Στέφανος Παραστατίδης*: Έτσι γίνονται οι δουλειές

0

Η κυβέρνηση εξήγγειλε τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αφορά τους υδατικούς πόρους στη Θεσσαλία.

  • Ποιος θα διοικεί αυτή την ανώνυμη εταιρία;

Σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως για την επιλογή διοικήσεων φορέων που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι διοικήσεις αυτές θα επιλέγονται «με αξιοκρατικές διαδικασίες» και ειδικά για την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο ΟΔΥΘ, οι υποψήφιοι θα περνούν από συνέντευξη από τριμελή επιτροπή.

Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής ανακοινώθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου, κι ενώ έχουν ήδη κατατεθεί οι αιτήσεις των υποψηφίων διοικητών του ΟΔΥΘ (Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας άρχιζε την 18/7/2024 και έληξε την 31/7/2024).

Διαβάζουμε, λοιπόν στο ΦΕΚ 936(ΥΟΔΔ) ότι η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, δηλαδή ένα πολιτικά επιλεγμένο πρόσωπο, τον γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης (ακόμα ένα πολιτικά επιλεγμένο πρόσωπο) κι έναν καθηγητή πανεπιστημίου σχετικό με το αντικείμενο.

Μάλιστα, όλοι αυτοί έχουν αναπληρωτές και ο αναπληρωτής του πανεπιστημιακού είναι ένας καθηγητής του ΠΑΔΑ οποίος «τυγχάνει» να έχει το ίδιο επώνυμο και πατρώνυμο με τον πρόεδρο της επιτροπής, δηλαδή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου περιβάλλοντος. Λέτε να είναι αδέρφια;

Αυτή η σφιχτά ελεγχόμενη κομματικά τριμελής επιτροπή, παρουσιάζεται ως ανεξάρτητη και θα επιλέξει μέσω της συνέντευξης τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του Διοικητή, του αντιπροέδρου, του διευθύνοντος Συμβούλου και του αναπληρωτή του στον ΟΔΥΘ.

Ενημερωτικά, ο ΟΔΥΘ θα χειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο στο οποίο ανοίγουν πολλά παράθυρα για περαιτέρω πελατειακές διευθετήσεις – μπορεί, με απλά λόγια, να γίνει ένα κομματικό παραμάγαζο: Σύμφωνα με την περιγραφή καθηκόντων στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις διοίκησης, ο ΟΔΥΘ, μεταξύ άλλων, «χορηγεί άδειες χρήσης ύδατος», λειτουργεί ως «πάροχος υπηρεσιών ύδατος» και «συνάπτει συμβάσεις προς εξεύρεση οικονομικών πόρων, και αναθέτει σε τρίτους οποιοδήποτε έργο ή προμήθεια εξοπλισμού».

Καταλάβατε πώς γίνονται οι δουλειές στο όνομα της αξιοκρατίας;

* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι πρώην Γραμματέας Οργανωτικού. Βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner