Ζέφη Δημαδάμα*: Ναι, οι γυναίκες είναι πολύ πιθανό να δολοφονηθούν από τον σύντροφό τους

0

Σε 7 μήνες, από την αρχή του έτους 2021, μετράμε 7 γυναικοκτονίες στη χώρα μας. Δολοφονίες που αφορούν γυναίκες, οι οποίες ήδη ζούσαν σε σχέσεις βίας και ήταν ήδη θύματα σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης
Κάθε μέρα μετράμε και ακόμη μια γυναικοκτονία. Κάθε μέρα ένας σύζυγος, ένας σύντροφος, πρώην ή νυν, δολοφονεί μια γυναίκα και εμείς ενημερωνόμαστε για τις “πικάντικες λεπτομέρειες” της σχέσης του ζευγαριού, αν και πως ήταν η σχέση τους, αν υπήρχε ζήλια ή πάθος στη σχέση τους!
Σε 7 μήνες, από την αρχή του έτους 2021, μετράμε 7 γυναικοκτονίες στη χώρα μας. Δολοφονίες που αφορούν γυναίκες, οι οποίες ήδη ζούσαν σε σχέσεις βίας και ήταν ήδη θύματα σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης. Δεν μπορούμε επομένως απλώς να σχολιάζουμε ή να καταδικάζουμε αυτά τα περιστατικά, ειδικά όταν είμαστε μέλη ή και υπουργοί της κυβέρνησης.
Η πανδημία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς περιόρισε το θύτη με το θύμα εντός του σπιτιού για μήνες.
Όμως οι αιτίες αύξησης της βίας κατά των γυναικών οφείλονται στα αναχρονιστικά στερεότυπα και στις πατριαρχικές αντιλήψεις που δεν εξαλείφθηκαν καθώς και στις αποσπασματικές, αναποτελεσματικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία και πριν την πανδημία το 2017, η Eurostat κατέγραψε 854 γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας από μέλος της οικογένειας ή σύντροφο σε 16 κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Με βάση την έρευνα του EIGE (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων) o Δείκτης Ισότητας των Φύλων (2020) για την Ελλάδα μας κατατάσσει στην τελευταία θέση από το 2010 και μετά, με βαθμολογία 52,2 στα 100, στην ΕΕ. Διευκρινίζεται ότι η βαθμολόγηση βασίζεται στις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σε έξι βασικούς τομείς: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και στους υποτομείς τους.
Ωστόσο, το κλειδί στην ανωτέρω καταγραφή είναι η μη βαθμολόγηση από την EIGE του τομέα της βίας κατά των γυναικών. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο επίσημα υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει βαθμολόγηση, γιατί δεν υπάρχουν νέα δεδομένα για να επικαιροποιηθεί η κατάταξη στον τομέα της βίας!
Για αυτό η Eurostat ξεκίνησε να συντονίζει μια πανευρωπαϊκή έρευνα για την έμφυλη βία, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το 2023. Το EIGE θα εγκαινιάσει το 2022 έναν δεύτερο γύρο συλλογής διοικητικών δεδομένων σχετικά με τη βία μεταξύ συντρόφων, τον βιασμό και τη γυναικοκτονία (https://eige.europa.eu/).
Δεν μπορούμε να παραμένουμε απλοί παρατηρητές. Χρειάζονται πολιτικές και δράσεις από τις κυβερνήσεις. Στη χώρα μας χρειαζόμαστε νέα εθνική στρατηγική εξάλειψης της βίας και όχι ad hoc παρεμβάσεις . Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σειρά προτάσεων και η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει συστηματικά την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την προστασία των γυναικών.
Έως ότου όμως υλοποιηθούν τα παραπάνω και επαναπροσδιοριστούν οι πολιτικές, συνεχίζονται οι δολοφονίες γυναικών που δεν αντιστάθηκαν στον δράστη, γυναικών που ανακοίνωσαν ότι ζητούν διαζύγιο, γυναικών που για χρόνια ζούσαν τον εφιάλτη της βίας !
Οι γυναίκες συνεχίζουν να δολοφονούνται από άνδρες, χάνοντας τη ζωή τους, αφήνοντας παιδιά χωρίς μητέρες, γονείς χωρίς κόρες και οικογένειες χωρίς αγαπημένα πρόσωπα.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 41 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner