Έξω υπάρχει τιμωρία, μέσα υπάρχει ατιμωρησία και εμείς... καθόόόμαστε!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Βασίλης Φουρτούνης: δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Διαβάζω στο internet την παρακάτω είδηση:

«Πρόστιμο 22 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην εκεί θυγατρική της βρετανικής εταιρείας ιατρικού υλικού Smith and Nephew, για την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών στην Ελλάδα. Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι επί μία δεκαετία έως και το 2008 κατέβαλλε...«παράτυπες πληρωμές» συνολικού ύψους 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Έλληνες γιατρούς μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών. Οι πληρωμές αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση παραγγελιών προϊόντων της εταιρείας, κυρίως ορθοπεδικών εξαρτημάτων και έφταναν στο 40% του κόστους των παραγγελλόμενων προϊόντων.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα του διανομέα προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα οι μίζες δικαιολογούνται ως «αναπόφευκτο δεδομένο της ελληνικής ζωής», με την επισήμανση ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες πλήρωναν 30% με 40% μεγαλύτερες μίζες.

Η αμερικανική δικαιοσύνη εξετάζει παρόμοιες καταγγελίες και κατά άλλων εταιρειών ιατρικού υλικού που διατηρούσαν εμπορική σχέση με την Ελλάδα. Οι υποθέσεις αποκαλύφθηκαν μετά τις ανάλογες ενέργειες του φαρμακευτικού κολοσσού Johnson & Johnson, που οδήγησαν στη φυλάκιση στο Λονδίνο του πρώην επικεφαλής της βρετανικής θυγατρικής De Puy International.

Σε ανακοίνωσή της η Smith and Nephew τονίζει ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν την εκφράζουν σήμερα. Η εταιρεία αποδέχθηκε επιτήρηση της οικονομικής λειτουργίας της επί 18 μήνες.»

Στην Ελλάδα όμως δεν τιμωρήθηκε κανείς και ούτε θα τιμωρηθεί και για αυτό να είστε βέβαιοι. Το σύστημα δουλεύει μια χαρά!!

Είναι εκπληκτικό να τιμωρούνται στο  εξωτερικό αυτοί που τα δίνουν, αλλά στο εσωτερικό δεν τιμωρούνται αυτοί που τα παίρνουν!!! Φοβερό!! Μόνο στη χώρα μας συμβαίνει αυτό! Κανείς εκπρόσωπος της δικαιοσύνης στην ενοχλείται!!! Κανενός εισαγγελέα το αυτί δεν ιδρώνει.

Επίσης στις 17 Δεκεμβρίου 2011 διαβάζω στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ άρθρο της Ιωάννας, Μάνδρου, απόσπασμα του οποίου παραθέτω και το οποίο αναφέρεται στις μίζες της Siemens, όπου και στην Αμερική αλλά, άκουσον άκουσον, και στην Αργεντινή κάποιοι τιμωρήθηκαν, στην χώρα μας δεν τιμωρήθηκε κανείς!!!:

«Την ώρα που οι ελληνικές δικαστικές αρχές συνεχίζουν με αργούς ρυθμούς τις έρευνες για τις πολιτικές πληρωμές στην υπόθεση της Siemens και η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει ύστερα από παλινωδίες μηνών, το θέμα των αποζημιώσεων του Δημοσίου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πέφτουν βαριά πρόστιμα στον γερμανικό κολοσσό και σημαίνοντα στελέχη του αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες. Με την επιβεβαίωση πλέον των εκτιμήσεων ότι το σκάνδαλο υπήρξε διεθνοποιημένο, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά Λερναίας Ύδρας, οκτώ πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, διώχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ποινικά για βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος από τη Δικαιοσύνη της Αργεντινής που έχει ξεκινήσει παράλληλα με τις ελληνικές αρχές, έρευνα σε βάθος για μίζες και πολιτικές πληρωμές, για συμβάσεις, ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον επιδίκασε στη Siemens, βαρύτατο πρόστιμο 220 εκατ. δολαρίων για σειρά χρηματιστηριακών παραβάσεων της εταιρείας. Από την ενημέρωση, που έφθασε στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τους ομολόγους τους σε Αργεντινή και ΗΠΑ, προκύπτουν σαφείς ομοιότητες στην οργάνωση και την υλοποίηση του σκανδάλου με τις πολιτικές πληρωμές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Αργεντινής, τα οκτώ στελέχη κατέβαλαν αρχικά 100 εκατ. δολάρια σε μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να πάρει η Siemens το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του συστήματος χειρόγραφης παραγωγής ταυτοτήτων. Το μαύρο πολιτικό χρήμα διακινήθηκε μέσω 17 off shore εταιρειών, συμφερόντων ενδιάμεσων προσώπων, που ανέλαβαν να το ξεπλύνουν, εμφανίζοντας τις σχετικές πληρωμές ως παραστατικά ψεύτικων συμβολαίων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το ποσό των πολιτικών πληρωμών ήταν εξαρχής εξαιρετικά μεγάλο, αλλά όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 1999, χρειάστηκε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να δοθούν άλλα 500 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η σύμβαση και να επεκταθεί το έργο!»

Πάλι τιμωρούνται κάποιοι στο εξωτερικό, δηλαδή, αυτοί που τα δίνουν, μα στη χώρα μας εκείνοι πού τα παίρνουν δεν τιμωρούνται!!! Δεν είναι καταπληκτικό αυτό;

Η «ευαίσθητή», ναι σε εισαγωγικά, δικαιοσύνη «περί άλλων τυρβάζει» και δεν τιμωρεί, ως θα όφειλε εκ της αποστολής της. Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα ήθους και ακεραιότητας στο χώρο της δικαιοσύνης τα οποία όμως δεν φαίνονται και αντιλαμβάνεστε το γιατί.

Το νομοθετικό πλαίσιο και η απονομή της δικαιοσύνη τέτοια ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί ευκολότερα σε κάθε αδύναμο, ανήμπορο ή σε όποιον δεν μπορεί να πληρώσει και να έχει επώνυμη εκπροσώπηση στα δικαστήρια!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η λειψή λειτουργία της δικαιοσύνης, δυστυχώς στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι άλλοι φορείς της συντεταγμένης δημοκρατικής πολιτείας.

Τα πολιτικά κόμματα ακόμα βρίσκονται στο παρελθόν και έχουν αντιληφθεί ότι η παλαιοκομματική προσέγγιση δεν τα βγάζει πουθενά. Μπορεί προσωρινά να προσποριστούν  κάποια οφείλει μα πολύ σύντομα θα τα χάσουν. Ο καιρός της Μεταπολίτευσης έχει τελειώσει.

Τα συνδικάτα στο περιθώριο με δική τους ευθύνη σε μεγάλο βαθμό. Εγκλωβισμένα στη θολούρα τους, χωρίς να μπορούν να θέσουν νέους και δυναμικούς στόχους για την παραπέρα πορεία τους.

Η αυτοδιοίκηση ψάχνει να βρει το ρόλο της αλλά δεν μπορεί γιατί είναι και αυτή στον παρελθόν. Γενικώς μπάχαλο παντού!!!

Και  από την άλλη μεριά ακούς συχνά να λένε ότι μας φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι.

Σε τι, ρε παιδιά, μας φταίνε οι ξένοι που δεν λειτουργεί η δημοκρατία και οι θεσμοί της;

Ενδεχομένως σε ότι αφορά τα οικονομικά να υπάρχουν ευθύνες και στους ξένους μα η σημαντικότερη ευθύνη ανήκει σε εμάς τους ίδιους που τόσα χρόνια δεν απαιτήσαμε, δε διεκδικήσαμε ή βολευτήκαμε σε όλο αυτό το σύστημα.

Όμως τώρα είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν στον καθένα από εμάς και να διορθώσουμε τα του οίκου μας!

Είναι καιρός να απαιτήσουμε, εδώ και τώρα, την ύπαρξη την ισοπολιτείας και ισονομίας και της δημοκρατίας, με κάθε τρόπο.

Είναι καιρός να σταματήσει η ατιμωρησία και το κουκούλωμα.

Είναι καιρός να γίνει κάποια στιγμή η επανάσταση του αυτονόητου, δηλαδή ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε τούτο τον τόπο.

Δεν γνωρίζω αν οικονομικά θα πτωχεύσουμε, όμως είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έχουμε πτωχεύσει σε ότι αφορά την Δημοκρατία σε και τους Δημοκρατικούς θεσμούς στο σύνολό τους. Απαιτείται αντίδραση και μάλιστα σύντομη! Ακόμα πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο!