Μανώλης Κρητικός*: Η ευκαιρία χάθηκε;

0

Το ερώτημα που τέθηκε σχετικά με την ευκαιρία που είχε το ΠαΣοΚ να ανακάμψει σαν ένα φορέας με κυβερνητική προοπτική πριν τις προεδρικές εκλογές δεν έχει απαντηθεί ακόμα και σήμερα. Η απάντηση δεν ήρθε για τον λόγο ότι υπήρξε επανεκλογή του προέδρου του ΠαΣοΚ. Δεν θα μπορούσε να δοθεί απάντηση σε ένα τέτοιο προεκλογικό ερώτημα αφού η δυναμική της θετικής απάντησης του είναι εγκλωβισμένη σε μια τρέχουσα αρνητική πραγματικότητα. Δυστυχώς το ερώτημα και η μη απάντηση του δείχνουν το μέγεθος της μικροπολιτικής, των πολιτικών σκοπιμοτήτων και της κρίσης που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα.

Το πολιτικό σύστημα είναι σε κρίση, δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό αισθάνονται απογοητευμένοι και με κάθε ευκαιρία δείχνουν την πρόθεσή τους να απέχουν. Αυτό δείχνει την απογοήτευση και την αποστροφή τους από την πολιτική αλλά και την ανάγκη που υπάρχει να αναστηθεί το πολιτικό σύστημα και κυρίως ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος της προοδευτικής παράταξης και των μη προνομιούχων Ελλήνων.

Δηλαδή, της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού η οποία έχει οδηγηθεί σε αναγκαστική πτώχευση από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, της πλειοψηφίας που πολιτικές των τελευταίων ετών επιδοματικού χαρακτήρα την εκπαιδεύουν σε αναγκαστικό  περιορισμό των εισοδημάτων της. Θα περάσουν πολλά χρόνια με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα ο μέσος Έλληνας να αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα αγοράς ιδιοκτησίας όπως ίσχυε πριν 2-3 δεκαετίες με προοδευτικές κυβερνήσεις.

Το πολιτικό σύστημα είναι σε κρίση και αυτό είναι προφανές από την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και των έργων που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό καθώς και των ημετέρων που έχουν αναλάβει τα έργα του. Το ταμείο ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με έργα που θα το βοηθούσαν και θα το είχαν εκσυγχρονίσει. Ένα  ολοκληρωμένο σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνέδεε όλη την Ελλάδα θα ήταν μια επανάσταση στο χώρο των μεταφορών και των logistics για την Ελλάδα και για την ανάπτυξη της χώρας.

Η εκλογή Προέδρου του ΠαΣοΚ ήταν μια ευκαιρία για την δημοκρατική και θεσμική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Η πρώτη Κυριακή των εκλογών απέδειξε ότι οι υποψήφιοι για πρόεδροι στο ΠαΣοΚ δεν κατάφεραν να αυξήσουν την συμμετοχή των πολιτών σε βαθμό που να αποδεικνύει ότι η επίδραση στην κοινωνία της εκλογής προέδρου του ΠαΣοΚ ήταν μεγάλη.

Ο αριθμός 300000 μόλις 30000 πάνω από την προηγούμενη εκλογή προέδρου, όπου το ΠαΣοΚ ήταν κάτω από 10% δεν είναι πολύ ενθαρρυντική αν λάβουμε υπόψη και την θετική πολιτική συγκυρία για το ΠαΣοΚ που υπήρχε. Η συμμετοχή την δεύτερη Κυριακή ήταν ακόμα περισσότερο αποθαρρυντική και σε αυτό συνέβαλαν οι μικροπολιτικές προσεγγίσεις από τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Αν όλη η διαδικασία αποδειχθεί στο μέλλον μια «φούσκα» τότε το ΠαΣοΚ θα βρεθεί ξανά σε περίοδο «χαμηλών πτήσεων» για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έχει χάσει οριστικά την ευκαιρία για ανάκαμψη των δυνάμεων του.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής στην εκλογή προέδρου του ΠαΣοΚ έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν, επιζητούσε εκλογή νέου αρχηγού σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια  δυναμική στην κοινωνία και στην πολιτική. Η εκλογή νέου προέδρου θα ήταν μια πρόκληση για μια ουσιαστική νέα προσπάθεια που θα έφερνε με μεγάλη πιθανότητα ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για την προοδευτική παράταξη.

Μένει να αποδειχθεί αν όλη η προσπάθεια της εκλογής νέου προέδρου στο ΠαΣοΚ δεν θα είναι αυτό που λέει ο λαός μας «πολύ κακό για το τίποτα» , αλλά θα αναβαθμίσει τη πολιτική, θα δώσει προοπτική στην προοδευτική παράταξη και θα βοηθήσει την κοινωνία να επανέλθει στα κοινά και να σπάσει την σιωπή του καναπέ. Αν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι το ΠαΣοΚ δεν θέλει να αλλάξει, θα πρέπει οι αρχές και οι αξίες του  να το οδηγήσουν στην συγκρότηση μιας μεγάλης και ανοικτής προοδευτικής παράταξης που να μπορεί να κυβερνήσει.

  • Το άρθρο του Μανώλη Κρητικού πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ

Ο κ. Μανώλης Κρητικός είναι Καθηγητής και Διευθυντής Μεταπτυχιακού Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Δείτε τα 5 προηγούμενα άρθρα του Μανώλη Κρητικού

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner