Γιατί χτύπησε συναγερμός στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού

0

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη, η οποία αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, τα 15 αφορούσαν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος). Συνολικά, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες το μεσημέρι (Πέμπτη 24/6) ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσαν εκτάκτως σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Αρκουμανέα, Άκη Σκέρτσου, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και των δημάρχων για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.
Λίγο πριν την έκτακτη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της παραλλαγής στη χώρα, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι.

Συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για τη μετάλλαξη Δέλτα
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε χθες τον έντονο προβληματισμό του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλων.
«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα το ζήτημα στη Σύνοδο συζητήθηκε εκτενώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι “27” ηγέτες της ΕΕ επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και να υπάρξει επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι “27”.
Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας».

Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα
ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού χθες μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνο στέλεχος» και ότι «δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

μετάλλαξη Δέλτα, Κορονοϊός, κρούσματα, covid-19, πανδημία, μεταλλάξεις, εμβολιασμοί, ανεμβολίαστοι, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ,ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας , Νίκος Χαρδαλιάς ,Σύνοδο Κορυφής ,Βρυξέλλες

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner