Για ανησυχίες στην Ελλάδα όσον αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ανάμειξη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη κάνουν λόγο οι Financial Times με αφορμή την επιλογή του Μιχάλη Καλογήρου για τη θέση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.
«Ο Μιχάλης Καλογήρου αποτελούσε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και πριν να τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης» γράφουν οι FT.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο δικηγόρος στο επάγγελμα Μιχάλης Καλογήρου, που ήταν γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου από το 2015, έγινε γνωστός «εκπροσωπώντας μέλος μιας αναρχικής ομάδας που έφτασε μέχρι τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου αφού έστειλε πακέτα-βόμβες σε ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες».
«Στο παρελθόν έχει συγκρουστεί και με το δικαστικό σώμα του οποίου τώρα προΐσταται, επιτιθέμενος στους δικαστές για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον αναρχικό πελάτη του αλλά και για τον αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και ο οποίος τελικά ανετράπη» σημειώνουν οι FT.
- Δείτε το άρθρο της δημοσιογράφου Kerin Hope των Financial Times με θέμα «Syriza choice for justice minister sparks Greek rule of law fears» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ
Τι απαντά ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Καλογήρου
Ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Δικαιοσύνης προκαλεί ανησυχίες για το κράτος δικαίου – Syriza choice for justice minister sparks Greek rule of law fears»
Χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου επισημαίνει ότι:
«Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.
Στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου(«client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της. Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα, σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου, από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία.
Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο, και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».