Οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, λόγω κορονοϊού, στην οικονομία και την απασχόληση.
Τόνισαν την αισιοδοξία τους και ταυτόχρονα την εκτίμησή τους ότι το βάθος και η έκταση της κρίσης εξαρτώνται από το διάστημα που θα κρατήσει η πανδημία, όπως εκτίμησα κι εγώ στο χθεσινό άρθρο μου.
Με τα 10 μέτρα που ανακοίνωσαν επιβεβαίωσαν αυτό που είχαν ήδη ανακοινώσει: το ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ, κατεβάζοντας τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος στο 2,5%. Ανάλογη ευελιξία δόθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ανακοίνωσαν επίσης ότι –με αξιοποίηση του έκτακτου πακέτου μέτρων της ΕΕ για τον κορονοϊό, αλλά και την αναμόρφωση του τρέχοντος κοινοτικού προγράμματος του ΕΣΠΑ– θα διατεθούν για ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων περίπου 5 δισ. ευρώ.
Σε αυτά τα μέτρα πρέπει να προσθέσουμε και την απόφαση των τραπεζών να αναβάλουν για 6 μήνες την καταβολή των τόκων για τα εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων, μέχρι τις 31/12/19, απόφαση περιορισμένης βοήθειας.
Σημειώνω αυτό που έγραψα χθες: η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι μόνο για το 2020, συνεπώς και τα μέτρα είναι μόνο για φέτος. Υπάρχει φυσικά και το ερώτημα εάν θα μετακυλισθεί στα επόμενα δύο χρόνια, γιατί τότε η φετινή μείωση θα χάσει την αξία της.
Τα μέτρα είναι σημαντικά, όμως είναι πίσω από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ακόμη και με το πιο καλό σενάριο για το τέλος της πανδημίας σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα.
Μια πρώτη σύγκριση με τα μέτρα που ανακοίνωσαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία και τότε θα καταλάβουμε το μέγεθος των προβλημάτων που θα υπάρξουν.
Οι χώρες αυτές ανακοίνωσαν βοήθεια στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από την εγγύηση δανείων, ύψους περίπου του 20% του ΑΕΠ τους, ενώ στην χώρα μας δεν ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ. Η Γερμανία 500 δισ. ευρώ, η Γαλλία 400 και η Ισπανία 200.
Φυσικά η χώρα μας δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με τις χώρες αυτές και γιατί είμαστε ακόμα σε κρίση – και ας λένε οι κυβερνήσεις ότι μας έχουν βγάλει.
Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να μην επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επιμελητηρίων ότι θα χάσουμε 8-10% του ΑΕΠ από την κρίση του κορονοϊού. Δηλαδή να μην πάμε πιο πίσω από αυτά που ζήσαμε.
Μερικές προτάσεις έχω γράψει σε πρόσφατο άρθρο μου και θα επανέλθω αργότερα.
Καλή δύναμη, ο δρόμος είναι δύσκολος, όμως ούτε ωραιοποιήσεις χρειάζονται ούτε φωνές πανικού.
Ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε φωνές πανικού.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»