Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 3/11 στις 18:30 στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» του πάρκου «Μ. Θεοδωράκης» (πρ. ΤΥΠΕΤ).
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Όταν ο «Ζητιάνος», ο οποίος βρίσκεται κατά λάθος στο κελί εκείνο της Φυλακής, από το μικρό παράθυρο του οποίου ο «Δάσκαλος» είχε αναλάβει, αλλά απέτυχε, να εκτελέσει την εντολή της δολοφονίας κάποιου μεγαλοσχήμονα ξένου επισκέπτη, αντιλαμβάνεται την όλη κατάσταση, γίνεται ο ίδιος στόχος της «Οργάνωσης» που εκπροσωπεί ο «Διοικητής» και ο «Αστυνομικός» που την υπηρετούν εκεί. Μετατρέπεται τότε ο χώρος αυτός σε «Αίθουσα Ειδικού Δικαστηρίου» σύμφωνα με τον Κανονισμό της «Οργάνωσης», και κατά την διάρκεια της ‘Δίκης’ αυτής, με στόχο να δοθεί η λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, προκειμένου να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες διαρροές πληροφοριών στην κοινωνία, με τις ακόλουθες συνέπειες, παρουσιάζεται ο χαρακτήρας και ο τρόπος που επιλέγει ο κάθε άνθρωπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής, άλλοτε δεχόμενος το ‘χάδι της Κίρκης’, άλλοτε όχι. Και βέβαια, όπως ξέρετε, η Κίρκη μεταμόρφωνε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε ζώα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Αλέξανδρος Τσαγκαρέλλης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη από γονείς μικρασιάτες, πρόσφυγες από το Αϊβαλί. Μεγάλωσε εκεί και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα για σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο. Άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, σεμνός και ευγενής, ζει στα Βριλήσσια εδώ και δεκαετίες. Εργάστηκε στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά παράλληλα, έκανε σημαντική καριέρα στην Ολυμπιακή Αεροπορία και ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο ως εκπρόσωπος της σε διεθνή συνέδρια.
Στην λογοτεχνία εμφανίστηκε ενώ ακόμα ήταν φοιτητής, με δημοσιεύσεις διηγημάτων στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης, αλλά ουσιαστικά παρουσιάστηκε σε πανελλήνια κλίμακα με το πρώτο του μυθιστόρημα Σταγόνες στην Πέτρα που κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, το 2001, όταν συνταξιοδοτήθηκε. Οι σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή, με ειδίκευση στην Ελληνική και Αγγλική φιλολογία, καθώς και στην Ιστορία και Αρχαιολογία, προσέδωσαν βάθος και εύρος στο έργο του. Ο Αλ. Τσαγκαρέλλης καταφέρνει να συνδυάσει τη γνώση της κλασικής παιδείας με το σύγχρονο λογοτεχνικό ύφος. Το έργο του Αλ. Τσαγκαρέλλη καλλιεργεί τις σχέσεις με την παράδοση και τον σύγχρονο κόσμο, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις πολιτισμικές διαφορές, προσφέροντας μια εμπειρία ανάγνωσης που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής και της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι συγγραφέας 16 εκδοθέντων βιβλίων (λογοτεχνία, ποίηση, διήγημα) και έχει βραβευτεί για το έργο του.