«Το 2020 είναι η χρονιά για να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα Αλλαγή. Μια νέα Αλλαγή που χαράσσει εθνικές γραμμές, διεκδικεί στα διεθνή φόρα, αναβαθμίζει την ενεργειακή, στρατιωτική και διπλωματική της ισχύ, χωρίς εκπτώσεις στον φιλοευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την ενεργή παρουσία της στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μια νέα Αλλαγή με επίγνωση των τεράστιων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, που σέβονται το περιβάλλον, την εργασία και τον κοινωνικό διάλογο», αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε άρθρο της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα , το 2020 και τη στρατηγική του κόμματός της.
Όπως επισημαίνει η κ. Γεννηματά «ο γέρος χρόνος» φεύγει βαρύς από τα υπερπλεονάσματα που έχει φορτώσει στην οικονομία το αχρείαστο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο «νέος» έρχεται δεμένος με τις ίδιες αλυσίδες από τη ΝΔ. Η Κυβέρνηση άλλαξε, η πολιτική στην οικονομία όχι». Προσθέτει ότι «παρά τα μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε βλέπει μακριά ούτε θέλει να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Ανάπτυξη με εργασιακή επισφάλεια, μείωση του κοινωνικού προϋπολογισμού και επίθεση στη δημόσια Υγεία, συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Πρωθυπουργού, έλλειψη προετοιμασίας και «σπορά» ακροδεξιών αντιλήψεων στο προσφυγικό, εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» χωρίς μέτρο. Οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στα μεσαία στρώματα που ήθελαν να απαλλαγούν άρον άρον από τον κ. Τσίπρα τσακίζονται πάνω στην πραγματικότητα που θα φέρουν τα νέα οικονομικά δεδομένα».
Δεσμεύεται, ωστόσο ότι το Κίνημα Αλλαγής πρόκειται να στηρίξει προσπάθειες «για ένα κράτος ψηφιακό και αξιόπιστο που προετοιμάζει έγκαιρα το έδαφος για τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι έτοιμες και πιο ανταγωνιστικές, ικανές να δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ένα κράτος αποκεντρωμένο, αποφασισμένο με σχέδιο να εξασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, που δεν εγκαταλείπει ολόκληρες περιοχές και τους ανθρώπους τους στην φτώχεια και την ανεργία. Με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που βλέπει τους κινδύνους από τη δημογραφική γήρανση και στηρίζει έμπρακτα, μακροπόθεσμα τις οικογένειες με ολοκληρωμένο πλαίσιο και όχι εφάπαξ επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Ένα Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη στους νέους και τους εξασφαλίζει προοπτικές, δεν τους απογοητεύει, δεν τους διώχνει μακριά»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει πως «μια νέα Αλλαγή φέρνει ξανά την αξιακή δημοκρατική και προγραμματική πολιτική στη θέση των κραυγών, του διχασμού και του κιτρινισμού. Μια νέα αλλαγή που προωθεί τη συνεννόηση και τη συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας με αιχμή την εθνική ομοψυχία που είναι απαραίτητη στα εθνικά μας ζητήματα. Στο πεδίο της εθνικής συνεννόησης, ένα πρώτο βήμα έγινε πραγματικότητα με την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό, αφού εμείς αποδείξαμε ότι εννοούμε στην πράξη τη συναίνεση.
Κι αν ένα βήμα έγινε, μένουν ακόμα πολλά και η αξιοπιστία όλων μας θα κριθεί στην πράξη. Για παράδειγμα, στον εκλογικό νόμο και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Όσον αφορά στο Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως το 2020 βρίσκει το Κίνημα Αλλαγής τρίτη πολιτική δύναμη της Χώρας, ήδη δεύτερη σε σειρά εκλογικών διαδικασιών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, με δυναμική ισχύ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην πιο δημιουργική φάση του ασκώντας μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, που δεν περιορίζεται σε «κούφια λόγια» άρνησης, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες λύσεις με τη μορφή προτάσεων νόμου και τροπολογιών βάζοντας πλώρη για τη μεγάλη επιστροφή. «Αυτή τη χρονιά του 2020 στις εξετάσεις στα μάτια των προοδευτικών πολιτών στόχος μας είναι να πάρουμε 20′, να πείσουμε ότι υπάρχει η ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση της πραγματικής κυβερνώσας αριστεράς και μπορούμε να την κάνουμε πραγματικότητα με το Κίνημα Αλλαγής».
Αναλυτικά το άρθρο της Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «Τα Νέα»
«Το τέλος του 2019 βρίσκει την πατρίδα μας να προσπαθεί να διεκδικήσει ένα πιο ασφαλές μέλλον, σε ένα ολισθηρό διεθνές τερέν.
Έχουμε την εκδήλωση του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή βρίσκονται σε μια νέα φάση επαναπροσδιορισμού των ισορροπιών ισχύος με άξονα και τα ενεργειακά ζητήματα.
Ο οικονομικός εθνικισμός και προστατευτισμός απειλούν το διεθνές εμπόριο, επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία.
H Ευρώπη καλείται να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εμβληματικά θέματα, όπως η προστασία των δημοκρατικών κατακτήσεων, η κλιματική επιδείνωση, η μετανάστευση, η πληθυσμιακή γήρανση, η τεχνολογική αλλαγή, η νέα τρομοκρατία.
Η Ελλάδα αφήνει μια δεκαετία που σημαδεύτηκε από τη λαίλαπα της κρίσης, με την πλειοψηφία των συμπολιτών μας να έχουν θυσιάσει σε μεγάλο βαθμό την οικογενειακή, κοινωνική, επαγγελματική τους υπόσταση.
Απέναντι σε όλα αυτά, η νέα πολιτική πλειοψηφία που καταγράφηκε στην εθνική κάλπη του Ιουλίου υπόσχεται καθημερινά την επιστροφή σε μια «κανονικότητα», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα αμετανόητων και ξεπερασμένων συντηρητικών συνταγών: στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, στην ενημέρωση, στη δημόσια ασφάλεια, στο περιβάλλον. Παρά τα μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε βλέπει μακριά ούτε θέλει να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Ανάπτυξη με εργασιακή επισφάλεια, μείωση του κοινωνικού προϋπολογισμού και επίθεση στη δημόσια Υγεία, συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Πρωθυπουργού, έλλειψη προετοιμασίας και «σπορά» ακροδεξιών αντιλήψεων στο προσφυγικό, εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» χωρίς μέτρο. Οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στα μεσαία στρώματα που ήθελαν να απαλλαγούν άρον άρον από τον κ. Τσίπρα τσακίζονται πάνω στην πραγματικότητα που θα φέρουν τα νέα οικονομικά δεδομένα. Κανένας γαλάζιος Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να καμουφλάρει τα μηδενικά έως ελάχιστα φορολογικά οφέλη των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, τα θηριώδη «καπέλα» των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τις ανεξέλεγκτες χρεώσεις τραπεζών ή την διευκόλυνση των απολύσεων. Δεν θα κουραστώ να το λέω: η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ασθμαίνει μέσα σε υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα που συσσωρεύουν χρέη, καθυστερούν ή επιμερίζουν άδικα την ανάπτυξη και μεγαλώνουν τη μαύρη οικονομία.
Ο «γέρος χρόνος» φεύγει βαρύς από τα υπερπλεονάσματα που έχει φορτώσει στην οικονομία το αχρείαστο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο «νέος» έρχεται δεμένος με τις ίδιες αλυσίδες από τη ΝΔ. Η Κυβέρνηση άλλαξε , η πολιτική στην οικονομία όχι.
Το 2020 είναι η χρονιά για να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα Αλλαγή. Μια νέα Αλλαγή που χαράσσει εθνικές γραμμές, διεκδικεί στα διεθνή φόρα, αναβαθμίζει την ενεργειακή, στρατιωτική και διπλωματική της ισχύ, χωρίς εκπτώσεις στον φιλοευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την ενεργή παρουσία της στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μια νέα Αλλαγή με επίγνωση των τεράστιων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, που σέβονται το περιβάλλον, την εργασία και τον κοινωνικό διάλογο.
Με ένα κράτος ψηφιακό, αξιόπιστο που προετοιμάζει έγκαιρα το έδαφος για τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι έτοιμες και πιο ανταγωνιστικές , ικανές να δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ένα κράτος αποκεντρωμένο, αποφασισμένο με σχέδιο να εξασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, που δεν εγκαταλείπει ολόκληρες περιοχές και τους ανθρώπους τους στην φτώχεια και την ανεργία.
Που δεν ενδιαφέρεται μόνο να διασφαλίσει τα κέρδη των ολίγων.
Με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που βλέπει τους κινδύνους από τη δημογραφική γήρανση και στηρίζει έμπρακτα, μακροπόθεσμα τις οικογένειες με ολοκληρωμένο πλαίσιο και όχι εφάπαξ επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Ένα Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη στους νέους και τους εξασφαλίζει προοπτικές, δεν τους απογοητεύει, δεν τους διώχνει μακριά.
Και φυσικά, μια νέα Αλλαγή που φέρνει ξανά την αξιακή δημοκρατική και προγραμματική πολιτική στη θέση των κραυγών, του διχασμού και του κιτρινισμού. Μια νέα αλλαγή που προωθεί τη συνεννόηση και τη συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας με αιχμή την εθνική ομοψυχία που είναι απαραίτητη στα εθνικά μας ζητήματα.
Στο πεδίο της εθνικής συνεννόησης, ένα πρώτο βήμα έγινε πραγματικότητα με την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό, αφού εμείς αποδείξαμε ότι εννοούμε στην πράξη τη συναίνεση.
Κι αν ένα βήμα έγινε, μένουν ακόμα πολλά και η αξιοπιστία όλων μας θα κριθεί στην πράξη. Για παράδειγμα, στον εκλογικό νόμο και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για την Παράταξή μας η δεκαετία που μεσολάβησε από το 2010 μέχρι σήμερα μόνο εύκολη δεν υπήρξε, ανασυγκροτούμε όμως τις δυνάμεις μας και συνεχίζουμε περήφανοι που βάλαμε πλάτη στις πιο δύσκολες ώρες.
Το 2020 βρίσκει το Κίνημα Αλλαγής τρίτη πολιτική δύναμη της Χώρας, ήδη δεύτερη σε σειρά εκλογικών διαδικασιών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, με δυναμική ισχύ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην πιο δημιουργική φάση του. Ασκούμε μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, που δεν περιορίζεται σε «κούφια λόγια» άρνησης, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες λύσεις με τη μορφή προτάσεων νόμου και τροπολογιών. Eμείς επιλέγουμε να παράγουμε πολιτική.
Το 2020 βάζουμε πλώρη για τη μεγάλη μας επιστροφή. Για να καρπίσουν επιτέλους οι ρίζες μας στην κοινωνία και να πάρουν τη σκυτάλη οι δυνάμεις της αξιοσύνης, της προκοπής, του ταλέντου. Όσοι έμειναν, αλλά και όσοι έφυγαν και θέλουν να γυρίσουν. Γι΄ αυτήν την πραγματική μετάβαση σε μια Ελλάδα αξιών, αυτοπεποίθησης, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, θα αγωνιστούμε μαζί, ώστε να μην παραμείνει μόνο μια ευχάριστη ευχή, αλλά ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα αλλαγής στην καρδιά της κοινωνίας.
Δεν είναι απλά ένα όραμα που μας εμπνέει, είναι σχέδιο συγκεκριμένο, με νέους Εθνικούς στόχους.
Αυτή τη χρονιά του 2020 στις εξετάσεις στα μάτια των προοδευτικών πολιτών στόχος μας είναι να πάρουμε 20’, να πείσουμε ότι υπάρχει η ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση της πραγματικής κυβερνώσας αριστεράς και μπορούμε να την κάνουμε πραγματικότητα με το Κίνημα Αλλαγής.»