Παρέμβαση στην πολιτική διένεξη που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τασσόμενη υπέρ του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου.
Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της «σχετικά με δηλώσεις που αμφισβητούν την ποιότητα των επίσημων στατιστικών της χώρας» όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της.
«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Η Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».
Η Επιτροπή καλεί «σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών».
Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Οι Βρυξέλλες, σημειώνει το Reuters, έχουν υποστηρίξει την ΕΛΣΤΑΤ κατά το παρελθόν, εν μέσω των επικρίσεων που δέχθηκε το έργο της υπηρεσίας από διάφορους Έλληνες πολιτικούς από όλα τα κόμματα.
«Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ γενικά δεν ανακατεύεται σε εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και έτσι η συγκεκριμένη δημόσια παρέμβασή της στη νομική διαμάχη για τον Ανδρέα Γεωργίου έχει ιδιαίτερη σημασία», τονίζει το πρακτορείο. Υπογραμμίζεται ότι αρκετοί ανώτατοι οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι από όλον τον κόσμο έχουν υποστηρίξει τον κ. Γεωργίου, ενώ ορισμένοι συμβάλουν οικονομικά και στη νομική υπεράσπισή του, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν αναφορικά με την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ
Η κυβέρνηση, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στην Κομσιόν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης
«Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.
Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.
Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.
Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του.»