Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν:
- ίσα δικαιώματα,
- καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και
- δικαίωμα ψήφου
Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.
Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου.
Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.
Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.
Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις επί ΠΑΣΟΚ, όπου:
- ενισχύθηκε ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας,
- θεσμοθέτησε ίση αμοιβή ανδρών γυναικών,
- άδειες μητρότητας, ανατροφής τέκνων, κύησης,
- μειωμένο ωράριο εργασίας,
- έδωσε σύνταξη στην αγρότισσα,
- ψήφισε νέο οικογενειακό δίκαιο,
- Ίδρυσε τη Γραμματεία ισότητας των δύο φύλων,
- θεσμοθέτησε το 1/3 τουλάχιστον των μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων να είναι γυναίκες.
- καθιέρωσε την ποσόστωση σε όλα τα ψηφοδέλτια.
- καθώς και η ανάδειξη της θέσης της και του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία, από τον αείμνηστο Ανδρέα Γ Παπανδρέου.
Σημαντική η προσφορά επίσης και της συζύγου του και ακτιβίστριας, Μαργαρίτας Παπανδρέου, η οποία έχει επιδείξει σημαντικό έργο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς πρωταγωνίστησε στη δημιουργία, επεξεργασία και προώθηση νόμων που βελτίωσαν πολύ την νομική και κοινωνική θέση των Ελληνίδων, όπως:
- η κατάργηση του θεσμού της προίκας (1982),
- η νομιμοποίηση των εκτρώσεων (1986),
- η θέσπιση του πολιτικού γάμου (1982),
- η νομιμοποίηση διαζυγίων με αμοιβαία συναίνεση,
- η δυνατότητα διατήρησης του επωνύμου των γυναικών μετά το γάμο τους και
- η απόκτηση ίσων δικαιωμάτων με το σύζυγο στην κηδεμονία των παιδιών τους.
Ωστόσο, σε πολλές χώρες, ακόμα και σήμερα, κυρίως μουσουλμανικές, η θέση της γυναίκας παραμένει υποβαθμισμένη και η αξία της ζωής της ευτελισμένη.
Γυναίκες βιάζονται και στη συνέχεια λιθοβολούνται από την ίδια τους την οικογένεια.
Ανήλικα κορίτσια σε ηλικία μόλις 9-10-11 ετών παντρεύονται χωρίς επιλογή.
Το σχολείο και το δικαίωμα της μόρφωσης είναι έννοιες άγνωστες γι’ αυτές.
Έχουμε χρέος και καθήκον να ενισχύσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα, την ισότητα και την θέση της γυναίκας απ´ άκρη σ´ άκρη σ´ όλο τον κόσμο.
Είναι Ημέρα Αγώνα και Φόρου Τιμής.
* Η Σοφία Πουλοπούλου είναι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στη Σύρο, Αντιπρόεδρος ΔΣ Σύρου Τήνου Μυκόνου, Υπ. Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ, Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου Δη.Συ. και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πατήστε και δείτε τα 44 προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου