Politico: Tο αναπάντεχο comeback του Νετανιάχου -Γιατί τον αποκαλούν «ο μάγος»

0

Πριν από ένα χρόνο, η μακρά καριέρα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) στην κορυφή της ισραηλινής πολιτικής σκηνής έμοιαζε να έχει τελειώσει, επισημαίνει το αμερικάνικο περιοδικό Politicο, μιλώντας σήμερα για ένα αναπάντεχο πολιτικό «comeback».
Δεν τον αποκαλούν τυχαία «ο μάγος», επισημαίνει το διεθνές μέσο εξηγώντας ότι η καταστροφική αποτυχία της κυβέρνησής του να αποτρέψει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου σήμαινε ότι το μόνο πράγμα που τον κρατούσε στη θέση του πρωθυπουργού, εν μέσω της αυξανόμενης θλίψης και οργής της κοινής γνώμης, ήταν η ανάγκη για σταθερότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δώδεκα μήνες μετά, ανέκτησε το κύρος του αφού διέταξε μια σειρά από τολμηρές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ (Hezbollah) που υποστηρίζεται από το Ιράν. Η εξ αποστάσεως πυροδότηση χιλιάδων βομβητών και η δολοφονία του ηγέτη της ομάδας, Χασάν Νασράλα (Hassan Nasrallah), κατέπληξαν όλο τον κόσμο και αύξησαν τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό.


Με το Ιράν να συμμετέχει ανοιχτά στη σύγκρουση, το ερώτημα τώρα είναι πόσο περισσότερο θα προχωρήσει ο Νετανιάχου στην προσπάθειά του να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή προς όφελος του Ισραήλ – και του ιδίου -. «Είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία», δήλωσε ο Νίμροντ Γκορέν (Nimrod Goren), ισραηλινός ακαδημαϊκός και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής (Middle East Institute), με έδρα την Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου έχει ξεπεράσει μια σειρά από καταιγίδες που απειλούσαν να διαλύσουν τον συνασπισμό του – από το αν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέχρι μια πολιτική κρίση σχετικά με τη μακροχρόνια απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία για τους υπερορθόδοξους Εβραίους στο Ισραήλ, δήλωσε ο Γκορέν.
«Κατάφερε να εξασφαλίσει χώρο για να αναπνεύσει». Πέρυσι, ο Νετανιάχου είχε ξεμείνει από ανάσες. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από ενόπλους της Χαμάς, η οποία θεωρείται ευρέως ως η χειρότερη αποτυχία ασφαλείας από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (Yom Kippur) το 1973, που έβαλε τέλος στην καριέρα της θρυλικής Γκόλντα Μέιρ (Golda Meir), έστειλε τον Νετανιάχου και το κόμμα του «Λικούντ – Likud» σε ρεκόρ χαμηλών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του φοβούνταν ότι σύντομα θα εκδιωχθεί.
Ένα μήνα μετά την επίθεση, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ (Ehud Olmert) περιέγραψε τον Νετανιάχου ως «συναισθηματικά κατεστραμμένο», επειδή αντί να ανταποκριθεί στην εικόνα του ως ο «κύριος Ασφάλεια». είχε εκτεθεί ως «ο κύριος Αποτυχία».
Ακόμη και πρόσφατα, τον Ιούνιο, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ (Benny Gantz), ο οποίος είχε θεωρηθεί ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία, εγκατέλειψε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου και εξέδωσε μια σφοδρή καταδίκη της ηγεσίας του. Ο Νετανιάχου, είπε τότε ο Γκαντζ, έβαζε τις προσωπικές του πολιτικές σκοπιμότητες πάνω από μια μεταπολεμική στρατηγική για τη Γάζα. Αλλά ο Γκαντζ έχει πλέον υποστηρίξει την επιθετική στρατηγική του Ισραήλ στην περιοχή.
Σε ένα δημοσίευμα αυτή την εβδομάδα για τους New York Times, ο Γκάντζ προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Νετανιάχου στο Λίβανο. «Σε μια πραγματικότητα μετά την 7η Οκτωβρίου, είναι σαφές ότι το Ισραήλ πρέπει – και ο κόσμος πρέπει – να είναι προληπτικός και αποφασιστικός απέναντι στην απειλή που θέτει το ιρανικό καθεστώς για την ύπαρξη του Ισραήλ και το μέλλον της περιοχής», έγραψε. Προέτρεψε τις άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ και να υποβαθμίσουν συστηματικά τους πληρεξουσίους του Ιράν: τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι της Υεμένης.
Μετά την έναρξη ευρύτερων επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, υπήρξε σταθερή βελτίωση των ποσοστών του πρωθυπουργού και το κόμμα του έχει επανέλθει από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στην κορυφή των εθνικών δημοσκοπήσεων. Η Ντάλια Σάιντλιν (Dahlia Scheindlin), δημοσκόπος και αναλύτρια, δήλωσε ότι η όλο και πιο επιθετική δράση του Ισραήλ «σε περιφερειακό επίπεδο» έχει παίξει ρόλο σε μια αποκατάσταση που εξοργίζει τους αντιπάλους του Νετανιάχου.
«Για τους πρώτους έξι μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου, η υποστήριξή του κατέρρευσε», είπε. «Η προσωπική του βαθμολογία σε ερωτήσεις μετωπικής σύγκρουσης για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, υστερούσε κατά 20 μονάδες από τον Μπένι Γκαντζ. Αλλά βελτιώνεται αργά και σταδιακά από τον Απρίλιο», δήλωσε η Σάιντλιν στο Politico. Τότε ήταν που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (Israel Defense Forces) έβαλαν επιτυχώς στο στόχαστρο τον στρατηγό Mοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι (Mohammad Reza Zahedi), έναν ανώτερο διοικητή του Ισλαμικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps). Τότε το Λικούντ άρχισε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά μετά τις περσινές επιθέσεις της Χαμάς, μέσα σε λίγες εβδομάδες αφότου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντέιφ (Mohammed Deif), και τον πολιτικό ηγέτη των μαχητών της Γάζας, τον Ισμαήλ Χανίγια ( Ismail Haniyeh), τον Ιούλιο. Οι δημοσκοπικοί αριθμοί του ίδιου του Νετανιάχου αυξήθηκαν επίσης. Στην ερώτηση ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου ή ο ηγέτης της Εθνικής Ενότητας Γκαντζ, ο «Μπίμπι» προηγείται σταθερά του αντιπάλου του.
Μετά τις επιθέσεις με βομβητές της Χεζμπολάχ και τη δολοφονία του Νασράλα, η υποστήριξη προς το κόμμα του Νετανιάχου συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά. Έχει επωφεληθεί από την πρόσφατη επιστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό του Γκίντεον Σάαρ (Gideon Sa’ar ) ο οποίος είχε εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου τον Μάρτιο. Ο Σάαρ ίδρυσε το δικό του κόμμα «Νέα Ελπίδα» το 2019, αφού προκάλεσε ανεπιτυχώς τον Νετανιάχου για την ηγεσία του Λικούντ, και η επιστροφή του στην κυβέρνηση ενισχύει την πλειοψηφία της Κνεσέτ (Knesset) του Μπίμπι από 64 σε 68. Η Κνέσετ, ή αλλιώς το ισραηλινό κοινοβούλιο, έχει συνολικά 120 έδρες. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νετανιάχου αντλούν παρηγοριά από το γεγονός ότι το Λικούντ φαίνεται να υπολείπεται των 35 εδρών που εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές.

Μπέντζαμιν Νεντανιάχου – Χασάν Νασράλα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο δεξιός συνασπισμός του θα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Κνέσετ. Οι επόμενες εκλογές για την Κνέσετ θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2026. Αλλά ο ακαδημαϊκός Γκόρεν (Goren) δήλωσε ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις συνασπισμού συνήθως δεν διαρκούν μέχρι το τέλος της προγραμματισμένης θητείας τους, οπότε η ψηφοφορία είναι πιθανό να διεξαχθεί νωρίτερα.
Ο πρώην εκλογικός σύμβουλος του Νετανιάχου, Ναντάβ Στρόχλερ (Nadav Shtrauchler) δήλωσε στο Politico ότι εξακολουθεί να αμφιβάλλει ότι το πρώην αφεντικό του μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
«Ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται σε ένα πολύ καλό ρεύμα, αλλά αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε.
«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα ξεχάσει την 7η Οκτωβρίου». Ο Στρόχλερ γνωρίζει από εκλογές – ήταν ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Ισραηλινού ηγέτη για τις βουλευτικές εκλογές του 2019, μια από τις πιο εκπληκτικές ανατροπές του Νετανιάχου σε μια μακρά καριέρα γεμάτη εκπληκτικά comeback. Έτσι, τα λόγια του έχουν βαρύτητα, επισημάνει το δημοσίευμα.
Ο Νετανιάχου έχει αψηφήσει τις προβλέψεις και στο παρελθόν. Για πρώτη φορά πήρε το παρατσούκλι «Μπίμπι ο μάγος – Bibi the magician» τη δεκαετία του 1990, αφού νίκησε τον Σιμόν Πέρες στις εκλογές που διεξήχθησαν μήνες μετά τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν (Yitzhak Rabin). Λίγοι πίστευαν, επίσης, ότι θα μπορούσε να πετύχει μια νίκη το 2015, δεδομένης της συζήτησης για πιθανή ποινική έρευνα σχετικά με καταγγελίες για παραβίαση εμπιστοσύνης, δωροδοκίες και απάτη. Παρόλα αυτά, ο Μπίμπι έβγαλε έναν ακόμη λαγό από το καπέλο του και εξασφάλισε την επανεκλογή του φλερτάροντας την ισραηλινή ακροδεξιά και τους θρησκευτικούς εθνικιστές – μια τακτική που επανέλαβε το 2019. Με την τρέχουσα δημοσκοπική του ανάκαμψη, οι αντίπαλοί του αναρωτιούνται αν θα κερδίσει με κάποιον τρόπο ξανά.

  • Δείτε από το πρωτότυπο τo άρθρο του δημοσιογράφου Jamie Dettmer, του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «The miraculous rebirth of Benjamin Netanyahu» και υπότιτλο «The Israeli prime minister is mounting an unlikely comeback. Could he win again?», πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner