Η λέξη που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι Έλληνες για να περιγράψουν τη νέα κυβέρνησή τους είναι «παράξενη», γράφει το Reuters. «Δεν το λένε αποδοκιμαστικά. Αντίθετα, περιγράφει την ασυνήθιστη ταχύτητα και ακρίβεια με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη δουλειά του πρωθυπουργού. Εννοούν: “Αυτό είναι πραγματικά παράξενο για την Ελλάδα”».
Ο Ρομπ Κοξ (Rob Cox), στο άρθρο του στο Breakingviews, αναλύει γιατί το Ελληνικό και οι Σκουριές αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πώς αυτά τα πρότζεκτ θα βοηθήσουν στην αλλαγή της εικόνας που έχουν οι επενδυτές για τη χώρα μας και κατά συνέπεια στην προσέλκυση επενδύσεων που θα συνδράμουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Γιατί το Ελληνικό είναι στην κορυφή της ατζέντας
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στείλει νομοσχέδια στη Βουλή. Στην κορυφή των πραγμάτων που θέλει να κάνει φαίνεται να είναι “παράξενες” προτεραιότητες για μία νέα κυβέρνηση, που περιλαμβάνει ένα ορυχείο χρυσού και ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Αλλά δεν υπάρχει κάτι παράξενο για κανένα από τα δύο. Παρά τη μία δεκαετία προγραμμάτων λιτότητας, το χρέος της Ελλάδας είναι πάνω από 180% του ΑΕΠ. Για να το συρρικνώσει, η οικονομία πρέπει να επεκταθεί πιο γρήγορα από το 1,9% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας για το 2019. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, μαζί με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, είναι το κλειδί για αυτό το σχέδιο. Αυτό απαιτεί κάποιες εμβληματικές νίκες για να δείξει η Ελλάδα σε παγκόσμιους επενδυτές και εταιρείες ότι η χώρα δεν έχει απλά ανακτήσει τη δυναμική της, αλλά έχει γυρίσει την πλάτη στη δημοσιονομική κακοδιαχείριση και τη γραφειοκρατία. Με αυτό τον τρόπο, το σχέδιο για το Ελληνικό– που περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο και καζίνο– είναι στην κορυφή της ατζέντας», γράφει ο αρθρογράφος του Reuters.
«Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ θα βοηθήσει και στη μείωση των κόκκινων δανείων, που τον Μάρτιο έφταναν τα 80 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 45% των δανείων. Παρότι οι Έλληνες τραπεζίτες λένε ότι δανείζουν ξανά επιχειρήσεις και ότι το μέγεθος του κακού χρέους θα έχει περιοριστεί στο μισό έως το 2022, συμφωνούν ότι η υψηλότερη ανάπτυξη θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιο γρήγορα, απελευθερώνοντας κεφάλαια που θα διοχετευτούν στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», συνεχίζει ο αρθρογράφος.
Πώς Ελληνικό και Σκουριές θα βοηθήσουν τον Μητσοτάκη
«Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι», γράφει ο Κοξ που σημειώνει την άνοδο του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 2%, σε επίπεδα ρεκόρ.
«Ο Μητσοτάκης ανταποκρίνεται σε αυτές τις ελπίδες», σχολιάζει ο αρθρογράφος που επισημαίνει ότι ήδη πήγε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη.
«Έχει υποσχεθεί μειώσεις στον φόρο επιχειρήσεων και παρότι έχει υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, που απαιτούν οι δανειστές, είπε στους βουλευτές ότι “η μεταρρυθμιστική ώθηση και η αξιοπιστία μας θα δημιουργήσει τη βάση για επαναδιαπραγμάτευση του στόχου”», σημειώνει ο Κοξ.
«Εδώ μπαίνουν το εμπορικό κέντρο και το ορυχείο χρυσού», σημειώνει ο αρθρογράφος, για το Ελληνικό και τις Σκουριές, κάνοντας αναφορά στο πώς είχε αντιμετωπίσει αυτές τις επενδύσεις η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα εμπόδια που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ
«Για το Ελληνικό ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολλά εμπόδια. Ακόμη και όταν ο Τσίπρας προσπάθησε να βάλει ξανά στο σωστό δρόμο την επένδυση, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η υπουργός Πολιτισμού του ανέκοψε αυτές τις προσπάθειες, με μια σειρά απαιτήσεων τις τελευταίας στιγμής για εγκρίσεις», επισημαίνει και σημειώνει ότι η εκκίνηση της επένδυσης του Ελληνικού μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 2,4% και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και πολλές περισσότερες όταν θα λειτουργεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοπραξίας.
Για την Eldorado Gold, ο Κοξ αναφέρει ότι πριν από δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε την εταιρεία να σταματήσει τις εργασίες στις Σκουριές. «Όπως και το Ελληνικό προσφέρει μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Αν ανοίξει ξανά, μπορεί να δείξει ότι η χώρα δεν είναι απλά ανοιχτή για επιχειρήσεις, αλλά και ότι αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον Μητσοτάκη να τερματίσει τη σύγχρονη οικονομική τραγωδία της Ελλάδας», καταλήγει ο αρθρογράφος.
- Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Rob Cox στο Breakingviews του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters με τίτλο «Cox: A mall and gold mine are key to Greek revival», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