Προβλήματα σε πολλούς ναούς και μοναστήρια προκαλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών (Κτηματολόγιο), καθώς μεγάλες εκτάσεις αμφισβητούνται και για να γίνει η αποκατάσταση της νομιμότητας καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά. Τα τέλη υποβολής ενστάσεων θεωρούνται «απαγορευτικά», αφού τα έσοδά τους έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν εκτάσεις.
Το θέμα έφτασε πρόσφατα και στη Μονή Πετράκη με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) να προσπαθεί να καταλήξει σε μια οικονομική συμφωνία με τα αρμόδια υπουργεία για το ειδικό τέλος άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αναρτημένου δασικού χάρτη.
«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Όπως εξηγεί, «το κόστος για την υποβολή ενστάσεων είναι πολύ υψηλό και πράγματι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκτάσεις. Φανταστείτε, για έναν ναό -που πληρώνει ΕΝΦΙΑ κ.λπ.- και έχει χιλιάδες στρέμματα να πρέπει να πληρώσει το ποσό που προβλέπεται προκειμένου να καταθέσει την ένσταση».
Στα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λέγοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση η Εκκλησία ή θα πρέπει να αρνηθεί την ιδιοκτησία ή να προχωρήσει στην ένσταση, καταβάλλοντας 40 ευρώ ανά στρέμμα. Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στην εκκλησιαστική περιουσία, τονίζοντας πως «είναι στο όνειρο και τη φαντασία. Είναι δεσμευμένη», ενώ όσον αφορά στο νόμο για τα δάση, έφερε το παράδειγμα μοναστηριών στη Βοιωτία, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες διαχώρισαν εκκλησιαστικές από εθνικές γαίες.