Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτούν οι Ελληνικές Σπουδές στα ξένα πανεπιστήμια – Η περίπτωση του πανεπιστημίου του Βερολίνου

0

Είναι κοινός τόπος της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας μας η στήριξη των Ελληνικών Σπουδών στα ξένα πανεπιστήμια. Αποτελεί μια πάγια και διαχρονική εκπαιδευτική πολιτική.

Οι λόγοι είναι εξόχως σημαντικοί: εθνικοί, πολιτιστικοί, μορφωτικοί, ακαδημαϊκοί. Ως εκ τούτου είναι ανεξήγητη και σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μια στάση που πλεονάζει από σχετικό βερμπαλισμό και από ανέξοδες υποσχεσιολογίες, ενώ στην πράξη υποβαθμίζει αυτή την εθνική αναγκαιότητα.

Όχι απλά και μόνο δεν παίρνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Ελληνικών Σπουδών, αλλά αντίθετα δεν τηρεί τα στοιχειώδη. Οι περικοπές, που εφαρμόζει όλο και πιο συστηματικά στους θεσμούς της εκπαίδευσης, και το έλλειμμα μιας εθνικής στρατηγικής για τα Ελληνικά Γράμματα στο εξωτερικό δημιουργούν ένα αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο.

Απτό παράδειγμα είναι το πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο οποίο – σύμφωνα με καταγγελία της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας και Βεστφαλίας – τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει οι σχετικές αναγκαίες αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική της. Να στηρίξει τις Ελληνικές Σπουδές στα ξένα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα σε εκείνα της Γερμανίας. Να προχωρήσει σε κάλυψη των κενών με αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Να ανοίξει διάλογο για τη συνολικό επανασχεδιασμό αυτής της τόσο σημαντικής εθνικής υπόθεσης.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner