Δημήτρης Μπράτης*: Φιλόλογοι και θεολόγοι στα Δημοτικά; – Ένα ξαναζεσταμένο κι επικίνδυνο, για την εκπαίδευση, φαγητό

0

Το ζήτημα της εισόδου Φιλολόγων και Θεολόγων, ίσως και Μαθηματικών-Φυσικών κλπ-ξανανοίγει με σημερινό άρθρο της, του δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Πρόκειται για μια παλιά ιστορία που είχε ανοίξει για πρώτη φορά το 2008 από τον τότε πρύτανη του ΕΚΠΑ και Φιλόλογο, Γιώργο Μπαμπινιώτη και στη συνέχεια το 2009 από την Ένωση Θεολόγων οι οποίοι ισχυρίζονταν και ισχυρίζονται ακόμη ότι οι δάσκαλοι δεν μπορούν να διδάξουν όπως πρέπει το μάθημα των Θρησκευτικών γι’ αυτό και χρειάζονται Θεολόγοι στα Δημοτικά. Τότε, το 2008, ήμουν Πρόεδρος της ΔΟΕ κι η Ομοσπονδία αντέδρασε άμεσα και τα σχέδια δεν πέρασαν.

Και τότε και τώρα ως “λαγό” για να ανοίξουν το θέμα χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ,οι οποίοι δεν βρίσκουν, δήθεν, δασκάλους για τα Ιδιωτικά. Τα όσα ,δε, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών στο άρθρο όχι μόνο δεν στέκουν επιστημονικά και παιδαγωγικά, αλλά περιέχουν αναρίθμητες ανακρίβειες. Αν, δε, δώσει κάποιος βάση στα όσα ισχυρίζεται οι δάσκαλοι δεν χρειάζονται καθόλου στο Δημοτικό Σχολείο, αφού για όλα τα διδακτικά αντικείμενα υπάρχουν οι ειδικότητες των καθηγητών. Είναι πραγματικά να βγαίνεις από τα ρούχα σου μ’ αυτά που γράφει, όπως επίσης και με τα όσα ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος ότι δήθεν η ΔΟΕ αντέδρασε στο παρελθόν για “συντεχνιακούς” κι όχι για παιδαγωγικούς κι επιστημονικούς λόγους, στην είσοδο Φιλολόγων στα Δημοτικά.

Ευτυχώς, ο καθηγητής Δημήτρης Χαραλάμπους, απαντά με επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο και αποδομεί ένα προς ένα τα,”επιχειρήματα” των σχολαρχών. Χαρακτηρίζει ,δε, ως επικίνδυνες για την ΠΕ αυτές τις μεθοδεύσεις.

Όμως η απάντηση του κ. Καθηγητή δεν αρκεί για να αποτραπούν τα σχέδια του ισχυρότατου λόμπυ των σχολαρχών.

Χρειάζεται η άμεση και δυναμική παρέμβαση της ΔΟΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και η εγρήγορση όλου του κλάδου.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος και η εκπαίδευση θα υποστούν μεγάλη ήττα. Το Δημοτικό Σχολείο δεν μπορεί να γίνει βαθμίδα πειραματισμού των σχολαρχών για να βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Πατήστε εδώ και δείτε το άρθρο του εκπαιδευτικού συντάκτη Απόστολου Λακασά, στην Καθημερινή,  στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μπράτης

* Ο Δημήτρης Μπράτης είναι Προεδρεύων της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, π. Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και αιρετός στο ΚΥΣΠΕ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner