Áëáí Ôéïýñéíãê: Ï ìåãÜëïò ìáèçìáôéêüò êáé ðáôÝñáò ôùí õðïëïãéóôþí ðïõ «Ýóðáóå» ôïõò êþäéêåò ôùí Íáæß

ÐÝìðôç 7 Éïõíßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

ΠεριγραφÞ: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c8/Alan_Turing_photo.jpgΟ Βρετανüς ¶λαν ΜÜθισον Τιοýρινγκ  (Alan Matheson Turing, γεννÞθηκε στις 23 Ιουνßου 1912., ΥπÞρξε Ýνας σπουδαßος μαθηματικüς, καθηγητÞς της λογικÞς, κρυπτογρÜφος και το σπουδαιüτερο εßναι üτι θεωρεßται ο πατÝρας της επιστÞμης των υπολογιστþν. Με τη δοκιμÞ Τιοýρινγκ , εßχε μια σημαντικÞ και χαρακτηριστικÞ συμβολÞ στη συζÞτηση σχετικÜ με τη τεχνητÞ νοημοσýνη: εÜν εßναι δυνατü να ειπωθεß üτι μια μηχανÞ γνωρßζει και μπορεß να σκεφτεß. Παρεßχε μßα επßσημη Ýννοια του αλγορßθμου και των υπολογßσιμων αριθμþν με τη μηχανÞ Τιοýρινγκ , διατυπþνοντας την ευρÝως αποδεκτÞ Ýκδοση "Τιοýρινγκ " με την διατριβÞ του για την καθολικÞ μηχανÞ Τιοýρινγκ , δηλαδÞ üτι οποιοδÞποτε πρακτικü πρüτυπο υπολογισμοý Ýχει εßτε Ýνα ισüτιμο εßτε Ýνα υποσýνολο των ικανοτÞτων μιας μηχανÞς Τιοýρινγκ .

Η συνεισφορÜ του Τιοýρινγκ  κατÜ τη διÜρκεια του Β' Παγκοσμßου πολÝμου δεν αναγνωρßστηκαν ποτÝ δημüσια κατÜ τη διÜρκεια της ζωÞς του επειδÞ η εργασßα του Þταν απüρρητη.

 Βρισκüμαστε στο Λονδßνο την Üνοιξη του 1940. Τüτε Ýνας νεαρüς μαθηματικüς μπαßνει στο δωμÜτιο 40 του ΜπλÝτσλεú Παρκ, στην Υπηρεσßα ΣημÜτων και Κωδικþν SIGINT με στüχο να σπÜσει τους γερμανικοýς κþδικες επικοινωνßας και το διαβüητο Enigma. ¹ταν τüτε που ο Τσüρτσιλ βρισκüταν στα πρüθυρα απελπισßας. Η κατÜσταση για τη Βρετανßα εßναι τραγικÞ, αφοý οι Γερμανοß εßχαν σπÜσει τον αγγλικü κþδικα μετÜδοσης σημÜτων και με τις πληροφορßες που αποσποýσαν βýθιζαν τα πλοßα του αγγλικοý στüλου το Ýνα μετÜ το Üλλο. Τα μÝλη της υπηρεσßας SIGINT βρßσκονταν στο σκοτÜδι.

Ο Τιοýρινγκ ενσωματþθηκε γρÞγορα στην ομÜδα και με την παρÝμβασÞ του αποκρυπτογραφÞθηκε ο κþδικας της ΛουφτβÜφε. ¸τσι εξουδετερþθηκε ο ραδιοφÜρος Knickebein, που κατηýθυνε τα γερμανικÜ βομβαρδιστικÜ στην Αγγλßα. ΚριτÞριο για την επιστρÜτευση του Τιοýρινγκ στη SIGINT Þταν η ανατρεπτικÞ μελÝτη του «Περß υπολογßσιμων αριθμþν» που δημοσιεýθηκε το 1937 και εξÝθεσε τον ντροπαλü και ευÜλωτο Τιοýρινγκ στον Ýξω κüσμο με τραγικÝς, üπως αποδεßχθηκε, συνÝπειες. Η επιτυχßα του βασιζüταν στη στρατηγικÞ αναζÞτησης «λανθασμÝνων λýσεων». Για τον σκοπü αυτüν χρησιμοποιοýσε Ýνα πρþιμο εßδος υπολογιστÞ ενορχηστρþνοντας την αφαιρετικÞ λειτουργßα του με απßστευτη μαεστρßα. ΚÜθε φορÜ που οι Γερμανοß τροποποιοýσαν τους κωδικοýς επικοινωνßας, ο Τιοýρινγκ τους αποκρυπτογραφοýσε ολοÝνα και με μεγαλýτερη ευχÝρεια. Ετσι ο Τσüρτσιλ μÜθαινε τα πÜντα για τις επικεßμενες κινÞσεις των αντιπÜλων, για τα σχÝδια εναντßον της ΕλλÜδας, ακüμη και για την επιχεßρηση Μπαρμπαρüσα.

Απü τα 13 του αποκαλýφθηκε το ταλÝντο του στα μαθηματικÜ. Η φυσικÞ κλßση του Τιοýρινγκ  προς τα μαθηματικÜ και την επιστÞμη δεν Þταν ικανÞ να κερδßσει τον σεβασμü των δασκÜλων του στο Sherborne, Ýνα διÜσημο και ακριβü δημüσιο σχολεßο, το οποßο Ýδινε περισσüτερη Ýμφαση στους κλασσικοýς. Ο διευθυντÞς του μÜλιστα Ýγραψε στους γονεßς του: "Ελπßζω üτι δεν θα πÝσει μεταξý δýο σχολþν. ΕÜν πρüκειται να μεßνει στο δημüσιο σχολεßο, πρÝπει να στοχεýσει να γßνει μορφωμÝνος. ΕÜν πρüκειται να γßνει απλþς επιστημονικüς ειδικüς, σπαταλÜ το χρüνο του σε Ýνα δημüσιο σχολεßο".

ΠαρÜ το γεγονüς αυτü, ο Τιοýρινγκ  συνÝχισε να παρουσιÜζει αξιοπρüσεκτες δυνατüτητες στις επιστÞμες που αγαποýσε, λýνοντας προηγμÝνα προβλÞματα χωρßς ακüμη να Ýχει μελετÞσει το στοιχειþδη λογισμü. Αξιοπρüσεκτο εßναι το γεγονüς üτι το 1928, σε ηλικßα δÝκα Ýξι ετþν, μελÝτησε την εργασßα του ¶λμπερτ ΑúνστÜιν και üχι μüνο την κατÜλαβε αλλÜ προεξÝτεινε τα ερωτÞματα του ΑúνστÜιν για τους νüμους του Νεýτωνα για την κßνηση, σε Ýνα κεßμενο το οποßο δεν δημοσιεýθηκε.

Τα χρüνια εκεßνα ανακαλýπτει και την ομοφυλοφιλßα του και ερωτεýεται Ýναν συμμαθητÞ του, ο οποßος üμως λßγους μÞνες αργüτερα πεθαßνει απü φυματßωση. Η απþλεια αυτÞ συντρßβει την πßστη του και τον οδηγεß στον αθεúσμü και στην πεποßθηση üτι üλα τα φαινüμενα Ýχουν υλιστικÞ βÜση.

ΜετÜ το σχολεßο γßνεται δεκτüς στο King's College του Πανεπιστημßου του ΚÝιμπριτζ, üπου μεταξý των Üλλων διδÜσκεται απü τον Τζον ΜÝιναρντ ΚÝινς και τον Ε. Μ. Φüρστερ. Το εκεß περιβÜλλον αποδεßχθηκε εξαιρετικÜ ελεýθερο και ανεκτικü, στο οποßο ο Τιοýρινγκ ευτýχησε, αν και δεν θεωρÞθηκε ποτÝ αρκετÜ κομψüς για να γßνει μÝλος των πιο κλειστþν κοινωνικþν κýκλων του κολεγßου. Με την αποφοßτησÞ του δÝχτηκε τη θÝση του καθηγητÞ μαθηματικÞς λογικÞς που του προσφÝρθηκε στο King's üπου και θα μποροýσε να εßχε παραμεßνει αν δεν εßχε μεσολαβÞσει ο Β' Παγκüσμιος Πüλεμος και η εφεýρεση της «μηχανÞς Τιοýρινγκ».

ΠεριγραφÞ: http://radio.weblogs.com/0105910/images/turing_enigma_2.jpgΗ μηχανÞ αυτÞ, κατασκευασμÝνη σαν γραφομηχανÞ, αποτÝλεσε το προσχÝδιο για τον πρþτο σýγχρονο υπολογιστÞ. ¹ταν μια υποθετικÞ κατασκευÞ ικανÞ να επιλýσει με τη βοÞθεια αλγορßθμων üλα τα προβλÞματα που μποροýν να τεθοýν. Λειτουργοýσε με το να επεξεργÜζεται πληροφορßες που αναγρÜφονταν σε μια κορδÝλα, θεωρητικÜ Üπειρου μÞκους. Καθþς ο επεξεργαστÞς μεταφερüταν απü το Ýνα τετρÜγωνο της κορδÝλας στο Üλλο, αντιδροýσε στις αλληλοδιÜδοχες εντολÝς προσαρμüζοντας τη συμπεριφορÜ του ανÜλογα. Η διαδικασßα αυτÞ αποτελοýσε κατÜ τον Τιοýρινγκ αναπαραγωγÞ της ανθρþπινης λογικÞς. ΘεωρητικÜ, ανÜλογα με την κορδÝλα που επεξεργαζüταν, το μηχÜνημα μποροýσε να κÜνει υπολογισμοýς, να παßζει σκÜκι Þ να ζωγραφßζει εικüνες.

Με βÜση τις παραπÜνω ιδÝες του αποσπÜστηκε απü το ΚÝιμπριτζ και μαζß με μαθηματικοýς, πρωταθλητÝς σκακιοý και αιγυπτιολüγους Ýγινε μÝλος της ομÜδας του ΜπλÝτσλεú Παρκ. Η επιτυχßα της SIGINT Þταν αναμφισβÞτητα αποτÝλεσμα ομαδικÞς προσπÜθειας, üπως εξÜλλου ομαδικÞ Þταν και η δημιουργßα του πρþτου υπολογιστÞ. Ο ρüλος του Τιοýρινγκ, üμως, ο οποßος για λüγους εθνικÞς ασφÜλειας αναγνωρßστηκε πολý μετÜ τον θÜνατü του, υπÞρξε καθοριστικüς τüσο για την επιτυχßα της SIGINT üσο και για τον σχεδιασμü ενüς πρωτüγονου - για τα σημερινÜ δεδομÝνα - ηλεκτρονικοý υπολογιστÞ που αποκωδικοποιοýσε με μεγÜλη ταχýτητα τις επικοινωνßες των ναζιστþν στον Ατλαντικü.

ΜετÜ τον πüλεμο ο Τιοýρινγκ επÝστρεψε στο ΚÝιμπριτζ üπου και Þλπιζε να απολαýσει την Þρεμη ακαδημαúκÞ ζωÞ. Το νεοúδρυθÝν ΤμÞμα Μαθηματικþν του Βρετανικοý Εργαστηρßου ΦυσικÞς üμως του Ýδωσε τη δυνατüτητα να κατασκευÜσει την πρþτη αληθινÞ «μηχανÞ Τιοýρινγκ», την ονομαζüμενη ACE (Automatic Computing Engine). Ο Τιοýρινγκ δÝχτηκε. ΓρÞγορα üμως ανακÜλυψε, προς μεγÜλη δυστυχßα του, üτι η γραφειοκρατßα και οι αλλεπÜλληλες αναβολÝς θα στÝκονταν εμπüδιο στην πραγματοποßηση των ιδεþν του και αποφÜσισε να αποχωρÞσει.

