Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Βασίλης Φουρτούνης: δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι με αυτό το πόνημά μου δεν φιλοδοξώ να γράψω ένα περισπούδαστο επιστημονικό άρθρο. Εκείνο που θέλω να κάνω είναι να επαναφέρω στη μνήμη όλων μας τον παλαιό επιθεωρητή που υπήρχε στο ελληνικό σχολείο.

Είναι ένας θεσμός που έπαψε να υφίσταται όταν ο υποφαινόμενος άρχισε να εργάζεται στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο, το 1982. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ορκίστηκα δημόσιος υπάλληλος από τον τελευταίο επιθεωρητή του 3ου Γραφείου Αθήνας τότε. Ο συγκεκριμένος επιθεωρητής μετά από λίγο καιρό καταργήθηκε.

Επίσης ένα ακόμα στοιχείο που με κάνει να ασχοληθώ με αυτό το θέμα είναι οι προσωπικές μνήμες εκείνης της εποχής που υπήρξα μαθητής και αναμέναμε την έλευση του επιθεωρητή. Φόβος και τρόμος επικρατούσε παντού.

Ο δάσκαλος μου φοβόταν γιατί ήταν ενεργός πολίτης, κεντρώος, και ανά πάσα ώρα και στιγμή κινδύνευε με απόλυση. Ήταν βλέπεις φακελωμένος και τότε ήταν δικτατορία και ήθελε θάρρος για να λες τις απόψεις σου. Αυτό δώρο στους τζάμπα μάγκες…

Εμείς τα παιδιά φοβόμαστε γιατί εμάς θα ρωτούσε ο επιθεωρητής και αν δεν απαντούσαμε τι θα γινόταν… άστο, δεν θέλαμε να το σκεφτούμε! Ο υποφαινόμενος, που ανήκα στην ομάδα των καλών μαθητών, εάν μάθαινα από την προηγούμενη για την επίσκεψη του επιθεωρητή, όλη την νύχτα έβλεπα εφιάλτες.

Φυσικά όλα αυτά φαντάζουν ως παραμύθι σήμερα στο ελληνικό σχολείο και σωστά φαντάζουν. Όμως η λήθη είναι γνωστό ότι βοηθάει αυταρχικές έως και φασίζουσες καταστάσεις.

Σήμερα ευτυχώς δεν υπάρχει επιθεωρητής. Αντικαταστάθηκε από το μοναδικό δασκαλογέννητο θεσμό, του Σχολικού Συμβούλου, και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνά κανείς Σχολικός Σύμβουλος. Ο Σχολικός Σύμβουλος είναι θεσμός που έχει επιβάλλει το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών. Ας μη το ξεχνάμε αυτό.

Επιστροφή στο παρελθόν καις τον επιθεωρητή.

 

Στόχος των επιθεωρητών

«Θα καλλιεργήσωμεν .την συναίσθησιν της ευθύνης, ήτις δυστυχώς συνεπεία του πολέμου, της κατοχής και της ανταρσίας ημβλύνθη παρά τισι Δημ/λοις»  και  « …δια των υφ’ ημάς διδασκάλων να συμβάλωμεν εις το έργον της αναπτύσσεως του Έθνους εις την κολυμβήθραν μιας πνευματικής και ηθικής εξυγιάνσεως»

Σχόλιο: Μια ζωή μπουρδολογίες και κενά περιεχομένου λόγια

 

Η δικτατορία και ο ρόλος των εκαπιδευτικών

Στην περίοδο της δικτατορίας, όπου ο ρόλος του δασκάλου αναβαθμίζεται σε ρόλο «εθνικού διαφωτιστή» και η «εναρμονισμένη» στάση του δασκάλου αποτελεί βασικό δείκτη της αξιολόγησης του επιθεωρητή:

«Ο φαεινός αστήρ της Εθνικής Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967. μας επιβάλλουν το ιερό καθήκον να δραστηριοποιηθώμεν εις το έπακρον και να συμβάλωμεν . εις το αναγεννητικόν έργον της δημιουργίας του ιστορικού Ελληνικού Έθνους»

Σχόλιο: Για αυτή την περίοδο ισχύει μόνο το «καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Η απόλυση σου ήταν στο χέρι του κάθε ρουφιλάνου που και κάποιες φορές, δυστυχώς, ήταν και «συνάδελφος». Υπήρξαν μαθητής τότε και έχω προσωπικές και μη αμφισβητήσιμες μνήμες από το δάσκαλό μου, καλή του ώρα.

 

Χαρακτηρισμός Γυναικών

Όταν πρόκειται για γυναίκες, η συνήθης έκφραση είναι: «διάγει βίον προσιδιάζοντα εις Ελληνίδα διδασκάλισσαν» ή, αν πρόκειται για δασκάλα άγαμο προχωρημένης ηλικίας, υπάρχει η φράση «διάγει αδιάβλητος».

Σχόλιο: Τι να σχολιάσεις…

 

Προσωπική ζωή

«Διάγει δημόσιον και ιδιωτικόν βίον αδιάβλητον, ανταποκρινόμενος πλήρως εις τας διατάξεις των άρθρων 44-56 του Δημ. Κώδικος»

Σχόλιο: Α, ρε μπαγάσα συνάδελφε, τον τουμπάρισες ή τον έγλυψες τον επιθεωρητή!!!

 

«Αι καθόλου πράξεις του/της φέρουν έκδηλον το χρώμα της Εθνικής υπερηφάνειας και προσηλώσεώς της προς τα Εθνικά Ιδεώδη και το μεγαλείον της φυλής»

Σχόλιο: Αυτός δεν ήταν παλιοκουμουνιστής η παλιοπαπανδρεϊκός

 

Σε αντίθετη περίπτωση ο επιθεωρητής επισημαίνει:

«Τελευταίως αναμειγνύεται εις πολιτικάς συζητήσεις υποστηρίζουσα με φανατισμόν ορισμένην πολιτικήν παράταξιν, εις πραγματοποιούμενες δε εις την οικίαν της συγκεντρώσεις υπάρχει πάντοτε μουσική γνωστού αριστερού μουσικοσυνθέτη»

Σχόλιο: Ρε το μπαγάσα… να ακούει Θεοδωράκη!!!

 

«Ούτως εξεδηλώθη σαφώς υπέρ ορισμένης κομματικής παρατάξεως, πολιτικολογεί δημοσία, αναγινώσκει κεντροαριστεράς εφημερίδας, χλευάζει τους αναγινώσκοντας αντιθέτους εφημερίδας, εν οις και τον υποφαινόμενον και τους λοιπούς εν τω γραφείω διδασκάλους, ευρίσκεται εις επαφήν με βουλευτάς ορισμένου κόμματος.»

Σχόλιο: Ακούς εκεί ο παλιάνθρωπος να «χλευάζει»!!! Παλιοκεντρώε!!! Παλιοπαπανδρεϊκέ!!!

«Εξ ασφαλών όμως πληροφοριών και εξ ιδίας αντιλήψεως, διεπιστώσαμεν, ότι ούτος, αν και υπηρέτησεν ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, παρεσύρθη υπό της συζύγου του, διδασκαλίσσης, διαπνεομένης υπό αριστερών φρονημάτων και της οποίας οι γονείς και οι αδελφοί ευρίσκονται εις το παραπέτασμα, έτερος αδελφός της, φοιτητής Νομικής, ήτο ηγετικό στέλεχος της νεολαίας «Λαμπράκη» των Σερρών. Ανεμειγνύετο εκ του εμφανούς εις πολιτικάς συζητήσεις υποστηρίζων μετά φανατισμού τον Ανδρέαν Παπανδρέου.»

Σχόλιο: Μια ζωή για όλα φταίει η Εύα. Δεν μας λέει ο κύριος επιθεωρητής αν ο τεταρτο - πέμπτος ξάδερφος της έκτης ξαδέρφης αν ήταν και αυτός στους Λαμπράκηδες.

 

Σε άλλη όμως έκθεση αξιολογούμενου εκπαιδευτικού υπογραμμίζεται: «Κατά το βραχύ διάστημα της θητείας του ως μέλους του Διδασκαλικού Συλλόγου, ομού μετά των λοιπών μελών, ειργάζετο διά να δοθή εις αυτόν πνοή και κατεύθυνσις καθαρώς Εθνική»

Χωρίς σχόλιο για το φασιστρόνι που χρησιμοποίησε ακόμα και το Σύλλογο.

 

Σχετικά με την απόδοση στην τάξη

Σε άλλες εκθέσεις διαβάζουμε τα παρακάτω: «. ο δ/λος κατά το παρελθόν σχολικόν έτος κατόπιν αυστηρών συστάσεών μας, ανεμέτρησε τας ευθύνας του,πλην εξακολουθεί να παρασύρεται υπό της συζύγου του, εις αντιδικίας μετά των συναδέλφων του».

Σχόλιο: Πάλι φταίει η Εύα!!!

 

Καθημερινή ζωή

«τον απασχόλησαν όμως ιδιαιτέρως αι ερωτικαί του περιπέτειαι, ενώ εξέθεσε συναδέλφους του, παραλαμβάνοντας ταύτας εις ταξίδια εις την πόλιν των Σερρών, ή περιάγων ταύτας διά του μοτοποδηλάτου επανειλημμένως υπό πολλών κατοίκων διετυπώθησαν κατηγορίαι εις βάρος του, αποδειχθείσαι αληθείς αναμιχθείς τελευταίως εις τον συνδικαλισμόν, έδωσε οξύτητα, διασπάσας την μέχρι τούδε συνοχήν και ψυχικήν επαφήν των διδ/λων πιέζων ή εκβιάζων. και αναμίξας εις τον συνδικαλισμόν πολιτικούς παράγοντας»

Σχόλιο: Από τη μια μεριά ερωτύλος και από την άλλη συνδικαλιστής. Φτου! Φτου! Να ξορκίσουμε το κακό.

 

«Η δ/σσα, ως εμφαίνεται και εκ των στοιχείων του ατομικού της φακέλου δεν μερίμνησε να καταστή αποδοτική. Μετά τη διάλυσιν τών, παρά τη θέλησιν των γονέων της, αρραβώνων της μετά χωροφύλακος. Κατά βροχεράν ημέραν του χειμώνος προσήλθεν στο σχολείον με πανταλόνια.»

Σχόλιο: Παλιοκόριτσο, να διαλύσει τον αρραβώνα σου και να θέλεις να φοράς και παντελόνια!!! Ζήτησες την άδεια του επιθεωρητή;

 

«διετυπώθηκαν εξ επισήμων πηγών της κοινότητας δείγματα ουχί αψόγου κοινωνικής συμπεριφοράς. είναι εμφανής και εντυπωσιακή η ελευθεριότης της διδασκάλισσας. Ούτως έχουν στο έπακρον παρεξηγηθεί αι σχέσεις μετά του αστυνομικού σταθμάρχου και του κοινοτικού ιατρού. Εξετάσαμεν εγγράφως καταγγελίαν και θα παρακολουθήσωμεν τον πρώτον»

Σχόλιο: Να και η δασκαλίτσα μας με το σταθμάρχη (τον έχετε ξεχάσει τον όρο αυτό;;) και το γιατρουδάκο μας!!! Να αφήσουμε να καταρρεύσουν τα χρηστά ήθη; Όχι, Ποτέ!!!)

 

«η διδάσκαλος εν τοις χωρίοις είναι το πρόσωπον το οποίον κυριολεκτικώς κατασκοπεύεται υπό των χωρικών. Πάσα κίνησίς της, πάσα εκδήλωσις συμπαθείας ή αντιπαθείας, πας τις λόγος, η κόμμωσίς της, η ενδυμασία της, η συναναστροφή της δεν διαφεύγει τον αυστηρότατον των χωρικών έλεγχον»

Σχόλιο: Τα ράσα πού τα έχετ κύριε επιθεωρητά;

 

Η βαθμολογία

«επί τη ελπίδι βελτιώσεως του διδασκάλου και ίνα ενθαρρύνωμεν τούτον βελτιώνομεν κατά το έτος τούτο δοκιμαστικώς την βαθμολογίαν του»

Σχόλιο: Μεγαλόψυχος ο επιθεωρητής. Χρησιμοποιεί τη βελτίωση της βαθμολογίας του αξιολογουμένου ως κίνητρο για συνετισμό του, σύμφωνα με τα κοινωνικά και πολιτικά ειωθότα.

 

Η εποχή της δικτατορίας 67 - 74

Στις εκθέσεις, ιδιαίτερα μετά από το 1967, συναντάμε αναφορές στο έργο τού κάθε αξιολογουμένου για «ανάπτυξιν του πατριωτικού φρονήματος και τόνωσιν της πίστεως των κατοίκων προς τα Εθνικά Ιδεώδη», στη συμμετοχή του αξιολογουμένου στο έργο της διαφώτισης και ιδιαίτερα αν πρόκειται για διευθυντές σχολείων:

 

«Μετέσχεν ενεργώς και εκ πεποιθήσεως ορμώμενος, εις το έργον της Εθνικής Διαφωτίσεως»,

«Προσφέρει τας υπηρεσίας του εις την ενταύθα χριστιανικήν κίνησιν και ειργάσθη λίαν επωφελώς κατά το παρελθόν θέρος εις τας μαθητικάς κατασκηνώσεις»

Σχόλιο: Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια. Διαφορετικά απόλυση!!!

 

«παρά το γεγονός ότι, αν και γνωστός φανατικός εθνικόφρων, υπηρετεί εις χωρίον με ασυνήθως μεγάλον αριθμόν κομμουνιστών, κατόρθωσε διά της προσωπικής του αξίας να επιβληθή και εις τούτους και να κατευθύνη εις το ορθόν και το πρέπον»

Σχόλιο: Τι να σχολιάσεις για το φασιστρόνι και τον προσκυνημένο.

 

«Διά των οργανουμένων σχολικών εορτών κατέστησε το Σχολείον του κέντρον ζωής και δημιουργίας και εστίαν εθνικού φρονηματισμού.»

Σχόλιο: Σχολείο Μακρόνησος, τι άλλο να πεις;

 

Στην εποχή της δικτατορίας ο ρόλος του δασκάλου έχει «εμπλουτιστεί» με το ρόλο του «εθνικού διαφωτιστή», με καθοδηγητή και ελεγκτή τον επιθεωρητή.

Στο μεγαλύτερο αριθμό των εκθέσεων που αφορούν τις γυναίκες δασκάλες, ο επιθεωρητής στην κρίση του αναφέρεται κατά κύριο λόγο «στην επαφή αυτών μετά των μητέρων και κατευθύνει ορθώς ταύτας εις θέματα των τέκνων»

 

«βρίσκεται σε επαφή μετά των γονέων και κηδεμόνων καθοδηγούσα δεξιώς τούτους εις θέματα αγωγής. Μετέχει κοινωνικών εκδηλώσεων και παραμένουσα εις το χωρίον συνεργάζεται με τας νεανίδας του τόπου και καθοδηγεί ταύτας εις θέματα καθαριότητος, οικιακής οικονομίας και βρεφοκομίας»

 

Από μελέτη εκθέσεων εξάγουμε το συμπέρασμα ότι στις κρίσεις των περισσότερων «διδασκαλισσών» δεν αναφέρεται καθόλου η φράση «ανέπτυξαν εθνικοδιαφωτιστικήν δράσιν» παρά μονάχα γίνεται κρίση για την επαφή και την καθοδήγηση των καθαρά «οικιακών» δραστηριοτήτων.

 

Αμοιβές ποινές

«διά την προαναφερθείσαν ανωτέρω παραποίησιν της διδασκαλίας των Θρησκευτικών και την μη προσήκουσαν συμπεριφοράν του εν τώ δημοσίω βίω εκλήθη εις απολογίαν».

Σχόλιο: Πού πας ρε Καραμήτρο. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σήμερα εσύ ήθελες επανάσταση τότε;

 

«ότι την νηστείαν καθώρισεν η Επιστήμη διά την από καιρού εις καιρόν αποτοξίνωσιν του σώματος»

Σχόλιο: Άκου εκεί τη νηστεία να την επιβάλει η επιστήμη!!! Βέβαια, για να σοβαρευτούμε, παρατηρούμε ότι το γεγονός ότι καλείται σε απολογία ο δάσκαλος για παρεμβάσεις που έκανε αλλά και για ελλιπή κατάρτιση στο μάθημα των θρησκευτικών δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έδινε και δίνει και μέχρι σήμερα ΥΠΕΠΘ στα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη»

 

Απολύσεις δασκάλων

Αν γυρίσουμε πολλά χρόνια πριν, το 1905, θα δούμε ένα από τα προβλήματα των δασκάλων ήταν και οι απολύσεις. Λες να καταφέρουμε να ξαναγυρίσουμε εκεί το έτος 2012… Τα ο αφήνω ασχολίαστο. Πάντως στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ(1893-1963), Φύλλο: 18/1/1905, σελ.: 5 διαβάζουμε τις τροποποήσεις και μεταβολές υπηρέτησης των δασκάλων σε σχολεία της τότε επαρχίας Τριφυλίας. Δηλαδή, μεταθέσεις, αποσπάσεις, απολύσεις. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε το εξής ενδιαφέρον:

Το 1905 απολύθηκαν από την υπηρεσία τους και οι δάσκαλοι Μιχ. Λέβης από Καραμούσταφα (Αυλώνα Μεσσηνίας) και Πηγή Κωνσταντίνου από Σιδηρόκαστρο (Μεσσηνίας). Η απόφαση ήταν κοινή, κάτι το οποίο μας υποψιάζει τι μπορεί να συνέβη ακριβώς και να προχώρησε ο Επιθεωρητής Τριφυλίας στην εισήγηση προς απόλυσή τους! Να σημειώσουμε ότι τα δυο αυτά χωριά είναι πολύ κοντινά, αν αυτό λέει κάτι

 

Υποδειγματικές διδασκαλίες

Στις 6 Μαΐου λοιπόν του 1938 ο επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων κ Β. Παρλαβάντζας από το Κάστρο (Μύρινα) παρακαλεί (διατάσσει στην ουσία όπως προκύπτει, γιατί το θεωρεί δεδομένο) το δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Καμινίων να οργανώσει υποδειγματική διδασκαλία που θα παρακολουθήσει ο ίδιος και οι δάσκαλοι Ρουσσοπουλίου, Φυσίνης, Αγίας Σοφίας και Σκανδάλης. Από τις 8 έως 12 το πρωί θα γίνουν μαθήματα ενώ το απόγευμα σε δύο ώρες ο δάσκαλος πρέπει να εξηγήσει την πορεία και τη μέθοδο διδασκαλίας που ακολουθεί.

(Τότε τα σχολεία λειτουργούσαν πρωί απόγευμα)

Τι θα φάνε όμως οι δάσκαλοι το μεσημέρι; Το γεύμα πρέπει να γίνει στο σχολείο μας λέει ο επιθεωρητής γι’ αυτό ο κάθε δάσκαλος να φέρει μαζί του πρόχειρο φαγητό σαν να πήγαινε εκδρομή!

Πρόσκληση στους δασκάλους

Το ίδιο έγγραφο κοινοποιεί ο κ. επιθεωρητής στους δασκάλους των άλλων χωριών τονίζοντας ότι στις 07:45 πρέπει να βρίσκονται στα Καμίνια. Η διδασκαλία αυτή αξίζει περισσότερο από ένα τοπικό συνέδριο, και αποτελεί προεργασία για το Γενικό Συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Το οργανώνει το υπουργείο, με τα δε θέματα και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν λίγο αργότερα υπόσχεται ο επιθεωρητής.

Σχόλιο: Ελπίζω να μη συμβεί και στις μέρες μας αυτό, Αν και πολύ μέσα υπάρχει κάτι που με φοβίζει. Θιασώτες αυτού του μοντέλου υπάρχουν ακόμα και σήμερα και δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να υαλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

 

Η αναφορά Γκοβέλα

Κλείνοντας αυτή την αναφορά μας στο παρελθόν και στον παλιό επιθεωρητή των Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και την αναφορά το Επιθεωρητή Γκοβέλα του 1963, που βρήκαμε στο διαδίκτυο. Αυτή την αναφορά δεν θα τη σχολιάσουμε, γιατί δεν αξίζει τον κόπο. \

Ελπίζουμε οι νέοι και οι παλιοί συνάδελφοι με τη στάση τους και τη δράση τους θα ακυρώσουν κάθε προσπάθεια επιστροφής στο παρελθόν, απ’ όπου και αν αυτή προέρθει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΟΙΧ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 

Εν Φιλιάταις τη 15-1-63

ΠΡΟΣ Την δημοδιδασκάλισσαν του σχολείου Κεραμίτσης
κ. Σταυρούλα ............. (μέχρι σήμερα διατελέσασαν εν
αποσπάσει εις σχολείον Αγίου Νικολάου)

Αρ. πρωτ. 91

 

Εις Άγιον Νικόλαον

 

Έχοντες υπ' όψιν τα αναγραφόμενα εις την υπό σημερινήν ημερομηνίαν τηλεγραφικήν αναφοράν σας, γνωρίζομεν εις υμάς ότε η προ τριημέρου (12ην τρέχοντος μηνός και ημέραν Σάββατον) επιδειχθείσα εκ μέρους σας επαίσχυντος συμπεριφορά επροξένησεν εις ημάς τε, ως Νόμω εντεταλμένον δια την παρακολούθησιν και τον έλεγχον των πράξεών σας ως δημοσίου υπαλλήλου, καθώς και εις την ευυπόληπτον κοινωνίαν της πόλεως Φιλιατών οδυνηράν εντύπωσιν.

Διερωτώμεθα: Κατά ποίαν λογικήν, Διδασκάλισσα υμείς, έχετε το δικαίωμα να περιφρονήτε ασυστόλως και ανερυθρυριάσθως το Δημόσιον αίσθημα και να περιέρχησθε νύκτωρ τη συνοδεία ανδρός ουδεμίαν επισήμως έχοντος θεμιτήν σχέσιν με υμάς και δι' ιδιωτικού του αυτοκινήτου την περιοχήν της περιφερείας μας και να προσέρχησθε μετ' αυτού εις δημόσιον χορόν (ως ο προχθεσινός) εις την Λέσχην φρουράς Φιλιατών;

Εις ποίαν πώρωσιν άραγε έφθασεν η συνείδησία σας, όταν προσερχόμενη εις τον εν λόγω δημόσιον χορόν μετά του εν λόγω ανδρός καταλαμβάνητε θρασύτατα μετ' αυτού θέσιν εις τράπεζαν γειτονικήν προς την του προϊσταμένου Επιθεωρητού σας και παραλείπητε και την στοιχειωδεστέραν εκδήλωσιν κοινωνικής αγωγής, την του χαιρετισμού προς αυτόν;

Ποίος σας έδωσε το δικαίωμα να διασύρητε κατά τον επαίσχυντον αυτόν τρόπον την υπόληψιν και την τιμήν της εναρέτου οικογενείας των Διδασκάλων μου;

Πού κατεχωρήσατε τας επί ώραν μακράν και κατ' επανάληψιν απευθυνθείσας προς το άτομόν σας εκ μέρους υμών νουθεσίας και συμβουλάς επί του ιδίου θέματος της συμπεριφοράς σας;

Πώς είναι δυνατόν να έχωσι πλέον εμπιστοσύνην εις την διδασκάλισσαν των αθώων τέκνων των οι ταλαίπωροι κάτοικοι του χωρίου Άγιος Νικόλαος, όταν παρακολουθούν μετά βδελυγμίας τας ανόμους νυκτερινάς δι' αυτοκινήτου περιπλανήσεις σας; Κατόπιν των ανωτέρω και συμφώνως προς τας διατάξεις των άρθρων 131,132,160 και 161 του Νόμου 1811/51 καλούμεν υμάς, όπως εντός εικοσιτετραώρου από λήψεως παρούσης απολογηθήτε εγγράφως αναφέρουσα τους λόγους του ως ανωτέρω ολισθήματός σας.

Εν τη περί ής ο λόγος απολογία σας δέον όπως δώσητε απόκρισην και εις τα εξής ερωτήματα:

  • Πού διανυκτερεύσατε από της 3ης μετά μεσονύκτιον ώρας και μετά το πέρας του χορού;
  • Πώς απεμακρύνθητε εκ της έδρας σας άνευ αδείας της υπηρεσίας και
  • Αναφέρατε εις τον κ. Διευθυντήν του σχολείου σας περί της απομακρύνσεώς σας εκ της έδρας, περί του σκοπού της εις Φιλιάτες ελεύσεώς σας και περί του τρόπου και χρόνου αναχωρήσεως και επανόδου σας.

Ο επιθεωρητής

Αναστάσιος Χ. Γκόβελας

 

 

 

Βιβλιογραφία

  • Ανδρέου, Α. (1983). Η Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Από τον συγκεντρωτισμό και την ισοπέδωση στην αυτοδιοίκηση και στη δημιουργικότητα. Σύγχρονη Εκπαίδευση, 14, 14-18.
  • Ανδρέου, Α. (1999). Η εκπαιδευτική πολιτική (1967-1974). Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:
  • http://www.alfavita.gr/artro.php?id=18277
  • Ανδρέου, Α. - Παπακωνσταντίνου, Γ. (1994). Εξουσία και οργάνωση - διοίκηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αθήνα: Νέα Σύνορα-Λιβάνη.
  • Αρνίδου, Κ. - Βουρτσάκη, Ε. - Καραγεωργίου, Ε. - Κωνσταντίνου, Κ. - Παπαδόπουλος, Δ. -
  • Τρώντσιου, Ευαγ. κ. συν. (2006). Τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (Δ.Ε.Π.Π.Σ.-Α.Π.Σ.)
  • και οι εκπαιδευτικοί. Αθήνα: ΙΠΕΜ-ΔΟΕ.
  • Βαρκώζας, Β. (1976). Το επιθεωρητικό πρόβλημα. Διδασκαλικό Βήμα, 788, 10-12.
  • Βασιλόπουλος, Ζ. (1982). Για μια καινούρια πνοή στα σχολεία μας. Διδασκαλικό Βήμα, 924,
  • 12.
  • Βασιλού-Παπαγεωργίου, Β. (1996). Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Ο ρόλος της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976. Αθή-
  • να: Πατάκης.
  • Δ.Ο.Ε. (1978). Επιθεωρητές Σχολείων. Ένας αποτυχημένος και αναχρονιστικός θεσμός, που χρειάζεται θεμελιακή μεταμόρφωση. Διδασκαλικό Βήμα, 830, 1-4.
  • Ιορδανίδης, Γ. (2008). Ο θεσμός του επιθεωρητή στην ελληνική εκπαίδευση: Ιστορική επισκόπηση της πορείας του θεσμού. Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio3/praltika
  • Καραβασίλης, Ι. (2006). Επιθεωρητές και δάσκαλοι αντιμέτωποι. Σέρρες 1948-1975.
  • Μπουζάκης, Σ. ( χ.χ.). Νοελληνική Εκπαίδευση (1821-1985). Αθήνα: Gutenberg.
  • Ρεκαλίδου, Γ. - Πεντέρη Ευθ. (2010). Επιστημονικό Βήμα 12, σελ. 15-36.
  • Σολομών, Ι. (1998). Μοντέλα και πρακτικές εκπαιδευτικής αξιολόγησης: Μορφές κοινωνικού
  • ελέγχου και συγκρότηση παιδαγωγικών υποκειμένων. Virtual School, The sciences
  • of Education, τόμος 1, τεύχος 2, Αύγουστος 1988. Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http:
  • //www.auth.gr/virtualwchool/1./TheoryResearch/CongressSolomon.html
  • Τζιμόπουλος, Α. (1966). Το επιθεωρητικόν πρόβλημα. Διδασκαλικόν Βήμα, 4, 32-35.
  • Τσιμπούλης, Α. (1967). Ηθικαί αμοιβαί ένα ανώτερον κίνητρον. Διδασκαλικόν Βήμα, 618, 4-
  • 6.
  • Παπαδανιήλ Μ, Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μέσα από τις υπηρεσιακές εκθέσεις των Επιθεωρητών τη χρονική περίοδο 1965-1970. Περίπτωση Νομού Σερρών, Επιστημονικό Βήμα, τ. 15, - Σεπτέμβριος 2011
  • http://gym-moudr.les.sch.gr/roussopouli/ekdromi.php
  • http://paideia.forumotion.com/t1010-topic
  • http://diavlona.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
  • http://almirofistiki.blogspot.com/2011/11/blog-post_1003.html#axzz1oY6mJbQL
  • http://epikoinonia-samou.blogspot.com/2010/03/blog-post_7994.html#more