Με τη χώρα να βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου εκτός προγράμματος, το Eurogroup να συνεδριάζει ξανά σήμερα μετά την υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο και την ΕΚΤ να επανακαθορίζει τη στάση της για τον ELA, οι ελληνικές τράπεζες κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Τυπικά, σήμερα οι τράπεζες δεν πληρούν ένα από τα δύο κριτήρια για τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, καθώς δεν εντάσσονται σε πρόγραμμα.
Με την κυβέρνηση να σκίζει το Μνημόνιο … αλλά να γράφει όμως ένα νέο, φαίνεται ότι η Αθήνα κινείται σε ένα «ναρκοπέδιο» φέροντας επίσημα πλέον την «ταμπέλα» της πτώχευσης, με έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και ληξιπρόθεσμη δόση στο ΔΝΤ (κάτι που την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με Ζιμπάμπουε, Σουδάν και Σομαλία) και … δημοψήφισμα ενόψει!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με διδομένη τη χρεοκοπία της χώρας τώρα αρχίζει να εμφανίζεται και η χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο διχασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάτι που δημιουργεί εύλογη ανησυχία σε όλους μας.
Τούτο γίνεται εμφανέστατο αν παρατηρήσουμε τις άτυπες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί.
Από τη μια οι Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη , Δ. Παπαδημούλη κ.α που εισηγούνται να αποσύρει ο πρωθυπουργός Αλέξης εδώ και τώρα το δημοψήφισμα και να επιδιώξει το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας.
Από την άλλη βρίσκονται στενοί συνεργάτες του, όπως Νίκος Παππάς και Γ. Φλαμπουράρης οι οποίοι επιμένουν στην ανάγκη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Δεδομένης όλης αυτής της κατάστασης αναφύονται για τον κ. Τσίπρα δυο δυσεπίλυτα διλήμματα που ταλανίζουν τον πυρήνα του Μαξίμου:
- Εάν ο πρωθυπουργός αποσύρει το δημοψήφισμα τώρα χωρίς να έχει πάρει μια «καλή» συμφωνία από τους δανειστές, τότε θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα πολιτικά ενώ οι «ριζοσπάστες» του κόμματός του οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τον «ιερό αγώνα» του «όχι», το πιθανότερο είναι να μην τον ακολουθήσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε διάσπαση.
- Ο ίδιος κίνδυνος ωστόσο ελλοχεύει και στην περίπτωση που διεξαχθεί τελικώς το δημοψήφισμα και αλλάξει η εισήγηση της Κυβέρνησης. Οι ίδιες «τάσεις» στο εσωτερικό του δεν πρόκειται να ακολουθήσουν. Στην περίπτωση αυτή , το ρίσκο ανεβαίνει όμως πλέον και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα χάσει όποιο πολιτικό κεφάλαιο του έχει απομείνει, έχοντας οδηγήσει τη χώρα σε ανεπανόρθωτη ζημιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να υπογράψει τη συμφωνία, να ακυρώσει το δημοψήφισμα, ώστε να περισωθεί ό,τι περισώζεται από την οικονομία της χώρας και να παραιτηθεί ανοίγοντας το δρόμο σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο όνομα της «εθνικής ευθύνης».
Είναι ενδεικτική η σιβυλλική δήλωση που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης στην ΕΡΤ: «Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμβολίζει για πολλά χρόνια τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια».
Αυτή αν συνδυαστεί και με την φράση του κ. Τσίπρα: «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», διαφαίνεται ότι στο Μαξίμου εξετάζεται ζωηρά και αυτό το σενάριο. Το μέλλον θα δείξει!!!