχίζοντας την αρχαιοελληνική παράδοση. Στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε ότι είναι παντελώς λάθος η άποψη που θέλει τη μπύρα να είναι γερμανικό προϊόν. Η μπύρα ήταν γνωστή στους έλληνες από τα αρχαιοελληνικά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχειά που διατίθενται από τους αρχαιολόγους.
Αν νομίζετε ότι καλή και γευστική μπύρα μπορείτε να πιείτε μόνο εισαγόμενη από την Τσεχία ή τη Γερμανία, μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσετε τις απόψεις σας. Η Ελλάδα προσφέρει εδώ και μερικά χρόνια, αρκετές επιλογές μπύρας από τοπικές ζυθοποιίες, με ωραία αρώματα και εξαιρετική γεύση, ισάξιες των ξένων.
Για αυτό, με οδηγό την παράφραση του γνωστού ρητού «παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαλωμένο…», εμείς σας λέμε «Μπύρα από τον τόπο σου…» και σας προτείνουμε να τολμήσετε μια δοκιμή για να πειστείτε, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί. Ιδού μερικοί λόγοι για να το τολμήσετε άμεσα…
Αλφα: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία
Μια ξανθιά ελαφριά Lager, δροσερή, ξεδιψαστική, με πλούσιο αφρό, που πίνεται εύκολα και ταιριάζει απόλυτα με τις ελληνικές γεύσεις ακούει στο όνομα Άλφα. Έχει διακριτικό άρωμα και αποτελεί μια από τις παλαιότερες μάρκες μπύρας στην Ελλάδα καθώς μετρά ήδη 48 χρόνια ζωής και υπήρξε η πρώτη μπύρα με… ελληνικό όνομα. H Άλφα, με το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και το απαλό άρωμα βύνης και μαγιάς, παράγεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σύφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, με ελληνικό κριθάρι σε ποσοστό 42%, ενώ το μπουκάλι της διατηρεί αρκετές ομοιότητες με το πρώτο της δεκαετίας του '60.
http://www.alfabeer.gr/
Πειραϊκή: Από το «Λιμάνι» με αγάπη
Η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει την ομώνυμη και αρκετά διαδεδομένη στην Αθήνα μπύρα. Θα την βρείτε σε δύο τύπους, Pils και Pale Ale. Η αγάπη για τα φυσικά υλικά και o παραδοσιακός τρόπος παρασκευής οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης φρέσκιας, ελληνικής, βιολογικής μπύρας παραδοσιακής ζυθοποίησης. Πρόκειται για μπύρα, περιορισμένης ποσότητας, χωρίς συντηρητικά, που ζυμώνεται και ωριμάζει σε έξι εβδομάδες ανεξαρτήτως εποχής. Η Pils είναι ξανθιά με πλούσιο αφρό, με ελαφρώς πικρή επίγευση και ελαφρύ άρωμα, ενώ η Pale Ale είναι καστανή, φρουτώδης, γλυκιά και αρωματική, με πικάντικη γεύση.
http://www.piraikibeer.gr/
Fix: Η Αλίκη μας προτείνει...
Η γνωστή και μη εξαιρετέα μπύρα που διαφήμιζε το έξυπνο μουτράκι της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, επανακυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια με το ίδιο όνομα και την κλασική αγαπημένη συνταγή. Γεννήθηκε το 1864 και ουσιαστικά, έμαθε στους Έλληνες… να πίνουν μπύρα. Μετά το 1962, η μπύρα Fix επανακυκλοφόρησε το 2010, με σχεδόν την ίδια συσκευασία με την οποία τη μάθαμε και εξίσου νόστιμη και δροσιστική.
http://www.fix-beer.gr/
Mythos: Ο κρυφός άσος στο μανίκι της Ελλάδας
Πρόκειται για μια αυθεντική ελληνική lager μπύρα με πλούσιο αφρό, λαμπερό ξανθό χρώμα και δροσιστική γεύση, φτιαγμένη από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου. Δημιουργήθηκε το 1997 και από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας της, συγκέντρωσε τις θετικές εντυπώσεις των καταναλωτών, ενώ με τα χρόνια απέσπασε σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Η συνταγή της Mythos είναι αποτέλεσμα της εξειδίκευσης του Έλληνα Master Brewer της «Μύθος Ζυθοποιίας» αλλά και των συνεργασιών με σημαντικές ευρωπαϊκές σχολές μπύρας, ενώ η ποιότητά της οδήγησε στο να γίνει μία από τις τρεις μεγαλύτερες μάρκες στην ελληνική αγορά μπύρας.
