Ανάλυση Ζαχαρία Ζούπη: Καταβυθίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι προσπαθούν «να τον γλυτώσουν»

0

Σαρανταπέντε μέρες από την καθαίρεση του Σ. Κασσελάκη από την αμφιλεγόμενη πλειοψηφία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε μυστικά κατά τμήμα της αλλά και τηλεφωνικά κατά άλλο τμήμα της, η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και τα ποσοστά του θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ του 2010-2011.

Αυτό αν μη τι άλλο σημαίνει, ότι όσοι προχώρησαν σ’ αυτή την κίνηση για «το καλό της φυσιογνωμίας και της πολιτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ» δείχνουν να μην τα καταφέρνουν και ιδιαίτερα. Και αν ο Σ. Κασσελάκης μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτικός με έντονα στοιχεία ναρκισσισμού και μικρή επαφή με την πολιτική και την αριστερά, οι αυθεντικοί αριστεροί της Κ.Ε δεν φαίνεται παρά την εμπειρία τους να τα καταφέρνουν και ιδιαίτερα καλά. Μάλλον έχουν τις βασικές ευθύνες για την καταβύθιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την περίοδο.

Ας κοιτάξουμε τα στοιχεία και μόνο.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 14.92%. Ήταν μια επίδοση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ήττα μετά από διάσπαση και την δημιουργία της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που πήρε 2.45%, συνεχή αμφισβήτηση από στελέχη, ακόμα και παρέμβαση του Α. Τσίπρα στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου η οποία ηττήθηκε κατά κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε γενικά δυνάμεις, αναδεικνυόταν 1ος στους νέους ψηφοφόρους και κρατούσε καθαρά την δεύτερη θέση, δημιουργώντας πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ που οδηγήθηκε σε αμφισβήτηση του Ν. Ανδρουλάκη και εσωκομματικές εκλογές.
  • Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν απασχόλησε και ιδιαίτερα ποτέ τον εσωκομματικό διάλογο και φαίνεται να γίνεται προσπάθεια να ξεχαστεί, υπήρξε τον Ιούνιο του 2023 όταν στις Βουλευτικές εκλογές έχασε το 40% των δυνάμεών του φτάνοντας στο 17.83% από το 32% στις Βουλευτικές εκλογές του 2009, αν και αντιπολίτευση. Τότε δεν υπήρχε Κασσελάκης. Υπήρχε Αλέξης. Τσίπρας και στην ηγεσία συμμετείχαν όλα τα ιστορικά και έμπειρα στελέχη είτε σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε βρίσκονται στην ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
  • Στις τελευταίες έρευνες του Ιουλίου η εκτίμηση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ανάμεσα στο 13%-14%. Είχε αρχίσει ο πόλεμος, αλλά η επίδρασή του δεν ήταν μεγάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να πλήττεται, αλλά να αντέχει και να κρατάει την δεύτερη θέση. Στην έρευνα της OPINION POLL για παράδειγμα που δημοσιεύτηκε 24/7 στο ΑCTION 24 o ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με 11.4% στην Πρόθεση ψήφου, επίδοση που οδηγούσε σε εκτίμηση ψήφου της τάξης του 13.5%.

Τρεις μήνες μετά, τις τρεις τελευταίες έρευνες που δημοσιεύτηκαν ( GPO, ALCO, INTERVIEW) ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κατά μ.ό στο 6.5%-7.5% στην πρόθεση ψήφου , επίδοση που παραπέμπει σε ποσοστά 8%- 9%. Εν ολίγοις σ’ αυτό το τρίμηνο η προσπάθεια των στελεχών να «γλυτώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την απαξίωση» έχει οδηγήσει σε μείωση τουλάχιστον πέντε μονάδων και τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτη δύναμη. Μάλλον κάτι δεν έκαναν και δεν κάνουν σωστά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που κρατάμε και δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, είναι ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την κατάσταση ρίχνουν την ευθύνη κατά 20.2% στις αδυναμίες και συμπεριφορές του Σ. Κασσελάκη , κατά 39.3% στην διάσπαση και την διαρκή κριτική στελεχών, κατά 10.2% στην στάση του Α. Τσίπρα και 14.6% στην έλλειψη κάθε απολογισμού για την βαριά ήττα του 2023 ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στο Κόμμα.

Στο διάστημα που αναφερόμαστε ακούσαμε καταγγελίες για μπούλινγκ, είδαμε κλάματα για την κατάντια της ΑΥΓΗΣ όταν η τότε ηγεσία πριν δύο χρόνια είχε αποφασίσει το κλείσιμό της κ.ά. Φτάσαμε όμως και σε σημεία κορύφωσης: Την καθαίρεση του Σ. Κασσελάκη και στην συνέχεια την απαγόρευση της υποψηφιότητάς του. Είδαμε δε πάρα πολλούς σιωπηρούς στο προηγούμενο διάστημα, να γίνονται λαλίστατοι, να φωνάζουν ότι δεν αντέχουν άλλο, ότι φτάνει πια με την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πείθουν όλα αυτά; Οι έρευνες δείχνουν πως όχι και είναι και λογικό. Ποιος να πειστεί ότι είναι δημοκρατικό να αποκλείεται από υποψήφιος Πρόεδρος από μια Κ.Ε αμφισβητούμενης σύνθεσης και μειωμένης νομιμοποίησης όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε όμως τι λένε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα των οποίων υποτίθεται ότι 100-150 στελέχη συνεδριάζουν ή συνεννοούνται κάθε μέρα και εξετάζουν απλά και μόνο πως θα σιγουρέψουν την εξαφάνιση Κασσελάκη , αφήνοντας αλώβητη την Κυβέρνηση και ανοίγοντας τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται πια με διπλάσια ποσοστά από αυτά του Κόμματος που προσπαθούν να σώσουν. Σύμφωνα με την έρευνα της GPO (19-10) το 55.4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την απόφαση να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Σ. Κασσελάκη. Σύμφωνα με την έρευνα της ALCO (21-10) το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η υποψηφιότητα του Σ. Κασσελάκη θα οδηγούσε σε επανεκλογή του , με το 23% να έχει αντίθετη άποψη και το 20 να μην απαντά. Σύμφωνα με την έρευνα της INTERVIEW επικρατέστερος για την ηγεσία εμφανίζεται ο Σ. Κασσελάκης με 47.2%, ακολουθεί ο Σ. Φάμελλος με 22.9%, ο Π. Πολάκης με 11.9%

Το σύνολο των στοιχείων αναδεικνύουν κάτι απλό και ορατό. Όλα όσα έχουν αποφασίσει στην Κ.Ε , όλα όσα έχουν πει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απλά τον καταβυθίζουν, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με αυτό που θέλουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του, η δε λογική του σωτήρα αποτυγχάνει. Το σύνολο των ενεργειών τους και των δηλώσεών τους απαξιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, απαξιώνει τους ίδιους, οδηγεί σε καταδίκη τους. Στελέχη έμπειρα, στελέχη που κυβέρνησαν την χώρα φέρονται ή μοιάζουν να φέρονται εμμονικά, αντιδημοκρατικά, μη λογικά και μη διαθέτοντας σχέδιο για την επόμενη μέρα. Κανείς δεν καταλαβαίνει πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους γι’ αυτό που κάνουν. Κανείς δεν πιστεύει ότι ακόμα και αν «ξεμπερδέψουν» με το «πλάσμα» , μπορούν να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα, ανοδική πορεία.

Μπορεί βέβαια να μην τους νοιάζει. Δεν φαίνεται όμως να νοιάζει και την κοινή γνώμη, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ακόμα και να τα καταφέρουν, ακόμα και αν λυγίσουν την αιτία όλων των κακών, τον άνθρωπο που ανέλαβε να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη μέρα θα είναι θλιβερή, ερημική για τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτούς. Ας μη περιμένουν δε Μεσσίες, που ακόμα και αν υπήρχαν δεν θα είχαν κανένα λόγο να ασχοληθούν μαζί τους.

Οι επόμενες μέρες , οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και πολλά μπορούν να συμβούν που δεν συγκαταλέγονται στα σενάρια που εξετάζουμε όσοι από διαφορετικές θέσεις δημοσιολογούμε. Ας τις παρακολουθήσουμε. Σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον και ίσως σασπένς και ανατροπές. Για να δούμε….

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL – Πολιτικός Αναλυτής.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner