ΜÜχη με τον χρüνο εξακολουθοýν να δßνουν οι ιαπωνικÝς αρχÝς για να αποφýγουν Ýνα σοβαρü πυρηνικü ατýχημα μετÜ τις νÝες εκρÞξεις στον πυρηνικü σταθμü της Φουκουσßμα.
Αυτü το πυρηνικü ατýχημα δεν εßναι πρωτüγνωρο. ¸χουμε και στο παρελθüν μεγÜλα πυρηνικÜ ατυχÞματα, αλλÜ δεν τους Ýχουμε δþσει τη δÝουσα σημασßα, þστε να ανακαταληφθεß αυτÞ η μορφÞ ενÝργειας μια για πÜντα.
ΜÝχρι σÞμερα εμεßς γνωρßζουμε 10 πυρηνικÜ ατυχÞματα (Üγνωστο πüσα δεν γνωρßζουμε) απü κακÞ λειτουργßα τÝτοιων εργοστασßων στον κüσμο. ΠαρακÜτω παραθÝτουμε μερικÜ στοιχεßα γι’ αυτÜ παρμÝνα απü το περιοδικü TIME και απü Üλλες πηγÝς:
- Στις 12 Δεκεμβρßου 1952 σε Ýνα πειραματικü πυρηνικü εργοστÜσιο στον ΚαναδÜ, κοντÜ στην OTTAVA, η κατÜ λÜθος μετακßνηση τεσσÜρων ρÜβδων ελÝγχου του αντιδραστÞρα οδÞγησε σε μερικü λιþσιμο της καρδιÜς του που λειτουργοýσε με ουρÜνιο. ΤεσσερÜμισι εκατομμýρια κιλÜ νεροý μολýνθηκε απü ραδιενεργÝς ουσßες που ευτυχþς δεν διαχýθηκε Ýξω απü το συγκρüτημα και Ýτσι δεν υπÞρξαν βλÜβες σχετιζüμενες με το ατýχημα.
- Στις 7 Οκτωβρßου 1957 Ýνα εργοστÜσιο παραγωγÞς πλουτωνßου στο WINDSCALE της Αγγλßας, βüρεια του LIVERPOOL και üμοιο με αυτü στο CHERNOBIL που χρησιμοποιοýσε δηλαδÞ γραφßτη για επιβρÜδυνση των ουδετερονßων που εκπÝμπονται κατÜ την πυρηνικÞ σχÜση, πÞρε φωτιÜ που üταν κατÜφεραν τελικÜ να την σβÞσουν, εßχαν Þδη μολυνθεß 500 τετραγωνικÜ χιλιüμετρα απü την ýπαιθρο με ραδιενεργü υλικü. Η κυβÝρνηση απαγüρεψε την πþληση αγελαδινοý γÜλακτος απü την περιοχÞ για 1 μÞνα αλλÜ υπολογßσθηκε üτι 33 περιπτþσεις καρκßνου θα μποροýσαν να αποδοθοýν στο ατýχημα.
- Στις 3 Ιανουαρßου 1961 Ýνα εργατικü ατýχημα σε Ýνα στρατιωτικü πειραματικü αντιδραστÞρα στο IDA-HO των ΗΠΑ προκÜλεσε μια θανÜσιμη Ýκρηξη ατμοý και 3 στρατιþτες σκοτþθηκαν.
- Στις 22 Μαρτßου 1975 στην ALAΜΠΑΜΑ των ΗΠΑ, Ýνας εργÜτης ψÜχνοντας με αναμμÝνο κερß να διαπιστþσει κÜποια διαφυγÞ αερßου μετÝδωσε σε παρακεßμενο χþρο φωτιÜ με αποτÝλεσμα να καταστραφοýν τα καλþδια ελÝγχου θερμοκρασßας του αντιδραστÞρα και να κινδυνÝψει η καρδιÜ του αντιδραστÞρα με τÞξη. Σκεφθεßτε. ¸να αναμμÝνο κερß και μια απροσεξßα εξουδετÝρωσαν πολýπλοκα συστÞματα ελÝγχου.
- Στις 28 Μαρτßου 1979 Ýγινε στις ΗΠΑ πÜλι το μεγαλýτερο μÝχρι τüτε ατýχημα στο THREE MILE ISLAND απü μια τεχνικÞ βλÜβη και Ýνα ανθρþπινο λÜθος που προκÜλεσαν το λιþσιμο του αντιδραστÞρα, üπου üμως δεν αναφÝρθηκαν θÜνατοι, μολονüτι οι κßνδυνοι που εκτÝθηκαν οι κÜτοικοι της περιοχÞς εßναι ακüμη συζητÞσιμοι.
- Αýγουστος 1979-ΗΠΑ: στο Τεννεσσß των Η.Π.Α. üπου διαρροÞ ουρανßου σε μια απüρρητη μονÜδα πυρηνικÞς παραγωγÞς θεωρεßται πως μüλυνε κÜπου χßλιους ανθρþπους
- Στις 8 Μαρτßου 1981 στην Ιαπωνßα, σ’ Ýνα πυρηνικü εργοστÜσιο, χýθηκε απüβλητο ραδιενεργü νερü για αρκετÝς þρες Ýξω απü τη δεξαμενÞ του. Οι εργÜτες που πÞγαν να το καθαρßσουν εκτÝθηκαν στην ακτινοβολßα. Δυστυχþς το ατýχημα αποκρýφτηκε και Ýγινε γνωστü μüνον üταν ανακαλýφθηκε ραδιενÝργεια σε Ýνα γειτονικü κüλπο.
- Στις 4 Ιανουαρßου 1986 στην OKLAHOMA των ΗΠΑ, Ýνα δοχεßο με πυρηνικü υλικü πÞρε φωτιÜ, ο εργÜτης-χειριστÞς του σκοτþθηκε, και απü την ραδιενÝργεια περισσüτερα απü 100 Üτομα στÜλθηκαν στα νοσοκομεßα.
- Και τÝλος το πρüσφατο ατýχημα στο CHERNOBIL, που Ýγινε πιθανþς στις 26 Απριλßου 1986 και που επßσης αρχικÜ αποκρýφτηκε, Ýχει συνÝπειες που εßναι ακüμη Üγνωστες τüσο στην περιοχÞ της καταστροφÞς, üσο και στις χþρες που ταξιδεýει Þ θα ταξιδÝψει το ραδιενεργü νÝφος.
- 30/9/1999 Ιαπωνßα: στην Τοκαúμοýρα, üπου ανθρþπινο λÜθος προκÜλεσε το δεýτερο σοβαρüτερο δυστýχημα στον σταθμü της Τοκαúμοýρα, βορειο-ανατολικÜ του Τüκυο - προκαλþντας δýο θανÜτους, μολýνοντας με ακτινοβολßα κÜπου 600 εργαζüμενους και υποχρεþνοντας 320.000 κατοßκους να μετοικÞσουν.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο Three Mile Island, το κÝλυφος του πυρÞνα του αντιδραστÞρα Üντεξε και μüνο μßα μüλυνση του βοηθητικοý κτιρßου του πυρηνικοý σταθμοý ευθυνüταν για τη χαμηλÞ Ýκλυση ραδιενεργþν υλικþν στο περιβÜλλον.
Στο Τσερνüμπιλ, η σημαντικüτερη Ýκλυση σημειþθηκε τη στιγμÞ την Ýκρηξης του αντιδραστÞρα, η οποßα εκτüξευσε ραδιενεργÜ υλικÜ μÝχρι το ýψος των 1.200 μÝτρων. Η διαρροÞ συνεχßσθηκε μÝχρι τις 5 ΜαÀου, εξαιτßας της πυρκαγιÜς που ακολοýθησε και στη συνÝχεια, εξαιτßας της ενÝργειας που απελευθερωνüταν συνεχþς απü την κατεστραμμÝνη καρδιÜ του αντιδραστÞρα.
ΣυνολικÜ, περß τα 12 δισεκατομμýρια μπεκερÝλ διÝφυγαν σε διÜστημα δÝκα ημερþν στο περιβÜλλον, δηλαδÞ 30.000 φορÝς περισσüτερο απü το σýνολο των ραδιενεργþν εκπομπþν στην ατμüσφαιρα του συνüλου των πυρηνικþν εγκαταστÜσεων στον κüσμο και διÜστημα ενüς Ýτους.
Υπολεßμματα ουρανßου και τεμÜχια του αντιδραστÞρα εκτοξεýθηκαν στην περιοχÞ του πυρηνικοý σταθμοý, ενþ η ραδιενεργüς σκüνη, τα νÝφη και τα αÝρια διÝφυγαν σε μεγÜλο ýψος για να σχηματßσουν Ýνα ραδιενεργü "κοκτÝιλ". ΑνÜμεσα στις 26 Απριλßου και στα μÝσα ΜαÀου 1986, αυτü το "κοκτÝιλ" συγκεντρþνει ραδιενεργÜ στοιχεßα (ιþδιο, καßσιο κλπ) επÜνω απü τις περισσüτερες χþρες της Ευρþπης.
Για τη Φουκουσßμα δεν υπÜρχουν ακüμη στοιχεßα, αλλÜ επßπεδα ανÜμεσα στα 30 και τα 400 μιλισßβερτ (mSv) καταγρÜφηκαν γýρω απü τους αντιδραστÞρες. Με την Ýκθεση του ανθρωπßνου σþματος σε μßα δüση 100 μιλισßβερτ και Üνω, οι ιατρικÝς μελÝτες δεßχνουν αýξηση του αριθμοý των καρκßνων.
Το γαλλικü Ινστιτοýτο Ραδιοπροστασßας και ΠυρηνικÞς ΑσφÜλειας (IRSN) ανησυχεß για μßα "συνεχÞ" Ýκλυση ραδιενεργþν υλικþν δεδομÝνων των ζημιþν στο κÝλυφος του πυρÞνα του αντιδραστÞρα Νο. 2 του σταθμοý της Φουκουσßμα.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Σýμφωνα με τις αμερικανικÝς αρχÝς, το δυστýχημα του Three Mile Island, που δεν προκÜλεσε απευθεßας θανÜτους, εξÝθεσε δýο εκατομμýρια ανθρþπους στην περιοχÞ σε μßα δüση χαμηλÞς ακτινοβολßας, της τÜξεως του 0,01 μιλισßβερτ κατÜ μÝσον üρο. Η μÝγιστη δüση ανÜ Üτομο στα üρια της πληγεßσας περιοχÞς Þταν μικρüτερη του 1 μιλισßβερτ, σýμφωνα με τις εκτιμÞσεις της ΑμερικανικÞς ΑρχÞς ΠυρηνικÞς Ασφαλεßας. ΣυγκριτικÜ, μßα εξÝταση με αξονικÞ τομογραφßα μπορεß να φθÜσει τα 10 μιλισßβερτ.
Στο Τσερνüμπιλ, μεταξý των 600 εργαζομÝνων που επενÝβησαν την πρþτη ημÝρα, και οι οποßοι δÝχονται υψηλÝς δüσεις, δýο πÝθαναν αμÝσως απü εγκαýματα και 28 Üλλοι πÝθαναν τις επüμενες εβδομÜδες. Απü το 1987 μÝχρι το 2004, 17 ακüμη μÝλη των συνεργεßων πÝθαναν.
Περß τα 600.000 Üτομα, στρατιωτικοß και πολßτες, εργÜσθηκαν στην περιοχÞ τα επüμενα χρüνια, αλλÜ χωρßς συγκεκριμÝνα στοιχεßα, εßναι δýσκολο να εκτιμηθοýν οι συνÝπειες στην υγεßα τους. Το ßδιο ισχýει για τα πÝντε Ýως Ýξι εκατομμýρια ανθρþπους που ζοýσαν στην περισσüτερο πληγεßσα απü την ραδιενÝργεια περιοχÞ. Σýμφωνα με τον ΟΗΕ, το δυστýχημα προκÜλεσε το θÜνατο 4.000 ανθρþπων. ΑλλÜ ο απολογισμüς ανÝρχεται σε πολλÝς δεκÜδες, σýμφωνα με τις εκτιμÞσεις διαφüρων υπηρεσιþν του ΟΗΕ.
Στη Φουκουσßμα, Ýνας τεχνικüς Ýχασε τη ζωÞ του και Ýνδεκα ακüμη τραυματßσθηκαν μετÜ την Ýκρηξη που σημειþθηκε το ΣÜββατο. Το επßπεδο ραδιενÝργειας που καταγρÜφηκε στην περιοχÞ γýρω απü τον πυρηνικü σταθμü, η οποßα Ýχει εκκενωθεß σε ακτßνα 20 χιλιομÝτρων, παρουσιÜζει σοβαροýς κινδýνους για την υγεßα. |