Πρώτη η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ζήτησε τη θέσπιση Κλιματικού Νόμου έναν χρόνο πριν με επιστολή της στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Με τη θέσπιση του Κλιματικού Νομού η Φώφη Γεννηματά υπογράμμιζε την ανάγκη οργάνωσης ενός “Ενεργειακού Οδικού Χάρτη” με ορίζοντα το 2050 και με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με παράλληλη αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Το βασικό μέλημα της πρότασης μας ήταν η οργάνωση συγκεκριμένης θεσμικής διαδικασίας συνδιαμόρφωσης, νομοθέτησης αλλά και παρακολούθησης της εφαρμογής του πρώτου ελληνικού κλιματικού νόμου.
Αυτός ο Οδικός Χάρτης παρακολούθησης είναι ελλιπής στον Κλιματικό Νόμο που η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση δημιουργώντας κενά και “θολές ζώνες” χωρίς την προώθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Στον Κλιματικό Νόμο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απούσα η επιτάχυνση της μετάβασης σε ΑΠΕ και της διάχυσης των ωφελειών στους πολίτες. Αντίθετα οι πολίτες επιβαρύνονται καθώς το κόστος μετακυλίεται σε αυτούς δηλαδή στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχεδίου απολιγνιτοποίησης δεν προβλέπει σταδιακή στρατηγική μετάβασης με δραματικές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, των πολιτών αλλά και την αδυναμία επίτευξης των κλιματικών στόχων. Δυστυχώς ούτε επιτυγχάνεται η νομική δεσμευτικότητα του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, ούτε επιτυγχάνεται η διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όπως απαιτείται και αναφέρεται αναλυτικά στο βιβλίο μου για τη Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τους 17 Στόχους του ΟΗΕ.
Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται μια ακόμη σημαντική ευκαιρία για τη χώρα, για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους όπως υπογράμμισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στη Βουλή υπογραμμίζοντας ότι προωθούνται ρηχές και ατελέσφορες πολιτικές που δεν διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της Ελλάδας σε κρίσεις και όχι μόνο.
* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Δείτε τα 65 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα