Ôá Ýíôõðá ôçò åðáíÜóôáóçò

ÓÜââáôï 13 Áõãïýóôïõ 2011

Âáóßëçò Öïõñôïýíçò: äÜóêáëïò, áíáðëçñùìáôéêüò Áéñåôüò ÁÐÕÓÐÅ ÁôôéêÞò, Áíôéðñüåäñïò Óõëëüãïõ Åêð/êþí «Ï ÐÅÑÉÊËÇÓ»

 

Η γρÞγορη εξÜπλωση της ελληνικÞς επανÜστασης του 1821 εßχε ως Üμεση συνÝπεια την απüτομη διακοπÞ της κυκλοφορßας των λεγομÝνων προεπαναστατικþν εντýπων, για τα οποßα Ýχουμε αναφερθεß σε προηγοýμενο Üρθρο μας. (ΠατÞστε ΕΔΩ για να δεßτε το Üρθρο). Εξαßρεση αποτÝλεσε το περιοδικü «Λüγιος ΕρμÞς» το οποßο Ýκλεισε για διαφορετικοýς λüγους. ΣυγκεκριμÝνα μüλις ο εκδüτης του Κωνσταντßνος ΚοκκινÜκης, δημοσßευσε το κεßμενο του αφορισμοý του ΠατριÜρχη Γρηγορßου Ε', ως παρÜρτημα στο τεýχος της 1ης ΜαÀου 1821 και μÜλιστα με τον προκλητικü τßτλο «ΕπαρακαλÝσθην να δεχθþ» - που σÞμαινε üτι υποχρεþθηκα να δεχθþ – αυτü επÝσυρε την μÞνι των αυστριακþν αρχþν, οι οποßες üχι μüνο απαγüρευσαν την κυκλοφορßα του περιοδικοý αλλÜ τιμþρησαν και τον εκδüτη σε πολυετÞ φυλÜκιση.

Το μοναδικü απü τα προεπαναστατικÜ Ýντυπα που συνÝχισε τη λειτουργßα του Þταν ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ», με εκδüτη το ΔημÞτριο Αλεξανδρßδη, ο οποßος συνÝχισε τη δραστηριüτητÜ του μÝχρι το 1836.

¼μως η επανÜσταση του 1821 δημιοýργησε την ανÜγκη να υπÜρχει κÜποιο üργανο Þ κÜποια üργανα πληροφοριþν τα οποßα θα δημιουργοýσαν Ýναν δßαυλο επικοινωνßας των αρχηγþν με τους αγωνιστÝς þστε να μποροýν να εμψυχþνουν και να κινητοποιοýν üσους εßχαν κÜποιες επιφυλÜξεις να πÜρουν üπλα.

Το γεγονüς üτι η ελληνικÞ επανÜσταση αντιμετωπßστηκε στην αρχÞ, αλλÜ και για μεγÜλο χρονικü διÜστημα, ως ανατρεπτικü κßνημα εναντßον της νüμιμης εξουσßας του ΣουλτÜνου, επÝβαλε την Ýκδοση εφημερßδων οι οποßες θα εßχαν βασικÞ επιδßωξη τη διαφþτιση των απλþν αγωνιστþν, την υπερÜσπιση των εθνικþν διεκδικÞσεων και τÝλος την ενημÝρωση της ξÝνης κοινÞς γνþμης για το δßκαιο του ξεσηκωμοý.

Βεβαßως τα Ýντυπα του Αγþνα δεν αποτελοýσαν μüνο μÝσο πληροφüρησης και ενημÝρωσης, αλλÜ και κατευθυντÞρια üργανα του αγþνα. Απü νωρßς, üσοι ασχολÞθηκαν με την προετοιμασßα της ΕπανÜστασης εßχαν συνειδητοποιÞσει τη σημασßα του Τýπου. Ο ßδιος ο ΚοραÞς τοýς εßχε συμβουλÝψει για τη δημιουργßα εφημερßδας «εις διÜδοσιν ειδÞσεων». Ο Τýπος της εποχÞς αντιλÞφθηκε σýντομα το ρüλο του και γι’ αυτü διαπιστþνουμε üτι τον απασχüλησαν και διÜφορα Üλλα ζητÞματα: üπως η λειτουργßα του κρÜτους, η μορφÞ του πολιτεýματος, η ελευθεροτυπßα, οι καταχρÞσεις, οι αυθαιρεσßες κ.λ.π.

ΔεδομÝνων üλων αυτþν παρατηροýμε, üτι αμÝσως με την Ýκρηξη της ΕπανÜστασης, εκδßδονται κÜποιες εφημερßδες, αρχικÜ χειρüγραφες, για να καλýψουν τον τομÝα της ενημÝρωσης τα πρþτα Ýτη 1821-1822, γεγονüς που αποκτÜ ιδιαßτερη σημασßα για την παραπÝρα εξÝλιξη του αγþνα.

Η εμφÜνιση, Þδη απü τον πρþτο μÞνα του Αγþνα, τον ΜÜρτιο του 1821, μιας μικρÞς, χειρüγραφης εφημερßδας, καταδεικνýει την ανÜγκη που υπÞρχε για Ýγκαιρη ενημÝρωση, και την οποßα εßχαν συνειδητοποιÞσει ορισμÝνοι κýκλοι. Το πρþτο ενημερωτικü φýλλο ακολουθεß Ýνα δεýτερο και Ýνα τρßτο, üλα γραμμÝνα με το χÝρι, ενþ το πρþτο κανονικü Ýντυπο κυκλοφορεß τον Ιοýλιο - Αýγουστο του 1821.

 

Χειρüγραφες εφημερßδες

Οι πρþτες εφημερßδες της εποχÞς της επανÜστασης Þταν χειρüγραφες. Αντιγραφεßς αναπαρÞγαγαν το πρþτο φýλλο και στους τüπους üπου Ýφθαναν τα φýλλα Üλλοι αντιγραφεßς αναλÜμβαναν να το ξαναγρÜψουν και να τα στεßλουν ακüμα μακρýτερα.

Εßναι βÝβαιο üτι μια εφημερßδα σε χειρüγραφη μορφÞ σε μια εποχÞ που η τυπογραφßα εßχε κÜνει μεγÜλη πρüοδο και ο Τýπος την εßχε απü καιρü εφαρμüσει, συνιστοýσε ξεπερασμÝνη μορφÞ ενημÝρωσης. Η εμφÜνιση της εν τοýτοις επιβεβαßωνε, συν τοις Üλλοις, την σημασßα του Τýπου, ιδιαιτÝρα σε περιüδους κρßσιμες, üταν η πληροφüρηση Þταν επεßγουσα, αναγκαßα και επιτακτικÞ. Η χειρüγραφη üμως εφημερßδα δημιουργÞθηκε τη στιγμÞ που δεν Þταν ακüμη διαθÝσιμοι οι τεχνικοß μηχανισμοß, προκειμÝνου να εξυπηρετηθοýν γλÞγορα Üμεσες προτεραιüτητες του αγþνα.

Η διαδικασßα Ýκδοσης αυτþν των εντýπων, που αναπτýχθηκε στη ΣτερεÜ ΕλλÜδα, εßχε ως εξÞς: ο εκδüτης συνÝλεγε την ýλη απü επιστολÝς Þ απü πληροφορßες που του μεταφÝρονταν «στüμα με στüμα» και Ýγραφε ο ßδιος Þ με την βοÞθεια ενδεχομÝνως κÜποιου γραμματικοý, το πρþτο Þ μια σειρÜ απü φýλλα. Κατüπιν τα αντÝγραφαν σε μεγαλýτερους αριθμοýς και τα απÝστελλαν με «πεζοδρüμους» στις γýρω περιοχÝς της ΣτερεÜς και απÝναντι στις πüλεις της ΠελοποννÞσου. Στους τüπους üπου Ýφθαναν ßσχυε η ßδια τακτικÞ της αντιγραφÞς, þστε να επιτυγχÜνεται η ευρýτερη διÜδοση τους.

Σοβαρü κþλυμα την πρþτη αυτÞ περßοδο για την διακßνηση του Τýπου, χειρüγραφου και Ýντυπου, στÜθηκε η απουσßα ταχυδρομικÞς υπηρεσßας, πρÜγμα που ανÜγκασε λßγα χρüνια αργüτερα δýο εκδüτες, τον ΙÜκωβο ΜÜγερ, εκδüτη των «Ελληνικþν Χρονικþν» του Μεσολογγßου και τον ΙωσÞφ ΚιÜππε, τον εκδüτη της εφημερßδας «Ο Φßλος του Νüμου» της ¾δρας να συστÞσουν μια στοιχειþδη ταχυδρομικÞ υπηρεσßα, þστε να εξασφαλßζεται η διακßνηση των φýλλων.

Στην κατηγορßα των χειρüγραφων εφημερßδων συγκαταλÝγονται τρßα Ýντυπα. ΑυτÜ εßναι:

 

• ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Πρþτη στη σειρÜ απü τις τρεις χειρüγραφες εφημερßδες του Αγþνα εßναι η «Εφημερßδα του Γαλαξιδßου», η οποßα πÝρασε στην ιστορßα σαν «Ψευτοεφημερßδα» η «ΨευτοφυλλÜδα», ονομασßα που πÞρε για τις σκüπιμες τερατολογßες που κατÝγραφε, ιδßως γýρω απ' την υιοθÝτηση και ενßσχυση του Αγþνα απü τις ξÝνες δυνÜμεις. Περιεßχε, δηλαδÞ, υλικü μελετημÝνο, ψυχολογημÝνο και απαραßτητα «τονωτικü» για τις σκληρÝς μÝρες που Üρχιζαν, ταυτüχρονα με την επανÜσταση. Απ’ αυτÞ την εφημερßδα μας εßναι γνωστü Ýνα και μοναδικü τεýχος, με ημερομηνßα 27 Μαρτßου 1821.

Ο Κων/νος ΣÜθας που ανακοßνωσε την ýπαρξη της (Περ. «Πανδþρα», τεýχος 19, 1868-69, σσ. 214-216), Ýδωσε μüνο μικρü μÝρος απü τα περιεχüμενα της, δßχως Üλλα στοιχεßα, üπως τον ακριβÞ τßτλο, τη συχνüτητα, εÜν και εφüσον υπÞρχε, το σχÞμα, σελßδες, κ.λπ..

¸χει πÜρα πολý ενδιαφÝρον η ýλη του πρþτου και μοναδικοý τεýχους και γι’ αυτü την αντιγρÜφουμε:

«Αδελφοß Ρουμελιþται, προεστοß και καπεταναßοι του Λιδωρικιοý, Μαλανδρßνου, ΚρÜβαρι και üσοι εν Χριστþ αδελφοß.

Γαλαξεßδι 27 ΜÜρτη 1821

ΣÞμερα μας Þρθαν εßδησες απü σημαντικÜ προσþπατα της Πüλης και του ΜορÝως, και μας λÝνε το πως οι Ροýσοι επÝρασαν τα ΜπαλκÜνια και τραβÜνε ντρßτα στην Πüλη. Το στρÜτευμα θα εßναι 200.000 της στερηÜς, και εκατü του πελÜγου (Νο 300.000 ). Η αρμÜτα, 8 βατσÝλα, τριπüντιδες και φριγÜδες 24 ( Νο 32 ). Οι Τοýρκοι τραβιþνται στην πÝρα πÜντα. ΠÝντε Ροýσικα καρÜβια εξεμπαρκÜρησαν ασκÝρι στη ΜÜνη και Νηüκαστρο, και τρÜβηξαν ντρßτα το κüρφο της ΠÜτρας γιÜ να βγÜνουν το ασκÝρι, το τσιμπιχανÝ, και εκατü χιλιÜδες φλωριÜ (Νο 100.000 ), πεσκÝσι της Ρουσßας στους Ρωμαßους των αρμÜτων.

Οι Μωραßτες πÞραν τη ΤριπολιτσÜ, και οι ΜανιÜτες τη ΚαλαμÜτα. Αýριο μας Ýρχεται ο Üρχοντας καπετÜν ΑνδρÝας Λüντος με χßλιους πεντακüσιους ΒοστιζÜνους και ελπßζουμε να εýρη οýλη τη Ροýμελη στ' Üρματα. Την þρα που γρÜφομε μας Þρθε γραφÞ απü τον πιλüτο των Ροýσικων καραβιþνε Μαυροθαλασσßτη πως η αρμÜτα Üραξε στον ΠÜπα. Ακüμη μας λÝγει το πως και η ΦρÜντζα θÝλει το ΡωμÝικο.

Η βÜρδια μας εßδε τα καρÜβια στο κüρφο μας. Καλþς να μας Ýρθουνε».

