Αποχαιρετισμός τεσσάρων πανεπιστημιακών – πρώην συνεργατών του – στον Κώστα Σημίτη

0

Οι πανεπιστημιακοί Θανάσης Γκότοβος, π. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μιχάλης Δαμανάκης, Ομότιμος Kαθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Κασσωτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Προέδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Σήφης Μπουζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, με ένα συγκλονιστικό κείμενό τους αποχαιρετούν τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο είχαν συνεργασία την περίοδο 1990-1993, επί κυβερνήσεως Κων/νου Μητσοτάκη, στο Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με υπεύθυνο τον ίδιο.

Αναλυτικά το κείμενο των τεσσάρων πανεπιστημιακών δασκάλων
«Αποχαιρετούμε τον Κώστα Σημίτη με σεβασμό, εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Ο Κώστας Σημίτης, με γνώση, όραμα, σχέδιο, συνέπεια και αποφασιστικότητα, συνέδεσε το όνομά του με τον εκσυγχρονισμό και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με γενναίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στην εκκλησία και στο κράτος, με κορυφαίες στιγμές τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το Ελσίνκι, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., το Α.Σ.Ε.Π., τα Κ.Ε.Π., τα μεγάλα έργα και τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην εκπαίδευση.
Οι υπογράφοντες αυτόν τον σύντομο, από καρδιάς αποχαιρετισμό στον Κώστα Σημίτη, τον οποίο θεωρούμε ως τον πιο σεμνό και πιο αποτελεσματικό Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, είχαμε τη μεγάλη τύχη να συνεργαστούμε μαζί του την περίοδο 1990-1993 (κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη) στο Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με υπεύθυνο τον ίδιο. Έτσι, για σχεδόν μία τριετία, στην Ακαδημίας 4 (ήταν το Γραφείο του) ζήσαμε από κοντά τον Άνθρωπο και τον Δάσκαλο Κώστα Σημίτη, που ήξερε να διαμορφώνει ζεστή ατμόσφαιρα παραγωγικής συνεργασίας, με σεβασμό στους ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ήταν για όλους εμάς μαθητεία και γι’ αυτό τον ευγνωμονούμε. Μας δίδαξε ήθος, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, σεμνότητα.  Από αυτή την παραγωγική συνεργασία, με ηγέτη τον ίδιο, προέκυψε μία ολοκληρωμένη ρηξικέλευθη πρόταση εκπαιδευτικής πολιτικής που αποτυπώθηκε, το 1993, σε βιβλίο 130 σελίδων (το ‘Πράσινο Βιβλίο’, όπως ονομάστηκε).
Βασικές θέσεις από τα περιεχόμενά του θα γίνουν αργότερα κεντρικά σημεία μεταρρυθμιστικών νόμων, ακόμη και από την αντιπολίτευση, όπως το ολοήμερο σχολείο, η ενισχυτική διδασκαλία, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ανανέωση της σχολικής γνώσης (προγράμματα, βιβλία), η αναβάθμιση τη Τ.Ε.Ε, το πολλαπλό βιβλίο, η κατάργηση των πανελλαδικών με το εθνικό απολυτήριο, η υποχρεωτική προσχολική αγωγή κ.ά.
Καλό ταξίδι, Πρόεδρε,
Καλό ταξίδι, Δάσκαλε.
Νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς που μας έδωσες την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί σου και να σε γνωρίσουμε από κοντά.
Θα σε θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό και αγάπη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner