Τα πρώτα 8 έργα από τα 12 του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αλλάξουν Δημόσια Διοίκηση και Πολιτισμό

0

Τα 8 από τα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που «πήραν το πράσινο φως» από το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινάνε, είναι έργα που αφορούν στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι συνολικά φτάνουν τα 573,1 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη χαρακτηρίσει «Σχέδιο Μάρσαλ» το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όπως επισημαίνει ο υπουργός θα χρηματοδοτήσει πολλά από τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται ήδη στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία προβλέπει περίπου 448 μικρά και μεγάλα έργα.
Όπως έχει τονίσει, η χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης «θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε όχι μόνο ποσοτικά την οικονομική επίδοση της χώρας, αλλά και ποιοτικά, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεπρωμένο μας».

  1. Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση GOV-ERP. Το έργο αφορά στην αναμόρφωση του συστήματος χρηματοικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης του Δημοσίου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Πρόκειται για την προετοιμασία, υποστήριξη και ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning, ERP) για την κυβέρνηση και την διοίκηση. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 36,1 εκατ. ευρώ, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
  2. Επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, το οποίο είναι το δίκτυο τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών των φορέων του δημόσιου τομέα με παρουσία σε 4500 σημεία σε όλη τη χώρα. Το εν εξελίξει έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ θα δημιουργήσει το «τηλεπικοινωνιακό δίκτυο» για το σύνολο του ελληνικού δημοσίου, μέσω του οποίου θα παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως τηλεφωνίας, ίντερνετ, video, κλπ σε μειωμένο κόστος.
    Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 32,1 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης: Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
  3. Δικτυακή αναβάθμιση με οπτικές ίνες για το δίκτυο GRNETκαι τα συνδεδεμένα δίκτυα δηλαδή το σύνολο των πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων, το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, ένας σημαντικός αριθμός δημόσιων νοσοκομείων και άλλοι φορείς έρευνας και εκπαίδευσης.
    Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 30,5 εκατ. ευρώ, φορέας υλοποίησης: Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας

Ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες, επιχειρήσεις
Στη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις προβλέπεται να συμβάλλουν τα εξής έργα:
– Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων για τη δημιουργία των τεχνολογικών και πληροφοριακών μηχανισμών που θα επιτρέψουν την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγών μεταξύ Δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών. Το gov.gr, διαθέτει 11 κατηγορίες με περίπου 1200 υπηρεσίες. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 69,4 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης: Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
– Yπηρεσίες διαδικτύου για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στην παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών G2G Web services ώστε να διευκολύνεται η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους G2G, μεταξύ κράτους -πολιτών G2C αλλά και κράτους -επιχειρήσεων (G2B), αυξάνοντας τελικά τις υπηρεσίες που θα παρέχονται από την πλατφόρμα gov.gr . Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 27,9 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
– Αναβάθμιση της παροχής ανοιχτών δεδομένων, της πλατφόρμας data.gov.gr και παροχή σχετικών υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το έργο αφορά στην επέκταση της παροχής ανοιχτών δεδομένων προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα με στόχο τη διαφάνεια, την ανοιχτή διακυβέρνηση, την έρευνα και την επιχειρηματική αξιοποίηση. Ο υπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι«χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και ανοιχτά δεδομένα θα βελτιώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας». Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ .
– Ψηφιοποίηση Αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο που αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών από όλα τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας (ο όγκος εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 600 εκατ. σελίδες) και την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου τα αρχεία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους και σε άλλα συναφή πληροφοριακά συστήματα. «Πλέον θα βρούμε λύση στο Κτηματολόγιο, σε δυο περίπου χρόνια το 90% της χώρας θα έχει κτηματογραφηθεί» έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος έχει αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα. Aποτελεί όχι μόνο απαίτηση των πολιτών αλλά και επιτακτική ανάγκη για την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας». Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 242,4 εκατ. ευρώ
Πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα. Ήδη τρέχει και παρέχει – με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), στηρίζοντας έμπρακτα 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 129,2 εκατ. ευρώ.

Εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης μνημείων στην Ακρόπολη
Στα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσονται και οι εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης μνημείων στην Ακρόπολη. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη με τα τεχνικά δελτία που ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τον υψηλό συμβολισμό, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, εργασίες αναστήλωσης (στον Παρθενώνα και τα τείχη), συντήρησης, φωτογραμμετρίες και 3D αποτυπώσεις. Ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης το υπουργείο Πολιτισμού.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner