Σχέδιο αμερικανικής εξάπλωσης; Γιατί ο Τραμπ «θέλει» Διώρυγα του Παναμά τη Γροιλανδία και τον Καναδά

0

Ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) αφήνει να εννοηθεί ότι έχει στο μυαλό του μια αμερικανική εδαφική επέκταση – αν σοβαρολογεί. Την περασμένη εβδομάδα, χλεύασε τους Καναδούς αξιωματούχους λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απορροφήσουν τον βόρειο γείτονά τους και να την κάνουν την 51η πολιτεία. Εν συνεχεία απείλησε να καταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά (Panama Canal) ενώ την Κυριακή επανήλθε στο προσκήνιο η πρότερη επιθυμία του να αποκτήσει τη Γροιλανδία (Greenland), μια επικράτεια της Δανίας που καλοβλέπει εδώ και καιρό.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για τη Γροιλανδία, ελάχιστες ώρες αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία του να αγοράσει την περιοχή της Αρκτικής. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρολς Λουντ Πούλσεν δήλωσε ότι το πακέτο είναι ένα «διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων» σε κορώνες, ή τουλάχιστον 1,45 δισ. ευρώ. Χαρακτήρισε δε την χρονική στιγμή της ανακοίνωσης ως «ειρωνεία της μοίρας».


Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, οι τρεις ιδέες του Αμερικανού προέδρου είναι εντυπωσιακά παρόμοιες ως προς την εστίασή τους στην επέκταση του αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό. Φυσικά, όταν ο Τραμπ εξέφρασε φωναχτά την απειλή του να «πάρει πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά αυτό το Σαββατοκύριακο, το έκανε με στόχο να εξασφαλίσει χαμηλότερα τέλη στα αμερικανικά πλοία που χρησιμοποιούν τη διάβαση για να ταξιδέψουν μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού.

Η πίεση στον Παναμά να μειώσει τα τέλη στα πλοία που χρησιμοποιούν το κανάλι θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην αντιστάθμιση της αναμενόμενης αύξησης του κόστους των προϊόντων από τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει ο Τραμπ σε ξένα αγαθά.

«Η πρόθεσή του να καταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά -την οποία περιέγραψε ως ″ζωτικό εθνικό πλεονέκτημα″, αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που την ήλεγχε η Αμερική- αντανακλά την εθνικιστική ατζέντα που ο Τραμπ συχνά περιγράφει ως ″Πρώτα η Αμερική″», σημειώνεται στο επίμαχο δημοσίευμα.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε η Διώρυγα του Παναμά «να πέσει σε λάθος χέρια» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Κίνα, η οποία έχει σημαντικά συμφέροντα στον πλωτό δρόμο. Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης της Διώρυγας του Παναμά μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία. Επιπλέον ηΔιώρυγα του Παναμά δεν είναι μόνο απαραίτητη για το εμπόριο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, αλλά και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με την Κίνα, θα χρειαστεί να μετακινηθούν αμερικανικά πλοία και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το βράδυ της Κυριακής, εξάλλου, ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόκτηση της Γροιλανδίας «απόλυτη αναγκαιότητα» για «σκοπούς Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας σε ολόκληρο τον Κόσμο».

Μιλώντας στην Αριζόνα αυτό το Σαββατοκύριακο, επανέλαβε επίσης τα σχέδιά του να χαρακτηρίσει τα καρτέλ ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, προϊδεάζοντας για μια δυνητική χρήση στρατιωτικής βίας σε μεξικανικό έδαφος. Ο Τραμπ έχει απειλήσει να ρίξει βόμβες σε εργαστήρια φαιντανύλης και να στείλει ειδικές δυνάμεις για να εξοντώσουν τους ηγέτες των καρτέλ – μια εισβολή που θα μπορούσε να παραβιάσει την κυριαρχία του Μεξικού και να διαταράξει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνιο δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στα ισπανικά και αγγλικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ιδιοκτησία της διώρυγας είναι «μη διαπραγματεύσιμη».


«Καλώς ήρθατε στο Κανάλι των Ηνωμένων Πολιτειών», ανταπάντησε ο Τραμπ στο Truth Social, μαζί με μια φωτογραφία αμερικανικής σημαίας.

Οι κινήσεις αυτές, παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν, ενισχύουν τη ρητορική του Τραμπ περί «America First». Υποδηλώνουν επίσης μια πιο επιθετική στάση στις διεθνείς σχέσεις, που ξεκινά πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με το αν οι δηλώσεις του προέδρου αποτελούν σοβαρές πολιτικές προτάσεις ή απλώς επικοινωνιακές κινήσεις για να κρατήσει τη βάση του ενεργοποιημένη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Τραμπ επανέρχεται σε τέτοιου είδους προκλήσεις, ακόμη και μετά την απόρριψή τους στο παρελθόν, δημιουργεί ανησυχίες για την κατεύθυνση που θα λάβει η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όπως, άλλωστε, τόνισε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα Κάρλος Χιμένεζ (Carlos Antonio Giménez), «με τον Τραμπ πρέπει πάντα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, ακόμη κι αν αυτά που λέει φαίνονται υπερβολικά».

Με πληροφορίες από το CNN και το BBC

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner