Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη – “Είμαι λυτρωμένος” η πρώτη του αντίδραση

0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέρασε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από την ΚΕ του κόμματος.
Ειδικότερα, συνολικά ψήφισαν 286 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων οι 210 πήγαν στην κάλπη και οι 64 ψήφισαν τηλεφωνικά, ενώ 9 ήταν οι αποχές. «Ναι» στην πρόταση μομφής ψήφισαν 163 μέλη, «Όχι» ψήφισαν 120, δύο παρόν και ένα άκυρο. Οι προαπαιτούμενες ψήφοι για να “περάσει” η πρόταση μομφής ήταν οι 148 θετικές.

Πολιτική Γραμματεία αύριο, ΚΕ σε δύο εβδομάδες
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την υπερψήφιση της μομφής στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνεδριάσει αύριο και μεθαύριο η Πολιτική Γραμματεία και σε 15 ημέρες εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει ημερομηνίες για το έκτακτο συνέδριο. Εκεί θα υπάρξει ανακήρυξη υποψηφιοτήτων και προγραμματικό πλαίσιο.

Μετά το αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος και εκκινούν οι διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού από την βάση του κόμματος.
Σε ότι αφορά την παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αποφασίστηκε να εκπροσωπηθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Παππά.

Η αντίδραση Κασσελάκη: Με έριξε η κομματική γραφειοκρατία – Έβαλαν κουκούλες στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής
«Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του.

«Είναι πρωτοφανές  στην πολιτική ιστορία του τόπου, η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος. Όσα πέρασα έναν χρόνο, τώρα τα ξέρετε όλα», επισήμανε.
«Φτάσαμε η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα να καταφεύγουν σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της Αριστεράς, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τους φορώντας τους κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε αποχωρώντας από την αίθουσα.

Ποιοι αναμένεται να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε και η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη υπερψηφίστηκε. Το κόμμα πηγαίνει σε εκλογές και ήδη τα πρώτα σενάρια για το ποιοι θα είναι οι διεκδικητές, έχουν αρχίσει. Ο Παύλος Πολάκης έχει εκφράσει τη διαθεσιμότητά του, όπως και ο Νίκος Φαραντούρης. Επίσης, «παράθυρο» να είναι υποψήφιος έχει αφήσει και ο Σωκράτης Φάμελλος. Αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, το τοπίο είναι «θολό» ακόμα αν θα είναι υποψήφιος και αναμένεται το επόμενο διάστημα τόσο η πρόθεσή του όσο και η όποια ανακοίνωση.

Δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση του Παύλου Πολάκη: «Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καλό όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν, χωρίς ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν τώρα στο τέλος. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μαζί, η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω, θα συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (ο Κασσελάκης) να είναι υποψήφιος, γιατί όχι

Η δήλωση του Νίκου Παππά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Ένα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Είμαστε βέβαιο ότι με απόλυτη ομαλότητα θα γίνουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Ανοίγω τη διαδικασία. Η ΚΕ αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες από τώρα. Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας, ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Στον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταιες εξελίξεις. Υποψήφιος; Δεν θα ανοίξει τώρα τέτοια κουβέντα. Θα εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ

Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου: «Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος πολύ σύντομα μέσα από ΚΕ και συνέδριο. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και σήμερα τα μέλη της ΚΕ αποφάσισαν να αλλάξει σελίδα, με ό,τι αποφασίσουμε συλλογικά να συνεισφέρουμε όλοι. Στο συνέδριο θα συζητησουμε και για οργανωτικά θέματα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει. Δεν είναι η ώρα για μια συζήτηση που αφορά πρόσωπα. Η απάντηση ήταν ότι σήμερα ναι υπάρχει επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει ούτε νομενκλατούρα ούτε κουκουλοφόροι. Δεν νομίζω ότι έχει κανέναν μεμπτό. Η ΚΕ και οι βουλευτές έχουν εκλεγεί απευθείας από τη βάση. Με την ίδια νομιμοποίηση που έχει και ο Στέφανος Κασσελακης. Η δημοκρατία έχει σταθερούς κανόνες για όλους και όλες

Η δήλωση της Νίνας Κασιμάτη: «Πέρα από τις διαδικασίες υπάρχει μια ουσία: Ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε διαπράξει το έγκλημα καθοσιώσεως να έχει εκλεγεί χωρίς να είναι «στη γραμμή του κόμματος». Σήμερα, όργανα τα οποία είναι απονομιμοποιημένα, καθώς δεν ανέλαβαν ποτέ καμία ευθύνη για τη διπλή, συντριπτική ήττα του 2023, αλλά παραμένουν ισχυρά, ανέλαβαν να «διορθώσουν» το δήθεν λάθος της κοινωνίας. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικός λαός θα απαντήσει.»

Η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου: «Εύχομαι το κόμμα να πάει ενωμένο στις διαδικασίες όπως προβλέπονται από το καταστατικό. Αναφορές του προέδρου σε κουκούλες και κουκουλοφόρους προβάλουν βαθύτατα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά είναι και επικίνδυνες για τη Δημοκρατία

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner