Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία: Η πανδημία καταδεικνύει ότι χρειάζονται ενισχυμένες δυνατότητες

0

Την Έκθεση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υιοθέτησε με 72 ψήφους υπέρ και 6 κατά, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο Μηχανισμός είναι ήδη ένα από τα βασικά εργαλεία αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χρηματοδοτώντας και συντονίζοντας τον επαναπατρισμό πάνω από 75.000 Ευρωπαίων πολιτών και παρέχοντας δωρεάν ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό στα Κράτη Μέλη που το είχαν πιο πολύ ανάγκη. Η πρωτόγνωρη όμως αυτή υγειονομική κρίση, ανέδειξε τους περιορισμούς του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, με την Έκθεση που ψήφισε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και για την οποία Εισηγητής ήταν ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε μέτρα όπως την αύξηση της συγχρηματοδότησης από την ΕΕ για την αγορά μέσων στο 100%. Ακόμη, προβλέπεται η δυνατότητα της Επιτροπής να αγοράζει ή να ενοικιάζει μόνη της μέσα και προμήθειες αλλά και η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Με τις τροποποιήσεις αυτές ο Μηχανισμός θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τόσο ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και να μπορεί να συνεχίσει να συνεισφέρει με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών ή στην αντιμετώπιση και άλλων ανθρωπογενών ή φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Ανδρουλάκης μετά την ψηφοφορία έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Με την Έκθεση που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ισχυροποιούμε το θεσμικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ενισχύουμε στην πράξη τις επιχειρησιακές δυνατότητες του rescEU. Γνώμονας των προτάσεων μας είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαϊκών λαών, ώστε όλοι οι πολίτες να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς σε όποιο Κράτος Μέλος και αν κατοικούν. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών στο σύνολο της νομοθετικής πρότασης, ώστε να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος το χρόνου. Θέλουμε ο Μηχανισμός να μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όχι μόνο ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας ή τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και οποιαδήποτε άλλη φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή στο μέλλον».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner