Μάριος Ψυχάλης: Με το πολυεπίπεδο έργο μας βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών [Βίντεο]

0

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης παραχώρησε δύο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς Attica TV και Blue Sky, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων παρουσίασε τις προτάσεις του προς την ΚΕΔΕ για ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες μάλιστα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ο δήμαρχος ασφαλώς αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιούνται στην πόλη, ενώ μίλησε για την ανακύκλωση, τα σχολεία, την κοινωνική πολιτική κ.α.

  • Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριο Ψυχάλη στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό του AtticaTV

Για τις παρεμβάσεις του δημάρχου στην ΚΕΔΕ για τα σημαντικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών. Επίσης καταθέσαμε πρόταση και σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή πλαφόν στο επιτόκιο δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τόσο ο Δήμος Λυκόβρυσης –Πεύκης όσο και άλλοι Δήμου δανείζονται με επιτόκιο που αγγίζει το 9%.

Επίσης ακόμα μία πρότασή μας αφορά στο να υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί επίδομα τέκνου -εφάπαξ- αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων κάθε Δήμου και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Αντιστοίχως είναι αρκετά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν τόσο τη διπλή παρακράτηση του Τέλους Ταφής του 2022, αλλά και της υποχρηματοδότησης όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την ανακύκλωση στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ έχουμε σημειώσει ιστορικά ρεκόρ! Έχουμε μειώσει πάνω από 15% την ταφή των απορριμμάτων και έχουμε αυξήσει την ανακύκλωση πάνω από 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο κίτρινων κάδων μόνο για χαρτί, ενεργοποιήσαμε τους καφέ κάδους ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και έχουμε συλλέξει περίπου 100 τόνους από την αρχή του έτους. Παράλληλα  σε συνεργασία με τον ΕΣΔΝΑ έχουμε αρχίσει την αποκομιδή των υπόγειων κάδων ανακύκλωσης.
Τώρα σε συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το δίκτυο της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Η ανακύκλωση είναι ένα «ταγκό» που «χορεύεται» από δύο, δηλαδή από τον Δήμο και τους πολίτες.
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης θα αναπτύξει άμεσα ένα δίκτυο120 οικιακών κομποστοποιητών για να μειώσουμε την ταφή των απορριμμάτων, ενώ ήδη έχουμε προμηθευτεί ατομικούς καφέ κάδους, τους οποίους θα τους χορηγήσουμε σε επιχειρήσεις, καταστήματα, παιδικούς σταθμούς κ.α. Επίσης το υπόλειμμα του μπλε κάδου δεν το θάβουμε αλλά το μετατρέπουμε σε RDF.

Για τα έργα στα σχολεία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Στα σχολεία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης γίνονται ενεργειακές παρεμβάσεις και επενδύσεις οι οποίες είχαν ενταχθεί τόσο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής όσο και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Οφείλω να ευχαριστήσω τον πρώην δήμαρχο κ. Τάσο Μαυρίδη που έκανε αυτές τις εντάξεις!

Επιπροσθέτως, η δική μας δημοτική Αρχή πραγματοποιεί επενδύσεις περίπου 300.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά και αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων καυστήρων για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Την ίδια στιγμή έχουμε δημιουργήσει νέες αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στα σχολεία όπως γήπεδα 5×5 και γήπεδα μπάσκετ.
Επίσης χορηγούμε voucher ύψους 30 ευρώ σε κάθε μαθητή της Α΄ τάξης του Δημοτικού για να στηρίξουμε στο μέτρο του δυνατού τους  γονείς. Ακόμα μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώσαμε το σημαντικό έργο πυρασφάλειας των Βρεφονηπιακών Σταθμών ύψους περίπου 250.000ευρώ! Όλα τα παιδιά έγιναν δεκτά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ενώ τον χειμώνα τα Σαββατοκύριακα τα προαύλια των σχολείων θα είναι ανοιχτά για να αθλούνται τα παιδιά με ασφάλεια. Είμαστε καθημερινά σε εγρήγορση για να καλύπτουμε τις ανάγκες που υπάρχουν.
Για το θέμα για τις σχολικές καθαρίστριες
Τη προηγούμενη σχολική χρονιά (2023-24) ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης ήταν 29. Εμείς δίνουμε τη νέα σχολική χρονιά 34 σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Συνεπώς αυξάνουμε τον αριθμό τους κατά 5. Αυτό το επιτυγχάνουμε αξιοποιώντας ένα εργαλείο που δίνει η κυβέρνηση, δηλαδή το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε προσλάβει συνολικά 32 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορους τομείς. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτω, είναι ο πρώτος Δήμος στην Αττική, ο οποίος αξιολογείται από τον δείκτη του αριθμού εργασίας και ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών, σε σχέση με τον αριθμό των σχολείων. Άρα αυτό το οποίο θα πρέπει να λύσει μία δημοτική Αρχή, δεν είναι ποιοι θα εργαστούν, αλλά πόσοι θα εργαστούν!

Για τα έργα που γίνονται στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Έχουμε ήδη δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της κεντρικής πλατείας της Πεύκης, η οποία θα περιλαμβάνει πράσινο αλλά και χώρο στάθμευσης. Άμεσα ξεκινά η ανακατασκευή των πεζοδρομίων στην οδό Βρυούλων που ενώνει την Άνω Πεύκη με τη Λεωφόρο Ειρήνης.
Επίσης έχουμε αναπτύξει το δίκτυο υψηλού φωτισμού έτσι ώστε να υπάρχει ενεργειακή εξοικονόμηση με την τοποθέτηση LED και παράλληλα να αυξηθεί η ασφάλεια των κατοίκων.
Όπως ανέφερα προηγουμένως δημιουργούμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στα προαύλια των σχολείων και συντηρούμε τις αθλητικές μας υποδομές. Επίσης εφαρμόζουμε την κοινωνική μας πολιτική με την ίδρυση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και αντιστοίχως αναπτύσσουμε πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Κοιτάμε την καθημερινότητα, επενδύουμε στην προσβασιμότητα δημιουργώντας ράμπες για ΑμεΑ, συντηρούμε τις παιδικές μας χαρές. Συνεχίζουμε έργα που η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε εντάξει σε χρηματοδοτήσεις, όπως η κατασκευή ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη. Εντός του έτους σκοπεύουμε να παραδώσουμε ασφαλτοστρωμένο το πάρκινγκ το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στη Λυκόβρυση.
Επίσης προγραμματίζουμε για το νέο έτος την ανάπτυξη περαιτέρω ασφαλτοστρώσεων στην πόλη. Ήδη από το πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας έχουν ασφαλτοστρωθεί αρκετοί δρόμοι στη Λυκόβρυση και την Πεύκη.

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη του Δήμαρχου Λυκόβρυσης Πεύκης Μάριου Ψυχάλη στην εκπομπή  Δημοσκοπήσεις και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό του τηλεοπτικού σταθμού AtticaTV

  • Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριου Ψυχάλη στη εκπομπή «Διάλογο με την Αυτοδιοίκηση» και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Βρύνα του Blue Sky

Για τους βανδαλισμούς που παρατηρούνται σε δομές και τη δημόσια περιουσία
Είναι κάτι που μας προβληματίζει καθώς το φαινόμενο των βανδαλισμών είναι καθημερινό. Οι Δήμοι οφείλουν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα όταν παραβιάζεται το οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο και κανονιστική διάταξη. Έχουμε τοποθετήσει κάμερες κυρίως στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου παρατηρούνται χουλιγκανισμοί και βανδαλισμοί των εγκαταστάσεων.

Για τις ασφαλτοστρώσεις
Οι ασφαλτοστρώσεις εντάσσονται στο έργο «Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 2,8 εκατομμύρια ευρώ και με 800.000 ευρώ από πόρους του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Τάσος Μαυρίδης το είχε εντάξει και εμείς ως νέα δημοτική Αρχή το υλοποιούμε.

Το έργο δεν αφορά μόνο 70 στρέμματα ασφάλτου στο βασικό οδικό δίκτυο, αλλά και ανάπλαση πεζοδρομίων στη Λεωφόρο Ειρήνης όπως επίσης και της ανάπλασης βασικών αξόνων όπως η οδός Βρυούλων και η οδός Αγωνιστών!

Για τα έργα στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της κεντρικής πλατείας της Πεύκης. Ήδη έχουμε παραδώσει με ήπια ανάπλαση κοινόχρηστους χώρους πρασίνου στη συμβολή των οδών Καζαντζάκη και Παπανδρέου, όπως και τον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού γυμναστηρίου της Πεύκης.

Για τους παιδικούς σταθμούς
Ένα σημαντικό έργο που πραγματοποιήσαμε είναι αυτό της πυρασφάλειας των Βρεφονηπιακών Σταθμών ύψους περίπου 250.000 ευρώ. Προσλάβαμε επιπλέον 11 εργαζόμενους ώστε οι παιδικοί σταθμοί να είναι απόλυτα λειτουργικοί. Επιπλέον εκσυγχρονίσαμε το σχολικό λεωφορείο, με τους πιο αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ενώ μειώσαμε τα τροφεία κατά 10% από την αρχή του έτους.

Για την ανακύκλωση
Κερδίζουμε καθημερινά δημοσιονομικό χώρο με τη μείωση των δαπανών λόγω της αύξησης της ανακύκλωσης και των επενδύσεων στην ενέργεια με την αντικατάσταση των καυστήρων και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Η ταφή των απορριμμάτων έχει μειωθεί κατά 15%, ενώ έχει αυξηθεί κατά 50% η ανακύκλωση του μπλε κάδου. Επίσης έχουμε τοποθετήσει 100 καφέ και 100 κίτρινους κάδους για την ανακύκλωση βιοαποβλήτων και χαρτιού αντίστοιχα.
Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης κερδίζουμε τη μάχη στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, ενώ μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας.

Για την κοινωνική πολιτική
Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης εγκρίθηκε η ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης δυναμικότητας 70 παιδιών. Επίσης δίνουμε σε όλους τους γονείς των παιδιών της Α΄ τάξης του Δημοτικού voucher 30 ευρώ για να παρέχουμε βασικό σχολικό εξοπλισμό. Παράλληλα επανιδρύουμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο και επαναλειτουργούμε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης με σειρά πρωτοβουλιών στηρίζουμε τους νέους γονείς τα άτομα της Γ΄ ηλικίας, αλλά και τους μοναχικούς συμπολίτες μας.

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη του Δήμαρχου Λυκόβρυσης Πεύκης Μάριου Ψυχάλη στην εκπομπή «Διάλογο με την Αυτοδιοίκηση» και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Βρύνα του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner