Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Αυγούστου, που ενέκρινε την εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τις φετινές εγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου. Ο αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι φέτος έμειναν εκτός δομών 123 παιδιά, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη δημιουργίας βρεφονηπιακού σταθμού στο Χαλάνδρι.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Ρώμα
«Χωρίς να θέλω να μηδενίσω την προσπάθεια που έχει γίνει για την εύρυθμη λειτουργία των υπαρχόντων βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω αυτό για το οποίο επέμενα από την εποχή ακόμη των πρώτων προεκλογικών μου λόγων.
Την μη ύπαρξη, δηλαδή, αρκετών βρεφονηπιακών δομών στο Χαλάνδρι, άρα την ανάγκη δημιουργίας καινούργιων.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Φέτος έμειναν απ’ έξω (και παρ’ ότι συμπληρώθηκε και προβλεπόμενος αριθμός υπεράριθμων εγγραφών)123 παιδάκια, συγκεκριμένα 88 βρέφη και 35 νήπια.
Όλα παιδιά Χαλανδραίων κατοίκων.
Έμειναν εκτός βρέφη και νήπια που οι γονείς τους, είχαν εξασφαλίσει voucher μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.
Έμειναν εκτός παιδιά υπαλλήλων που εργάζονται στις βρεφονηπιακές δομές του Χαλανδρίου.
Πιστεύουμε, ως παράταξη, ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ακόμη αριθμός αιτήσεων (τουλάχιστον κατοίκων Χαλανδρίου )που δεν καλύπτεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου. Και μάλιστα εφ’ όσον τα τελευταία χρόνια ,λογικά, θα έπρεπε να γίνονται πολύ λιγότερες αιτήσεις.
Πρώτον γιατί υπάρχει υπογεννητικότητα και δεύτερον γιατί από το 2020 και μετά τα παιδάκια ηλικίας 4 ή 5 ετών δεν πηγαίνουν πια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά στα προνήπια των νηπιαγωγείων.
Το ότι με μειωμένες αιτήσεις ο Δήμος δεν μπορεί να βρει θέσεις για όλα τα βρέφη και νήπια σημαίνει ένα πράγμα :
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΧΘΕΣ !
Αν παρά ταύτα ισχύει αυτό που μου είπε η υπεύθυνη της διοίκησης του Δήμου, στη δημόσια συζήτηση που κάναμε, ότι παρά τους λόγους μείωσης αιτήσεων που επικαλέστηκα οι αιτήσεις αυξάνονται από το 2019 λόγω ποιοτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι σταθμοί του Δήμου μας ,τότε ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΘΕΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ!!!
Επισημαίνω ότι υπάρχουν δήμοι με ανάλογο πληθυσμό ή και μικρότερο από τον δικό μας δήμο που έχουν περισσότερες, αναλογικά, δομές .Ο Δήμος Αμαρουσίου, ας πούμε, έχει 7 βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ εμείς έχουμε μόνο 5.
Για να μην υπενθυμίσω ότι υπάρχουν σταθμοί σε άλλους δήμους που δέχονται και βρέφη ηλικίας κάτω των έντεκα μηνών.
Στο δικό μας δήμο το όριο είναι στους έντεκα μήνες, ενώ άλλοι δήμοι δέχονται βρέφη ηλικίας ακόμη και έξι μηνών, διευκολύνοντας έτσι μητέρες που είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από την προβλεπόμενη επιλόχεια άδεια.
Για άλλη μια φορά θα πω ότι φιλοδοξώ ο Δήμος Χαλανδρίου να είναι
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ!
ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ”»