Ç ÅñãáôéêÞ ÐñùôïìáãéÜ óôçí ÅëëÜäá

Ôñßôç 1 ÌáÀïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

Στη χþρα μας, ο πρþτος εορτασμüς της ΕργατικÞς ΠρωτομαγιÜς Ýγινε το 1893, στην ΑθÞνα, με πρωτοβουλßα του Κεντρικοý Σοσιαλιστικοý Συλλüγου του Σταýρου ΚαλλÝργη. Η 1η ΜαÀου Þταν ΣÜββατο και εργÜσιμη. ¸τσι, επελÝγη η ΚυριακÞ 2 ΜαÀου, για να Ýχει η γιορτÞ μαζικü χαρακτÞρα.

Λßγα χρüνια πριν το 1890 ο Στ. ΚαλλÝργης - εφαρμüζοντας την απüφαση της Β´ Διεθνοýς, που üριζε την 1η ΜÜη ως ημÝρα αγþνων της εργατικÞς τÜξης και τιμÞς προς τους Αμερικανοýς εργÜτες που δολοφονÞθηκαν στο ΣικÜγο την 1η ΜÜη 1886 - οργÜνωσε μια συγκÝντρωση συμβολικοý γιορτασμοý της ΠρωτομαγιÜς στις στÞλες του Ολυμπßου Διüς, μεταξý φßλων και συντρüφων, üπου και ανÞγγειλε την ßδρυση του Σοσιαλιστικοý Συλλüγου και την Ýκδοση της εφημερßδας «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ».

ΠεριγραφÞ: kallergis.jpgΤην 1η ΜÜη του 1891 ο ΚαλλÝργης και Üλλοι 12 σοσιαλιστÝς πÞγαν ομαδικÜ στο φωτογραφεßο Σοýτσου και φωτογραφÞθηκαν σε Ýνδειξη συμβολικÞς συμμετοχÞ στην παγκüσμια επÝτειο και διαμαρτυρßα των εργατþν. Το 1892 ο ΚαλλÝργης και τριÜντα περßπου σýντροφοß του συγκεντρþνονται στο χþρο του Σταδßου και εκεß διαμαρτýρονται κατÜ του Üθλιου πλουτοκρατικοý συστÞματος.

Το 1893 η ΕργατικÞ ΠρωτομαγιÜ αποκτÜ για πρþτη φορÜ μαζικü χαρακτÞρα. Την απüφαση για την συγκÝντρωση εßχε πÜρει δýο μÞνες νωρßτερα το διοικητικü συμβοýλιο του Σοσιαλιστικοý Συλλüγου και η οργÜνωσÞ της εßχε ανατεθεß σε τριμελÞ επιτροπÞ που αποτελοýσαν οι ΧαιρÝτης, ΜατιÜτος, Ελευθερßου. ΜÝχρι την 1η ΜÜη ο Σοσιαλιστικüς Σýλλογος Ýκανε κÜλεσμα σε διÜφορα εργατικÜ σωματεßα “üπως μετÜσχουν εις την εορτÞν της Πρþτης ΜαÀου”. Η εκδÞλωση προαναγγÝλλεται Ýτσι στα μÝσα του Απρßλη απü τις στÞλες του “ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ” και εκεß αναφÝρονται οι στüχοι και ο τüπος της συγκÝντρωσης.

«Δýο ΜαÀου ημÝρα ΚυριακÞ 6μ.μ. εις το Αρχαßον ΣτÜδιον, üπισθεν του Ζαππεßου, εις την γÝφυραν üπου εßναι απÝναντι εις τα ΑγγλικÜ μνημεßα με κυπαρßσσια. ¼λοι οι Σοσιαλισταß και υπü μισθüν πÜσχοντες θα συναθροισθþσι ψÞφισμα προς την ΒουλÞν, δια του οποßου θα ζητþσι:

1. Τας ΚυριακÜς üλα τα καταστÞματα να εßναι κλειστÜ προς ανÜπαυσιν των πολιτþν.

2. Τον περιορισμüν των εργÜσιμων ωρþν εις οκτþ κατ’ ανþτατον üριον και ολιγþτερον δια τα κοπιþδεις και ανθυγιεινÜς εργασßας και δια τους παßδας και τας γυναßκας.

3. ΑπονομÞν συντÜξεων εις τους εκ της εργασßας παθüντας και καταστÜντας ανßκανους προς διατÞρησιν εαυτþν και της οικογενεßας των, καθþς και εις τα οικογενεßας των εν ενεργεßα φονευομÝνων.»

Οι συγκεντρωμÝνοι φθÜνουν περßπου τους 2.000. ¸νας μεγÜλος αριθμüς για την εποχÞ εκεßνη, δεδομÝνων των πολιτικþν συνθηκþν, αλλÜ και του συνολικοý πληθυσμοý ΑθÞνας και ΠειραιÜ που δεν ξεπερνοýσε τις 150.000. Τη μαζικÞ αυτÞ συγκÝντρωση αποτελοýσαν μÝλη του Κεντρικοý Σοσιαλιστικοý Συλλüγου, αλλÜ και «μÝγα πλÞθος εκ των πασχουσþν εργατικþν τÜξεων των ευρισκομÝνων υπü τον ζυγüν του μισθοý...» üπως γρÜφει η εφημερßδα «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ» στο επüμενο φýλλο της.

ΠεριγραφÞ: http://ardin-rixi.gr/wp-content/uploads/2012/05/sosialistis.jpgΗ συγκÝντρωση Ýληξε με πλÞρη επιτυχßα. Στο “ΣοσιαλιστÞ” των μÝσων του ΜαÀου της ßδιας χρονιÜς διαβÜζουμε:

«Εις τας 2 ΜαÀου þρα 5ην μ.μ. παρÜ το αρχαßον ΣτÜδιον, τα μÝλη του Κεντρικοý Σοσιαλιστικοý Συλλüγου και μÝγα πλÞθος εκ των πασχουσþν τÜξεων των ευρισκομÝνων υπü τον ζυγüν του μισθοý, ακολουθοýντες τον διεθνÞ των πασχουσþν τÜξεων αγþνα, συνηθροßσθησαν προς διαμαρτýρησιν εναντßον του σημερινοý αθλßου συστÞματος, üπου δυστυχοýν οι πολλοß κοπιωδþς εργαζüμενοι και ευτυχοýν οι ολßγοι οκνηροß πλοýσιοι, μη εργαζüμενοι. Αφοý συνÞλθον, πλÝον των δýο χιλιÜδων ατüμων εις το βÜθος του Σταδßου, εκ τινος λßθου ο πολßτης Σταýρος ΚαλλÝργης εßπε τα εξÞς περßπου: “Ο σκοπüς της συναθροßσεþς μας ενταýθα εßναι να υπογρÜψωμεν ψÞφισμα δια να δοθεß εν καιρþ εις την ΒουλÞν…

… Δεν πιστεýω να υπÜρχη κανεßς εδþ, ο οποßος να μην παραδÝχεται τας σοσιαλιστικÜς ιδÝας και το ψÞφισμα. Η συνÜθροισßς μας σÞμερον ενταýθα Ýχει παγκüσμιον χαρακτÞρα… Ζητοýμε επß του παρüντος την βελτßωσιν της θÝσεως των εργατþν και την διÜδοσιν των σοσιαλιστικþν αρχþν και εν τω μÝλλοντι την κατÜργησιν του κληρονομικοý δικαιþματος και της ιδιοκτησßας.

Η πρüοδος βαδßζει τον δρüμον της. ΠÝρυσι, το 1892 τριÜντα μüνον ομüφρονες σοσιαλισταß συνÞλθον εις τοýτο το μÝρος και διεμαρτυρÞθησαν κατÜ του σημερινοý πλουτοκρατικοý αθλßου συστÞματος. ΣÞμερον, 2 ΜαÀου 1893, παρατηρÞσατε πüσοι εßμεθα ενταýθα δια τον αυτüν λüγον. ΒλÝπετε, λοιπüν, üτι η πρüοδος βαδßζει τον δρüμον της και θÜττον Þ βρÜδιον θα φτÜσει εις το ποθοýμενον αποτÝλεσμα!”

Μüλις κατÞλθεν του μÝρους εξ ου ομιλεß ο πολßτης Σταýρος ΚαλλÝργης οι συναθροισθÝντες υπÝγραψαν το ψÞφισμα και εντüς ημισεßας þρας το ψÞφισμα Ýφερε Üνω των 500 υπογραφþν. Αφοý υπÝγραψαν το ψÞφισμα Þρχισαν διαλυüμενοι καθ’ ομÜδας οι διαδηλωταß φÝροντες οι περισσüτεροι επß της κομβιοδüχης των ερυθρÜν κονκÜρδαν, το σýμβολον του Συλλüγου και διασπαρÝντες εις üλας τας οδοýς, εφþναζον “ΖÞτω ο Σοσιαλισμüς”.»

Στο ψÞφισμα σημειþνεται «...διαμαρτυρüμεθα κατÜ του σημερινοý πλουτοκρατικοý αθλßου συστÞματος και ζητοýμεν την επß του παρüντος βελτßωσιν της θÝσεως των εργατþν και μισθωτþν και την διÜδοσιν των σοσιαλιστικþν αρχþν, με σκοπüν την κατÜργησιν του κληρονομικοý δικαιþματος και της ιδιοκτησßας των μÝσων παραγωγÞς διÜ νομßμων και ειρηνικþν μÝσων, εÜν δε ταýτα αποδειχθþσιν ανεπαρκÞ τüτε διÜ παντüς μÝσου να διαδþσωμεν, να επιβÜλλωμεν και να εφαρμüσωμεν τας ιδÝας μας». Το πλαßσιο αιτημÜτων, αποκαλυπτικü για την κατÜσταση της εργατικÞς τÜξης την εποχÞ εκεßνη:

«α) Την ΚυριακÞ να κλεßωσι τα καταστÞματα και τα εργοστÜσια καθ' üλην την ημÝραν και οι πολßται να αναπαýονται.

β) Οι εργÜται και οι μισθωτοß να εργÜζονται 8 þρες την ημÝραν.

γ) Να απονÝμεται σýνταξις εις τους εκ της εργασßας παθüντας και καταστÜντας ανικÜνους, προς συντÞρησιν εαυτþν και της οικογενεßας των.

δ) Να καταργηθþσιν αι θανατικαß εκτελÝσεις.

ε) Να καταργηθεß η διÜ χρÝη προσωπικÞ κρÜτησις και

στ) Το Διοικητικü Συμβοýλιον του Κεντρικοý Συλλüγου να επιδþσει το ΨÞφισμα τοýτο εις την ΒουλÞν».

ΠεριγραφÞ: ΙστορικÞ αναδρομÞ για την εργατικÞ ΠρωτομαγιÜ στην ΕλλÜδα : Η ταýτιση της 1ης  ΜαÀου με τις αναζητÞσεις και τις    διεκδικÞσεις του κüσμου της μισθωτÞς εργασßας ανÜγεται στη γενßκευση  των ¼πως προαναφÝραμε το ψÞφισμα συγκÝντρωσε 500 υπογραφÝς. ¼μως καθþς η επßδοσÞ του στη ΒουλÞ καθυστÝρησε περßπου επτÜ μÞνες, τα μÝλη του Κεντρικοý Σοσιαλιστικοý Συλλüγου συνÝχισαν να μαζεýουν υπογραφÝς. Στις 2 Δεκεμβρßου 1893 üταν τα μÝλη του Δ.Σ του Συλλüγου με επικεφαλÞς τον Στ. ΚαλλÝργη πÞγαν στην ΠαλαιÜ ΒουλÞ να επιδþσουν το ΨÞφισμα, εßχαν μαζευτεß 2.000 υπογραφÝς.

Ο πρüεδρος της ΒουλÞς παραλαμβÜνει το ΨÞφισμα. Ο ΚαλλÝργης ανÝβηκε στο θεωρεßο των δημοσιογρÜφων, περιμÝνοντας να ακοýσει τον πρüεδρο να το διαβÜζει, κÜτι που δεν Ýγινε. Το γεγονüς αυτü προκÜλεσε την αντßδραση του ΚαλλÝργη, που απü τα δημοσιογραφικÜ θεωρεßα Üρχισε δυνατÜ να αναφÝρει το περιεχüμενο του Ψηφßσματος. Μια ομÜδα αστυνομικþν τον συλλαμβÜνουν και τον τραβοýν Ýξω απü την αßθουσα της ΒουλÞς, ενþ αυτüς φωνÜζει «ΖÞτω ο Σοσιαλισμüς». Ο ΚαλλÝργης ξυλοκοπÞθηκε απü τα üργανα της τÜξεως και δικÜστηκε σε 12 ημÝρες φυλÜκιση. ¸τσι, Ýληξε η πρþτη στην ΕλλÜδα ΕργατικÞ ΠρωτομαγιÜ και τα γεγονüτα που συνδÝθηκαν με αυτÞ.

Τον επüμενο χρüνο, το 1894, Καλλεργικοß, Δρακουλικοß και Αναρχικοß παßρνουν την απüφαση να γιορτÜσουν üλοι μαζß την ΠρωτομαγιÜ. Η εκδÞλωση σημεßωσε τερÜστια επιτυχßα με τη συμμετοχÞ πÜνω απü 6.000 ατüμων.

 

Οι ελληνικÝς ΠρωτομαγιÝς

1924

Η πρþτη δολοφονßα απεργοý, του κομμουνιστÞ εργÜτη Σ. ΠαρασκευαÀδη στην Πλατεßα ΚοτζιÜ, üπου βρισκüταν το Εργατικü ΚÝντρο ΑθÞνας.

 

1926

Την επομÝνη της ΠρωτομαγιÜς ιδρýεται στην ΑθÞνα η Συνομοσπονδßα Δημοσßων ΥπαλλÞλων ΕλλÜδος, η σημερινÞ ΑΔΕΔΥ.

 

1929

Απαγüρευση των πρωτομαγιÜτικων εκδηλþσεων απü την κυβÝρνηση ΒενιζÝλου. ΣυλλÞψεις και αστυνομικÝς επιχειρÞσεις σε εργατικÝς λÝσχες και σωματεßα.

 

1934

Τις εκδηλþσεις της ΠρωτομαγιÜς ακολουθεß απεργιακÞ κινητοποßηση λιμενεργατþν και μυλεργατþν στην ΚαλαμÜτα. Οκτþ διαδηλωτÝς δολοφονοýνται απü στρατιωτικÜ τμÞματα που ανÝλαβαν να επιβÜλουν την τÜξη.

 

1936

ΓενικÞ απεργßα στη Θεσσαλονßκη. ΑιματηρÞ καταστολÞ της εργατικÞς διαμαρτυρßας. Η Αστυνομßα χρησιμοποßησε πραγματικÜ πυρÜ για να διαλýσει τους συγκεντρωμÝνους στη συμβολÞ των οδþν Εγνατßας και ΒενιζÝλου. Τελικüς απολογισμüς 12 νεκροß απεργοß (στη φωτογραφßα η κηδεßα του πρþτου νεκροý, ΤÜσου Τοýση)

 

1944

Τα γερμανικÜ στρατεýματα κατοχÞς εκτελοýν στο σκοπευτÞριο της ΚαισαριανÞς 200 κομμουνιστÝς κρατουμÝνους απü τις φυλακÝς Χαúδαρßου.

1946

ΜεγÜλο συλλαλητÞριο στο Παναθηναúκü ΣτÜδιο υπü την ηγεμονßα του ΕΡΓΑΣ, διÜδοχης οργÜνωσης του Εργατικοý ΕΑΜ. Εßχε προηγηθεß το 8ο συνÝδριο της ΓΣΕΕ στο οποßο ο ΕΡΓΑΣ εßχε αναδειχθεß πρþτη δýναμη.

 

1976

ΔυναμικÝς συγκεντρþσεις στο Ýδαφος του μεταπολιτευτικοý κλßματος και της Üνθησης των εργοστασιακþν σωματεßων. Η ημÝρα της ΠρωτομαγιÜς σημαδεýεται απü τον θÜνατο του ΑλÝκου Παναγοýλη σε τροχαßο. Την παραμονÞ τραυματßζεται θανÜσιμα ο μαθητÞς ΣιδÝρης Ισιδωρüπουλος κατÜ τη διÜρκεια αφισοκüλλησης.

 

Γιατß η ΑριστερÜ εßχε καταδικÜσει τον «ΕπιτÜφιο»

Εßμαστε στα 1958. Ο ΓιÜννης Ρßτσος μετÜ την επιστροφÞ του απü την εξορßα στην ΑθÞνα επανεκδßδει τα Ýργα του, τα οποßα Ýστελνε και στον Μßκη ΘεοδωρÜκη που βρισκüταν στο Παρßσι. ΑνÜμεσÜ τους και τον «ΕπιτÜφιο» με την αφιÝρωση, üπως Ýχει πει ο Μßκης, «το βιβλßο τοýτο κÜηκε απü τον ΜεταξÜ στα 1938 κÜτω απü τους Στýλους του Ολυμπßου Διüς». Το 1960 τελικÜ, δýο ηχογραφÞσεις Ýγιναν σχεδüν ταυτüχρονα με τον Μßκη παρüντα, στην ΑθÞνα. Μßα απü τον ΜÜνο ΧατζιδÜκι με τη ΝÜνα Μοýσχουρη (τον Αýγουστο) και μßα με τον Γρηγüρη Μπιθικþτση (τον ΣεπτÝμβριο). Ακολοýθησε, το 1963, η ηχογρÜφηση με τον Μανþλη Χιþτη και τη Μαßρη Λßντα (και ορχÞστρα εγχüρδων).

Η εκδοχÞ Μπιθικþτση, κυρßως λüγω μπουζουκιοý, προκÜλεσε αμÝσως αντιδρÜσεις και θεωρÞθηκε ως «ιεροσυλßα». ΟμÜδα αριστερþν διανοουμÝνων οργÜνωσε συγκÝντρωση τον ΔεκÝμβριο για να καταδικÜσει το Ýργο. Αντßστοιχη Þταν και η αντßδραση της ΑριστερÜς που πολλÜ στελÝχη της βρßσκονταν στην εξορßα- κÜτι που ενüχλησε τον Μßκη και τον Ýφερε σε μια πρþτη αντιπαρÜθεση με τον πολιτικü χþρο στον οποßο ανÞκε. Ενþ στο μεταξý η κυβÝρνηση απαγüρευσε τη μετÜδοση των τραγουδιþν απü το ΕΙΡ.

 

¸ντυπη βιβλιογραφßα:

  • ΓιÜννης ΚορδÜτος, Ιστορßα του Ελληνικοý Εργατικοý ΚινÞματος, Ζ´ Ýκδοση, Εκδüσεις ΜπουκουμÜνη, ΑθÞνα 1972.
  • Παναγιþτης Νοýτσος, Η ΣοσιαλιστικÞ ΣκÝψη στην ΕλλÜδα απü το 1875 þς το 1974, Τüμος Α´ “Οι σοσιαλιστÝς διανοοýμενοι και η πολιτικÞ λειτουργßα της πρþιμης κοινωνικÞς κριτικÞς (1875-1907)”, εκδüσεις Γνþση, ΑθÞνα 1990.
  • ΜιχÜλης Δημητρßου, Το Ελληνικü Σοσιαλιστικü Κßνημα – 1. Απü τους ουτοπιστÝς στους μαρξιστÝς, εκδüσεις ΠλÝθρον [Γαβριηλßδη], ΑθÞνα 1985. Απü αυτü το βιβλßο προÝρχεται και η φωτογραφßα.

ΗλεκτρονικÞ βιβλιογραφßα

  • http://www.fourtounis.gr/arthra/may_day.pdf
  • http://www.madata.gr
  • http://www.daypress.gr
  • http://www.tvxs.gr
  • http://ardin-rixi.gr

 

Δεßτε στιγμιüτυπα απü τον εορτασμü της ΠρωτομαγιÜς απü τις συλλογÝς του Ελληνικοý Οπτικοακουστικοý Αρχεßου.