Το ΔΝΤ αποκάλυψε το μέγεθος της διαφθοράς και των χρεών των Δήμων |
||
Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 |
||
Βασίλης Φουρτούνης: δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»
|
||
Εκλέξαμε νέους καλλικρατικούς άρχοντες και όλοι ήμαστε μια χαρά. Ήμαστε μια χαρά μέχρι που ήρθε του ΔΝΤ!!! Ναι καλά διαβάσατε, το ΔΝΤ να μας απειλήσει ότι δεν θα μας δώσει την Πέμπτη δόση λόγω των χρεών κάποιων Δήμων. Τότε πήρε φωτιά το σύμπαν. Ενεργοποιήθηκε η κυβέρνηση, έτρεχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες σαν τρελοί να βρουν ποιοι είναι αυτοί οι δήμοι. Όταν τους εντόπισαν, επεδίωξαν να βρουν τους Δημάρχους για αν τους ενημερώσουν. Ξαφνικά όλοι ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη τους. Ε, ρε τι κάνει το ΔΝΤ!!! Εμείς, λοιπόν, για να βλογήσουμε και τα γένια μας, σε άρθρο μας της 15 Οκτωβρίου 2010 γράφαμε: «… τα χρέη όλων των δήμων της χώρας φθάνουν στο 1 δις, 750 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Τραπεζών και Τράπεζα Ελλάδος, ενώ τα υπόλοιπα χρέη τους (δάνεια δημοτικών επιχειρήσεων, χρέη δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία από φόρους και χρέη - οφειλές προς κατασκευαστές και προμηθευτές), σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 1δις, 300 εκατ. ευρώ!...» και παραθέταμε και αναλυτικούς πίνακες. Εδώ θα βρείτε ολόκληρο το άρθρο. Αλλά ποιος μας άκουγε τότε; Σήμερα λοιπόν, λόγω ΔΝΤ, εντοπίστηκαν δυο από αυτούς τους Δήμους ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Ζωγράφου και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι «Οι «μικρές κυβερνήσεις» των δήμων αποδεικνύονται μεγάλες εστίες διαφθοράς, γραφειοκρατίας και παραλογισμού. Κι αναδεικνύουν πρώτ’ απ' όλα μια κρίση που δεν έχει να κάνει μόνο με χρήματα, αλλά κυρίως με «χαλαρές» συνειδήσεις, υπερφίαλες επιδιώξεις, υπόγειους μηχανισμούς διαφθοράς κι ατιμωρησίας με την ανοχή και κάποτε τη σύμπραξη της κεντρικής εξουσίας», όπως γράφει και η Ελένη Δελβινιώτη, στην σημερινή Ελευθεροτυπία η οποία ζήτησε τις απόψεις των δύο αυτών Δημάρχων τις οποίες και παραθέτουμε:
Δήμος Αχαρνών
Οι υπηρεσίες του δήμου ήταν στο κόκκινο μέχρι και τις πέντε το απόγευμα, όταν το θέμα της δόσης του δανείου διευθετήθηκε. Ομως το «άνοιγμα» του δήμου στις τράπεζες είναι τεράστιο. «Αγωνιζόμαστε να σωθεί ο δήμος», λέει ο κ. Ντούρος. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πτωχεύσει γιατί κάνουμε υπερπροσπάθεια. Εχουμε έξοδα για μισθοδοσία μόνον ένα εκατομμύριο 700 χιλιάδες ευρώ το μήνα όταν, όλα κι όλα τα έσοδα του δήμου είναι δύο εκατομμύρια το μήνα. Τι να κάνουμε; Τα δάνεια που πρέπει να πληρώνουμε το χρόνο είναι τρία εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ. Δεν μπορώ να πάρω ούτε εποχικούς για τα σκουπίδια που τους χρειάζομαι...». Είναι αλήθεια ότι τα δάνεια που έχετε πάρει συνολικά είναι 77,5 εκατομμύρια και όχι 35; «Ναι, έχει συνάψει ο δήμος και άλλα δάνεια και το συνολικό ύψος είναι αυτό που λέτε...». Και πού πήγαν αυτά τα λεφτά; «Δεν έγινε κανένα αναπτυξιακό έργο. Οποιος επισκέπτεται το δήμο βλέπει ότι ίδιος ήταν και πριν παρθούν τα δάνεια και τώρα. Τα χρήματα δόθηκαν κυρίως για προσλήψεις. Ως αντιδήμαρχος τη δεκαετία του '90 άφησα το δήμο με 300 υπαλλήλους και τώρα βρήκα 1.200. Τετραπλασιάστηκε ο πληθυσμός; Οχι βέβαια. Εγιναν 2.000 προσλήψεις από τους προηγούμενους δημάρχους (Στριφτός και Φωτιάδης). Σήμερα έχουμε 1.045 υπαλλήλους και από αυτούς οι 46 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και 48 απόφοιτοι ΤΕΙ κι από εκεί και πέρα το χάος... Εμείς δεν χρειαζόμαστε περισσότερους από 600 υπαλλήλους. Δεν θέλουμε, βέβαια, να τους απολύσουμε τους ανθρώπους, ας χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ανάγκες. Βρήκαμε κτήρια νοικιασμένα 9.000 και 10.000 το μήνα, γιατί άμα έχεις τόσους υπαλλήλους κάπου πρέπει και να τους βάλεις. Τώρα τα κλείνουμε για να μαζέψουμε το κόστος...». Έχετε πάρει κι άλλο ένα δάνειο 20 εκατομμύρια πριν από ενάμιση χρόνο για απαλλοτριώσεις; «Ναι, γιατί εντάχθηκαν μεγάλες εκτάσεις στο σχέδιο και χρειαζόταν να γίνουν απαλλοτριώσεις για χώρους πρασίνου, σχολεία κ.τ.λ. Ομως δεν έγινε επιλογή, αγοράστηκαν οικόπεδα στο... πουθενά, σε μεγάλη απόσταση από το δημόσιο δρόμο και όχι όμορα. Φανταστείτε ότι δεν έχω τη δυνατότητα να μπω και να βάλω ταμπέλα "Δήμος Αχαρνών" γιατί δεν μπορώ να περάσω, μου το απαγορεύουν οι γειτνιάζοντες ιδιοκτήτες...». Για όλους αυτούς τους λόγους είπατε «δεν πληρώνω» για το δάνειο των 35 εκατομμυρίων; «Ακούστε, ήρθαν οι άνθρωποι της τράπεζας και τους είπα ότι θέλω να πληρώσω τα χρέη του δήμου, όμως αν αυτή τη στιγμή τους ζητούσα δάνειο 30 εκατομμύρια έτσι χρεωμένος που είμαι, θα μου το έδιναν; Θέλω να πω ότι το δάνειο των 35 εκατομμυρίων το έδωσε η τράπεζα χωρίς υποθήκες, χωρίς εκχώρηση δικαιωμάτων έστω από το δήμο. Η συμφωνία έγινε τότε με την εγγύηση του Δημοσίου. Κάποιος υπουργός έβαλε την υπογραφή του προκειμένου να έχει πελατειακές σχέσεις με το δήμαρχο, ήταν πολιτική διευκόλυνση. Και υπάρχει και το εξής περίεργο: από τα 35 εκατομμύρια ο δήμος πήρε 31,5, τα υπόλοιπα 3,5 εκατομμύρια δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του δήμου. Γι' αυτό το θέμα ο προηγούμενος δήμαρχος (Φωτιάδης) έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη...».
Δήμος Ζωγράφου
Ο δήμαρχος Ζωγράφου, Κώστας Καλλίρης, μας λέει: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα δήμαρχος μου έρχονταν οι δόσεις για τα 25 εκατομμύρια και δεν ήξερα τι να κάνω. Απευθύνθηκα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μου είπαν ότι το δάνειο είναι "μη νόμιμο" και δεν έπρεπε να καταβάλω καμία δόση. Πριν από ένα μήνα έφερα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση, διότι η τράπεζα απειλεί το δήμο με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων». Πόσες δόσεις χρωστάτε; «Είναι έξι δόσεις απλήρωτες, συνολικά 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το δήμο έχει καταβληθεί μόνο μια δόση με "εντέλλεσθαι" από τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Καζάκο». Με την οικογένεια Ζωγράφου, που πήρε τα 19,4 εκατομμύρια (σ.σ. για την εξαγορά μέρους της βίλας), είχατε καμία επαφή; «Οχι... Μάλιστα επειδή το υπόγειο πάρκινγκ που ήθελαν να κατασκευάσουν σταμάτησε με απόφαση του ΣτΕ, υπέβαλαν ένσταση στη γνωμοδότηση...». *
|