Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον δημοσιογράφο του “Τhe Socialist” Δημήτρη Μπαμπούλη, που παραχώρησε ο πρώην Υπουργός και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Καρχιμάκης, μεταξύ των άλλων, τοποθετήθηκε για
- την δικαίωσή του από την Δικαιοσύνη και την στοχοποίησή του σε καιρούς δύσκολους για την χώρα,
- την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία
- την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
- τα μέτρα Βορίδη για τους Έλληνες αγρότες
- για την «κασέτα Μιωνή» και το σκάνδαλο Παπασταύρου
προειδοποιώντας ο Μιχάλης Καρχιμάκης ότι: «τα οικονομικά συμφέροντα θα εκμεταλλευτούν αυτό το κενό που θα αφήσει η πολιτική και θα αναλάβουν δράση με αποτελέσματα τραγικά για τον ελληνικό λαό».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη
-Λίγους μήνες μετά την ομόφωνη αθώωση σας από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα, θεωρείται ότι υπήρχε εκούσια στοχοποίηση σας και αν ναι για ποιους λόγους;
Η δίωξη μου είχε πολιτικό σκέλος, για αυτό είμαι βέβαιος, το αν αυτή η πολιτική δίωξη ήταν εκούσια ή ακούσια δεν μπορώ να το γνωρίζω πέραν πάσης αμφιβολίας. Είναι πράγματι πιθανό η δίωξη να ήταν στημένη. Δεν μπορώ να θεωρήσω τυχαία την χρονικότητα κατά την οποία ο ανακριτής μπήκε στο σπίτι μου.
Ήταν η περίοδος κατά την οποία ζήταγα εξηγήσεις για τους χειρισμούς του Προβόπουλου οι οποίοι επέτρεπαν την φυγή ύποπτου και αφορολόγητου χρήματος στο εξωτερικό.
Ούτε βέβαια μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι ο κύριος ανακριτής αφού δεν βρήκε ούτε ένα από τα έγγραφα που με κατηγορούσε ότι υπεξαίρεσα, έκανε ένα λογικό άλμα που θα ζήλευε ολυμπιονίκης στο επί κοντό, βασίζοντας την κατηγορία στον εξής συλλογισμό
« Δεν βρήκα τα απόρρητα έγγραφα για τα οποία τον κατηγορώ, ωστόσο βρήκα άλλα έγγραφα (τα οποία νομίμως ήταν στην κατοχή μου ως υπεύθυνου άμυνας της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης), και επομένως θα μπορούσε να έχει κάπου κι αυτά που ψάχνω».
Μπορούμε ωστόσο να είμαστε καλοπροαίρετοι και να θεωρήσουμε ότι όλα τα παραπάνω ήταν προϊόν κακής τύχης και κρίσης, σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι ακόμα βαθύτερο γιατί δεν στοχοποιήθηκα εγώ ως Μιχάλης Καρχιμάκης αλλά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και κατ’ επέκταση τα ίδια τα θεμέλιά του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η κατηγορία η οποία με έφερε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού βασιζόταν στο γεγονός ότι ρώτησα τον αρμόδιο υπουργό μετά την πτώση του Σινούκ για την κατάσταση της αεροπορίας στρατού, χωρίς βεβαίως να φέρω στην δημοσιότητα έγγραφα ή άλλες πληροφορίες τις οποίες νομίμως και πάλι είχα στην κατοχή μου.
Στην πραγματικότητα κατηγορήθηκα γιατί ζήτησα από τον τότε υπουργό να εγγυηθεί ότι δεν θα χαθούνε μάταια άλλες ζωές.
Αν λοιπόν η δίωξη δεν ήταν στημένη, εκ των πραγμάτων στόχευε στον ακρωτηριασμό μιας βασικής αρχής της δημοκρατίας, δηλαδή της υποχρέωσης του αναφέρεσθαι της διοίκησης. Ευτυχώς η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει ακόμα άξιους λειτουργούς, οι οποίοι είναι ακόμα η φωτεινή πλειοψηφία.
–Στο λογαριασμό σας στο twitter πρόσφατα αναφέρατε: “Ο κορωνοιός δεν διαλύει μόνο τις ζωές . Ανέδειξε και την παγκόσμια οικονομική φούσκα. Ακινητοποίησε τα πάντα. Απαιτείται μια παγκόσμια διαγραφή χρέους δημοσίου και ιδιωτικού . Όλα από την αρχή. Παγκόσμια σεισάχθεια.” Η δήλωση σας αυτή θεωρήθηκε ακραία για ένα άτομο που ανήκει σε ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτή την θέση.
Τί ακριβώς πάει να πει ακραία.
Αν το γεγονός ότι έμεινα πιστός στο ιδεολογικό μου ρεύμα την στιγμή που ο πολιτικός διάλογος στην Ευρώπη και την Ελλάδα «γλιστράει» προς τα δεξιά, με κάνει ακραίο, είμαι περήφανα ακραίος.
Είναι πολύ προβληματικό ξέρετε για έναν χώρο που υπάρχει για να υπηρετεί τους αδύναμους, να δημιουργείται ζήτημα όταν διατυπώνονται προτάσεις προς ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά όταν πρόκειται για την διάσωση των τραπεζών, την διαγραφή των χρεών ιδιωτικών εταιριών στην Ευρώπη, την διάσωση αεροπορικών βιομηχανιών σε Ιταλία και Γαλλία τα Σοσιαλιστικά κόμματα ξαφνικά να βρίσκουν λεφτόδεντρα.
Δεν νομίζω ότι ήταν ακραία η δήλωση μου, φοβάμαι πως πολλοί στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχουν μπερδέψει τον οικονομικό φιλελευθερισμό για κέντρο, ενώ στην πραγματικότητα είναι το σχέδιο των ιστορικών μας πολιτικών αντιπάλων.
–Πως σας φαίνεται μέχρι στιγμής η πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Θεωρείται ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι επιτυχημένα;
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη πνίγεται στα σκάνδαλα. Από την χρηματοδότηση σε ανύπαρκτα ΜΜΕ μέχρι την υπερκοστολόγηση της Μαλακάσας, από τις απευθείας αναθέσεις, μέχρι τα υψηλόβαθμα στελέχη χωρίς πτυχία, και όλα αυτά την στιγμή που ζητάνε από το λαό να σφίξει και άλλο το ζωνάρι.
Μόνο και μόνο από αυτό, η απάντηση θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη, η διακυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τώρα δεν είναι απλά αποτυχημένη, είναι προκλητική.
Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε την διαχείριση της πανδημίας η εικόνα σκοτεινιάζει περισσότερο.
Στην αρχή της πανδημίας, όλοι είναι η αλήθεια ξαφνιαστήκαμε θετικά με τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, αλλά φευ, ήταν η απόδειξη του ρητού «ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι δείχνει 2 φορές την μέρα σωστά την ώρα».
Μετά τα πρώτα μέτρα είχαμε το φιάσκο του «Σκοιλ ελικικού» και τον εμπαιγμό των νέων επιστημόνων .
Κατόπιν αυτού αντί η κυβέρνηση να προσλάβει υγειονομικούς, γιατρούς και να ενισχύσει το ΕΣΥ προσέλαβε παπάδες και αστυνομικούς και αγόρασε περιπολικά.
Δεν αμφισβητώ την κοινωνική χρησιμότητα των παραπάνω αλλά αν όπως λέει η κυβέρνηση δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, ας τις κάνουμε στον τομέα που υπάρχει κρίση.
Τα λάθη όμως της ΝΔ δεν σταματάνε εκεί, ακολουθώντας μια οριακά μοναρχική λογική, σε περίοδο πανδημίας ψήφισε νόμους οι οποίοι θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, τέτοια νομοσχέδια ήταν το περιβαλλοντικό και το νομοσχέδιο για την παιδεία.
Ο λόγος για τον οποίο επέλεξε αυτό τον δρόμο η κυβέρνηση είναι προφανής, τα εν λόγω νομοσχέδια δεν είχαν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και ήλπιζε ότι με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα γλίτωνε τις αντιδράσεις ή ότι οι όποιες κινητοποιήσεις εναντίον της θα ήταν άμαζες.
Δεν ήταν αν θέλετε την γνώμη μου αλλά είναι ανήθικο σε μία δημοκρατία να θέτεις στον πολίτη το δίλημμα του αν θα σκεφτεί την υγεία του στο τώρα και θα μείνει αμέτοχος ή το μέλλον των παιδιών του και θα αντιδράσει.
– Έχοντας υπάρξει βουλευτής κυβερνώντος κόμματος στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αφού οι προβλέψεις δείχνουν ξανά μία παγκόσμια οικονομική ύφεση, θεωρείται ότι έγιναν κάποια λάθη τότε, όσον αφορά τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τα οποία δεν πρέπει να γίνουν ξανά; και αν ναι ποια είναι αυτά τα λάθη;
Το να αποφύγεις κάθε λάθος είναι αδύνατον, εκτός αν μένεις άπραγος.
Ωστόσο οι δύο συγκυρίες δεν είναι συγκρίσιμες.
Σήμερα η κρίση είναι εξωγενής από το πάγωμα της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Τότε η κρίση ήταν συστημική του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της απροθυμίας της ΕΕ να αποκτήσει μηχανισμούς στήριξης και να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ευρωπαϊκού όπως αποδείχθηκε αργότερα ζήτημα του χρέους.
Τότε έπρεπε να πείσουμε την Ευρώπη ότι η αλληλεγγύη είναι η μόνη λύση, σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί το ύφος και το μέγεθος της βοήθειας.
Αν κάτι έγινε σίγουρα λάθος ήταν το ποιοι ανέλαβαν το βάρος της κρίσης, και το γεγονός ότι ποτέ δεν αποζημιωθήκανε.
Πρέπει να δεσμευθούμε συλλογικά ότι αυτή την κρίση ,θα την επωμισθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες και όχι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
–Έχοντας υπάρξει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρείται τα μέτρα αρωγής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης επαρκή; Ποια είναι η βοήθεια που χρειάζεται ο χρόνια στάσιμος πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα για να αναπτυχθεί;
Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ο κρίσιμος τομέας για την διατροφική επάρκεια της χώρας δηλαδή ο πρωτογενής τομέας με τους επιμέρους κλάδους του (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, πτηνοτροφία), δεν περιλαμβάνεται επαρκώς στις ενέργειες για την στήριξη της παραγωγής και της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αγνοήθηκε αδικαιολόγητα ο πρωτογενής τομέας και απουσιάζει παντελώς η λήψη στοιχειωδών μέτρων σε μια χρονική στιγμή όπου έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες,
Εάν δεν στηριχθούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα υπάρξουν προβλήματα όχι μόνο στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην στοιχειώδη επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, στοιχείο κρίσιμο μέσα στην πανδημία.
Για το λόγο αυτό προτείναμε στην Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τα ακόλουθα 10 κατ’ αρχήν μέτρα:
Να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (αγρότες – αγροτικές επιχειρήσεις – Συνεταιριστικές Οργανώσεις) και χρήζουν μέτρων στήριξης για να προστατευτούν από την οικονομική κατάρρευση.
Απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας Αγρότη», ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι υποβληθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς
Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες.
Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο.
Επίσης πάγωμα οφειλών προς το ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα.
Ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους αφού η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται προβλήματα ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αγορά γάλακτος όπου ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών.
Η εξέταση κάποιας εφάπαξ ενίσχυσης για μετριασμό της ζημίας είναι επιβεβλημένη αφού η εκτροφή των ζώων δεν μπορεί να σταματήσει.
Ανάλογα μέτρα να ισχύσουν για τους ιχθυοκαλλιεργητές αφού οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα και τους αλιείς.
¨Όπως επίσης και για τους παραγωγούς σπαραγγιού, φράουλας,κηπευτικών και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
Αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης-πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου,
Συμψηφισμός οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία αυτών.
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως επίσης και όλες τις εκκρεμότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται.
Τέλος, ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το σχόλιο σας για την «κασέτα Μιωνή» και το σκάνδαλο Παπασταύρου ;
Το αν υπήρξαν παράνομες πράξεις και σε πιο βαθμό πρέπει το συντομότερο δυνατόν να το κρίνει η δικαιοσύνη.
Ωστόσο το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται θεσμικά αθωράκιστο απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής, καθώς ακόμα και αν δεν έχει συμβεί τίποτα, που το εύχομαι, είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν οι φραγμοί που θα εμπόδιζαν μεμπτές πράξεις.
Η μόνη κυβέρνηση της πρόσφατης ιστορίας η οποία δεν κατέφυγε σε ευχολόγια μετά από μεγάλα σκάνδαλα, αλλά έλαβε μέτρα για να μην ξανασυμβούν ήταν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με την διαύγεια, το νόμο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση , το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τον οικονομικό εισαγγελέα, την κακουργηματική αντιμετώπιση του παράνομου πλουτισμού από δημόσιους λειτουργούς ,την αποτελεσματικότερη δίωξη πράξεων διαφθοράς κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων ,την αποτελεσματικότερη διερεύνηση πράξεων διαφθοράς για τυχόν ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών και άλλα που είχαν δρομολογηθεί και εξαιτίας της ανατροπής της κυβέρνησης δεν ολοκληρώθηκαν η δεν εφαρμόστηκαν..
Η παγκόσμια ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι αδύνατο σε έναν πολιτικό χώρο να έχουμε μονάχα «ηθικά αγγελούδια», σε κάθε χώρο είναι πιθανό να παρεισφρήσουν ακατάλληλα πρόσωπα, το ερώτημα είναι τι κάνει κανείς όταν λάβει την εξουσία ώστε συστημικά να είναι δύσκολο στον οποιοδήποτε να «αμαρτήσει» ανεξαρτήτως ηθικού κώδικα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι όσο δεν λαμβάνουμε η δεν εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα θωράκισης οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, θα πιστεύουν όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό ότι «όλοι ίδιοι είναι».
Αυτό θα είναι καταστροφικό, θα οδηγήσει τους ανθρώπους μακριά από την πολιτική, και το κενό που θα αφήσει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα βιαστούν να το καλύψουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Τότε θα έχουμε περισσότερα σκάνδαλα, αλλά πιο δυσεύρετα, μεγαλύτερη διασπάθιση και μεγαλύτερη ομερτά, γιατί το πολιτικό σύστημα θα έχει χάσει την πηγή της ανεξαρτησίας του, τους πολίτες.
* Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθώς και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλεγγύης και του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής
Πατήστε και δείτε τα 9 προηγούμενα άρθρα ή συνεντεύξεις του Μιχάλη Καρχιμάκη