Ασφαλþς παραποιημÝνη πληροφüρηση, ενδεικτικÞ εν τοýτοις των προθÝσεων του συντÜκτη να συμβÜλει, και με ανορθüδοξους τρüπους, þστε να υπερνικηθοýν ενδοιασμοß και αντιδρÜσεις, να πεισθοýν οι αναποφÜσιστοι και να αποτινÜξουν το δÝος μπροστÜ στο παρÜτολμο επαναστατικü κßνημα. Η διÜδοση διογκωμÝνων, αισιüδοξων μηνυμÜτων αποτελοýσε ßσως, συμφωνÜ με την κρßση κÜποιων υπευθýνων κýκλων, πρüσφορο μÝσον þστε να επηρεÜζονται συνειδÞσεις, να διαμορφþνονται συμπεριφορÝς.

Ας σημειωθεß το γεγονüς üτι και οι Üλλες χειρüγραφες εφημερßδες καθþς επßσης και η πρþτη Ýντυπη εφημερßδα του 1821, η «ΣÜλπιγξ ΕλληνικÞ», χρησιμοποßησαν, πιο μετρημÝνα ßσως, αλλÜ στην ßδια γραμμÞ, αυτÞ τη μÝθοδο, μια παρüμοια δηλαδÞ τακτικÞ επηρεασμοý της κοινÞς γνþμης, πρÜγμα που δηλþνει ßσως την εφαρμογÞ, αν üχι ενüς κοινοý, συμφωνημÝνου σχεδßου, πÜντως τη σýγκλιση κÜποιων απüψεων σχετικþς με τρüπους επαφÞς αλλÜ και κινητοποßησης ομÜδων του πληθυσμοý.

 

• ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗ

Λßγους μÞνες μετÜ Ýκανε την εμφÜνιση της, στο Μεσολüγγι η δεýτερη χειρüγραφη εφημερßδα του Ýτους 1821. Εßναι η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗ». Πιθανüτερος εκδüτης της φÝρεται ο Νικüλαος Λουριþτης, ο μετÝπειτα «Αρχιγραμματεýς της ΔυτικÞς ΧÝρσου ΕλλÜδος».

Και στην «ΑΙΤΩΛΙΚΗ» παρουσιÜζονται ειδÞσεις διογκωμÝνες χωρßς αυτü να σημαßνει απαραιτÞτως πως η εφημερßδα ακολουθοýσε πιστÜ την τακτικÞ των ψευδþν καταγραφþν. Στα τρßα φýλλα τα οποßα Ýχουν διασωθεß (αρ. 1, 2, 7) ο αναγνþστης πληροφορεßται νÝα πολεμικÜ, εξελßξεις διαπραγματεýσεων για συμμαχßες μεταξý ΕλλÞνων και Αλβανþν για κοινÞ αντιμετþπιση των Τοýρκων, νÝα για στρατιωτικÝς κινÞσεις καπεταναßων καθþς και για την παρουσßα των ελληνικþν πλοßων στην περιοχÞ του Ιονßου.

ΓραμμÝνη σε απλÞ, ρÝουσα γλþσσα η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗ», πλοýσια σε πληροφορßες απü τα στρατιωικÜ μÝτωπα, με καλÞ ενημÝρωση γýρω απü θÝματα πολιτικÞς, δßνει την εικüνα καλÜ συγκροτημÝνου φýλλου, με εξισορροπημÝνη ýλη διαμορφωμÝνη απü γνþστη, υπεýθυνο εκδüτη.

 

• ΑΧΕΛΩΟΣ

Ο «ΑΧΕΛΩΟΣ» εßναι η τρßτη χειρüγραφη εφημερßδα που κυκλοφüρησαν μÝχρι το 1822, με εκδüτη και αυτÞ το Νικüλαο Λουριþτη, το üνομα του οποßου αναγρÜφεται αμÝσως κÜτω απü τον τßτλο του φýλλου, στο Βραχþρι, δηλαδÞ το Αγρßνιο.

Ο «ΑΧΕΛΩΟΣ» υπÞρξε, κατÜ την ÜποψÞ μας, ο πρüδρομος των επßσημων κυβερνητικþν φýλλων. Δημοσßευσε τα θεσπßσματα και της αποφÜσεις της Γερουσßας της ΔυτικÞς ΧÝρσου ΕλλÜδος, τη σφραγßδα της οποßας φÝρει στην πρþτη σελßδα του φýλλου. ¼σες ειδÞσεις Ýχουν καταχωρηθεß και στα δýο τεýχη που Ýχουν διασωθεß, αναφÝρονται σε θÝματα σχετικÜ με την Διοßκηση, τις ενÝργειες των γερουσιαστþν, τους διορισμοýς και ιδßως τις δραστηριüτητες του προÝδρου της Γερουσßας ΑλεξÜνδρου ΜαυροκορδÜτου αλλÜ και τις διαπραγματεýσεις του για την επßτευξη «γενικÞς συμμαχßας» ΕλλÞνων και Αλβανþν.

Η γλωσσικÞ διατýπωση των κειμÝνων εναρμονßζεται πλÞρως με την ιδιüτητα του επßσημου κυβερνητικοý φýλλου, το οποßο υπευθýνως ενημερþνει το κοινü.

¼πως γρÜφει ο Σπ. ΛÜμπρος το 1904, ο οποßος παρουσßασε στο ΝÝο ΕλληνομνÞμονα το μοναδικü φýλλο που διασþθηκε, «….Των δýο τοýτων εφημερßδων Þ νεωτÝρα, ü Αχελþος, (Þ Üλλη εßναι Þ εφημερßς ΑιτωλικÞ του Μεσολογγßου), εßναι Þ επßσημος ¸φημερßς της ΠροσωρινÞς διοικÞσεως της Δυτ. ΧÝρσου ΕλλÜδος… Η εφημερßς συνετÜσσετο βεβαßως υπü του Λουριþτη. Αυτüς Þτο ο συνÜγων και κατατÜσσων τα Ýγγραφα, Üτινα Þσαν ομοßως Ýργον των ιδßων αυτοý χειρþν ως αρχιγραμματÝως καß αυτüς Þτο ü γρÜφων το πρωτüτυπον, εξ οý αντεγρÜφοντο τα λοιπÜ τα χÜριν διαδüσεως παρασκευαζüμενα. ……Πüσου χρüνου διÞρκεσεν Þ Ýκδοσις του Αχελþου δεν γιγνþσκομεν. ¶λλα πιθανüτατα ο βßος αυτοý υπÞρξε βραχýς»

Στην προμετωπßδα και πÜνω απü τον τßτλο, Ýφερε το Ýμβλημα της, που Þταν η κυκλικÞ σφραγßδα της Γερουσßας. Στον πρþτο κýκλο αναγρÜφονται με κεφαλαßα γρÜμματα: + ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ Χ. ΕΔΛΑΔΟΣ. 1821 και σε δεýτερο ομüκεντρο κýκλο δÜφνινο στεφÜνι, στο κÝντρο δε ο Αχελþος με μορφÞ επιτιθÝμενου ταýρου, παρÜσταση παρμÝνη απü την αρχαιüτητα. Ακολουθοýσε ο τßτλος μικρογρÜμματος, «¼ Αχελþος» και απü κÜτω: «¸φημερßς ΠολιτικÞ της ΔυτικÞς ΧÝρσου ΕλλÜδος», υπογραμμισμÝνο. Στις δýο επüμενες σειρÝς γνωστοποßηση και σýσταση μαζß υπογραμμÝνη απ' τον αρχιγραμματÝα: «Εις üλα τα εις την εφημερßδα ταýτην εμπεριεχüμενα δημüσια ψηφßσματα αντιγεγραμμÝνα üντα εκ των πρωτοτýπων του αρχιγραμματÝως της επικρατεßας, χρεωστÜται παρÜ πÜντων Þ προσÞκουσα υποταγÞ». Η προμετωπßδα τελειþνει με τον τüπο και τη χρονολογßα: «Εν Βραχωρßω της 24 Φεβρουαρßου 1822».

«ΠÝραν του διασωθÝντος μοναδικοý φýλλου», συνεχßζει ο Σπ. ΛÜμπρος, «της χειρογρÜφου εφημερßδος «Ο Αχελþος», τßποτε Üλλο το ουσιαστικüν περß αýτοý γνωρßζομεν. "Αγνωστον καß το εÜν Ýξηκολοýθησε καß επß πüσον τυχüν χρüνον διÞρκεσεν Þ Ýκδοσßς του. Η Ýρευνα δεν ηδυνÞθη να αποκÜλυψη μÝχρι σÞμερον Üλλο φýλλον τοýτου. Πιθανüτατα ü βßος του υπÞρξε βραχýτατος, καθþς βραχýς λüγω των αντßξοων περιστÜσεων υπÞρξε και αυτÞς της Γερουσßας της ΔυτικÞς ΧÝρσου ΕλλÜδος ο βßος».

 

¸ντυπες εφημερßδες

Πολý σýντομα Ýγινε αντιληπτü απ’ üλους üτι Ýπρεπε να υπÜρχουν στην επαναστατημÝνη ΕλλÜδα Ýντυπες εφημερßδες, οýτως þστε να ξεπεραστοýν οι δυσκολßες που δημιουργοýνταν απü τις χειρüγραφες. Η Ýντυπη üμως εφημερßδα προûποθÝτει την ýπαρξη τυπογραφεßου, τυπογραφικþν στοιχεßων και τυπογρÜφου.

¸τσι με την Ýναρξη της επανÜστασης ο Δ. ΥψηλÜντης και ο ΑλÝξανδρος ΜαυροκορδÜτος και λßγο αργüτερα το Φιλελληνικü ΚομιτÜτο του Λονδßνου Ýκαναν ενÝργειες þστε να αποκτÞσει η επαναστατημÝνη ΕλλÜδα τυπογραφεßα, τυπογραφικÜ στοιχεßα (γρÜμματα) και τυπογρÜφους. ΧÜρη σ’ αυτÝς τις προσπÜθειες Þρθαν στην χþρα μας μÝσα σε τρßα χρüνια Ýξι τυπογραφεßα. Το πρþτο το Ýφερε ο Δ. ΥψηλÜντης απü την ΤεργÝστη το καλοκαßρι του 1821 στην ΚαλαμÜτα και τυπογρÜφος Þταν ο Κωνσταντßνος Τüμπρας, ο οποßος εßχε σπουδÜσει στο Παρßσι τυπογραφßα.

Τα Üλλα πÝντε τυπογραφεßα Þρθαν το 1822 Ýως το 1824, Ýνα απü αυτÜ Ýφερε ο Αλ. ΜαυροκορδÜτος και τα Üλλα τÝσσερα ο συνταγματÜρχης ΣτÜγχοπ με τη χρηματοδüτηση του Φιλελληνικοý ΚομιτÜτου του Λονδßνου.

Απü τη στιγμÞ που στÞθηκαν τα τυπογραφεßα και υπÞρξαν και οι αντßστοιχοι τυπογρÜφοι Þταν πια δυνατü να τυπωθοýν οι πρþτες Ýντυπες εφημερßδες του αγþνα. Στην κατηγορßα των Ýντυπων εφημερßδων του αγþνα περιλαμβÜνονται οι:

• ΣÜλπιγξ ΕλληνικÞ

Στις αρχÝς του 1821 (8 Ιουνßου 1821), ο ΔημÞτριος ΥψηλÜντης, αποβιβÜστηκε  στην ¾δρα, απεσταλμÝνος του αδελφοý του ΑλÝξανδρου ΥψηλÜντη, ως υπεýθυνος για την προετοιμασßα της επανÜστασης των ΕλλÞνων κατÜ των Τοýρκων στην Πελοπüννησο. Εßχε φÝρει μαζß του üπλα, πολεμικü υλικü κι Ýνα πλÞρες μικρü τυπογραφικü πιεστÞριο, το οποßο εßχε πÜρει απü την ΤεργÝστη, απ’ üπου πÝρασε πριν Ýρθει στην ¾δρα. Ο Ειρηνßδης (Ομιλßα περß του εφευρÝτου της τυπογραφικÞς τÝχνης, περιοδικü «Μερßμνα») το περιγρÜφει ως εξÞς:

«Το πιεστÞριον Þτο ξýλινον με δýο σιδηρÜς πλÜκας , ων η Üνω εßχε το Þμισυ μÝγεθος της κÜτω , διο και το πÜτημα Þτο διπλοýν εις την τýπωσιν εκÜστου φýλλου χÜρτου. Εχþρει δε η κÜτω πλαξ οκτþ σελßδας εις 8ον» και «τα στοιχεßα του τυπογραφεßου του ΥψηλÜντου Þσαν των 12 στιγμþν, προμηθευμÝνα εκ Βενετßας Þ Λειψßας. ¼λα τα φωνÞεντα (και τα κεφαλαßα) Þσαν χαρακτÜ, Þτοι εßχον χωριστÜ τα πνεýματα και τους τüνους, οßτινες προσαρμοζüμενοι εις τα χαρακτÜ λεγüμενα απετÝλουν τον κορμüν αυτþν ισοπαχÞ με τα Üτονα, διο και αι γραμματοθÞκαι, ελλειπüντων των τονουμÝνων, Þσαν μικραß και επομÝνως ευμετακüμιστοι».

Δυστυχþς üμως κανÝνας ¸λληνας τυπογρÜφος δεν υπÞρχε þστε να λειτουργÞσει το τüσο απαραßτητο για τις ανÜγκες της προετοιμασßας του αγþνα τυπογραφεßο. Αναζητþντας επειγüντως τυπογρÜφο, ο Δ. ΥψηλÜντης πληροφορÞθηκε απü τον Υδραßο Ναýαρχο ΓιακουμÜκη (ΙÜκωβος) ΤομπÜζη Þ ΤουμπÜζη üτι στα ΨαρÜ σþθηκε και υπÜρχει ο ΤυπογρÜφος Κωνσταντßνος Τüμπρας απü τις Κυδωνßες (σημερινü Αúβαλß ) της ΜικρÜς Ασßας. ΑμÝσως Ýδωσε διαταγÞ να φÝρουν τον Τüμπρα στην Πελοπüννησο για να αναλÜβει το τυπογραφεßο.

Ο Κων/νος Τüμπρας συνÜντησε το ΔημÞτριο ΥψηλÜντη στα ΒÝρβαινα, üπου Þταν το στρατηγεßο του. Μαζß του κουβαλοýσε συσκευασμÝνο σε κιβþτια και φορτωμÝνο σε μουλÜρια το τυπογραφεßο που εßχε μεταφÝρει απü την ΤεργÝστη, προκαλþντας την περιÝργεια των αγωνιστþν για το μυστÞριο που Ýκρυβαν τα κιβþτια. Εκεß αποφÜσισαν να στηθεß το τυπογραφεßο στην ΚαλαμÜτα στο οποßο τυπþθηκε η πρþτη Ýντυπη ελληνικÞ εφημερßδα η «ΣÜλπιγξ ΕλληνικÞ».

Εκδüτης και συντÜκτης Þταν ο Θεüκλητος Φαρμακßδης, ο οποßος εγκατÝλειψε τις σπουδÝς του στο πανεπιστÞμιο του Γκαßττινγκεν της Γερμανßας με υποτροφßα του φιλÝλληνα λüρδου Γκßλφορντ και επÝστρεψε στην πατρßδα μüλις Ýμαθε την Ýναρξη της ΕπανÜστασης.

Η σýντομη θητεßα του ως εκδüτη στον «Λüγιο ΕρμÞ» το Ýτος 1813 και η συνεργασßα του στο περιοδικü με τον Κωνσταντßνο ΚοκκινÜκη τα Ýτη 1816-1819, εßχαν προσοικειþσει τον Θ. Φαρμακßδη, με θÝματα λειτουργßας του Τýπου, þστε την αποφασιστικÞ αυτÞ þρα να εßναι Ýτοιμος να προσφÝρει τις υπηρεσßες σ' αυτüν τον πολý κρßσιμο και επßκαιρο τομÝα.

Το σýντομο κεßμενο, το οποßο κυκλοφüρησε με τον τßτλο «ΑνακÞρυξις» για να αναγγεßλει την προσεχÞ Ýκδοση της εφημερßδας, με τον τßτλο «ΣÜλπιγξ ΕλληνικÞ», ως «επιστÜτης και εκδüτης» ορßζει το νüημα του επαναστατικοý κινÞματος υπογραμμßζοντας συνÜμα την αναγκαιüτητα της κοινοποßησης, δια του Τýπου, τüσο στο εσωτερικü μÝτωπο üσο και στους κýκλους του εξωτερικοý, του δικαιþματος των ΕλλÞνων να ανακτÞσουν την ελευθερßα τους.

«Εις τÜς παροýσας περιστÜσεις της ΕλλÜδος, üτε üλον το Ελληνικüν γÝνος, μην υπομÝνον τον βαρυν της τυραννßας ζυγüν, τον οποßον Ýφερεν αναξßως αιþνας ολüκληρους, απεφÜσισεν υπü την προστασßαν της θεßας Προνοßας, να πιÜση τα üπλα, δια να αναλÜβη την οποßαν απþλεσεν αυτονομßαν, εßναι αναγκαιüτατη καß εφημερßς εις την ΕλλÜδα εκδιδομÝνη. Το γÝνος üλον αγωνιζüμενον τον υπÝρ της ελευθερßας αγþνα θÝλει να βλÝπη και δια του τýπου τους αγþνας του κηρυττομÝνους, τας αρετÜς των καλþν δημοσßως επαινουμÝνας, και τας κακßας των κακþν εξελεγχομÝνας, εις αποφυγÞν και μßμησιν. ΘÝλει να μανθÜνη τα ανÜ πÜσαν επαρχßαν γινüμενα, και οýτω να βÜλλωνται δια της εφημερßδος üλα τα μÝρη του εις συνÜφειαν. ΠροσÝτι τα ξÝνα Ýθνη Ýγιναν περßεργα εις τα πρÜγματα μας, και συχνüτατα γρÜφουν περß ημþν, κρßνουν και επικρßνουν, επαινοýν και κατηγοροýν, και ταýτα üλα κη-ρυττüμενα δια των ιδßων εφημερßδων θÝλει να γνωρßζη το γÝνος εις ιδικÞν του εφημερßδα εξ εκεßνων μεταφραζüμενα».

Κεßμενο σýντομο, üπου με σαφÞνεια διατυπþνονται οι προθÝσεις του συντÜκτη σχετικþς με την χρησιμüτητα και την ανÜγκη της ενημÝρωσης αλλÜ και με την αποστολÞ του Τýπου, χÜρη στην ýπαρξη του οποßου θα μποροýσε να επιτυγχÜνεται η «συνÜφεια», με Üλλα λüγια η συσπεßρωση του αγωνιζüμενου Ýθνους, τüσο για üσα συντελοýνταν στο εσωτερικü μÝτωπο αλλÜ και για εκεßνα που διατυπþνονταν απü εξωτερικÝς πηγÝς σχετικÜ με τον Αγþνα.

Την 1η Αυγοýστου του 1821 εκδßδεται λοιπüν η πρþτη Ýντυπη εφημερßδα στην ΕλλÜδα στην ελεýθερη πια ΚαλαμÜτα.

ΤυπικÜ θÝματα, που αφοροýσαν την συχνüτητα του φýλλου («ημÝραν παρ' ημÝραν εξαιρουμÝνης της ΚυριακÞς και των μεγÜλων εορτþν»), τον αριθμü των σελßδων («ανÜ τÝσσÜρας σελßδας»), το ποσüν της ετÞσιας συνδρομÞς («γρüσια πεντÞκοντα»), αλλÜ και την αποστολÞ του φýλλου στους συνδρομητÝς, η οποßα θα γßνεται «κατ' ευκαιρßαν, δια την Ýλλειψιν ταχυδρομικþν αμαξþν», δηλþνονται ως κατακλεßδα σε κÜθε Ýντυπο.

Στα πρþτα τρßα φýλλα δημοσιεýτηκαν η προκÞρυξη του Δ. ΥψηλÜντη, το κεßμενο «ΜÜχου υπÝρ Πßστεως και Πατρßδος» του ΑλÝξανδρου ΥψηλÜντη και Üλλα συναφÞ που απευθýνεται προς τους ¸λληνες, απü το στρατüπεδο του Ιασßου, καθþς επßσης και η Ýκκληση του ιδßου προς τους κατοßκους της ΛειβαδιÜς, μÝσω της οποßας τους καλοýσε να πÜρουν τα üπλα κατÜ του εχθροý.

Επßσης Ýχουμε κεßμενα φρονηματιστικÜ, προκειμÝνου να ενδυναμþσουν το αγωνιστικü πνεýμα των μαχüμενων ΕλλÞνων:

«Δεν Ýπρεπεν εις τον πüλεμον τοýτον να μÝνη κανεßς αργüς Þ αδιÜφορος. ΕπιστηριγμÝνοι εις την θεßαν βοÞθειαν üλοι οι ομογενεßς λαοß εσυμφþνησαν και απεφÜσισαν να πιÜσουν τα üπλα, δια να καταστρÝψουν την παρÜνομον και απÜνθρωπον τυραννßαν, απü την οποßαν το γÝνος εβασανßζετο τüσους χρüνους.

Τα αναντßρρητα δßκαια του πολÝμου μας σεβüμενα και üλα τα Ýθνη της Ευρþπης, στÝκονται μακρüθεν αδιÜφορα δια τους πολιτικοýς των δεσμοýς, με την ψυχÞν üμως μας εýχονται οι φιλÝλληνες Ýκβασιν αγαθÞν. Και δεν εßναι καμßα αμφιβολßα üτι θÝλομεν λÜβει την αγαθÞν ταýτην Ýκβασιν, εÜν Ýχομεν μεταξý μας συμφωνßαν...».

ΕνδιαφÝρον παρουσιÜζουν κεßμενα με τα οποßα συνιστοýσε στους επαναστÜτες να μην κακοποιÞσουν τους Üοπλους Τοýρκους και üσους παρÝδιδαν τον οπλισμü τους. Γιατß σκοπüς της ΕπανÜστασης εßναι να χτυπÞσει την τυραννßα και üχι τους αδýναμους.

ΤÝλος θα πρÝπει να αναφÝρουμε üτι στο τρßτο φýλλο υπÜρχει η Ýκκληση του ΠÝτρου ΜαυρομιχÜλη και της ΜεσσηνιακÞς ΣυγκλÞτου προς τις ευρωπαúκÝς δυνÜμεις σχετικÜ με την ελληνικÞ επανÜσταση με τßτλο «Προειδοποßησιν εις τας ΕυρωπαúκÜς ΑυλÜς».

ΤÝταρτο φýλλο δεν κυκλοφüρησε γιατß η «συμφωνßα» στην οποßα προÝτρεπε η εφημερßδα τους ¸λληνες δεν ßσχυσε μεταξý των δýο υπευθýνων για την Ýκδοση της «ΕλληνικÞς ΣÜλπιγγας»: του εκδüτη Θεüκλητου Φαρμακßδη και του Δημητρßου ΥψηλÜντη, εκπροσþπου της εξουσßας, ο οποßος θÝλησε, σýμφωνα με τον Θεüκλητο Φαρμακßδη, να ασκεß κÜποιο εßδος προληπτικÞς λογοκρισßας.

¶καμπτος και ανÝνδοτος σε ü,τι θεωροýσε δεσμευτικü για την Üσκηση του Ýργου του ο πρþτος, αδÝξια δεσποτικüς ο δεýτερος, πεπεισμÝνος πως εκπροσωποýσε στη χþρα την «υπÝρτατη αρχÞ», δεν κατüρθωσαν να συμφωνÞσουν. Η διχογνωμßα τους Þταν η αιτßα για τη διακοπÞ της πρþτης, Ýντυπης εφημερßδας που λειτοýργησε σε ελληνικü Ýδαφος, στις απαρχÝς του Αγþνα.

Η διακοπÞ της «ΕλληνικÞς ΣÜλπιγγος» σÞμανε ουσιαστικÜ την αναστολÞ της λειτουργßας εφημερßδων τα Ýτη 1822 και 1823. Μüνη και σýντομη εξαßρεση η χειρογραμμÝνη εφημερßδα «Ο Αχελþος», που κυκλοφüρησε στις αρχÝς του 1822, üπως αναφÝρθηκε και παραπÜνω.

ΔιÝρρευσε συνεπþς μßα ολüκληρη διετßα χωρßς εφημερßδες, μßα εκδοτικÞ ανÜπαυλα Ýως το Ýτος 1824, üταν αρχßζουν να λειτουργοýν, περßπου ταυτοχρüνα δημοσιογραφικÜ φýλλα σε πüλεις – κλειδιÜ διεξαγωγÞς του Αγþνα αλλÜ και τüπους üπου διαμορφþνονταν οι πολιτικοß σχεδιασμοß και η στρατιωτικÞ δρÜση.

• ΕλληνικÜ ΧρονικÜ

Η διασημüτερη εφημερßδα του Αγþνα Þταν τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" που εκδüθηκε στο Μεσολüγγι στις 1 Ιανουαρßου 1824. Η Ýκδοση και η επιτυχßα της οφεßλεται σε δýο σημαντικüτατους φιλÝλληνες, τον ¶γγλο συνταγματÜρχη ΛÝúσεστερ ΣτÜνχοπ (Leicester Stanhope), απεσταλμÝνο του Φιλελληνικοý ΚομιτÜτου και τον ΙωÜννη ΙÜκωβο ΜÜγερ. Ο συνταγματÜρχης ΛÝúσεστερ ΣτÜνχοπ (Leicester Stanhope), το φθινüπωρο του 1823 Ýφθασε στην ΕλλÜδα, φÝρνοντας εκτüς απü Üλλα πολλÜ εφüδια, δýο τυπογραφεßα και δýο λιθογραφεßα. Ο ΣτÜνχοπ Þταν θερμüς οπαδüς των φιλελεýθερων ιδεþν και της ελευθεροτυπßας, γεγονüς που τον Ýφερνε συχνÜ σε σýγκρουση με τον λüρδο ΜπÜιρον. Αφοý περιηγÞθηκε την Πελοπüννησο και τη ΣτερεÜ, οργÜνωσε ταχυδρομικÞ υπηρεσßα, ßδρυσε νοσοκομεßα, σχολεßα κλπ. Το ΔεκÝμβριο του 1823 Ýφθασε στο Μεσολüγγι, üπου επÝλεξε τον ΙωÜννη ΙÜκωβο ΜÜγερ ως εκδüτη και συντÜκτη μιας ΕλληνικÞς εφημερßδας.

Ο ΙωÜννης ΙÜκωβος ΜÜγερ, Þταν Ελβετüς φοιτητÞς της φαρμακευτικÞς στη Ζυρßχη. Απü το 1821, σε ηλικßα 23 ετþν, κατÝβηκε στην ΕλλÜδα και εγκαταστÜθηκε στο Μεσολüγγι, üπου Ýδωσε τον εαυτü του στην υπηρεσßα του αγþνα. Αφοý πÞρε την ΕλληνικÞ υπηκοüτητα και παντρεýτηκε Μεσολογγßτισσα, εργÜστηκε ως φαρμακοποιüς, πολεμιστÞς και κυρßως εκδüτης, μÝχρι τις 10 Απριλßου 1826, οπüτε σκοτþθηκε στη διÜρκεια της Εξüδου, ο ßδιος και η οικογÝνεια του. Ο ΜÜγερ Þταν ο κατÜλληλος Üνθρωπος για το συνταγματÜρχη ΣτÜνχοπ.

Ο ΜÜγερ στα δýο χρüνια ζωÞς της εφημερßδας Ýδωσε μÜχες για την διατÞρηση της ελευθεροτυπßας, üχι μüνο κατÜ των απüψεων του Λüρδου ΜπÜιρον, αλλÜ ιδßως κατÜ της νοοτροπßας των Φαναριþτικων κýκλων και συγκεκριμÝνα του ΑλεξÜνδρου ΜαυροκορδÜτου. ¼πως μαρτυρεß ο Κασομοýλης «Ο ΜÜγερ κηρýττων εαυτüν δημοκρατικüτατον ποτÝ δεν ωνüμασεν εκλαμπρüτατον Þ πρßγκηπα τον ΜαυροκορδÜτον ως Üλλοι, Üλλ' απλþς κýριον ΜαυροκορδÜτον».

Για να γνωρßσουμε και λßγο το ΜÜγερ θα πρÝπει να ενσκÞψουμε στα κεßμενÜ του. ΓρÜφει λοιπüν «... Αι θýραι των δικαστηρßων μας εßναι ανεωγμÝναι. Και οι νüμοι θεωροýν τον δυστυχÝστερον χωρικüν εξ ßσου με τον πλουσιüτερον Üρχοντα της ΕλλÜδος. ΤουλÜχιστον τοιουτοτρüπως εκφρÜζεται το εξαßρετον πολιτικüν ημþν Σýνταγμα...». Και ο λüγος του πÜντα κρυστÜλλινος προσθÝτει: «... Ξεýρομεν üλοι üτι εßναι τüσαι αι βδÝλαι, αι οποßαι üσο ρουφοýν τüσο διψοýν... Τüσαι αι σακοýλαι αι οποßαι üσο γεμßζουν τüσο ζητοýν...». Γι αυτü πρÝπει «η ΒουλÞ να επαγρυπνÞ...».

Επßσης σε Üλλο κεßμενü του αναφερüμενος στις διαπÜλες των αρχηγþν λÝει: «... ΤινÝς εκ των αρχηγþν μας ορÝγονται το πρωτεßον και το ζητοýσιν απü την παρτßδα με το σπαθßον των, Üλλοι δε προσπαθοýν να το αποκτÞσωσιν με την απÜτην και τη μυστικüτητα. Αλλ' üμως οýτε αυτοß, οýτε εκεßνοι δεν εßναι Üξιοι δι' αυτü. Δυο και πρÝπει να αφανιστÞ εξ ßσου και το σýστημα το κλÝφτικο αλλÜ και το σýστημα το καταχθüνιον του Φαναρßου...».

Για το ποιος αγωνßστηκε για την ελευθερßα της ΕλλÜδας αναφÝρει χαρακτηριστικÜ: «... μÞτε απü τον διεφθαρμÝνον μακιαβελισμüν μÞτε το τουρκικüν στραβüν σπαθßον δοξÜζεται η πατρßς. Οýτε εκεßνο οýτε τοýτο ελýτρωσαν την πατρßδα. Ο λαüς την Ýσωσεν. Η απüφασßς του, η σταθερüτης του, ο χαρακτÞρ του, ταýτα μüνο την Ýσωσαν...»

ΚρυστÜλλινος ο λüγος του ΜÜγερ γρÜφει στην εφημερßδα του, τα «ΕλληνικÜ ΧρονικÜ», ΙανουÜριος 1824, «... Οι Ελληνες Ýχουν εις το να γρÜφωσιν το αυτü επßσης δικαßωμα καθþς και το να πνÝωσι και να ζþσι. Και απü κανÝνα νüμον το τοιοýτον δεν απαγορεýεται. Οι δε περß του Τýπου νüμοι πρÝπει να εßναι üμοιοι με τους περß του προφορικοý λüγου, διüτι η γραφÞ δεν εßναι και αυτÞ Üλλο τι ειμÞ τρüπος καθ' ον εκφρÜζομεν τα διανοÞματα της ψυχÞς μας Ýκαστος πολßτης οποιασδÞποτε καταστÜσεως υπüκειται εις ευθýνας των Ýργων και λüγων του...».

Στις κρßσιμες του Μεσολογγßου þρες η Üποψη του για την πολιτικÞ εξÜρτηση κÜποιων σε ξενüφερτα συμφÝροντα εßναι ντοκουμÝντα πατριωτισμοý και ευθýνης. «... Δεν εßναι - γρÜφει - πλÝον καιρüς να ευχαριστεßτε τα πÜθη και να εξετÜζετε ποιος εßναι ο φραντζεζολÜτρης (φßλος των ΓÜλλων) και ποιος ο εγγλεζολÜτρης (των Αγγλων) αλλÜ εßναι þρα να σþσωμεν την πατρßδα μας ημεßς οι ßδιοι δι' ημÜς αυτοýς. Οýτε τον Δοýκα της ΟρλεÜνης οýτε τον ΚοχρÜνη Ýχομεν οποý να Ýλθουν να σþσουν σÞμερον αλλÜ τα πÜντα εξαρτþνται απü ημÜς τους ιδßους».

Η εφημερßδα τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» Ýχει στην προμετωπßδα της üλο το πιστεýω του ΜÜγερ αυτü που το σαλπßζει σε εφτÜ μüλις λÝξεις. Ο δημοσιογρÜφος γρÜφει κÜθε μÝρα ανοιχτÜ σ' üλους üτι «Η δημοσßευσις εßναι η ψυχÞ της Δικαιοσýνης». Η μεσολογγßτικη εφημερßδα εßχε να παλÝψει με πολλÝς αντιξοüτητες, με τις επεμβÜσεις της εξουσßας αλλÜ και των καπεταναßων.

ΤυπογρÜφος της συγκεκριμÝνης εφημερßδας Þταν ο ΔημÞτριος ΜεσθενÝας, ο οποßος και διηýθυνε το τυπογραφεßο. ΚοντÜ του μαθÞτευσαν οι Μεσολογγßτες ΙωÜννης ΠεπονÞς και ΧρÞστος ΝτÜγκλας, καθþς κι ο ΣÜμιος Σπυρßδων ΠαιδÜκος. Τις μεταφρÜσεις των ξÝνων κειμÝνων Ýκανε ο Δ. Παυλßδης, δÜσκαλος απü τη ΣιÜτιστα κι ο ΘανÜσης ΠεπονÞς βοηθοýσε μερικÝς φορÝς στη στοιχειοθεσßα.

Απü το πρþτο Ýως το τριακοστü πρþτο φýλλο η εφημερßδα τυπþθηκε με πρωτοβουλßα και εξοπλισμü που διÝθετε ο ΑλÝξανδρος ΜαυροκορδÜτος, ενþ απü το τριακοστü δεýτερο φýλλο, αυτü της 20ης Απριλßου 1824, Üρχισε να τυπþνεται στο πιεστÞριο που Ýφερε με πολλÝς δυσκολßες στο Μεσολüγγι ο Üγγλος συνταγματÜρχης ΛÝúσεστερ ΣτÜνχοουπ (Leicester Stanhope).

Τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" κυκλοφοροýσαν δýο φορÝς την εβδομÜδα κι η τρßμηνη συνδρομÞ κüστιζε Ýξι ισπανικÜ τÜλιρα. Εκδüτης και διευθυντÞς της εφημερßδας, üπως προεßπαμε, Þταν ο Ελβετüς φιλÝλληνας γιατρüς ΙωÜννης ΙÜκωβος ΜÜγερ και αυτü προκýπτει απü σχετικÞ ειδοποßηση: «Ειδοποιοýνται οι Κýριοι Συνδρομηταß, üταν λαμβÜνωσιν οποιανδÞποτε χρεßαν πληροφορßας, Þ οýτινος Üλλου αναφερομÝνου εις την εφημερßδα, να διευθýνωσι τας επιστολÜς των προς τον ΣυντÜκτην, Δüτορ ΙωÜννην ΙÜκωβον ΜÜγερ». Εκατü φýλλα απü κÜθε Ýκδοση διανÝμονταν δωρεÜν στους κατοßκους του Μεσολογγßου με Ýξοδα της ΔιοικÞσεως ΔυτικÞς ΕλλÜδος, δεδομÝνου üτι η εφημερßδα Þταν ημιεπßσημο üργανο της ΔιοικÞσεως ΔυτικÞς ΕλλÜδος

Η Ýκδοση της συγκεκριμÝνης εφημερßδας συνÝπεσε με την πιο ηρωικÞ περßοδο του Αγþνα στη ΔυτικÞ ΣτερεÜ ΕλλÜδα και πιο συγκεκριμÝνα για το διÜστημα απü την ΠρωτοχρονιÜ του 1824 μÝχρι τις 20 Φεβρουαρßου του 1826. Στο διÜστημα üμως αυτü σημειþθηκαν αρκετÝς διακοπÝς στην ÝκδοσÞ τους που οφεßλονταν στα δεινÜ του πολÝμου και τις τραγικÝς συνθÞκες που δημιοýργησε ο γενικüς αποκλεισμüς της πüλης του Μεσολογγßου απü τις στρατιÝς του ΚιουταχÞ και του ΙμπραÞμ, η Ýλλειψη εφοδßων κι ο λιμüς που ακολοýθησε. Στο φýλλο 65-66 της 19ης Αυγοýστου 1825, η εφημερßδα δικαιολογþντας τις διακοπÝς αυτÝς γρÜφει: «Ζητοýμε συγγνþμην απü τους κυρßους συνδρομητÜς μας διÜ την διακοπÞν, την οποßαν εξ ανÜγκης μεταχειριζüμεθα ενßοτε εις την εφημερßδα. αι συνεχεßς ζημßαι, τας οποßας απü τον εχθρικüν πυροβολισμüν πÜσχει η τυπογραφßα, γßνονται αιτßαι αναπüφευκτοι ταýτης της διακοπÞς…».

ΣυνολικÜ τα "ΕλληνικÜ ΧρονικÜ" κυκλοφüρησαν 226 φýλλα (106 φ. το 1824, 105 φ. το 1825 και 15 φ. το 1826). Ανατýπωση ολüκληρης της σειρÜς των «Ελληνικþν Χρονικþν» Ýγινε το 1840 απü τον Κ. Λεβßδη.

• Εφημερßς Αθηνþν

Οκτþ μÞνες μετÜ την απü την Ýκδοση των «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ» της εφημερßδας του Μεσολογγßου, Þρθε η στιγμÞ να αποκτÞσει και η ΑθÞνα την δικÞ της εφημερßδα. Αυτü συνÝβη χÜρη στην φροντßδα και στον τυπογραφικü εξοπλισμü που προσÝφερε ο ΛÝúσεστερ ΣτÜνχοπ (Leicester Stanhope), πÜντα «...εξ ονüματος του Φιλελληνικοý ΚομιτÜτου του Λονδßνου».

Αν και το üνομα του εντýπου εßναι «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΑΘΗΝΩΝ», το πρþτο τεýχος της αθηναúκÞς εφημερßδας κυκλοφüρησε στις 20 Αυγοýστου 1824, ημÝρα ΤετÜρτη, στη Σαλαμßνα, üπου εßχε εγκατασταθεß προσωρινÜ το τυπογραφεßο εξαιτßας των πολεμικþν γεγονüτων και απü το ΣεπτÝμβριο του ßδιου χρüνου το τυπογραφεßο μεταφÝρθηκε στην ΑθÞνα, üπου και παρÝμεινε Ýως το οριστικü κλεßσιμο της εφημερßδας, τον Απρßλιο του 1826, üταν τα στρατεýματα του ΚιουταχÞ πολιορκοýσαν την πüλη της ΠαλλÜδος. Εκδüτης και συντÜκτης του αθηναúκοý φýλλου Þταν ο Γεþργιος Ψýλλας, ο Αθηναßος, ο οποßος Þταν γεννημÝνος το 1794 και βρÝθηκε σε πολý νεαρÞ ηλικßα, το 1816, υπüτροφος της «Φιλομοýσου Εταιρεßας Αθηνþν», να σπουδÜζει σε πανεπιστÞμια της Δýσης, üπως της Πßζας αρχικÜ και αργüτερα της ΙÝνας. Η ΙÝνα (Jena) εßναι πüλη της Γερμανßας που βρßσκεται στο ομüσπονδο κρατßδιο της Θουριγγßας και εßναι η δεýτερη μεγαλýτερη πüλη της Θουριγγßας μετÜ την ¸ρφουρτ. Η πüλη εßναι διÜσημη κυρßως για το ομþνυμο πανεπιστÞμιü της και για την εταιρßα κατασκευÞς οπτικþν Καρλ ΤσÜις (Karl Zeiss).

Τις σπουδÝς του τις οφεßλει στο μητροπολßτη, πρþην Ουγγροβλαχßας ΙγνÜτιο, στον ΙωÜννη Καποδßστρια και στη ΡωξÜνη Στοýρτζα, κüμισσας ¸δλιγγ, οι οποßοι μεριμνοýσαν για την προετοιμασßα νÝων ΕλλÞνων, απαραßτητων στελεχþν, που επρüκειτο να καλýψουν μελλοντικÝς ανÜγκες του Ýθνους. ΜετÜ την Ιταλßα ο νεαρüς Ψýλλας σποýδασε νομικÜ στα γερμανικÜ πανεπιστÞμια του Gottingen και του Βερολßνου. Στην τελευταßα πüλη τον βρÞκε το Üγγελμα της ελληνικÞς επανÜστασης και üπως σημειþνει ο ßδιος στα Απομνημονεýματα του «...αμÝσως απεφÜσισα να επανÝλθω εις ΑθÞνας».

Στην επιστροφÞ του υπηρÝτησε ως μÝλος του «ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ» Ýως τον ΜÜιο του 1824, ενþ Þδη απü το Ýτος 1822 εßχε ονομασθεß παραστÜτης Αθηνþν στην Α' και Β' ΕθνικÞ ΣυνÝλευση.

Τον ΙανουÜριο του 1824 ο ΣτÜνχοπ, πριν αναχωρÞσει για την Βρετανßα, του πρüτεινε να αναλÜβει την Ýκδοση δημοσιογραφικοý φýλλου δωρßζοντας συνÜμα το δεýτερο τυπογραφεßο στην πüλη των Αθηνþν, μαζß και μηνιαßο χρηματικü ποσüν πενÞντα λιρþν, εκ μÝρους του Φιλελληνικοý ΚομιτÜτου του Λονδßνου, ως αμοιβÞ του εκδüτη.

¼πως üλες οι εφημερßδες του Αγþνα, η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΑΘΗΝΩΝ» δημοσιεýει συστηματικÜ ειδÞσεις πολεμικÝς, θÝματα σχετικÜ με τις πολιτικÝς εξελßξεις, τις διπλωματικÝς προσπÜθειες της ηγεσßας να επιτýχει την ενßσχυση των δυτικþν κυβερνÞσεων, γενικþς üλα üσα αναφÝρονται στην επικαιρüτητα πολιτικÞ και στρατιωτικÞ. ΣυνÜμα δημοσιεýει Üρθρα για το πολßτευμα, τους νüμους και τους θεσμοýς, τον Τýπο και την ελευθεροτυπßα. Στüχος της εφημερßδας εßναι η αφýπνιση των συνειδÞσεων, η σωστÞ διαμüρφωση της κοινÞς γνþμης, «το μüνον και μοναχüν σχολεßον» ενþ συγχρüνως ζητεß απü τους λογßους του Ýθνους να συνεργÞσουν «...το κατÜ δýναμιν.,. εις την πρüοδον των ελευθÝρων εφημερßδων, οι οποßες εßναι οι Üγγελοι της κοινÞς γνþμης και πρüδρομοι της ευτυχßας και της ελευθερßας των λαþν» («Εφ. Αθηνþν», τχ. 10, Οκτþβριος 1825).

Η σημαντικÞ Üλλωστε προσφορÜ του Γεωργßου Ψýλλα στην εφημερßδα και γενικüτερα στον νεοελληνικü βßο εßναι üτι με την γραμμÞ που χÜραξε στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΩΝ» και την οποßα σταθερÜ τÞρησε, απÝβλεπε να διαφωτßσει τον πολßτη, να του δþσει την δυνατüτητα να στοχÜζεται και να ενεργεß ως υπεýθυνο πολιτικü Üτομο.

Η δημοσιüτητα εξÜλλου την οποßα Ýδωσε σε θÝματα της παιδεßας και των γραμμÜτων, το ενδιαφÝρον που εκδηλþθηκε και αναδεßχθηκε μÝσα στις σελßδες του φýλλου για τα σχολεßα, για την διÜσωση των αρχαιοτÞτων, προσδßδουν στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΩΝ» τον ιδιαßτερο χαρακτÞρα της, σφραγισμÝνο απü την προσÞλωση του εκδüτη στην προαγωγÞ των πνευματικþν θεμÜτων. Η χρησιμοποßηση εξÜλλου της δημοτικÞς γλþσσας απü τον Γεþργιο Ψýλλα εκφρÜζει την πßστη του στην «φυσικÞ φωνÞ του Ýθνους», στο «εθνικü σýστημα», κορυφαßοι του οποßου στÜθηκαν σýμφωνα με τον Γεþργιο ΤερτσÝτη στα χρüνια αυτÜ «...ο Σολωμüς, ο Σπ. Τρικοýπης και ο Γεþργιος Ψýλλας». (Γ. ΤερτσÝτης, ΑνÝκδοτοι Λüγοι, Ýκδ.β', 1970,τ. 1ος, σσ. 210-212).

Η εφημερßδα αυτÞ κυκλοφüρησε κατÜ διαστÞματα μÝχρι τις 15 Απριλßου το 1826 οπüτε στο 37ο φýλλο ο συντÜκτης Γ. Ψýλλας ανακοßνωσε την διακοπÞ της κυκλοφορßας.

 

• Φßλος του Nüμου

Το πρþτο φýλλο της εφημερßδας ο «ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» κυκλοφüρησε στις 10 Μαρτßου το 1824 και το τελευταßο στις 27 ΜαÀου 1827 στην ¾δρας. Εßναι η εφημερßδα με την μεγαλýτερη διÜρκεια στην ιστορßα του ελληνικοý Τýπου την εποχÞ του μεγαλειþδους εθνικοαπελευθερωτικοý Αγþνα του 1821.

Τυπωνüταν τακτικÜ δυο φορÝς την εβδομÜδα, κÜθε ΔευτÝρα και ΠαρασκευÞ, ως ανεξÜρτητο φýλλο αρχικÜ και απü το τεýχος 12, της 25 Απριλßου 1824, με βÜση το διÜταγμα 972, της 14 Απριλßου του ßδιου Ýτους, ως επßσημη εφημερßδα της «ΔιοικÞσεως και της νÞσου ¾δρας» σýμφωνα με την προσθÞκη στον αρχικü τßτλο της και εßχε πλÞρη ενημÝρωση με ειδÞσεις κυρßως απü τον αγþνα των ΕλλÞνων Ναυτικþν Επαναστατþν.

Εκδüτης Þταν ο φιλÝλληνας Ιταλüς ΙωσÞφ ΚιÜππε ο οποßος Þξερε πολý καλÜ ελληνικÜ. Ο ΚιÜππε Þταν απü τους πρþτους ξÝνους που Ýφθασαν στην επαναστατημÝνη ΕλλÜδα. Αντιπροσωπευτικüς τýπος του Ευρωπαßου επαναστÜτη της εποχÞς. Εßχε σπουδÜσει νομικÜ στη Γαλλßα και ακολοýθησε τον ΝαπολÝοντα στις εκστρατεßες του πιστεýοντας üτι επρüκειτο να εßναι ο απελευθερωτÞς της Ευρþπης. ΜετÜ την Þττα του τελευταßου στο Βατερλü, ο ΚιÜππε επÝστρεψε στην πατρßδα του και εργÜστηκε ως νομικüς.

Η επαναστατικÞ ορμÞ του εν τοýτοις τον Ýφερε και πÜλι να συμμετÝχει στην επανÜσταση της ΝÜπολης τον Ιοýλιο του 1820 και μετÜ την αιματηρÞ καταστολÞ της τον ΜÜρτιο του 1821 απü τους Αυστριακοýς, εγκατÝλειψε το Λιβüρνο καταφεýγοντας στα ΕπτÜνησα. Στην ¾δρα, üπου Ýφθασε αμÝσως κατüπιν, Ýζησε üλα τα χρüνια του Αγþνα, Ýμπιστος των αδελφþν Κουντουριþτη.

Το ιδιαßτερο χαρακτηριστικü της υδραßικης εφημερßδας εßναι ο συνδυασμüς σε διαφορετικÜ χρονικÜ διαστÞματα, του ανεπßσημου και του επßσημου δημοσιογραφικοý οργÜνου, γεγονüς που εßχε ως επακüλουθο να ακολουθÞσει διαφορετικÞ στÜση απÝναντι στην Διοßκηση, ιδßως στην δεýτερη φÜση, üταν αποδεσμεýθηκε απü την επßσημη ιδιüτητα και Üσκησε οξýτατη κριτικÞ εναντßον της εξουσßας και των φορÝων της.

Σε κÜθε περßπτωση υπÞρξε το προσωπικü üργανο του Γεωργßου και ΛαζÜρου Κουντουριþτη Ýχοντας την αμÝριστη υποστÞριξη των δýο αδελφþν. ¸τσι εξηγεßται και ο τοπικüς χαρακτÞρας της εφημερßδας, πρÜγμα που χαρακτÞρισε Üλλωστε τüσο τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» üσο και την «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΩΝ».

Στο διÜστημα που εκπροσωποýσε την Διοßκηση, ο «ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» δημοσßευε αποφÜσεις, ψηφßσματα, πρÜξεις και εγκυκλßους καθþς και τα ΠρακτικÜ του Βουλευτικοý ενþ η ειδησεογραφßα, πλοýσια και ενδιαφÝρουσα, αναφερüταν σε θÝματα του πολÝμου, σε πολιτικοýς χειρισμοýς και ιδßως στο μεßζον θÝμα της διχüνοιας και των εμφυλßων συγκροýσεων. Κεßμενα σχετικÜ με τις δραματικÝς προεκτÜσεις των αντιπαραθÝσεων, üπως παρουσιÜζονταν στην εφημερßδα της ¾δρας αποκτοýν ιδιαßτερο ενδιαφÝρον διüτι εκφρÜζουν επßσημες στÜσεις και απüψεις, την πολιτικÞ και τα μÝτρα της Διοßκησης προκειμÝνου να αντιμετωπισθεß αποτελεσματικÜ η ανταρσßα.

Ας σημειωθεß üτι και οι Üλλες εφημερßδες αυτþν των χρüνων αφιÝρωναν μεγÜλο μÝρος της ýλης τους στο σοβαρü αυτü πρüβλημα που Ýθεσε συχνÜ σε κßνδυνο την ßδια την Ýκβαση του Αγþνα.

Ιδιαßτερο ενδιαφÝρον παρουσιÜζουν τα περιεχüμενα της εφημερßδας, üταν τον Οκτþβριο του 1825 Ýπαψε να εßναι το επßσημο üργανο της διοßκησης και εγκαινßασε αυστηρÞ κριτικÞ απÝναντß της και απÝναντι στο επßσημο πια δημοσιογραφικü φýλλο, τη «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». ΣυνεργÜτες της, üπως οι αδελφοß ΑλÝξανδρος και Παναγιþτης Σοýτσος αρθρογραφοýν επωνýμως, υπερασπιζüμενοι κατÜ τα Ýτη 1826 και 1827, τις συνταγματικÝς ελευθερßες και τους συνταγματικοýς θεσμοýς. Η εφημερßδα περιλαμβÜνει Üφθονη αρθρογραφßα σχετικÜ με ευαßσθητα θÝματα ελευθερßας του Τýπου. Εßναι χαρακτηριστικü üτι δημοσιεýτηκαν πολλÜ κεßμενα για να υπερασπιστοýν το Θεüκλητο Φαρμακßδη, üταν η Διοßκηση αποφÜσισε να του κÜνει «Ýξωση» απü την «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ».

Η ειδησεογραφßα γßνεται ιδιαιτÝρως ενδιαφÝρουσα σε τοýτη την περßοδο üταν οι πολιτικÝς εξελßξεις, τα στρατιωτικÜ γεγονüτα, οι εξωτερικÝς παρεμβÜσεις αποκτοýν δραματικÞ Ýνταση. Στο σημεßο αυτü να σημειþσουμε üτι η γεωγραφικÞ θÝση της ¾δρας ευνοοýσε την ανεμπüδιστη επικοινωνßα και επομÝνως επÝτρεπε Üνετη και πλοýσια συγκομιδÞ ειδÞσεων, γεγονüς που διευκüλυνε ιδιαßτερα την πληθþρα και την ποικιλßα της ýλης.

 

• Ελληνικüς ΤηλÝγραφος Þ Il Telegrafio Greco

Απü το ΜÜρτιο Ýως το ΔεκÝμβριο του 1824 κυκλοφüρησε στο Μεσολüγγι ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ» απü τον Ιταλü φιλÝλληνα Κüμιτα ΠÝτρο ΓκÜμπα. Η εφημερßδα γραφüταν στα ΓαλλικÜ, ΙταλικÜ, ΑγγλικÜ και ΓερμανικÜ και περιεßχε Üρθρα υπÝρ του Αγþνα.

 

• ΓενικÞ Εφημερßς της ΕλλÜδος

Εßναι το πρþτο, ουσιαστικÜ, επßσημο üργανο της Διοßκησης, καλýπτοντας για επτÜ συνεχÞ Ýτη, απü το 1825 Ýως το 1832, τα προγρÜμματα των εκÜστοτε κυβερνÞσεων, δημοσιεýοντας κατÜ προτεραιüτητα επßσημα Ýγγραφα και αποφÜσεις, τα ΠρακτικÜ του Βουλευτικοý, κυβερνητικÝς ανακοινþσεις και Üλλα συναφÞ κεßμενα.

Πρüκειται για το πλÝον συγκροτημÝνο φýλλο αυτÞς της περιüδου με πλοýσια ýλη και εκτεταμÝνη ειδησεογραφßα, την οποßα ο υπεýθυνος εκδüτης αντλοýσε συστηματικÜ, προκειμÝνου ιδßως για νÝα εξωτερικÜ, απü δυτικÝς εφημερßδες, χωρßς να παραλεßπει να παραθÝτει τις πηγÝς των πληροφοριþν του.

Ο ßδιος διεκπεραßωνε το σýνολο της συντακτικÞς εργασßας. ΠρÝπει επßσης να σημειωθεß, üτι εßχαν καθιερωθεß ορισμÝνοι κανüνες προς διευκüλυνση των αναγνωστþν, üπως Þταν η συνεχÞς αρßθμηση των σελßδων του κÜθε φýλλου, η αρßθμηση των τευχþν, κ.λπ. ΣυχνÞ Þταν και η χρησιμοποßηση παραρτημÜτων, συνÞθεια που εßχε επικρατÞσει Þδη απü τις προεπαναστατικÝς εφημερßδες. Μüνο που στην περßπτωση της «ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ» τα παραρτÞματα εßναι πολý περισσüτερα λüγω της ýλης που περßσσευε.

Η εφημερßδα εκδιδüταν Üλλοτε στο Ναýπλιο και Üλλοτε στην ΑθÞνα και θεωρεßτο η εγκυρüτερη και αρτιüτερη εφημερßδα της εποχÞς της, με πολυÜριθμο επιτελεßο συνεργατþν. Κυκλοφοροýσε δυο φορÝς την εβδομÜδα κÜθε ΤετÜρτη και ΣÜββατο και αποτελεßτο απü τÝσσερις σελßδες διαστÜσεως 0,28χ0,22 με Ýνα δßστηλο η καθεμιÜ. Δημοσßευσε πρακτικÜ του Βουλευτικοý και Εκτελεστικοý, ειδÞσεις απü το εξωτερικü, φιλολογικÝς συνεργασßες και ποιÞματα. Τις ειδÞσεις του εξωτερικοý τις αναδημοσßευαν απü τις ευρωπαúκÝς εφημερßδες που Ýφθαναν στο Ναýπλιο με τα πολεμικÜ πλοßα.

Εκδüτης της ορßστηκε ο Θεüκλητος Φαρμακßδης, με το Προβοýλευμα αρ. 130 του Βουλευτικοý, δημοσιευμÝνο στο πρþτο φýλλο της «ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ», με την υπογραφÞ του ΑλεξÜνδρου ΜαυροκορδÜτου, Γενικοý ΓραμματÝως του Εκτελεστικοý.

ΧαρακτηριστικÜ το πρακτικü του Εκτελεστικοý üριζε:

α) Ο κýριος Θεüκλητος Φαρμακßδης διορßζεται εφημεριδιογρÜφος της διοßκησης (ο üρος αυτüς προÝρχεται απü τη Δýση την εποχÞ της Διαφþτισης, υπÜρχει ακüμα και σÞμερα αλλÜ ο σωστüς εßναι δημοσιογρÜφος. Γιατß δημοσιογρÜφος σημαßνει üτι ασχολοýμαι με τα δημüσια και τα γρÜφω Þ τα καταγρÜφω προς τρßτους δηλαδÞ το κοινü).

β) ΘÝλει Ýχει υπü διεýθυνση του την τυπογραφεßα της διοικÞσεως, συγκεκριμÝνη απü τρßα πιεστÞρια με üλα τα αναγκαßα των.

Σ’ αυτÞ τη θÝση ο Θεüκλητος Φαρμακßδης Ýδειξε σýνεση και μετριοπÜθεια, κατανοþντας το κρßσιμο των περιστÜσεων και πιστεýοντας στην εθνικÞ ενüτητα, üταν οι εμφýλιες Ýριδες καταπονοýσαν το ΠανελλÞνιο. Ωστüσο, η τακτικÞ του να δημοσιεýει κεßμενα που ασκοýσαν ενßοτε κριτικÞ στις πρÜξεις της Διοßκησης εßχε ενοχλÞσει ορισμÝνους ηγετικοýς κýκλους, οι οποßοι πολý σýντομα, σε διÜστημα Ýξι περßπου μηνþν αφüτου εßχε αναλÜβει τη «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ», δε δßστασαν να ζητÞσουν την «Ýξωση» του. Η απαßτηση προκÜλεσε σÜλο, διüτι, üπως σωστÜ τüνισε στην αγüρευση του ο Σπυρßδων Τρικοýπης, με την οποßα και επÝτυχε την ανÜκληση του μÝτρου, το Βουλευτικü με αυτÞ του την ενÝργεια δε στρεφüταν απλþς εναντßον του «συντÜκτου» αλλÜ εναντßον της «δημοσιüτητος».

ΣυμπαραστÜτης προς τον Φαρμακßδη και ο εκδüτης της εφημερßδας της ¾δρας, ο οποßος üχι μüνο υπερασπßσθηκε τον Φαρμακßδη στο üνομα της ελευθεροτυπßας αλλÜ και δημοσßευσε την συνÝχεια της επßμαχης διατριβÞς το πρþτο μÝρος της οποßας εßχε δημοσιευθεß στην «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» και εßχε προκαλÝσει την μÞνι των πολιτικþν. (Γεν. Εφημερßς, τχ. 41,27/21826, τχ.27,9/1/1826 σ.106-108, τχ. 32-3727/1/-13/2/1826. Η αγüρευση του Σπ. Τρικοýπη, στο τχ. 42,3./3/1826,σ.167-168. «Ο Φßλος του Νüμου» τχ.193,12/3/1826,σ.3-4).

ΑυτÞ η πρþτη σýγκρουση του Φαρμακßδη με τους πολιτικοýς δεν επρüκειτο να εßναι η τελευταßα. Πριν περÜσει μεγÜλο χρονικü διÜστημα οι αντιπαραθÝσεις και οι επεμβÜσεις τον υποχρÝωσαν να προχωρÞσει σε διακοπÞ της συνεργασßας του με την εφημερßδα. ΠρÜγματι, στο τεýχος 47, του Ιουνßου 1827 της «ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ», δημοσιεýει κεßμενο με την υπογραφÞ του για να «ειδοποιÞσει» üτι «παραιτεßται δια περιστÜσεις ιδιαιτÝρας», προσθÝτοντας üτι «τα εμπüδια Þσαν πολλÜ, και δεν Þταν εις την εξουσßαν μου να τα νικÞσω».

Με την αποχþρηση του απü την «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» ο Φαρμακßδης Ýβαλε τÝρμα και στις δημοσιογραφικÝς του επιδüσεις. Θα υπηρετÞσει Ýκτοτε και Ýως τον θÜνατο του, στις 21 Απριλßου 1860, το Ýθνος απü θÝσεις δημüσιες στους τομεßς της παιδεßας και της Εκκλησßας.

Αξßζει να αναφερθεß üτι στο φýλλο στις 22 Οκτωβρßου του 1825 δημοσιεýθηκε φιλολογικü Üρθρο, ανÜλυση στον ýμνο προς την Ελευθερßα του Δ. Σολωμοý, με τα αρχικÜ Σ.Τ., πρüκειται για τον Σπυρßδωνα Τρικοýπη. Στο φýλλο υπÜρχει και η εßδηση üτι ο ýμνος προς την Ελευθερßα τυπþθηκε για τρßτη φορÜ στο Μεσολüγγι και ο Διονýσιος Σολωμüς Ýστειλε Ýνα μεγÜλο αριθμü αντιτýπων στο Ναýπλιο, þστε κÜποια να μοιραστοýν δωρεÜν σε φτωχοýς πολßτες και Ýνας Üλλος αριθμüς να πωληθοýν στους πλουσιüτερους και τα χρÞματα αυτÜ να χρησιμοποιηθοýν για την κατασκευÞ του νοσοκομεßου του Ναυπλßου.

ΜετÜ την παραßτηση του Θεüκλητου Φαρμακßδη, στις 4 Ιουνßου 1927, η εφημερßδα συνεχßζει την ÝκδοσÞ της με τον Γεωργßο Χρυσßδη. ΑλλÜζει τßτλο και ο νÝος τßτλος της εßναι ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. ΑλλÜ και αυτüς ο τßτλος δεν θα παραμεßνει για πολý. Θα ξαναλλÜξει παßρνοντας τþρα τον τßτλο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΗΝΥΤΩΡ, μÝχρι τÝλος να καταλÞξει με τον τßτλο ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ.

Εφημερßς της κυβερνÞσεως του βασιλεßου την ΕλλÜδος

ΠεριγραφÞ: http://3.bp.blogspot.com/_8Qn1ApMGCoY/SyQI523VFFI/AAAAAAAAAjk/WLZ_k1wi5ds/s640/%CE%A6%CE%95%CE%9A1.BMPΜετÜ απü αυτÝς τις αλλαγÝς η εφημερßδα στις 19 ΦεβρουÜριο του 1833, με την Ýκδοση απü το βασιλιÜ ¼θωνα στο Ναýπλιο του σχετικοý διατÜγματος, θα ιδρυθεß η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ με πρþτο διευθυντÞ τον Γεþργιο Αποστολßδη ΚοσμητÞ. Χαρακτηριστικü αυτÞς της εποχÞς εßναι üτι μÝχρι να ενηλικιωθεß ο ¼θωνας, τα κεßμενα που δημοσιεýονταν συντÜσσονταν στα ελληνικÜ και γερμανικÜ, λüγω και της Αντιβασιλεßας των Βαυαρþν που κυριαρχοýσε εκεßνη την εποχÞς στη χþρα μας.

¸τσι η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ μετÜ απü αρκετÝς παλινωδßες καταλÞγει να γßνει το επßσημο Ýντυπο του ελληνικοý κρÜτους üπως εßναι και σÞμερα.

Η πρþτη εγκατÜσταση του λεγüμενου Εθνικοý Τυπογραφεßου Ýγινε το 1835 στην οδü Σταδßου. Το 1862 μετονομÜσθηκε σε Εθνικü Τυπογραφεßο και την ονομασßα αυτÞ διατηρεß απü τüτε ανελλιπþς μÝχρι σÞμερα. Αργüτερα το 1907, μετεγκαταστÜθηκε στην οδü Καποδιστρßου 34, εκεß που βρßσκεται και σÞμερα.

ΣÞμερα, το Εθνικü Τυπογραφεßο με τα Ýργα εκσυγχρονισμοý που Ýχουν γßνει αποτελεß Ýνα σýγχρονο τυπογραφικü συγκρüτημα που εξυπηρετεß τις ανÜγκες της Δημüσιας Διοßκησης. Απü το 1986 Üρχισε να εισÜγεται σταδιακÜ η χρÞση ηλεκτρονικþν υπολογιστþν. Απü το 1990 και μετÜ, διακüπηκε η χρÞση της παλαιÜς τεχνολογßας και Üρχισε η εγκατÜσταση ΟλοκληρωμÝνου Πληροφοριακοý ΣυστÞματος, τετρÜχρωμης εκτυπωτικÞς μηχανÞς, συστημÜτων ψηφιακÞς εκτýπωσης, κ.λπ. ενþ η ιστοσελßδα, διευκολýνει τους χρÞστες του Διαδικτýου σε ü,τι αφορÜ την ηλεκτρονικÞ διÜθεση των φýλλων της ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ.

 

• L Abille Grecpye

Εκδüτης και αυτÞς της εφημερßδας Þταν ο φιλÝλληνας Ιταλüς ΙωσÞφ ΚιÜππε Η συγκεκριμÝνη εφημερßδα κυκλοφοροýσε κÜθε δεýτερη εβδομÜδα και Þταν γαλλüφωνη. Ο τßτλος της Þταν «L’ ABILLE EREQUE» και απευθυνüταν στην Ευρþπη αλλÜ και στην ΑμερικÞ με σκοπü την διαφþτιση των ξÝνων για τον αγþνα των ΕλλÞνων. Η ζωÞ αυτÞς της εφημερßδας Þταν δυο χρüνια απü το 1827 Ýως το 1829.

 

• ΑνεξÜρτητος Εφημερßς της ΕλλÜδος

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Þταν προσωπικü üργανο, χωρßς εξÜρτηση απü την εξουσßα, τουλÜχιστον τον πρþτο καιρü της Ýκδοσης της. Κυκλοφüρησε για τα δυο χρüνια το 1827 Ýως και το 1828. ¹ταν η εφημερßδα του ΠαντελÞ Κ. ΠαντελÞ που κÜλυψε για κÜποιο διÜστημα τις ανÜγκες ενημÝρωσης του κοινοý. ¹ταν η περßοδος κατÜ την οποßα οι εφημερßδες του Αγþνα, με μοναδικÞ εξαßρεση την «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», εßχαν διακüψει οριστικþς την Ýκδοση τους. ΑλλÜ και η τελευταßα, μετÜ την αποπομπÞ του Φαρμακßδη, πολý απεßχε απü το ζωντανü, πÜντα ενÞμερο φýλλο, üπως εßχε διαμορφωθεß την περßοδο που τη διεýθυνε ο Θεüκλητος.

Ο ΠαντελÞς Κ. ΠαντελÞς, υδραßος ναυτικüς, υπÝρμαχος των δημοκρατικþν ελευθεριþν και των συνταγματικþν θεσμþν δε δßσταζε να επικρßνει στην πυκνÞ αρθρογραφßα του, ανθρþπους, ομÜδες κοινωνικÝς, üπως τους «ΚοτζαβÜσιδες» και τους Φαναριþτες ελÝγχοντας με πολλÞ οξýτητα τη συμπεριφορÜ τους: «…μαθημÝνοι να παχýνωνται αργοß εις τα αßματα της Μολδοβλαχßας… ετοιμÜζονται ως λιμοκτονημÝναι μυßαι να πετÜξωσι εις την ταλαßπωρον ΕλλÜδα, με την ελπßδα να την φλεβοτομÞσωσιν».

«ΣιωπÞν, σιωπÞν απαιτοýν οι παραβÜται των νüμων... αλλ' η σιωπÞ των λαþν εßναι ο πλÝον απαßσιος οιωνüς των», Ýγραφε στην «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» ο εκδüτης ΠαντελÞς Κ. ΠαντελÞς (τχ. 7, 17/9/1827), διαδηλþνοντας με το κεßμενο του αυτü τις φιλελεýθερες, δημοκρατικÝς του αντιλÞψεις.

Με ανÜλογους φραστικοýς τρüπους επÝκρινε αποφÜσεις της «ΑντικυβερνητικÞς ΕπιτροπÞς» κρßνοντας τις αντßθετες προς τις δημοκρατικÝς διαδικασßες. Η επιθετικÞ στÜση του επÝσυρε, üπως Þταν φυσικü, την μÞνι υπουργþν και μελþν της εξουσßας, η οποßα του κοινοποßησε, τον ΣεπτÝμβριο του 1827, την παýση του φýλλου. Η απüφαση εν τοýτοις δεν εκτελÝσθηκε και η εφημερßδα συνÝχισε τον βßο της Ýως τον επüμενο χρüνο, 1828, οπüτε σταμÜτησε οριστικþς.

Εδþ πρÝπει να σημειωθεß üτι ο ΠαντελÞς Κ. ΠαντελÞς μεταφÝροντας την Ýδρα της εφημερßδος απü την ¾δρα στην Αßγινα, την εποχÞ της Üφιξης του Καποδßστρια, ακολοýθησε κÜπως διαλλακτικÞ στÜση απÝναντι στον πρþτο ΚυβερνÞτη. ΠρÜγμα εν τοýτοις που δεν εμπüδισε τον τελευταßο να αποφασßσει την παýση του φýλλου, την οποßα ανακοßνωσε ο ßδιος «προφορικÜ» στον εκδüτη.

ΕνδιαφÝρον παρουσιÜζει η κρßση του Ι. ΦιλÞμονος για την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» του ΠαντελÞ Κ. ΠαντελÞ, διüτι απηχεß την εντýπωση την οποßα εßχαν σχηματßσει Üνθρωποι με σωστÞ γνþση, για τον τελευταßο και την εφημερßδα του: «Σýνθημα Ýφερε την προτßμησιν της αληθεßας». Ιερüς σκοπüς της αναφÝρει ο ΦιλÞμων Þταν: «…να εξÜλειψη, Þ να μετρßαση τα βρÜζοντα πÜθη και τα ελαττþματα εκεßνων, üσοι διατελοýν εις την πολιτικÞν και στρατιωτικÞν υπηρεσßαν. ¸γραψεν αληθεßας πολλÜς και απετÝλεσε τω üντι το να συσταλþσι τινÝς την δημοσιüτητα...».

Αυτü αποτελεß πολý μεγÜλο Ýπαινο για Ýνα Üτομο, üπως ο ΠαντελÞς Κ. ΠαντελÞς, που δεν διÝθετε ιδιαßτερα μεγÜλη πνευματικÞ καλλιÝργεια. Απü το Μαρßνο Παπαδüπουλο Βρεττü χαρακτηρßζεται «αμαθÞς, σχεδüν αγρÜμματος», üμως διÝθετε το πÜθος να δßνει μÜχες, προκειμÝνου να στηρßξει τους δημοκρατικοýς θεσμοýς και το σωστü τρüπο διακυβÝρνησης.

Εφημερßδες, 1828-1832

Το τÝλος της εφημερßδος του ΠαντελÞ Κ. ΠαντελÞ Þρθε να σημÜνει το τÝλος μιας ιδιαιτÝρως δημιουργικÞς περιüδου της ελληνικÞς δημοσιογραφßας.

Απü τα «τÝσσερα φροýρια της ελευθερßας», σýμφωνα με την φρÜση του ΚοραÞ, δεν εßχε απομεßνει τþρα παρÜ μüνη η «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», αποδυναμωμÝνη μετÜ την αποχþρηση του Θ. Φαρμακßδη και την Üχρωμη, συμβατικÞ διεýθυνση του Γεωργßου Χρυσßδη.

¾στερα απü μßα αισιüδοξη αρχÞ, ο ελληνικüς Τýπος βρÝθηκε, την þρα αυτÞ και πριν ακüμη προλÜβει να εδραιþσει την παρουσßα του στην νεοελληνικÞ κοινωνßα, σε αντιπαρÜθεση με την εξουσßα, που επεδßωκε να τον καθυποτÜξει. Οι ωμÝς επεμβÜσεις της καποδιστριακÞς αρχÞς εßχαν αρνητικÜ αποτελÝσματα στην περαιτÝρω πορεßα των εφημερßδων. Οι διαμαρτυρßες ορισμÝνων μελþν της Γερουσßας δεν Ýφεραν αποτÝλεσμα και η εξουσßα επÝβαλε τους δικοýς της üρους, επαχθεßς για να αναπτυχθεß ελεýθερη, ανεξÜρτητη δημοσιογραφßα.

Εν τοýτοις, και παρÜ τις δυσκολßες, τÝσσερα καινοýρια δημοσιογραφικÜ φýλλα εκδüθηκαν σε τοýτη την περßοδο, στην Αßγινα, στο Ναýπλιο και στην ¾δρα.

Τρßα περιοδικÜ γενικÞς παιδεßας:

Η «ΗΩΣ» του ΕμμανουÞλ ΑντωνιÜδη, (Ναýπλιο, 1830-1831)

Η «ΑΘΗΝΑ», του Γεωργßου Χρυσßδη (Ναýπλιο, 1831) και

Η «ΑΙΓΙΝΑΙΑ», του Γεωργßου Αποστολßδη ΚοσμητÞ, (Αßγινα, 1831).

Το τÝταρτο Ýντυπο Þταν πολιτικÞ εφημερßδα, ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» του ΑναστÜσιου Πολυζωßδη, που εκδüθηκε στην ¾δρα, και αυτÞ το 1831 και με την «ΓενικÞ Εφημερßδα της ΕλλÜδος», αποτÝλεσαν το σýνολο της δημοσιογραφικÞς δραστηριüτητες της καποδιστριακÞς περιüδου.

Η «ΗΩΣ» του Εμ. ΑντωνιÜδη «σýγγραμμα περιοδικüν, ασχολοýμενον με την φιλολογßαν, την φιλοσοφßαν, περß τÜς επιστÞμας...», Þταν το φýλλο που υπÝστη απηνεßς διωγμοýς απü την εξουσßα. ΚατασχÝσεις του ιδιüκτητου πιεστηρßου, αναγκαστικÞ διακοπÞ της κυκλοφορßας, καταδßκη του υπευθýνου εκδüτη, οδÞγησαν το λαμπρü αυτü δεßγμα συνεποýς και ενÞμερης δημοσιογραφßας, σε οριστικü κλεßσιμο. Σε Üρθρο, στην πρþτη σελßδα (τχ.9, Αýγουστος 1830) ο εκδüτης πληροφορεß το κοινü για üσα εßχαν συμβεß, στις 19 Απριλßου, μετÜ την Ýκδοση του τεýχους 7 -8 .

Ο ΕμμανουÞλ ΑντωνιÜδης Þταν αγωνιστÞς του 1821, πολιτικüς, και δημοσιογρÜφος απü την ΚρÞτη. ΓεννÞθηκε στην ΧαλÝπα Χανßων το 1791, απÝκτησε σπουδαßα μüρφωση, μιλοýσε μÜλιστα δýο

ΠεριγραφÞ: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Emmanouil_Antoniadis_1865_017.JPG/250px-Emmanouil_Antoniadis_1865_017.JPG
Ξυλογραφßα του ΕμμανουÞλ ΑντωνιÜδη απü το Εθνικü Ημερολüγιο Βρετοý του 1865

γλþσσες ΙταλικÜ και ΓαλλικÜ. Το 1814 πÞγε στην Κωνσταντινοýπολη να εργαστεß σαν γραμματÝας, εκεß μυÞθηκε στην ΦιλικÞ Εταιρεßα. Λüγω της επαναστατικÞ του δρÜσης αναγκÜστηκε να φýγει απü την Κωνσταντινοýπολη κυνηγημÝνος απü τους Οθωμανοýς και να διαφýγει στην Οδησσü, απü εκεß μÝσω ΒιÝννης και ΤεργÝστης βρÝθηκε στην Πελοπüννησο τις παραμονÝς της επανÜστασης.

Το 1822 βρßσκεται στην ΚρÞτη και μαζß με τον ΒαλÝστη δßνουν μÜχη με 10.000 Τουρκοαιγýπτιους στο χωριü ΜÜλαξα üπου σημειþνουν μεγÜλη νßκη. ¼ταν ο ΙμπραÞμ αποβιβÜστηκε στην Πελοπüννησο με τους Τουρκοαιγýπτιους μετÝβη εκεß μαζß με πολλοýς Κρητικοýς, Ýλαβε μÝρος στη νικηφüρα μÜχη με τα στρατεýματα του ΙμπραÞμ στους Μýλους Ναυπλßου αναγκÜζοντας τους να γυρßσουν στην ΤριπολιτσÜ.

¹ταν δημοσιογρÜφος, απü τους πρþτους στην ΕλλÜδα, και εκδüτης του περιοδικοý "ΑΘΗΝΑ", στο περιοδικü του Ýγραφαν Üρθρα σπουδαßες προσωπικüτητες üπως ο Θεüκλητος Φαρμακßδης και Üλλοι λüγιοι.

ΠÞρε μÝρος σαν πληρεξοýσιος ΚρÞτης στην Β' ΕθνοσυνÝλευση ¶στρους το 1823 και στην Γ' ΕθνοσυνÝλευση ΤροιζÞνας το 1827. ΜετÜ την ΜÜχη της ΜαλÜξας Ýγινε μÝλος του βουλευτικοý μÝχρι το 1825.

 


 

Το ζÞτημα της ελευθεροτυπßας

ΠεριγραφÞ: Το πιεστÞριο του πρþτου Εθνικοý Τυπογραφεßου στο Ναýπλιο. Εθνικü Ιστορικü Μουσεßο.
Ôï ðéåóôÞñéï ôïõ ðñþôïõ Åèíéêïý Ôõðïãñáöåßïõ óôï Íáýðëéï. Åèíéêü Éóôïñéêü Ìïõóåßï

Το ζÞτημα της ελευθεροτυπßας και της «προληπτικÞς» λογοκρισßας εßχε ευθýς εξαρχÞς τεθεß απü τις ενδιαφερüμενες πλευρÝς. Η πρþτη διÜσταση, μεταξý του Δημ. ΥψηλÜντη και Φαρμακßδη οδÞγησε στην διακοπÞ της Ýκδοσης της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΑΛΠΙΓΓΟΣ». ¹ταν ακüμη ενωρßς, τους πρþτους μÞνες του 1821, για να διευθετηθοýν νομοθετικÜ τα συναφÞ με τον Τýπο θÝματα, ωστüσο η πρþτη αυτÞ σýγκρουση Ýδειχνε καλÜ τις αντιπαραθÝσεις και διχογνωμßες μεταξý των ανθρþπων του Τýπου και της πολιτικÞς ηγεσßας, οι οποßες στα επüμενα χρüνια επρüκειτο να εκδηλωθοýν με οξýτητα. Συνεπþς Þταν αναγκαßα η νομοθετικÞ κατοχýρωση του Τýπου, διüτι θα Ýδινε την δυνατüτητα στους υπεýθυνους εκδüτες να αντιμετωπßζουν το Ýργο τους με λιγüτερες επεμβÜσεις, με καλýτερους üρους.

Στην Β' ΕθνικÞ ΣυνÝλευση του ¶στρους, στα πλαßσια αναθεωρÞσεων που Ýγιναν στο «Πολßτευμα της Επιδαýρου», υιοθετÞθηκαν προσθÞκες σχετικÝς με την καθιÝρωση της ελευθεροτυπßας. ¼μως οι τρεις περιοριστικοß üροι τους οποßους επεξεργÜσθηκαν οι πολιτικοß και προσθÝσανε στο σχετικü Üρθρο Þταν εýκολο να αναιροýν τις περß ελευθεροτυπßας διατÜξεις.

ΜÝσα σ' αυτÜ τα νομοθετικÜ πλαßσια πορεýτηκαν τα δημοσιογραφικÜ φýλλα του Αγþνα, με ηπιüτερες Þ βιαιüτερες συγκροýσεις της πολιτικÞς ηγεσßας με τους υπεýθυνους εκδüτες, χωρßς πÜντα εντελþς αρνητικÜ αποτελÝσματα εκτüς απü την οριστικÞ απομÜκρυνση του Φαρμακßδη απü την «ΓενικÞ Εφημερßδα».

Η ουσιαστικÞ επιβολÞ μÝτρων απαγορευτικþν, και üχι απλþς κατασταλτικþν, τα οποßα απÝβλεπαν στην παντελÞ χειραγþγηση του Τýπου εκ μÝρους της εξουσßας, πραγματοποιÞθηκε την περßοδο της καποδιστριακÞς διακυβÝρνησης, με μÝτρα απαγορευτικÜ εναντßον εφημερßδων και περιοδικþν, üπως π.χ. της «ΗΟΥΣ» (ΦεβρουÜριος 1830- Απρßλιος 1831) του ΕμμανουÞλ ΑντωνιÜδη . Η νομοθετικÞ ρýθμιση στην οποßα προÝβη το καποδιστριακü καθεστþς, με την δημοσßευση του «Ψηφßσματος της 26ης Απριλßου, 1831», απÝβλεπε στον πλÞρη Ýλεγχο του Τýπου, ακüμη και με την χρÞση επαχθþν οικονομικþν üρων.

Οι νüμοι τους οποßους εισÞγαγε αργüτερα το οθωνικü καθεστþς (ΣεπτÝμβριος, 1833) αποσκοποýσαν στην πλÞρη φßμωση του Τýπου.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ 1821 -1828

ΤΙΤΛΟΣ

ΤΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
«ΣÜλτπγξ ΕλληνικÞ» ΚαλαμÜτα 1821 Αýγουστος Θεüκλητος Φαρμακßδης Επßσημα Ýγγραφα. ΠολεμικÜ ανακοινωθÝντα απü Πελοπüννησο και ΣτερεÜ ΕλλÜδα
«Εφημερßς ΑιτωλικÞ» Μεσολüγγι 1821 Αýγουστος -ΣεπτÝμβριος Πιθανþς ο Νικüλαος Λουριþτης Χειρüγραφη. Πλοýσια πολεμικÞ ειδησεογραφßα. ΠολιτικÜ νÝα μη ανταποκρινüμενα πÜντα σε πραγματικüτητες
«Αχελþος» Εφημερßς ΠολιτικÞ της ΔυτικÞς ΧÝρσου ΕλλÜδος Βραχþρι (Αγρßνιο) 1822 ΦεβρουÜριος Νικüλαος Λουριþτης Χειρüγραφη. Προτεραιüτητα σε κεßμενα της διοßκησης. ΝÝα πολεμικÜ
«ΕλληνικÜ ΧρονικÜ» Μεσολüγγι ΙανουÜριος 1824 -ΦεβρουÜριος 3826 ΙωÜννης ΙÜκωβος ΜÜγερ Η εφημερßδα της πολιορκßας. ¶ρθρα πολιτικÞς θεωρßας και ερμηνεßας των θεσμþν
«II Telegrafio Greco» Μεσολüγγι ΜÜρτιος -ΔεκÝμβριος 1824 ΠÝτρος ΓκÜμπα ¶ρθρα υπÝρ του Αγþνα - ΙταλικÜ, γερμανικÜ, αγγλικÜ, γαλλικÜ
«Εφημερßς Αθηνþν» Σαλαμßνα - ΑθÞνα ΑθÞνα 20 Αυγοýστου 1824 -Απρßλιος 1826 Γεþργιος Ψýλλας ΠολεμικÝς ειδÞσεις. ¶ρθρα πολιτικÞς θεωρßας, λειτουργßας του Τýπου, φιλολογικÞ ýλη
«Ο Φßλος του Νüμου» ¾δρα ΜÜρτιος 1824 -ΜÜιος 1827 ΙωσÞφ ΚιÜπε Εκπροσωπεß την Διοßκηση και υπερασπßζεται τις συνταγματικÝς ελευθερßες. Πλοýσια ειδησεογραφßα πολεμικÞ, πολιτικÞ, διπλωματικÞ
«ΓενικÞ Εφημερßς της ΕλλÜδος» Ναýπλιο Αßγινα Πüρος Οκτþβριος 1825 -ΜÜρτιος 1832 Θεüκλητος Φαρμακßδης – Γεþργιος Χρυσßδης Επßσημο φýλλο της Διοßκησης. Πλοýσια ýλη πολιτικÞς θεωρßας και θεσμþν
«L' Abille Grecpye» ¾δρα Αßγινα ΜÜρτιος 1827 -ΜÜρτιος 1829 ΙωσÞφ ΚιÜπε Γαλλüφωνη. ΕνημÝρωση των ευρωπαúκþν κρατþν, υποστÞριξη των ελληνικþν δικαßων
«ΑνεξÜρτητος Εφημερßς της ΕλλÜδος» ¾δρα Αßγινα 1827- 1828 ΠαντελÞς Κ. ΠαντελÞς Ανεξαρτησßα απüψεων. ΝÝα και ειδÞσεις

 

 


 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΝΤΥΠΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Κ. Σπανüς:  ΣΑΛΠΙΞ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, εκδüσεις βιβλιοφιλßα, ΑθÞνα 1975.
  • ¸νωση ΔημοσιογρÜφων ΙδιοκτÞτων Περιοδικοý Τýπου: Χθες – ΣÞμερα - Αýριο 1939/1989.
  • Γεþργιος Γιαννοýσης: Τüμπρας Κωνσταντßνος – Ο πρþτος ¸λληνας τυπογρÜφος στην ΕπανÜσταση του 1821
  • Ελευθεροτυπßα, Περιοδικü ΙστορικÜ: «1821 Η κÞρυξη της ΕπανÜστασης», τεýχος 229, 24 Μαρτßου 2004.
  • ΑιτωλοακαρνανικÞ και ΕυρυτανικÞ Εγκυκλοπαßδεια: Εκδüτης-ΔιευθυντÞς ΣυντÜξεως: ΙωÜννης Ν. Κουφüς.
  • ΣακαλÞς Κων. Σπυρßδων: Μεσολüγγι 1826. Τýχη ΟικογÝνειας Ι.ΜÜγερ & ΚατÜλογος των Αιχμαλþτων της Εξüδου. ΕκδοτικÞ ¶λφα, ΑθÞνα 2000.
  • Κολüμβας Αθ. Νßκος: Μεσολüγγι. Η ΤραγικÞ Μοßρα των ΑμÜχων κατÜ την τελευταßα
  • Κολüμβας Αθ. Νικüλαος: Μεσολüγγι (1821-1829). Οι αθÜνατοι πρüμαχοι. ΕκδοτικÞ ¶λφα, ΑθÞνα 1998.
  • Κþνστας Κ.Σ.: ¶παντα. ¼σα βρÝθηκαν, τ.3ος. ΙστορικÜ Κεßμενα ΔημοσιευμÝνα Απü 7-11-1965 Ως  30-11-1971. ΕπιμÝλεια Θ.Μ.Πολßτης. Εκδüσεις ΔιογÝνης, ΑθÞνα 1992.
  • Μßχου ΑρτÝμιου (ΑγωνιστÞ του 1821): Απομνημονεýματα για την Β'πολιορκßα του Μεσολογγßου, Ευμορφüπουλου Διονýσιου (ΑγωνιστÞ του 1821): Απομνημονεýματα. ΚατÜλογος ΦιλελλÞνων. Εκδüσεις Βεργßνα, ΑθÞνα 2005.
  • ΝικολÜου Σαρßπολου: Λüγος επικÞδειος εις ΕμμανουÞλ ΑντωνιÜδην εκφωνηθεßς εν τω ιερþ της Μητροπüλεως ναω κατÜ την κηδεßαν αυτοý την 2 Αυγοýστου 1863
  • G. Βohere: ΕπÜγγελμα δημοσιογρÜφος. Εκδ. ΜνÞμη 1985
  • ΕλÝνη ΒλÜχου: ΠενÞντα και κÜτι τομ. Α-Γ. Εκδ. ΚαθημερινÞ
  • ΕυÜγγελος Α. ΒουτσινÜκης:  Εθνικü Τυπογραφεßο-Εφημερßς της ΚυβερνÞσεως, Εκδüσεις Αντ. Ν. ΣÜκκουλα, ΑθÞνα 2005.
  • Γ.Δ. Δημακüπουλος:  Η διοικητικÞ οργÜνωσις κατÜ την ΕλληνικÞν ΕπανÜστασιν, 1821-1827, εν ΑθÞναις 1966.
  • Κ. ΜÜγερ:  Ιστορßα του ελληνικοý Τýπου, τüμος Α´ (1821 - 1826), ΑθÞνα 1957.
  • Ν. Ε. ΣκιαδÜς, Χρονικü της ΕλληνικÞς Τυπογραφßας, τüμοι Α' (1476 - 1828) και Γ’ (1863 - 1909), ΑθÞνα 1982.
  • Στ. Κ. Τσßντζος, Μεσολüγγι κοιτßς της Ελευθερßας, ΑθÞναι 1936.
  • Κ. Παπαρρηγüπουλος (Π. Καρολßδης - Γ. ΑναστασιÜδης), Ιστορßα του Ελληνικοý ‘Εθνους, Θεσσαλονßκη 1994.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • http://zeitungsviertel.de/media/view/70
  • http://toklysma.weebly.com/4/post/2011/3/23-1821.html
  • http://sitalkisking.blogspot.com/2010_04_19_archive.html
  • http://el.wikipedia.org
  • http://argolikivivliothiki.gr
  • http://sottriant.blogspot.com/2009/08/1.html
  • http://truth.freeforums.org/1821-1828-t7725.html
  • http://www.enfo.gr/index.php?page=article&article=92
  • http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=388&Itemid=41
  • http://www.parliament.gr/1821/ekthesi/politismos2.asp
  • http://www.panellines.gr/ethnika/epanastasi_1821/1_efimerida.htm
  • http://www.i-reportergr.com/2011/06/1821.html
  • http://www.epoxi.gr/memories1.htm
  • http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=4781&start=60
  • http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=7755&tsz=0&act=mMainView
  • http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=7757&tsz=0&act=mMainView
  • http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=7124&tsz=0&act=mMainView
  • http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=7126&tsz=0&act=mMainView
  • http://www.arxeioskiatha.gr/ip1821typos.asp
  • http://meropitopik.blogspot.com
  • http://www.sansimera.gr/articles/302
  • http://lidoriki.blogspot.com/2008/03/21_23.html

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