Πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελλάδα καθώς δεν κατάφερε να οριοθετήσει τη δράση ενός μεγάλου δικτύου απάτης από την Κίνα που διασκορπίζει στην Ευρώπη είδη ένδυσης και υπόδησης σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Οι μελέτες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) εστίασαν στο λιμάνι του Πειραιά και στους υπεύθυνους των τελωνείων που απέτυχαν να διακόψουν τις εργασίες του δικτύου εγκληματιών που δεν πλήρωναν δασμούς και ΦΠΑ για μεγάλες ποσότητες παπουτσιών και ρούχων που εισήγαγαν, γράφει το δημοσίευμα. H εγκληματική οργάνωση, με βάση τα στοιχεία των ερευνών, δεν κατέβαλε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ σε τελωνειακούς δασμούς σε έξι χώρες από το 2015. Οι απώλειες από τον ΦΠΑ είναι ακόμα πιο μεγάλες.
«Η OLAF είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως κατέληξε στα συμπεράσματά της μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για τη δράση του κυκλώματος το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Μαΐου 2018», σημείωσε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. «Η OLAF έχει εκδώσει σύσταση για τα ελληνικά τελωνεία προκειμένου να καταβάλει το ποσό των 202,3 εκατομμυρίων ευρώ από τελωνειακούς δασμούς που δεν εισπράχθηκαν το διάστημα που δρούσε το κύκλωμα», συμπλήρωσε.
Το 2017 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο Λονδίνο για τη δράση κινεζικών εγκληματικών οργανώσεων στα λιμάνια της Βρετανίας. Η ελληνική πλευρά δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για τα ευρήματα της OLAF, δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων αυτή την ώρα στην Ελλάδα όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή.
Στο μεταξύ η Κομισιόν που ενημερώθηκε για το περιστατικό πρόκειται να επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να μάθει αν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να σταματήσει η δράση των κινεζικών οργανώσεων.
Το δημοσίευμα του Politico τέλος αναφέρει πως οι Κινέζοι εγκληματίες μέσω εταιρειών που είχαν στήσει αναλάμβαναν τη μεταφορά των προϊόντων και οι οποίες ήταν άφαντες όταν οι φορολογικές αρχές αντιλαμβάνονταν το σχέδιο τους, απλά για να εμφανιστούν πάλι αλλού. Μετά την πραγματοποίηση εξονυχιστικών ελέγχων, οι οργανώσεις στράφηκαν στην Ευρώπη -και ειδικότερα την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία – για να δραστηριοποιηθούν.
- Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο τoy δημοσιογράφου Simon Marks του αμερικάνικου πολιτικού περιοδικούPolitico με τίτλο « Greece faces €200M fine for failing to stop Chinese fraud network» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