Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν αύριο Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:30 στην πλατεία του Γαλατά με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών από τις νεροποντές του Δεκεμβρίου. Επιπλέον με επιστολή τους ενημερώνουν τους αρμόδιους για το δράμα που βιώνουν.
Απηυδισμένοι από την αδιαφορία και τις καθυστερημένες αντιδράσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των δήμων Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, οι φορείς και οι κάτοικοι, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις πριν δέκα μέρες περίπου, όταν διέσχισαν συμβολικά με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα την κοίτη του ποταμού Ευήνου.
Να σημειωθεί ότι η γέφυρα του Ευήνου, συνδέει τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, και η ζημιά που υπέστη την έθεσε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία κατοίκων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερο όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για να πάνε οι μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, που βρίσκεται στο γειτονικό Ευηνοχώρι, μόλις 5 χιλιόμετρα απόσταση, πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 20 χιλιομέτρων ή σε διαφορετική περίπτωση να διανύσουν με τα πόδια τη μισογκρεμισμένη γέφυρα (που απαγορεύεται), ενώ για τις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις υποχρεούνται σε ένα κύκλο 30 χιλιομέτρων για να φτάσουν στο Μεσολόγγι, μέσω της Ιόνιας Οδού.
Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση που κοινοποιήθηκε στον ΥΠΑΑΤ, στους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στους δημάρχους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και ΜΜΕ:
«Αξιότιμοι κύριοι, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική κατέρρευσαν. Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Δυσκόλεψε κατά πολύ, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά, την ομαλή μετάβαση των μαθητών που διαμένουν στις προαναφερθείσες Κοινότητες και φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, καθώς και την επιστροφή στα σπίτια τους, αφού εξυπηρετούνται πλέον μόνο από τα μαθητικά δρομολόγια. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά για τέσσερις συγχωριανούς μας, που είναι ΑΜΕΑ. Τρεις από αυτούς, από την ημερομηνία κατάρρευσης της γέφυρας, δεν μεταφέρονται στο Εργαστήριο «Παναγία Ελεούσα», που εδρεύει στο Μεσολόγγι και δεν παρακολουθούν τα ειδικά προγράμματά του, επειδή ο μεταφορέας ζητά αναθεώρηση της σύμβασης, επικαλούμενος την αύξηση των χιλιομέτρων. Το ίδιο συμβαίνει και με το παιδί που φοιτά στο Ειδικό Σχολείο Μεσολογγίου. Μόνο που αυτό δεν στερήθηκε για πολλές ημέρες τα μαθήματά του, αφού ο ταξιτζής που έχει αναλάβει τη μεταφορά του είναι συγχωριανός μας και κάνει το δρομολόγιο με δικά του έξοδα. Ως πότε όμως;
- Κατέστησε απαγορευτική τη μετάβαση των κατοίκων που δεν διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Μεσολόγγι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επειδή καταργήθηκαν όλα τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ προς και από το Μεσολόγγι.
- Η μετάβαση στο Μεσολόγγι όσων διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα, αφού οι αποστάσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί.
- Η απουσία αστικής συγκοινωνίας καθιστά αδύνατη τη μετάβαση των κατοίκων ακόμα και στο διπλανό κεφαλοχώρι, το Ευηνοχώρι.
- Οι γεωργοί που έχουν τα κτήματά τους κατά μήκος της κοίτης του Ευήνου, αδυνατούν να μεταβούν με τα μηχανήματά τους σε αυτά, αφού η πρόσβαση μέσω της Ιονίας οδού είναι απαγορευτική. Με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τα προβλήματα θα οξυνθούν.
- Ο ιδιότυπος αυτός αποκλεισμός πλήττει οικονομικά τους επαγγελματίες των δύο χωριών και κυρίως εκείνους που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο.
Είναι γεγονός, πως οι Δήμαρχοι Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια περιορισμού της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων, μερίμνησαν άμεσα και κατέστη εφικτή η ατελής διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια Γαυρολίμνης και η χρήση της Ιόνιας Οδού χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων. Ακόμα, οι τοπικοί άρχοντες καταβάλλουν προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων, χωρίς όμως να έχουν μέχρι σήμερα εξασφαλίσει κάποια σχετική δέσμευση από τους αρμοδίους.
Αξιότιμοι κύριοι, από την ημέρα κατάρρευσης των γεφυρών έχουν περάσει κοντά στις πενήντα ημέρες. Η τοπική κοινωνία αγωνιά, είναι ανάστατη. Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή νέας γέφυρας στον Εύηνο χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Ανησυχούμε όμως από το γεγονός πως πολλοί κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά του Γαλατά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν τον υπερπολύτιμο για τις σπουδές τους χρόνο, αλλά και προκειμένου να περιορίσουν την περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους, περνάνε πεζοί πάνω από την ετοιμόρροπη γέφυρα, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της τάξης και των γονιών τους. Ακόμα, για τους ίδιους λόγους, αρκετοί γεωργοί, που έχουν τα κτήματά τους ένθεν κακείθεν της κοίτης του Ευήνου, περνάνε με τα αυτοκίνητά τους – σε ορισμένες περιπτώσεις και με επιβατηγά – μέσα από το ποτάμι, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες των οχημάτων τους και αγνοώντας τους κινδύνους, που παραμονεύουν. Φοβούμαστε πως οι διελεύσεις αυτές θα πυκνώσουν και οι κίνδυνοι δυστυχήματος θα αυξηθούν.
Με κορυφωμένη την αγωνία και τον φόβο μας πραγματοποιούμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:30΄στην πλατεία του Γαλατά ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών. Παρακαλείστε να παρευρεθείτε σε αυτήν. Η παρουσία σας θα συμβάλλει καθοριστικά στη χάραξη του προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος των μελλοντικών μας δράσεων.
Υ.Γ.: Οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συγκέντρωση υποχρεούνται στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων περιορισμού της μετάδοσης της covid – 19, ήτοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν την ενδεδειγμένη μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και να διαθέτουν έγκυρα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.
Με εκτίμηση
Μπαλωμένος Ελευθέριος: Πρόεδρος Κοινότητας Γαλατά
Πολονύφης Γεώργιος: Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Γαλατά
Κακολύρης Χρήστος: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά
Σταμπουλοπούλου Θεοδώρα: Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Γαλατά
Γκίκας Δημήτριος: Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου oικισμού Κρυονερίου
Τενεκετζή Γιώτα: Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γαλατά»