ΠεριγραφÞ: Ο Alan Turing με δýο συναδÝλφους και Ýναν υπολογιστÞ Ferranti τον ΙανουÜριο του 1951. Τοýρινγκ εßχε Þδη ασχολοýνται με την κατασκευÞ τüσο του Κολοσσοý και, αργüτερα, την αυτüματη υπολογιστικÞ μηχανÞ.ΕπÝστρεψε στο ΚÝιμπριτζ και στη συνÝχεια εγκαταστÜθηκε στο ΜÜντσεστερ, δεχüμενος πρüταση του ομþνυμου πανεπιστημßου για την κατασκευÞ ενüς υπολογιστÞ üπως τον περιÝγραφε ο ßδιος σε Ýνα δημοσßευμÜ του το 1939. Τüτε μÜλιστα αναθεþρησε μερικÝς απü τις ιδÝες του: ισχυριζüταν πλÝον üτι μια μηχανÞ μπορεß να μαθαßνει απü τις οδηγßες της και Üρα να τις τροποποιεß.

Το 1950 στο βρετανικü φιλοσοφικü περιοδικü «Mind» διατυπþνει τις ιδÝες του για το «τεστ μßμησης» που αργüτερα μετονομÜστηκε «τεστ Τιοýρινγκ». (Φανταστεßτε Ýναν ανακριτÞ απομονωμÝνο σε Ýνα δωμÜτιο να επικοινωνεß με Ýναν Üνθρωπο και Ýναν υπολογιστÞ. Αν ο ανακριτÞς δεν μπορεß να διαχωρßσει, βÜσει των ερωτÞσεων που θÝτει και των απαντÞσεων που λαμβÜνει, ποιος εßναι ο Üνθρωπος και ποιος ο υπολογιστÞς, τüτε μπορεß να ισχυριστεß κανεßς üτι και ο υπολογιστÞς «σκÝφτεται», üπως ακριβþς σκÝφτεται και ο Üνθρωπος.)

Ο Τιοýρινγκ Þταν υπερβολικÜ ßσως αισιüδοξος σχετικÜ με τις μελλοντικÝς εξελßξεις στον χþρο της τεχνητÞς νοημοσýνης. «Μια μÝρα» Ýλεγε «οι κυρßες θα βγÜζουν τους υπολογιστÝς τους βüλτα στο πÜρκο και θα λÝνε η μßα στην Üλλη: "Δεν θα πιστÝψεις τι εßπε σÞμερα το πρωß ο μικρüς μου υπολογιστÞς!"». Εßναι πÜντως γεγονüς πλÝον üτι üποιος πατÜει το κουμπß Ýστω και για να ανοßξει την οθüνη του υπολογιστÞ του χρησιμοποιεß μια σýγχρονη ενσÜρκωση της «μηχανÞς Τιοýρινγκ».

Η ζωÞ του Τιοýρινγκ δυστυχþς πÞρε τραγικÞ τροπÞ: στο ΜÜντσεστερ, ýστερα απü ληστεßα στο σπßτι üπου κατοικοýσε, ομολüγησε στην αστυνομßα üτι διατηροýσε ερωτικÞ σχÝση με Ýναν απü τους υπüπτους του εγκλÞματος. Οι ομοφυλοφιλικÝς σχÝσεις την εποχÞ εκεßνη θεωροýνταν κακοýργημα και ο Τιοýρινγκ δικÜστηκε και βρÝθηκε Ýνοχος. Γλßτωσε τη φυλακÞ αλλÜ υποβλÞθηκε σε σειρÜ εμβολιασμþν με θηλυκÝς ορμüνες που σκüπευαν να «καταστεßλουν» τις επιθυμßες του. «Μεγαλþνει το στÞθος μου» Ýλεγε τρομαγμÝνος σε Ýναν φßλο του. Στις 7 Ιουνßου του 1954, μη μπορþντας να αντÝξει Üλλο, αυτοκτüνησε τρþγοντας Ýνα μÞλο βουτηγμÝνο σε υδροκυÜνιο. Ηταν μüλις 42 ετþν.\

Το 2012 Ýχει χαρακτηρισθεß ως ΔιεθνÝς Ýτος ¶λαν Τιοýρινγκ, για να τιμηθεß το πολυσχιδÝς Ýργο του Üγγλου μαθηματικοý, κρυπτογρÜφου και πρωτοπüρου της πληροφορικÞς ¶λαν Τιοýριγκ, με αφορμÞ τη συμπλÞρωση ενüς αιþνα απü τη γÝννησÞ του (1912-1954).