Ç äéáìÜ÷ç ãýñù áðü ôçí êñßóç - ÔÝóóåñéò âáóéêÝò ðñïóåããßóåéò

ÄåõôÝñá 26 Óåðôåìâñßïõ 2011

ôïõ Íßêïõ ÌïõæÝëç , Ïìüôéìïõ ÊáèçãçôÞ Êïéíùíéïëïãßáò óôï London School of Economics, äçìïóéåõìÝíï óôï The Athens review of books

ΣχηματικÜ, τÝσσερις εßναι οι βασικÝς αναλýσεις που εξετÜζουν τα αßτια της κρßσης και τον τρüπο υπÝρβασÞς της: αυτÞ του πατριωτικοý λαúκισμοý, της Üνισης συναλλαγÞς μεταξý ευρωπαúκοý ΒορρÜ και Νüτου, της νεοφιλελεýθερης λιτüτητας και της στρατηγικÞς ριζικÞς αναδιαπραγμÜτευσης των üρων της τρüικας.

Απü αυτÞ την προοπτικÞ τα αßτια της κρßσης Ýχουν να κÜνουν λιγüτερο με την εσωτερικÞ κατÜσταση της χþρας και περισσüτερο με τη βαρβαρüτητα του νεοφιλελεýθερου καπιταλισμοý, την παγκüσμια κυριαρχßα του χρηματοπιστωτικοý κεφαλαßου, καθþς και με τις σκευωρßες των οßκων αξιολüγησης, των Ευρωπαßων τραπεζιτþν και των κÜθε λογÞς σπεκουλαδüρων.

Στο κÝντρο üλων των παραπÜνω βρßσκεται η θατσερικÞς κοπÞς κυρßα ΜÝρκελ που προσπαθεß να μας επιβÜλει μια δεýτερη «γερμανικÞ κατοχÞ». Η πατριωτικÞ αντßδραση σε αυτÞ την προσπÜθεια υποδοýλωσης της χþρας εßναι η στÜση πληρωμþν, η επιστροφÞ στη δραχμÞ, καθþς και μια στρατηγικÞ δημιουργßας νÝων συμμαχιþν εκτüς Ευρþπης (üπως με τη Ρωσßα και την Κßνα). Η επιστροφÞ στη δραχμÞ üμως, üπως Ýχουν υποστηρßξει πολλοß αναλυτÝς, θα σÞμαινε την αδυναμßα Üμεσης πληρωμÞς μισθþν και συντÜξεων, την κρßση των ασφαλιστικþν ταμεßων και του τραπεζικοý συστÞματος και Ýναν καλπÜζοντα πληθωρισμü.

ΒÝβαια η υποτßμηση του εθνικοý νομßσματος θα βοηθοýσε μεν τις εξαγωγÝς αλλÜ θα δυσκüλευε τις εισαγωγÝς πρþτων υλþν και Üλλων βασικþν αγαθþν που εßναι απαραßτητα για την ανÜπτυξη της οικονομßας. Θα σÞμαινε με Üλλα λüγια την επιστροφÞ σε μια ημιτριτοκοσμικÞ κατÜσταση τη στιγμÞ που üλοι οι γεßτονÝς μας (και κυρßως η Τουρκßα) κινοýνται προς την αντßθετη κατεýθυνση, δηλαδÞ αφÞνουν σταδιακÜ πßσω την υπανÜπτυξη.

ΣυνÞθως αυτοß που υποστηρßζουν την απüρριψη των üρων της τρüικας τονßζουν πως η αποδοχÞ αυτþν των Üδικων και αντιαναπτυξιακþν μÝτρων υποσκÜπτει την εθνικÞ μας κυριαρχßα, την αυτονομßα της χþρας. Αυτü που δεν  παßρνουν υπüψη τους üμως εßναι πως η Üμβλυνση της αυτονομßας/εθνικÞς κυριαρχßας θα εßναι πολý πιο Ýντονη και οδυνηρÞ αν βρεθοýμε εκτüς της ΕΕ. Η αναμφισβÞτητη παγκüσμια κυριαρχßα του χρηματοπιστωτικοý κεφαλαßου δεν πρüκειται να εξαφανιστεß διÜ μαγεßας αν επιστρÝψουμε στη δραχμÞ.

Αντßθετα, θα ενταθεß. Εκτüς βÝβαια και αν αποφασßσουμε να αποκοποýμε τελεßως απü το παγκüσμιο καπιταλιστικü σýστημα (η ξεπερασμÝνη θεωρßα του Σαμßρ Αμßν) δημιουργþντας Ýνα καθεστþς υπαρκτοý σοσιαλισμοý τýπου προκαπιταλιστικÞς Αλβανßας. Ο Τρüτσκι σωστÜ υποστÞριζε πως «σοσιαλισμüς σε μßα μüνο χþρα» εßναι ουτοπßα. Το ßδιο ισχýει και σÞμερα.

Σοσιαλισμüς δημοκρατικοý Þ ακüμα και σοβιετικοý τýπου σε μια μικρÞ χþρα που περιτριγυρßζεται απü καπιταλιστικÝς κοινωνßες δεν εßναι εφικτüς. Σε μια κατÜσταση üπου η πρωτοφανÞς κινητικüτητα του κεφαλαßου καθιστÜ αδýνατο τον Ýλεγχü του εντüς εθνικþν συνüρων, η βασικÞ προûπüθεση για τον δημοκρατικü Ýλεγχü του εßναι η υπÝρβαση του νεοφιλελεýθερου χαρακτÞρα του παγκüσμιου οικονομικοý συστÞματος. ¼σο το παγκüσμιο status quo παραμÝνει, η αντßσταση στη βαρβαρüτητÜ του σε εθνικü μüνο επßπεδο δεν εßναι δυνατÞ – ιδßως üταν μια χþρα üπως η ΕλλÜδα δεν Ýχει τους προστατευτικοýς μηχανισμοýς της ΕΕ.

Ο εθνοκεντρισμüς, η παραγνþριση δηλαδÞ του τι συμβαßνει πÝρα απü τα εθνικÜ σýνορα, εßναι στρουθοκαμηλισμüς. Οδηγεß με μαθηματικÞ ακρßβεια στην εξαθλßωση. Οδηγεß, üχι στη διατÞρηση της εθνικÞς αυτονομßας αλλÜ στην απüλυτη εθνικÞ ετερονομßα. Η βασικÞ αδυναμßα λοιπüν της πρþτης προσÝγγισης εßναι πως στο σημερινü παγκοσμιοποιημÝνο περιβÜλλον απüλυτη εθνικÞ αυτονομßα δεν εßναι εφικτÞ .Διατηρεß κανεßς μια σχετικÞ οικονομικÞ, πολιτικÞ και πολιτιστικÞ αυτονομßα üχι με μια αναδßπλωση στο καβοýκι του, αλλÜ με μια προσπÜθεια ενεργοý συμμετοχÞς στο ευρωπαúκü και παγκüσμιο γßγνεσθαι.

¼χι με Ýναν ξενοφοβικü, αμυντικü, αντιδραστικü εθνικισμü, αλλÜ με Ýναν «πατριωτισμü του συντÜγματος» (ΧÜμπερμας) στο πλαßσιο μιας ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης που, παρ’ üλα τα σοβαρÜ κοινωνικÜ και δημοκρατικÜ της ελλεßμματα, προσφÝρει κÜποια προστασßα απü τους Üγριους ανÝμους της νεοφιλελεýθερης παγκοσμιοποßησης.

Το παρÜδοξο με αυτοýς που υποστηρßζουν την απüρριψη του μνημονßου εßναι üτι αυτοß οι ßδιοι θα υποφÝρουν περισσüτερο απü μια επιστροφÞ στη δραχμÞ. Οι μισθωτοß και συνταξιοýχοι θα χÜσουν το μεγαλýτερο μÝρος της αγοραστικÞς τους δýναμης, ενþ οι μικροκαταθÝτες θα χÜσουν τις οικονομßες τους.

Οι μüνοι πολλαπλÜσια κερδισμÝνοι θα εßναι üσοι Ýστειλαν τα χρÞματÜ τους στο εξωτερικü – καθþς και üσοι χρωστÜνε μεγÜλα ποσÜ στο Δημüσιο (θα τα ξεπληρþσουν με Ýνα νüμισμα που θα χÜνει συνεχþς την αξßα του). ΕπιπλÝον, αντßθετα με αυτü που φρονοýν οι «υπερπατριþτες», η τυχüν πτþχευση της χþρας και η επιστροφÞ της σε τριτοκοσμικÜ επßπεδα θα υποσκÜψει σοβαρÜ τη γεωπολιτικÞ δýναμÞ της.

Αν τα παραπÜνω ισχýουν, πþς εξηγεßται το üτι μια μερßδα του ελληνικοý λαοý απορρßπτει τη συνÝχιση της ευρωπαúκÞς πορεßας της χþρας; Εξηγεßται απü το üτι τα κüμματα της αντιπολßτευσης με τον γνωστü Üκρως λαúκιστικü τρüπο, καθþς και τα ΜΜΕ, εστιÜζουν την προσοχÞ τους αποκλειστικÜ στα αναμφισβÞτητα κακÜ των μÝτρων της τρüικας, ενþ δεν μας λÝνε τßποτα το συγκεκριμÝνο για το τι θα συμβεß αν, απορρßπτοντας τους üρους του μεσοπρüθεσμου προγρÜμματος, δεν παßρναμε την «πÝμπτη δüση».

¸τσι η αντικειμενικÞ παρουσßαση της Üλλης, πιο μαýρης, εκδοχÞς της κατÜστασης θεωρεßται εκβιασμüς, παραπλανητικüς εκφοβισμüς του ελληνικοý λαοý.

ΣυμπερασματικÜ, ο λαúκιστικοý τýπου πατριωτισμüς, üταν εθελοτυφλεß, üταν αγνοεß τις επιπτþσεις της στρατηγικÞς που ακολουθεß, οδηγεß στο αντßθετο του επιδιωκüμενου αποτελÝσματος. Οδηγεß σε καταστροφικÜ αποτελÝσματα. Ας μην ξεχνÜμε σε τι συντριπτικÞ Þττα μας οδÞγησε ο πατριδοκαπηλικüς εθνικισμüς μιας μερßδας των πολιτικþν ελßτ στα τÝλη του 19ου αιþνα (ελληνοτουρκικüς πüλεμος του 1897).

¸να πιο πρüσφατο παρÜδειγμα εßναι το περßφημο «σκοπιανü ζÞτημα». Ο Σαμαρικüς πατριωτικüς λαúκισμüς που στüχευε στη μονοπþληση απü μÝρους μας του üρου Μακεδονßα, οδÞγησε την κυβÝρνηση ΜητσοτÜκη, κÜτω απü τη λαúκÞ πßεση, να απορρßψει την πρüταση ΠινÝιρο (για «μικτÞ» ονομασßα). ΑποτÝλεσμα: σÞμερα παρακαλÜμε τη γεßτονα χþρα να δεχτεß τη μικτÞ ονομασßα, τη στιγμÞ που οι περισσüτερες χþρες του πλανÞτη την αποκαλοýν «Δημοκρατßα της Μακεδονßας»! ΑυτÜ εßναι τα θλιβερÜ αποτελÝσματα του πατριωτικοý λαúκισμοý.

Η λογικÞ της Üνισης συναλλαγÞς

ΠεριγραφÞ: http://www.lifo.gr/uploads/image/335727/tumblr_krdeyrWk4h1qzxwrbo1_500.jpgΑυτÞ η προσÝγγιση εστιÜζεται στην προβληματικÞ σχÝση μεταξý ευρωπαúκοý ΒορρÜ και Νüτου. Σε αυτü το πλαßσιο υποστηρßζεται πως το τερÜστιο ελληνικü χρÝος Ýχει να κÜνει λιγüτερο με τις εσωτερικÝς πολιτικÝς και οικονομικÝς δομÝς της χþρας και περισσüτερο με την Üνιση συναλλαγÞ μεταξý των μη ανταγωνιστικþν, ημιανÜπτυκτων οικονομιþν του Νüτου και τις πιο ανταγωνιστικÝς, πιο αναπτυγμÝνες οικονομßες του ΒορρÜ.  ΕπειδÞ οι πρþτες δεν μποροýν (κυρßως λüγω ενüς αντιαναπτυξιακοý και υπερτροφικοý κρÜτους) να γßνουν, τουλÜχιστον βραχυπρüθεσμα, ανταγωνιστικÝς,  οι αναπτυγμÝνες χþρες γßνονται üλο και πιο πλενονασματικÝς – ενþ στις χþρες του Νüτου τα ελλεßμματα πολλαπλασιÜζονται.

Με Üλλα λüγια, Ýχουμε να κÜνουμε με μια σχÝση Üνισης συναλλαγÞς. ¸χουμε μια συνεχÞ μεταφορÜ πüρων απü τις φτωχüτερες χþρες του Νüτου στις πιο πλοýσιες του ΒορρÜ. Αυτοý του εßδους η ανισορροπßα μπορεß μüνο να ξεπεραστεß με τη δημιουργßα ενüς μηχανισμοý ανακατανομÞς των πüρων σε ευρωπαúκü επßπεδο. ¼σο αυτü δεν συμβαßνει, üσο δηλαδÞ η ΕΕ παραμÝνει μια τερÜστια αγορÜ χωρßς σοβαροýς ρυθμιστικοýς, εξισορροπητικοýς μηχανισμοýς, το χÜσμα, οι ανισüτητες μεταξý ΒορρÜ και Νüτου θα εντεßνονται.

ΥπÜρχει βÝβαια η βοÞθεια που μας δßνει η ΕΕ. ΑλλÜ αυτÞ εßναι ελÜχιστη σε σχÝση με αυτü που η χþρα μας χÜνει μÝσω της Üνισης σχÝσης κÝντρου-ημιπεριφÝρειας. Και βÝβαια αυτÞ η ανισορροπßα εντεßνεται üταν η τρüικα μας επιβÜλλει να εφαρμüσουμε αντιαναπτυξιακÜ μÝτρα που εντεßνουν την ýφεση, την ανεργßα και τις κοινωνικÝς ανισüτητες.

ΚατÜ τους υποστηρικτÝς αυτÞς της προσÝγγισης, ακüμα και αν η χþρα μας δεν εßχε τüσο σοβαρÜ ελλεßμματα, Þ αν κατüρθωνε να τα μειþσει, οι μηχανισμοß της Üνισης συναλλαγÞς θα τα ξαναδημιουργοýσαν. ¶ρα αυτü που χρειÜζεται η ευρωπαúκÞ ημιπεριφÝρεια δεν εßναι δÜνεια αλλÜ βοÞθεια, μια οικονομικÞ βοÞθεια τýπου Σχεδßου ΜÜρσαλ.

ΚατÜ τον ßδιο τρüπο που η αμερικανικÞ βοÞθεια στην πρþιμη μεταπολεμικÞ Ευρþπη οδÞγησε üχι μüνο στην ευρωπαúκÞ ανασυγκρüτηση αλλÜ και στην ταχεßα αμερικανικÞ ανÜπτυξη – κÜτι παρüμοιο θα συνÝβαινε αν κυρßως η Γερμανßα εßχε μια λιγüτερο κοντüφθαλμη πολιτικÞ.  Μια πολιτικÞ που θα Ýκανε την ΕΕ οικονομικÜ πιο ισχυρÞ, κοινωνικÜ πιο δßκαιη και πολιτικÜ πιο δημοκρατικÞ. Μüνο με αυτüν τον τρüπο θα μπορÝσει η ΕΕ να καταστεß Ýνας σοβαρüς παßκτης στην παγκüσμια οικονομικÞ και γεωπολιτικÞ αρÝνα. Αν δεν υπÜρξει μια τÝτοια στρατηγικÞ ενοποßησης, αργÜ Þ γρÞγορα, üχι μüνο η ευρωζþνη αλλÜ και η ΕΕ στο σýνολü της μπορεß να διαλυθεß.

Δεν υπÜρχει αμφιβολßα πως η παραπÜνω ανÜλυση εßναι αρκετÜ πειστικÞ. ΑλλÜ Üλλο διÜγνωση και Üλλο θεραπεßα. Η δημοσιονομικÞ κρßση του ευρωπαúκοý Νüτου πρÝπει να αντιμετωπισθεß Üμεσα. Δεν μπορεß να περιμÝνει Ýνα πιθανü New Deal που θα αμβλýνει την οικονομικÞ ανισορροπßα μεταξý ΒορρÜ και Νüτου. Τι κÜνει η χþρα μας στο μεταξý; Πþς θα πλÞρωνε η κυβÝρνηση μισθοýς και συντÜξεις τον Ιοýλιο χωρßς την περßφημη πÝμπτη δüση; ΕπιπλÝον, μια ουσιαστικÞ βοÞθεια θα Ýπιανε τüπο μüνο αν στο εσωτερικü της χþρας γßνουν οι απαραßτητες διαρθρωτικÝς αλλαγÝς.

Γιατß αν η ΕλλÜδα üντως θα εßχε δημοσιονομικÜ προβλÞματα ανεξÜρτητα της εσωτερικÞς κατÜστασης, το ßδιο θα ßσχυε και για την αντßθετη περßπτωση. Η ουσιαστικÞ βοÞθεια απü το ευρωπαúκü κÝντρο θα Þταν αναποτελεσματικÞ αν δεν Üλλαζε ριζικÜ ο παρασιτικüς και βαθιÜ αντιαναπτυξιακüς χαρακτÞρας του ελληνικοý κρÜτους. Αν η βοÞθεια, για παρÜδειγμα, Ýπαιρνε τη μορφÞ βορειοευρωπαúκþν επενδýσεων στην ΕλλÜδα, αυτÝς δεν θα εßχαν αποτÝλεσμα αν οι ξÝνοι επιχειρηματßες εßχαν να κÜνουν με το ελληνικü κρÜτος-δεινüσαυρο.

Η νεοφιλελεýθερη προσÝγγιση

ΠεριγραφÞ: http://www.lifo.gr/uploads/image/335728/tumblr_l52iq4mwEK1qzhw2fo1_500.jpgΜε αυτÞ την προσÝγγιση περνÜμε απü τη μακρÜ στη μικρÞ διÜρκεια, περνÜμε επßσης απü τους εξωτερικοýς στους εσωτερικοýς παρÜγοντες της κρßσης.

Το βασικü επιχεßρημα, που εßναι αυτü της τρüικας, Ýχει ως εξÞς: Η χþρα δεν Ýχει μüνο Ýνα Ýλλειμμα στο εμπορικü ισοζýγιο (εισÜγει περισσüτερα απü ü,τι εξÜγει), αλλÜ και το κρÜτος επß μονßμου βÜσεως ξοδεýει πολý περισσüτερα απü ü,τι εισπρÜττει. Τη διαφορÜ την καλýπτουν δÜνεια που συνεχþς αυξÜνονται.

Πιο γενικÜ, σε üλη την περßοδο της μεταπολßτευσης η χþρα καταναλþνει, με τον Ýνα Þ τον Üλλο τρüπο, περισσüτερα απü üσα παρÜγει. ΑυτÞ η κατÜσταση πÞρε τερÜστιες διαστÜσεις επß ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου. ΑκολουθÞθηκε λßγο-πολý απü üλες τις μετÝπειτα κυβερνÞσεις, με απüγειο την πολιτικÞ της προηγοýμενης κυβÝρνησης.

¸τσι, με την κυβÝρνηση ΚαραμανλÞ εßχαμε Ýνα Üλμα προς τα πßσω. Το Þδη πληθωρικü κρÜτος, μÝσω μαζικþν πελατειακþν διορισμþν, Ýγινε ακüμα πιο πληθωρικü και αναποτελεσματικü.

Με βÜση τις παραπÜνω διαπιστþσεις, η μüνη λýση κατÜ τη νεοφιλελεýθερη Üποψη Ýγκειται στη λιτüτητα, στο σφßξιμο της ζþνης απü τη μια μεριÜ και σε ριζικÝς διαρθρωτικÝς αλλαγÝς απü την Üλλη – αλλαγÝς üπως η σμßκρυνση του δημüσιου τομÝα μÝσω αποκρατικοποιÞσεων, το Üνοιγμα των κλειστþν επαγγελμÜτων, η ενδυνÜμωση της ανταγωνιστικüτητας μÝσω της «ευελιξßας» των σχÝσεων εργασßας-κεφαλαßου κτλ. Η μεßωση του χρÝους θα Ýρθει αρχικÜ μÝσω της Üμεσης και κυρßως Ýμμεσης φορολογßας.  Κατ’ αυτÞ την Üποψη η υψηλÞ φορολογßα θα οδηγÞσει αρχικÜ στην Ýνταση της ýφεσης. ΣταδιακÜ üμως, λüγω των διαρθρωτικþν αλλαγþν, η χþρα θα οδηγηθεß στην ανÜπτυξη, στην παραπÝρα μεßωση του χρÝους και στην επιστροφÞ στο δανεισμü μÝσω των αγορþν.

ΡιζικÞ αναδιαπραγμÜτευση

ΠεριγραφÞ: http://www.lifo.gr/uploads/image/335729/tumblr_l6dq00FYnf1qzgstro1_500.jpg¼πως ξÝρουμε, η μεν κυβÝρνηση αποδÝχθηκε τη νεοφιλελεýθερη φüρμουλα της τρüικας, ενþ η αντιπολßτευση την απÝρριψε. Η τελευταßα ισχυρßζεται πως με την πολιτικÞ που η κυβÝρνηση ακολουθεß, μÝσω μιας κοινωνικÜ Üδικης και αντιαναπτυξιακÞς φορολογßας, η ýφεση βÜθυνε και το χρÝος αντß να μειωθεß αυξÞθηκε. ¼σο για το μεσοπρüθεσμο πρüγραμμα, αυτü βασßζεται στην ßδια νεοφιλελεýθερη λογικÞ. Με αυτü τον τρüπο η ýφεση θα ενταθεß, περισσüτερες επιχειρÞσεις θα κλεßσουν και οι θυσßες του ελληνικοý λαοý θα πÜνε χαμÝνες.

Με βÜση την παραπÜνω ανÜλυση ο αρχηγüς της ΝΔ προτεßνει την «αναδιαπραγμÜτευση» των üρων που μας Ýχουν επιβληθεß. ΒÝβαια και το μνημüνιο Ι και το μεσοπρüθεσμο πρüγραμμα αφÞνουν περιθþρια συνεχοýς αναδιαπραγμÜτευσης. Ο αρχηγüς της αξιωματικÞς αντιπολßτευσης üμως στοχεýει σε μια συνολικÞ αναδιαπραγμÜτευση που θα οδηγÞσει στην υπÝρβαση του υφεσιακοý χαρακτÞρα του μεσοπρüθεσμου προγρÜμματος – κυρßως μÝσω της χαμηλÞς φορολογßας των επιχειρÞσεων.

Η νεοδημοκρατικÞ εμμονÞ στην αναδιαπραγμÜτευση του μεσοπρüθεσμου προγρÜμματος Ýχει μια λογικÞ βÜση. Γιατß η στρατηγικÞ του ΔΝΤ εßναι αποτελεσματικÞ για κÜποιες χþρες ενþ δεν εßναι για Üλλες. Λειτοýργησε στην Τουρκßα που Ýχει Ýνα εξαιρετικÜ αυταρχικü κρÜτος. Δεν σημαßνει üμως πως μπορεß να πετýχει στην ελληνικÞ περßπτωση üπου τα συνδικÜτα Ýχουν μεγαλýτερη αυτονομßα και ο ελληνικüς λαüς Ýχει αποκτÞσει ανÜγκες και Ýνα τρüπο ζωÞς που δεν μπορεß να αλλÜξει απü τη μια μÝρα στην Üλλη.

ΕπιπλÝον οι στüχοι που η τρüικα μας επιβÜλλει, ακüμα και αν υπÞρχε πολιτικÞ βοýληση, δεν εßναι ρεαλιστικοß. Το κρÜτος δεν μπορεß να αλλÜξει στιγμιαßα. Οι φορολογικÝς υπηρεσßες εßναι τüσο αναποτελεσματικÝς και διεφθαρμÝνες üσο και ο υπüλοιπος κρατικüς μηχανισμüς. Η ημιανÜπτυκτη ΕλλÜδα δεν εßναι Δανßα, οýτε μπορεß να γßνει σε μερικοýς μÞνες. Η εκτεταμÝνη φοροδιαφυγÞ και η μαýρη εργασßα θα συνεχßσουν να ανθοýν – εκτüς και εÜν εγκαταστÞσουμε Ýνα αστυνομικü, ολοκληρωτικü καθεστþς.

Απü την Üλλη μεριÜ üμως, η νεοδημοκρατικÞ προσÝγγιση Ýχει μια βασικÞ αδυναμßα. Η στρατηγικÞ της Ýχει Ýναν στατικü και κοντüφθαλμο χαρακτÞρα. Βασßζεται στην ιδÝα πως χωρßς ριζικÞ αναδιαπραγμÜτευση τα πρÜγματα συνεχþς θα χειροτερεýουν.

¼πως υποστηρßζει  

 ¼πως υποστηρßζει ο Αντþνης ΣαμαρÜς, «οι αριθμοß δεν βγαßνουν». Με την κυβερνητικÞ αποδοχÞ του

ΠεριγραφÞ: http://www.lifo.gr/uploads/image/335730/tumblr_lddcp9J2UO1qzn4kzo1_500.jpgο Αντþνης ΣαμαρÜς, «οι αριθμοß δεν βγαßνουν». Με την κυβερνητικÞ αποδοχÞ του μεσοπρüθεσμου προγρÜμματος το χρÝος αντß να μειþνεται συνεχþς θα αυξÜνεται και τα πρÜγματα συνεχþς θα γßνονται πιο αδιÝξοδα. Αυτü üμως που δεν λαμβÜνει υπüψη του ο αρχηγüς της ΝΔ εßναι πως Ýχουν ξεκινÞσει διÜφορες διεργασßες εντüς της ευρωζþνης που μπορεß να αμβλýνουν το αδιÝξοδο.

Παρ’ üλο που η κατÜσταση εßναι εξαιρετικÜ ρευστÞ, δεν υπÜρχει αμφιβολßα πως η συμφωνßα της 21ης Ιουλßου δßνει μια σημαντικÞ ανÜσα στην ελληνικÞ οικονομßα. ΕπιπλÝον, με την εξÜπλωση της κρßσης στην Ιταλßα και Ισπανßα, η ιδÝα του ευρωομüλογου Þρθε στο προσκÞνιο. Στη συνÜντηση της 16ης Αυγοýστου η ΜÝρκελ και ο Σαρκοζß απÝκλεισαν την Üμεση εφαρμογÞ μιας τÝτοιας ριζικÞς λýσης, αλλÜ δεν την απÝρριψαν τελεßως. Συγχρüνως Ýκαναν μερικÜ διστακτικÜ βÞματα για τη δημιουργßα μιας ευρωπαúκÞς οικονομικÞς διακυβÝρνησης.

Αν τα βÞματα αυτÜ αποδειχθοýν ανεπαρκÞ, πρÜγμα πολý πιθανü, η Γερμανßα και η Γαλλßα θα αντιμετωπßσουν το εξÞς δßλημμα: ευρωομüλογο Þ διÜλυση της ευρωζþνης. Μεσοπρüθεσμα η λýση του ευρωομüλογου εßναι η πιο πιθανÞ. Τα παραπÜνω δεßχνουν μια συστημικÞ πßεση που υποχρεþνει τις πολιτικÝς ηγεσßες της ευρωζþνης, εßτε το θÝλουν εßτε üχι, να προχωρÞσουν σε μια σταδιακÞ ενοποßηση.

Στη δημιουργßα μηχανισμþν ρýθμισης και αλληλεγγýης σε ευρωπαúκü επßπεδο. ΑυτÞ η τÜση θα ενταθεß αν στις επüμενες εθνικÝς γερμανικÝς εκλογÝς οι σοσιαλδημοκρÜτες, σε συμμαχßα με το κüμμα των πρασßνων, σχηματßσουν μια κυβÝρνηση που σßγουρα θα αντιμετωπßσει τα προβλÞματα του Νüτου με μια λιγüτερο νεοφιλελεýθερη και περισσüτερο νεοκεûνσιανÞ πολιτικÞ. ΒÝβαια τα παραπÜνω επιχειρÞματα δεν λýνουν το Üμεσο πρüβλημα.

Το πρüβλημα που τßθεται στη σημερινÞ συγκυρßα εßναι αν υπÜρχει επιλογÞ, αν εßναι δυνατÞ, üπως υποστηρßζει η αξιωματικÞ αντιπολßτευση, μια ριζικÞ αναδιαπραγμÜτευση του μεσοπρüθεσμου προγρÜμματος.

Η τρüικα Ýχει δηλþσει κατηγορηματικÜ πως το πρüγραμμα πρÝπει να εφαρμοσθεß στο ακÝραιο, πως δεν υπÜρχει Üλλη επιλογÞ. ΜÞπως χρειÜζεται η ευρωζþνη τüσο πολý τη μη χρεοκοπßα της χþρας μας που μια ριζικÞ αναδιαπραγμÜτευση εßναι εφικτÞ; Αυτü το ερþτημα εßναι δýσκολο να απαντηθεß, ιδßως απü κÜποιον που βρßσκεται εκτüς του χþρου των διαπραγματεýσεων.

Αυτü üμως που μπορεß να πει κανεßς με σιγουριÜ εßναι πως μια πιο επιθετικÞ απü μÝρους μας πολιτικÞ θα ενεßχε μεγÜλους κινδýνους. Ας μην ξεχνÜμε πως υπÜρχουν φωνÝς που θÝτουν το ζÞτημα του αποκλεισμοý της χþρας απü την ΟΝΕ. ΕπιπλÝον, τη στιγμÞ που üχι μüνο η Φινλανδßα αλλÜ και Üλλες χþρες δεν δÝχονται να τηρÞσουν πλÞρως τη συμφωνßα της 21ης Ιουλßου, η ιδÝα πως ο ΣαμαρÜς θα μποροýσε να πετýχει μια ευνοúκüτερη συμφωνßα εßναι μÜλλον εξωπραγματικÞ.

ΤελικÜ η εμμονÞ στη ριζικÞ αναδιαπραγμÜτευση θα μας οδηγοýσε σε Ýνα παιχνßδι πüκερ που μπορεß αυτüς που παßρνει υψηλÜ ρßσκα Þ να κερδßσει πολλÜ Þ να χÜσει τα πÜντα. ¸τσι αν σε μια υποτιθÝμενη κυβÝρνηση ΣαμαρÜ η τρüικα επιμεßνει στη θÝση της για αυστηρÞ λιτüτητα, τüτε τι κÜνει ο αρχηγüς της ΝΔ; Αυτü το ερþτημα ο Αντþνης ΣαμαρÜς δεν το Ýχει απαντÞσει. ΜÞπως τελικÜ η μαξιμαλιστικÞ πολιτικÞ του εßναι τüσο αδιÝξοδη üσο και αυτÞ για το σκοπιανü, που ως γνωστü οδÞγησε σε φιÜσκο; 

Οι τÝσσερις προσεγγßσεις που εξετÜστηκαν πÜνω διαχειρßζονται το χρüνο κατÜ πολý διαφορετικü τρüπο.  Η πρþτη εστιÜζεται στον στιγμιαßο χρüνο, στο εδþ και τþρα, στη θεραπεßα σοκ – «πονÜει κεφÜλι, κüβει κεφÜλι». ΠροσφÝρει Ýνα φÜρμακο Üμεσης ψυχολογικÞς εκτüνωσης, αλλÜ σε τελικÞ ανÜλυση σκοτþνει τον ασθενÞ. Απü την Üλλη μεριÜ, η στρατηγικÞ της Üνισης συναλλαγÞς κινεßται σε αυτü που ο ΜπροντÝλ ονομÜζει μακρÜ διÜρκεια. Φωτßζει τα δομικÜ προβλÞματα της ΟΝΕ και, πιο ειδικÜ, τη σχÝση της ημιπεριφερειακÞς χþρας μας με το γερμανοκρατοýμενο κÝντρο. Βραχυπρüθεσμα üμως δεν δßνει Üμεσες λýσεις στο πρüβλημα της ελληνικÞς κρßσης. ¼σο για τη νεοφιλελεýθερη προσÝγγιση, αυτÞ εßναι βραχυπρüθεσμα εξαιρετικÜ βÜρβαρη και ßσως και αναποτελεσματικÞ. Μεσοπρüθεσμα και μακροπρüθεσμα üμως η αποδοχÞ της εßναι βασικÞ προûπüθεση για να συνεχßσει η χþρα την ευρωπαúκÞ της πορεßα. Ακüμα και αν τελικÜ το χρÝος μας δεν μπορεß να μειωθεß χωρßς μια ριζικÞ «αναδιÜρθρωση/κοýρεμα», το βασικü θα εßναι να γßνει κατÜ μεθοδευμÝνο τρüπο – και κυρßως με την υποστÞριξη των εταßρων μας. ΤÝλος, η απüρριψη της κυβερνητικÞς πολιτικÞς απü την αξιωματικÞ αντιπολßτευση βασßζεται σε μια στατικÞ Þ μÜλλον γραμμικÞ Ýννοια του χρüνου: τα πρÜγματα, χωρßς ριζικÞ αναδιαπραγμÜτευση των üρων της τρüικας, θα πÜνε απü το κακü στο χειρüτερο – αφοý «οι αριθμοß δεν βγαßνουν». Η αξιωματικÞ αντιπολßτευση üμως αγνοεß πως οι αριθμοß μπορεß, κÜτω απü τις τωρινÝς συνθÞκες, να μη βγαßνουν, αλλÜ κÜτω απü διαφορετικÝς μελλοντικÝς, πιθανÝς συνθÞκες να βγαßνουν. Το μνημüνιο και το μεσοπρüθεσμο πρüγραμμα εßναι üντως Üδικα και αντιαναπτυξιακÜ, αλλÜ εßναι σε τελικÞ ανÜλυση η λιγüτερο κακÞ λýση. Μας υποχρεþνουν να κÜνουμε αναγκαßες δομικÝς αλλαγÝς που θα κÜναμε πολý πιο δýσκολα χωρßς την πßεση της τρüικας. Συγχρüνως μας δßνουν την ευκαιρßα συνÝχισης της ευρωπαúκÞς πορεßας μας, μας δßνουν τη δυνατüτητα να συμβÜλλουμε στη δημιουργßα, μαζß με τις Üλλες χþρες του Νüτου, μιας Ευρþπης που δεν θα ελÝγχεται αλλÜ θα ελÝγχει τις αγορÝς. ΔηλαδÞ μιας πιο ανθρþπινης, δημοκρατικÞς και ισχυρÞς Ευρþπης.