Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι θεσμοί… εν χορώ ζήτησαν την ψήφιση νέων μέτρων που θα περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων, αφορολόγητου καθώς και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, για τα έτη 2018 και 2019, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα «μέτρα ή εκλογές».
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες και στις ΗΠΑ. Διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έμεινε πάλι χωρίς συμμάχους αφού επένδυσε στην κόντρα Ε.Ε. και ΔΝΤ και παράλληλα έχασε και έναν σημαντικό σύμμαχο για το θέμα του χρέους όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δυστυχώς και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε στην τακτική του 2015 και του 2016 σύμφωνα με τη οποία προσπάθησε να επενδύσει στην κόντρα μεταξύ Ε.Ε. Και ΔΝΤ και με την απειλή των εκλογών προσπάθησε να …εκβιάσει μία συμφωνία.
Ας δούμε αναλθτικά ποια είναι τα τέσσερα στρατηγικά λάθη της ελληνικής πλευράς που οδήγησαν την διαπραγμάτευση σε νέες καθυστερήσεις και στο τωρινό αδιέξοδο:
- Το Μέγαρο Μαξίμου επένδυσε για μία ακόμη φορά στην διαμάχη μεταξύ των θεσμών (Ε.Ε. και ΔΝΤ) για το χρέος και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων. Κάτι που αποδείχτηκε λάθος μιας και Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησαν στο Νταβός στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και παράλληλα για μετά το 2018.
- Τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με δηλώσεις τους έδειχναν στο ΔΝΤ το δρόμο της εξόδουαπό το ελληνικό πρόγραμμα γκρεμίζοντας τις γέφυρες με το Ταμείο τι οποίο παραμένει σταθερό στην θέση του για γενναία απομείωση του ελληνικού χρέους.
- Επανέφερε για μία ακόμη φορά το αίτημα για πολιτική λύση μετά το αδιέξοδο που επήλθε από την ανακοίνωση των μέτρων για την ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοινώθηκαν χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον παραμένουν σταθερές στις απόψεις τους για την εξεύρεση λύσης που θα έχει τεχνικά χαρακτηριστικά και θα ..βγαίνουν οι αριθμοί πριν τα θέματα συζητηθούν σε πολιτικό επίπεδο.
- Στο παρασκήνιο η Ελλάδα άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές στην χώρα και να προσθέσει μία ακόμη εστία πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη. Όμως, όπως φαίνεται, οι θεσμοί δεν τρομοκρατήθηκαν από την …απειλή των εκλογών στην Ελλάδα καθώς εκτιμήθηκε ότι είναι σημαντικότερες οι εκλογές σε Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία. Επίσης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι θα βρεθεί αντιμέτωπη με υποχρεώσεις καταβολών δόσεων ύψους τουλάχιστον 7,5 δις τα οποία δεν υπάρχουν.