http://www.mythosbeer.gr/
Βεργίνα: Το βαρύ πυροβολικό της Βόρειας Ελλάδας
Το 1998 ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο στη Ροδόπη -εκεί όπου κατά την παράδοση παρήχθη για πρώτη φορά ελληνική μπύρα κατά τους αρχαίους χρόνους- και γεννήθηκε η μπύρα «Βεργίνα». Οι εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, η οποία επιλέχθηκε επειδή είναι πολύ καλά οργανωμένη και τo νερό της είναι άριστης ποιότητας. Έτσι παράγεται η Βεργίνα σε μορφή lager με πλούσια γεύση και η Βεργίνα κόκκινη με κεχριμπαρένιο χρώμα και αρώματα εξωτικών φρούτων. Από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παράγεται ακόμα η «Edelsteiner» που ανήκει στην κατηγορία των Premium Pilsner με ευχάριστη, ανάλαφρη γεύση, ενώ πρόσφατα, δημιουργήθηκε και η Βεργίνα weiss με το πλούσιο, φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα.
http://www.verginabeer.com/
Ζέος: Η αργίτικη κοινότητα αντεπιτίθεται…
Μια μπύρα με καταγωγή από το Άργος προστίθεται στη λίστα με τις ελληνικές μπίρες. Με το χαρακτηριστικό μπουκάλι με τους ιωνικούς κίονες σε μπλε-άσπρες αποχρώσεις, η μπύρα Ζέος παράγεται σε μορφή μαύρης weiss, pilsner και lager. Η Ζέος ακολουθεί πιστά τις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπύρας και δεν έχει συντηρητικά. Η Pilsner έχει γεμάτο σώμα, με ελαφρύ άρωμα λουλουδιών και φρούτων και μεγάλη επίγευση. Η Lager φτιάχνεται με μακεδονική συνταγή, έχει ελαφρύ σώμα, ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πολύ δροσιστική, ενώ η Μαύρη Weiss είναι μέτρια πικρή κι έχει άρωμα από καραμέλα, σοκολάτα και καβουρδισμένο καφέ.
http://www.greekbeer.com/
Νέδα: Το θηλυκό μεσσηνιακό ποτάμι στο ποτήρι σας...
Με μεσσηνιακή καταγωγή, η μπύρα Νέδα είναι αυθεντική lager, με κλασική γεύση, πλούσιο άρωμα λυκίσκου κι ελαφρώς πικάντικη, με χρυσαφένιο χρώμα. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2009 και κατέκτησε, εκτός από τους Μεσσήνιους, το σύνολο του ελληνικού κοινού. Δανείστηκε το όνομά της από το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας, τη Νέδα. Κατά την Μυθολογία, η Νέδα ήταν θεότητα των νερών και μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ έλουσαν τον μικρό Δία στον ποταμό Λούσιο όταν τον παρέλαβαν από τη Ρέα.
http://www.nedabeer.gr/
Septem: Με αρώματα από τα βουνά της Εύβοιας
Μια πικρή μπύρα με έντονο ανθρακικό και ωραία φρέσκα και δροσερά αρώματα παράγεται στην Εύβοια. Με το καλόγουστο μπουκάλι της να δίνει μια όμορφη πρώτη εικόνα, ξεχωρίσαμε τα εξής τρία είδη της: τη Septem Monday's Pilsner με χρυσόξανθο χρώμα, κρεμώδη συμπαγή αφρό, έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου, ελαφρώς γλυκιά γεύση, με διακριτική παρουσία βύνης, δροσιστική οξύτητα και έντονη επίγευση, τη Septem Friday's Pale Ale με χρυσοχάλκινο χρώμα, πορτοκαλί ανταύγειες, κρεμώδη αφρό, αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και φουντουκιού, ελαφρώς γλυκιά γεύση και επίγευση με αρώματα εσπεριδοειδών και μαρμελάδας και τέλος, τη Septem Sunday's Honey Golden Ale, μια μπύρα που παράγεται με τη χρήση μελιού ανθέων.
http://www.septem.gr/age.php
Χάρμα: Χάρμα οφθαλμών και στόματος από την Κρήτη...
Η μπύρα Χάρμα παράγεται στα Χανιά από την Κρητική Ζυθοποιία. Είναι μια φρέσκια, αφιλτράριστη μπύρα, με αγνά υλικά και υψηλή διατροφική αξία. Οι μπύρες Χάρμα, ξανθιές και μαύρες, διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, χωρίς καμία επεξεργασία μηχανική, θερμική ή χημική, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και σταθεροποιητές και διατίθεται προς το παρόν, μόνο σε βαρέλια, κατόπιν παραγγελίας.
http://www.cretanbeer.gr/
Magnus Magister: Με τη μαγεία των Ιπποτών της Ρόδου
Mε έδρα της το νησί της Ρόδου, η ελληνική μπύρα Magnus Magister κατάφερε να εδραιωθεί στην ελληνική επικράτεια και να επεκταθεί σταδιακά σε χώρες του εξωτερικού. Είναι μια εξαιρετικής ποιότητας Lager μπύρα, η οποία παράγεται με παραδοσιακό τρόπο ζυθοποίησης, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων ουσιών. Το όνομά της σημαίνει «Μεγάλος Μάγιστρος», αναφέρεται στην ιστορική περίοδο των Ιπποτών της Ρόδου και δηλώνει το ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας, εκείνο του πρώτου των πρώτων.
http://www.magnusmagister.gr/
Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: Ένα διαμάντι από το Ιόνιο
Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία με έδρα της το νησί του Ιονίου, παράγει τέσσερις διαφορετικές φρέσκιες μπίρες υψηλής ποιότητας. H Royal Ionian είναι ξανθιά, δροσιστική μπύρα από παλιά τσέχικη συνταγή, αρωματική, με έντονο χαρακτήρα. Η Real Ale Bitter είναι καστανή, με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα. Η Real Ale Special είναι μια ξανθοκόκκινη μπύρα, με φρουτώδες άρωμα και βελούδινη γεύση και τέλος, η Ionian Epos είναι η ομηρική κρίθινη μπύρα, 2800 χρόνια μετά. Σύμφωνα με τον Όμηρο στην «Οδύσσεια», ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος φύλασσε σε ασημένιους και χρυσούς κρατήρες, κρίθινο οίνο. Με έμπνευση και οδηγό την αναφορά αυτή, η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία δημιούργησε στο νησί των Φαιάκων, τον δικό της «Κρίθινο Οίνο».
http://www.corfubeer.com/beers_el.html
Βιος 5
Είναι μια Quality Lager μπύρα που παράγεται από 5 δημητριακά. Η ίδια η εταιρεία λέει ότι είναι η 1η μπύρα στο κόσμο που παράγεται από 5 δημητριακά. Μπήκε πέρσι σε παραγωγή και ήδη πηγαίνει αρκετά καλά χάρη στα χαρακτηριστικά της. Συγκεκριμένα παράγεται από κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, ρύζι και περιέχει αλκοόλ 5%
Τη μπύρα αυτή την παράγει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και είναι αποκλειστικά ελληνική.
http://www.athenianbrewery.gr/index.php?module=content&action=article&id=94
Β29
Η τρέλα με τα βιολογικά προϊόντα τώρα και σε αφρώδη μορφή. Η Β29 είναι μια μπύρα Βιολογικής Γεωργίας η οποία έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Ιανουάριος 1964. Ένας επί σειρά ετών ζυθοποιός του εργοστασίου FIX στη Θεσσαλονίκη αποφασίζει να γιορτάσει τη γέννηση του γιού του, δγημιουργώντα μια ξεχωριστή συνταγή μπύρας. Τη ζυμώνει και την αφήνει να ωριμάσει σε βαράλια… στο υπόγειο του σπιτιού του.
Μόνο που κάποια στιγμή παρατήρησε ότι ένα από τα βαρέλια έχει κάτι διαφορετικό. Το βαρέλι 29 έκρυβε μια έκπληξη.
Σήμερα ο γιοε του ζυθοποιού κρατάει εφτασφεάγιστο μυστικό τη συνταγή την οποία γνωρλίζει μόνο ο ίδιος, αλλά μοιράζεται μαζί σας τη μοναδική της γεύση, προσφέροντάς σας αυτή την εξαιρετική μπύρα βιολογικής γεωργίας. Τη Β29.
http://www.b29.gr/
Pils Hellas
Η Pils Hellas είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που δημιουργήθηκε το 1996 από την εzα πρότυπος ελληνική ζυθοποιία. Βασίζεται σε μία άριστη, παραδοσιακή γερμανική συνταγή την οποία τροποποίησε ένας κορυφαίος Βαυαρός ζυθοποιός (φιλέλληνας, λάτρης του τρόπου ζωής μας και γνώστης των ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων) με στόχο την Χρυσή Τομή: Την διαμόρφωση, δηλαδή, ενός δυναμικού και ταυτόχρονα "παιχνιδιάρικου”, χαρακτήρα που να συνδυάζει σε μία εξαιρετικά προσιτή τιμή- την απόλυτη γερμανική ποιότητα με τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας. Το αποτέλεσμα είναι μια μπύρα… ελληνικότατη pilsner που θυμίζει, σε κάθε σταγόνα της, τον λαμπερό ήλιο και την χαρά της ελληνικής παρέας!
Χάρη στην μαγική γεύση της (που κατακτά -με την ανάλαφρη, αριστουργηματική “πικράδα” της- όποιον την δοκιμάζει) έχει φτάσει, στις μέρες μας, να είναι μία από τις πλέον αγαπημένες μπύρες όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας, κάθε χρόνο και θέλουν να απολαύσουν ντόπιες γεύσεις.
Παρασκευάζεται με τις πιο σύγχρονες τεχνικές ζυθοποίησης, από αγνά υλικά υψηλών προδιαγραφών (βύνη από κριθάρι, αρωματικό λυκίσκο, κρυστάλλινο νερό του Παρνασσού, που αναβλύζει από πηγή της Αταλάντης) και ψήνεται , πριν διατεθεί στην κατανάλωση. H Pils Hellas είναι μια μπύρα γλυκόπιοτη και ευχάριστη που προέρχεται από Ζύμωση Μακράς Διάρκειας καθώς ψήνεται ολοκληρωτικά, για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν διατεθεί στην κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί η ξανθιά αυτή ελληνική μπύρα να ανταγωνίζεται επάξια τις καλύτερες “ευρείας κατανάλωσης” μπύρες του κόσμου!
http://www.eza.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=40&lang=el
Marathon
Αποκλειστικά εξαγώγιμη Lager. Το γιατί δεν προωθείται και στην ελληνική αγορά δεν το γνωρίζω μιας και τα σχόλια που διαβάζω online από τους λάτρεις στην Αμερική είναι ενθαρρυντικά. Το branding της βέβαια είναι καθαρά για τους Έλληνες της Αμερικής, αρχαιοελληνικό και πατριωτικό.
Παραγωγή: Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Kaiser
Δεν σου μοιάζει και τόσο Ελληνική ε; Σαν να είναι εισαγόμενη από την Γερμανία ε; Κι όμως, η Kaiser παράγεται στην Ελλάδα από το 1976, με γερμανικά στάνταρ αλλά ελληνικά υλικά. Θα την βρεις σε Pilsner και σε Double Malt.
Διαφέρει χάρη στην εξαιρετική γεύση και ποιότητά της. Η μπύρα Kaiser παρασκευάζεται από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου που ζυμώνονται και ωριμάζουν αργά, για να της δώσουν τη γεμάτη και μεστή γεύση της πραγματικής μπύρας Pils, όπως τη θέλει η γερμανική φιλοσοφία και παράδοση.
Διακρίνεται για τη μεστή γεύση, τον έντονο χαρακτήρα βύνης και λυκίσκου που της προσδίδει την χαρακτηριστική της πικράδα και το βαθύ χρυσαφί χρώμα της. Είναι ταυτισμένη με την υψηλή ποιότητα και προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία με τη γεμάτη γεύση της.
Η παραγωγή της στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1976 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την ίδια αυστηρή γερμανική φιλοσοφία και παράδοση που απαιτεί η σχολή "Pils". Παράγεται στη Θεσσαλονίκη από τη Μύθος Ζυθοποιία και διατίθεται στην Ελληνική αγορά σε πλήρη γκάμα συσκευασιών, όπως φιάλες, κουτάκια, πολυσυσκευασίες και βαρέλι. Η εναλλαγή της αντίθεσης του μαύρου με το λαμπερό χρυσό χρώμα προσδίδει στο κύρος και την υψηλή εικόνα της και αναδεικνύει την ποιότητά της.
http://prod.greece.carlsberggroup.com/brands/Pages/Kaiser.aspx
Craft
Από τις πρώτες Ελληνικές Μικροζυθοποιίες, παράγει ήδη από το 1997 ορισμένες πολύ γευστικές μπίρες. Οι Pilsner, Red Ale, Smoked Lager, Weiss, Athens Lager, Black Lager είναι πραγματικά πολλές επιλογές για μια μικροζυθοποιία. Κάθε μία όμως έχει την δική της πολύ ξεχωριστή γεύση.
Κυκλοφορούν σε μπουκάλι 330 ml και οι έξι διαφορετικοί τύποι μπύρας Craft, σε μεγάλο μπουκάλι 500 ml οι Pilsner, Athens Lager και Weiss ενώ υπάρχουν και ωραιότατες συσκευασίες multipack που περιλαμβάνουν και ποτήρια καθώς και 6-pack κασετίνες που έχουν και τους 6 τύπους μπύρας.
Παραγωγή: Craft Microbrewery
Ρεθυμνιακή
Ξανθιά και Μαύρη. Απλός αλλά ουσιαστικός διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο μπίρες που παράγονται στο Ρέθυμνο. Οργανικές μπίρες, παραγωγής βιολογικής γεωργίας εκτιμώνται κυρίως τοπικιστικά μιας και είναι σχετικά μικρή η διείσδυσή τους στην υπόλοιπη αγορά. Αν κάνεις μια βόλτα από την Κρήτη πάντως θα τις πετύχεις σίγουρα.
http://www.brinks-beer.gr/index.php/el/brinks
ΕΡΜΗΣ GOLD: Η καινούρια ελληνική lager μπύρα
Αυτές τις μέρες εμφανίστηκε στην αλυσίδα LIDL μια άλλη ετικέτα ελληνικής μπύρας με την επωνυμία ΕΡΜΗΣ GOLD HELLENIC LAGER BEER.
Η μπύρα αυτή παρασκευάζεται για λογαριασμό της παραπάνω αλυσίδας από το εργοστάσιο που βρίσκεται στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης.
Εμείς τη δοκιμάσαμε και σας την συστήνουμε.
Μπύρα Σαντορίνης (Volkan Blonde Pilsner και Volkan Black Wheat Lager)
Εμπνευσμένη από τη Σαντορίνη, Volkan Blonde Pilsner ή η Volkan Black Wheat Lager είναι δυο νεες, 100% Ελληνικές μπύρες, που οφείλουν την εξαιρετική υφή, τη γεύση και το άρωμά τους στο τοπικό μέλι, το κίτρο της Νάξου, αλλά και το μοναδικό Lava Rock Filter από βασάλτη Σαντορίνης.
http://volkanbeer.com/home/arxiki/
Μπύρα EDELSTEINER
Η μπύρα "EDELSTEINER" ανήκει στην κατηγορία Premium Pilsner. Tα συστατικά της είναι βύνη ξανθιά, λυκίσκος Magnum και αρωματικός λυκίσκος Tettnanger, μαγιά και νερό. Είναι ένα προϊόν κλασσικής ζυμώσεως (10C) και χαρακτηρίζεται από την ευχάριστη, ανάλαφρη γεύση της, καθώς και από το ιδιαίτερο άρωμα λυκίσκου. Στην αγορά διατίθεται σε μπουκάλι των 330ml & 500ml, σε κουτάκι των 330ml & 500ml, καθώς και σε βαρέλι των 50 L.
http://www.verginabeer.com/index2_gr.html
|