Μολδαβία-Βουλγαρία: νικητής των εκλογών… το Κρεμλίνο

0

Οι προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία δείχνουν μια σημαντική άνοδο του φιλορωσικού παράγοντα. Οι δύο νεοκλεγέντες πρόεδροι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία και οι δύο θεωρούν πως το εθνικό συμφέρον των χωρών τους επιτάσσει την προσέγγιση με τη Μόσχα.

Στη Μολδαβία ο Ιγκόρ Ντόντον κέρδισε άνετα την φιλοευρωπαία αντίπαλό του Μάια Σάντου στον δεύτερο γύρο. 
«Χωρίς την αποκατάσταση φιλικών και στρατηγικών σχέσεων με τη Ρωσία η Μολδαβία δεν έχει μέλλον. Είχαμε αυτές τις καλές και φιλικές σχέσεις για πολλά χρόνια», είχε δηλώσει ο ίδιος καθιστώντας σαφή τον προσανατολισμό του.

Βασική δέσμευση του νέου προέδρου της Μολδαβίας είναι η αναστροφή της ενταξιακής την διαδικασίας της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μέχρι πρότινος φιλοευρωπαϊκή στάση της κυβέρνησης είχε οδηγήσει στην επιβολή εμπάργκο από τη Μόσχα σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, από μια χώρα που πυλώνας της οικονομίας της είναι ο πρωτογενής τομέας.

Ο φίλα προσκείμενος στη Ρωσία Ρούμεν Ράντεφ εξελέγη πρόεδρος στη Βουλγαρία. Ο Ράντεφ που υποστηρίχθηκε από τους Σοσιαλιστές. Είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα, ενώ είχε ισχυριστεί πως η Κριμαία είναι ντε φάκτο ρωσική. Η Βουλγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Η αναλύτρια Αμάντα Πολ εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην ενίσχυση του φιλορωσικού παράγοντα στις δύο χώρες:

«Νομίζω πως στην Βουλγαρία αντικατοπτρίζεται η εξελισσόμενη κρίση στην Ευρώπη, με την δυσαρέσκεια της κοινωνίας που έχει κουραστεί από τις ίδιες πολιτικές. Νομίζω πως είναι αντιπροσωπευτικό του αρνητικού σεναρίου για την Ευρώπη. Οι πολίτες αναζητούν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς ο φιλορώσος υποψήφιος εκπροσωπεί την αλλαγή. Στη Μολδαβία νομίζω πως υπάρχει απογοήτευση από τη διαφθορά στην κυβερνητική ελίτ τα τελευταία χρόνια, μια κυβερνητική ελίτ που υποτίθεται πως θα έπρεπε να εφαρμόζει πολιτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ευημερία της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση το Κρεμλίνο αποκτά δύο ακόμα συμμάχους. Κι αν η Μολδαβία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Βουλγαρία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner