«Είμαστε το μέλλον», βροντοφώναξαν εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο για το κλίμα

0

Από το Σίδνεϊ έως το Σαν Φρανσίσκο, από την Μπανγκόκ, την Καμπάλα, την Μπραζίλια, το Βερολίνο, μέχρι και σε μικρές πόλεις της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, νέοι άνθρωποι της ίδιας γενιάς, είτε σε μικρές ομάδες, είτε σε μεγάλα πλήθη, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα, ενωμένοι με τον ίδιο θυμό για την αδράνεια των ενηλίκων που κρατούν την εξουσία.
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές – συμμετείχαν την Παρασκευή στις κινητοποιήσεις για το κλίμα με την 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαβεβαιώνει από την Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή».
Σε περισσότερες από 160 χώρες, μαθητές, φοιτητές άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο με πλακάτ, συνθήματα με την ίδια πρόθεση: Να ζητήσουν από τους γηραιότερους να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.
Οι νεαροί αμερικάνοι κατέβηκαν και αυτοί στους δρόμους της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης, του Σικάγο και της Δυτικής Ακτής για να καλέσουν τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν επιτέλους την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».
«Για μένα δεν είναι επιλογή, είναι κάτι αναγκαίο» δήλωσε ο Σιέρα Μελόι ένας 17χρονος μαθητής λυκείου από το Μπρούκλιν φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φράση: «η επιστήμη δεν μια αριστερή θεωρία συνομωσίας».
«Όταν η Γκρέτα ξεκίνησε, ήταν μόνη της, τόσο γενναία, και δείτε που φτάσαμε, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν! Αυτό δείχνει πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», είπε με ενθουσιασμό η 12χρονη Έλα Μπάκμαν, κρατώντας πλακάτ που έφτιαξε μόνη της για να διαδηλώσει μαζί με τους φίλους της για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Στη Λατινική Αμερική, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βραζιλία, αποδοκιμάζοντας τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. «Η πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου είναι η πολιτική της καταστροφής του περιβάλλοντος και της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης… για αυτό το λόγο συμμετέχουμε στην απεργία», δήλωσε η Μαρσέλα Πιμεντέλ Μιράντα, διοργανώτρια της οργάνωσης της Νεολαίας για το Κλίμα στην Μπραζίλια, που βοηθά στην διοργάνωση των διαδηλώσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν στην Μπογκοτά και στην Πόλη του Μεξικού.
Οι διαδηλώσεις του κινήματος Fridays for Future ξεκίνησαν στην Αυστραλία με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 διαδηλωτών. Πλήθος νέων κατέβηκε στους δρόμους στην Σεούλ, την Μανίλα, το Τόκιο, την Μουμπάι. Αρκετές χιλιάδες παιδιά στο Μπανγκλαντές διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα για την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».
Τα παιδιά στο νησί του Σολομώντα διαδήλωσαν στις ακτές φορώντας παραδοσιακές φούστες από χόρτα και κρατώντας ξύλινες ασπίδες.
Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα
Εκατοντάδες ήταν οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς, ώστε να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Το τέλος της πορείας ήταν μπροστά από τη Βουλή στο Σύνταγμα.

Η σημερινή δράση των μαθητών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος, Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Κωστής Χατζηδάκης: Να ακούσουμε τα παιδιά μας για την κλιματική αλλαγή
«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, βλέπουμε με περηφάνια τα παιδιά μας να στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα αγωνίας, αλλά και ένα κάλεσμα για δράση. Όχι αύριο, αλλά σήμερα!», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει αυτές τις μέρες πρωτοβουλία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, καταθέτοντας πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.
«Σημειώνω παράλληλα ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση, που προχωράει την απολιγνιτοποίηση της χώρας, για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε οριζόντια σε πραγματικά προοδευτικές πολιτικές για τη βιοποικιλότητα, για τα δάση, για την προστασία των θαλασσών μας. Όλοι θα αντιληφθούν τους επόμενους μήνες την ιδιαίτερη ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα του περιβάλλοντος», καταλήγει.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner