Μεσολόγγι – Όλγα Δασκαλή: Χτίστε με πέτρα, αφήστε τα άχυρα. Οχυρωθείτε κ. Δήμαρχε και διοικήστε με διαφάνεια, σοβαρότητα και ουσία

0

«Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε θέματα ουσίας όπως το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, την ενίσχυση του πρασίνου σε όλο τον Δήμο, τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων, αναπτυξιακές μελέτες, την οδοποιία, το λιμάνι, την ανεργία και την ανέχεια, την μείωση του πληθυσμού του Δήμου, είμαστε ακόμα “στο σημείο μηδέν” με μια δημοτική αρχή που δεν προχωρά σε αυτοκριτική και συνεχίζει να αναλώνεται σε μικροπολιτική με την προηγούμενη δημοτική αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Μεσολογγίου «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών», με επικεφαλής την Όλγα Δασκαλή, σχετικά με τα όσα έχουν διαδραματιστεί μετά την ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου.
«Αναγνωρίστε όσο είναι νωρίς τις αστοχίες σας. Χτίστε με πέτρα και αφήστε τα άχυρα. Η κοινωνία το έχει αποδείξει. Έχει την ωριμότητα να αποδοκιμάσει αυτούς που βάλλουν κατά του Δήμου για προσωπική δόξα και καταχρώνται τη δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», τονίζει απευθυνόμενη στον νυν Δήμαρχο Μεσολογγίου, Σπύρο Διαμαντόπουλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του συνδυασμού της κ. Δασκαλή
«Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 19 Ιουλίου 2024 κληθήκαμε να ψηφίσουμε τη συμμόρφωση και τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2024.
Ο πρώην Δήμαρχος έλαμψε δια της απουσίας του. Αν και αυτός προσέφυγε κατά της ακύρωσης του προϋπολογισμού, δεν εμφανίστηκε. Ούτε ο ίδιος, ούτε τα μέλη της παράταξής του ήταν παρόντα στο ανώτατο όργανο του Δήμου ώστε να παρουσιάσουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Κοινοποίησε δε δελτία τύπου που φυσικά, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την παρουσία και την κατάθεση των απόψεών του στο δημοτικό συμβούλιο.
Εμείς, εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για την απουσία του και για το γεγονός ότι, ως πρώην Δήμαρχος, όφειλε να μην κρύβεται πίσω από έγγραφα, εξώδικα, μηνύσεις και άλλες διαδικασίες.
Από την άλλη πλευρά, περιμέναμε να ακούσουμε μια αυτοκριτική από τη σημερινή δημοτική αρχή για την ταλαιπωρία και τις περιπέτειες στις οποίες έχει περιέλθει ο Δήμος υπό την διοίκησή της. Αντί αυτού, ακούσαμε μόνο ρητορικές κατηγοριών κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή κρίθηκε και πλέον είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά με διαφάνεια και συνέπεια. Ζητήσαμε από την τωρινή δημοτική αρχή να διοικήσει -επιτέλους- με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και να σταματήσει να αναλώνεται.
Με στόχο να είμαστε χρήσιμοι για την συνέχεια του Δήμου μας εκθέσαμε την πραγματική διάσταση του θέματος ενώπιον των δημοτών και επισημάναμε τις αστοχίες της σημερινής δημοτικής αρχής:
α) Για ποιο λόγο δεν ζητήθηκαν με εισαγγελική παραγγελία όλο αυτό το διάστημα τα απαραίτητα έγγραφα και δεδομένα των τέως Νομικών Προσώπων που δεν παρέδωσε και μέχρι σήμερα δεν έχει παραδώσει ο κ. Λύρος.
β) Γιατί δεν κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον του απερχόμενου Δημάρχου από τον νυν Δήμαρχο, κ. Διαμαντόπουλο.
γ) Για ποιο λόγο δεν ξεκίνησε αμέσως το έργο της η εγκριθείσα από το δημοτικό συμβούλιο στις 15/02 επιτροπή απογραφής και καταγραφής των νομικών προσώπων, καθυστερώντας χαρακτηριστικά δύο ολόκληρους μήνες.
δ) Γιατί δεν αναφέρθηκαν αναλυτικά όλα τα προκύψαντα προβλήματα και οι παραλείψεις της απερχόμενης αρχής για την καλύτερη τεκμηρίωση-αιτιολογία του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, ώστε επακριβώς να αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο μας.
ε) Για ποιο λόγο εμπλέκουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες στη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου ενώ το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό.
Ο προϋπολογισμός είναι μια σύνθετη διοικητική πράξη. Τονίσαμε την σημασία της αιτιολογίας σε μια διοικητική πράξη και επιμείναμε ότι αυτή είναι η οχύρωση ενός διοικητικού οργάνου απέναντι σε όποια εξώδικα, πρόσφυγες κλπ.
Καταδικάσαμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου από τον πρώην Δήμαρχο. Ωστόσο, τονίσαμε στον νέο Δήμαρχο ότι οφείλει να προσφεύγει στη δικαιοσύνη κάθε φορά που χρειάζεται να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε ευθύνες από τον τωρινό κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιδήμαρχο Οικονομικών, διότι αυτοί είναι οι πολιτικά ιθύνοντες της σημερινής κατάστασης. Θέσαμε έτσι ανοιχτά θέμα συνέπειας στη διαχείριση των θεμάτων του Δήμου.
Επιπλέον, αναρωτηθήκαμε γιατί ο κ. Δήμαρχος δεν έτρεξε πρώτος στο Υπουργείο Εσωτερικών για γνωμοδότηση επί του θέματος της “ακύρωσης” του προϋπολογισμού από την επιτροπή 152 και αφήνει να τον προλαβαίνουν οι εξελίξεις.
Επίσης, θέσαμε ανοιχτά το θέμα της ανυπαρξίας διπλογραφικού συστήματος στα νομικά πρόσωπα του Δήμου από το 2011 μέχρι σήμερα (!!!), χρόνο δηλαδή που καλύπτει τις θητείες των Δημάρχων και Αντιδημάρχων που, όλοι συμμετέχουν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο: Κατσούλης, Καραπάνος, Λύρος, Διαμαντόπουλος.
Όλοι οι παραπάνω τόσα χρόνια μας διοίκησαν και δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ να βάλει σε σειρά τα οικονομικά των νομικών προσώπων του Δήμου. Γι αυτό ακούμε για χρέη 1.440.000 € της Κοινωφελούς στον ΕΦΚΑ, 800.000 € του Πνευματικού στη ΔΕΥΑΜ και πάει λέγοντας, δυστυχώς.
Και σήμερα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, πετούν την μπάλα ο ένας στον άλλο. Άλλοι επιθετικά και άλλοι με ασίστ. Γιατί άραγε;
Ξεκαθαρίσαμε ότι το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από τοξικό και για να μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει οφείλει ο Δήμαρχος να πάψει να καλλιεργεί τα δίπολα, να σταματήσει να ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα και στους διαιτητές και να διοικήσει.
Εμείς εισφέραμε την πρόταση μας με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μπαράζ προσφυγών που έχει ξεκινήσει ο πρώην Δήμαρχος.
Αγαπητοί συμπολίτες,
τελικά, ενώ θα έπρεπε να συζητάμε θέματα ουσίας όπως το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, την ενίσχυση του πρασίνου σε όλο τον Δήμο, τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων, αναπτυξιακές μελέτες, την οδοποιία, το λιμάνι, την ανεργία και την ανέχεια, την μείωση του πληθυσμού του Δήμου, είμαστε ακόμα “στο σημείο μηδέν” με μια δημοτική αρχή που δεν προχωρά σε αυτοκριτική και συνεχίζει να αναλώνεται σε μικροπολιτική με την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Κύριε Δήμαρχε,
Αναγνωρίστε όσο είναι νωρίς τις αστοχίες σας. Χτίστε με πέτρα και αφήστε τα άχυρα. Η κοινωνία το έχει αποδείξει. Έχει την ωριμότητα να αποδοκιμάσει αυτούς που βάλλουν κατά του Δήμου για προσωπική δόξα και καταχρώνται τη δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Η παράταξη μας, την προηγούμενη φορά ψήφισε καλή τη πίστει τον προϋπολογισμό εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τον προσανατολισμό του. Σήμερα, τον καταψηφίσαμε κρούοντας τον κώδωνα και επισημαίνοντας τις διοικητικές σας αστοχίες.

Εκ του συνδυασμού
Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών
Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή
»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner