Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Είχαν, βεβαίως, προηγηθεί οι καταλήψεις της Νομικής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1973 που άνοιξαν τον δρόμο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.
Σήμερα, 45 χρόνια μετά, η περίοδος της λεγόμενης “Μεταπολίτευσης” έχει σχεδόν τελειώσει.
Κυριότερα χαρακτηριστικά των πρώτων χρόνων της περιόδου της μεταπολίτευσης, είναι η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και των άλλων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων (ΚΚΕ εσωτ., ΕΚΚΕ, ΕΔΕ, κλπ), το νέο Σύνταγμα, και η προσπάθεια απάλυνσης των πληγών που είχαν ανοίξει οι ιδεολογικές διαμάχες από την Απελευθέρωση μέχρι το 1974.
Ακολούθησε η δημιουργία και ενδυνάμωση της λεγόμενης “μεσαίας τάξης” και η προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της οικονομίας με σοσιαλδημοκρατικό, ενδεχομένως και μετα-σοβιετικό, προσανατολισμό.
Και ολοκληρώνεται με την “πρώτη φορά Αριστερά” (ο Θεός να την κάνει) διακυβέρνηση της χώρας.
Σήμερα που ο κύκλος της μεταπολίτευσης πλησιάζει στο τέλος του ας αναρωτηθούμε αν έχουν πραγματικά ατονίσει τα πολιτικά πάθη, αν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, και αν έχει αποφασισθεί ποιό οικονομικό πρότυπο χρειάζεται η χώρα.
Προσωπικά εκτιμώ πως και στα τρία παραπάνω ερωτήματα έχουμε, ως χώρα, αποτύχει.
Προηγούμενο άρθρο