Χάρης Δούκας: Προτείνω συμμετοχικό μοντέλο ηγεσίας, παραμένω δήμαρχος Αθηναίων – Ο επόμενος πρόεδρος θα είναι και δυνάμει πρωθυπουργός

0

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, το Σάββατο (14/9) δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα πως «ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και δυνάμει πρωθυπουργός».

Θα παραμένω δήμαρχος της Αθήνας
Συγκεκριμένα ο Χάρης Δούκας ανέφερε: «Δεν αισθάνομαι ότι “κοροϊδεύω” τον κόσμο, διότι παραμένω δήμαρχος. Το έχω πει. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, η Αθήνα αλλάζει πρόσωπο, έχουμε δώσει μεγάλες “μάχες” και έχουμε σημειώσει επιτυχίες. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι είναι μια συγκύρια, η Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι σε οπισθοχώρηση η αυτονομία της. Και η προσπάθεια που κάνω για να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχω το αυτοδιοικητικό κομμάτι, την αποκέντρωση στην πράξη, την ξεχασμένη περιφέρεια και αυτό νομίζω έχει μεγάλη σημασία».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Στο εξωτερικό υπάρχουν περιπτώσεις να είναι κάποιος δήμαρχος και υποψήφιος πρόεδρος και ήταν ενδυνάμωση του θεσμού της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης. Αυτή η διεκδικητική μου προσπάθεια ενισχύει και τον ρόλο μου ως δήμαρχος, ακόμα περισσότερο για να παλέψω για τα προβλήματα του Δήμου Αθηναίων, αλλά και συνολικά για τα προβλήματα».

Εμένα με ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο Χάρης Δούκας απάντησε: «Πάντα οι δημοσκοπήσεις είναι μια αποτύπωση που την λαμβάνουμε υπόψιν μας. στην προηγούμενη μέτρηση η εν λόγω εταιρεία έβγαζε στις προηγούμενες εκλογές τον κ. Λοβέρδο στην πρώτη θέση, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εμένα με ενδιαφέρει τι θέλει ο κόσμος, βλέπω μια ζεστασιά, μία σπίθα στα μάτια του, και είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα συμμετοχικό σοκ στις 6 Οκτωβρίου και κρίνοντας από τον κόσμο και τη διάθεση που έχει, πιστεύω βαθιά ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας».

Προτείνω ένα συμμετοχικό μοντέλο ηγεσίας για το ΠΑΣΟΚ
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Χάρης Δούκας τόνισε: «Λέω πάντα πως το “εγώ” τέλειωσε και το “εμείς” κάνει τη διαφορά. Η βασική αιχμή μου είναι για τον κ. Μητσοτάκη. Πρέπει να μάθουμε να δίνουμε ρόλο και ευθύνη σε όλους και να μην συγκεντρώνουμε την εξουσία όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Στον δήμο έχουμε 26 δημοτικούς συμβούλους που έχουν όλοι χαρτοφυλάκιο, ευθύνη και παρέμβαση. Αυτό θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε στελέχη και απλούς πολίτες που θέλουν να μπουν να συμμετέχουν γι’ αυτό έχω και ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας που προτείνω. Θέλω συμμετοχικό μοντέλο ηγεσίας στο οποίο να αισθάνονται όλοι ότι συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν».

Για το γεγονός ότι δεν ασκήθηκε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές και όλοι περιορίστηκαν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές είναι πολιτική ήττα και συμφωνώ μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα που πρέπει να δίνει ρόλο, λόγο και ευθύνη σε φίλους και μέλη. Έως τώρα, το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα φοβικό, κλειστό, μικρό, συγκεντρωτικό και εγώ θέλω να το ανοίξω να μπει φρέσκος αέρας. Να δοθεί η δυνατότητα και στην περιφέρεια να συμμετέχει. Είχαμε Κεντρική Επιτροπή και συνεδρίασε στην πράξη τέσσερις φορές για τις τέσσερις εκλογικές διαδικασίες όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το Εκτελεστικό Συμβούλιο και συνεδρίαζε κάθε βδομάδα. Ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι η πολιτική είναι στον πάτο σε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και πρέπει να τους ξανακοιτάξουμε στα μάτια. Για να γίνει αυτό πρέπει να τους δείξουμε ότι τους υπολογίζουμε και ότι μετράει η γνώμη τους και αυτή η προσπάθεια είναι κεντρική και στην δική μου λογική».
Επίσης, ο Χάρης Δούκας συμπλήρωσε: «Κάνω ένα κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες, που αξιακά πιστεύουν στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στη λογοδοσία και θέλουν να μπουν σε μια προσπάθεια για να μπει σε μία κατεύθυνση η χώρα, να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση η χώρα. Θέλουμε δίπλα μας τον κόσμο».

Για τα μηνύματα και τον Άδωνι Γεωργιάδη
Για τα μηνύματα που εστάλησαν και για την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που έκανε λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ο Χάρης Δούκας επεσήμανε: «Ξεκίνησε μια ιστορία από χθες και μίλησα με τη ραδιοφωνική εκπομπή και μου έδωσαν τους ανθρώπους που είπαν ότι έλαβαν μηνύματα. Και όλοι όσοι μου έδωσαν, είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και είναι αυτό το μητρώο που έχουμε και επικοινωνούμε με τους πολίτες. Δεν “τσέκαρα” αν έχει λάβει μήνυμα ο κ. Γεωργιάδης, εκτός και αν μας κρύβει κάτι και έχει ψηφίσει στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και έχει δώσει τον αριθμό ο ίδιος ή κάποιος δικός του».

Θέλω να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αναφορικά με τη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς, με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και για το εάν θα ήταν πρόεδρος μιας «ευρύτερης Αριστεράς», ο Χάρης Δούκας τόνισε: «Θέλω να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δίνω και έναν μεγάλο αγώνα, γυρίζω όλη την Ελλάδα, για να δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική παράταξη και να καταστεί το ΠΑΣΟΚ μια ξεκάθαρη επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».

Έπειτα, ο ίδιος είπε: «Ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εσωτερικά άλλων κομμάτων και δεν θέλω να τα σχολιάσω. Οφείλω να πω αναφορικά με την Κεντροαριστερά και τα πράγματα εκεί, πως θέλει μια προσοχή μην γίνει καμία “μπούκα” από τα Δεξιά. Γι΄αυτό και το λέω πως η προσέγγιση μου είναι καθαρή και πιστεύω πως η χώρα χρειάζεται ριζική αλλαγή κατεύθυνσης. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης, δεν αρκεί απλώς να αλλάξουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., να κάνουμε ρήξεις και ανατροπές με τα οικονομικά συμφέροντα της ελίτ. Δεν ξέρουμε την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Προοδευτική δύναμη, σε ό,τι με αφορά, είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώνοντας δυνάμεις με πολίτες ώστε να μπορέσουμε να καταστούμε μια ξεκάθαρη επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης».

Θα υπάρχει κοινή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη;
Για το αν θα υπάρχει κοινή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και για το αν υπάρχει η περίπτωση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, ο Χάρης Δούκας σημείωσε: «Αυτό που με προβληματίζει στις δημοσκοπήσεις είναι η Ακροδεξιά, είναι δεύτερο κόμμα αν τα αθροίσετε. Είναι η τελευταία φορά για τη Δημοκρατική Παράταξη να σηκώσει ανάστημα. Υπάρχουν συμπολίτες μας που είναι εκπαιδευτικοί και δεν τα βγάζουν πέρα, οι γιατροί έχουν χαμηλούς μισθούς και ταυτόχρονα βλέπουν ότι τραπεζίτες παίρνουν 600.000 ευρώ και ένα 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο ως μπόνους γιατί χρεώνουν και που αναπνέουμε. Βεβαίως και θα τα φορολογήσουμε όλα αυτά. Είναι δυνατόν, 2,5 δισ. ευρώ να είναι ο ΕΝΦΙΑ και 2 δισ. ευρώ να είναι τα υπερκέρδη από τις διατραπεζικές χρεώσεις σε όλη την Ευρώπη; Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί τις τράπεζες τις ανακεφαλαιοποιήσαμε 5 φορές».

Για τον καθαρισμό των φρεατίων στον Δήμο Αθηναίων
Πάντως, ερωτηθείς για τα έως τώρα πεπραγμένα του στον Δήμο Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας ανέφερε: «Διπλασιάσαμε σε σχέση με πέρσι, 14.000 τα φρεάτια που καθαρίσαμε. Δεν υπάρχει φρεάτιο στην Μαρασλή, και αυτό είναι το πρόβλημα, γι’ αυτό πλημμυρίζουμε. Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι της Περιφέρειας και τα χρήματα είναι του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Είναι 32 δισ. ευρώ και αφορούν τέτοια έργα. Καλό είναι να πάμε εκεί και να μην πάμε σε έργα που έχουν να κάνουν με mall, καζίνο και πράσινους ουρανοξύστες».

Για την ακρίβεια στην ενέργεια
Τέλος, για την ακρίβεια στην ενέργεια, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αναφορικά με την ενέργεια, έχουμε το ενεργειακό κόστος που έχουμε καρτέλ στην ενέργεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξει μια ρυθμιστική αγορά ενέργειας που να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορεί, εδώ και δυόμισι χρόνια, να έχουμε την πιο υψηλή τιμή στην ενέργεια. Πρέπει οι μεγάλες εταιρείες να κρατούν χαμηλά τις τιμές και όχι να σέρνουν τον χορό της ακρίβειας. Έχω προτείνει, εδώ και καιρό, το πλαφόν στην ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές δημιουργούν υπερκέρδη και εμείς είμαστε μπλεγμένοι στα τιμολόγια».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner