Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποκομιδή κλαδιών και προϊόντων καθαρισμού κήπων

0

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης , του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Ιωάννης Πασπαλιάρης, με ανακοίνωσή του ενημερώνει του πολίτες του Δήμου γι τη διαδικασία που απαιτείται για την αποκομιδή κλαδιών και προϊόντων καθαρισμού κήπων και γκαζόν και προειδοποιεί ότι «ανεξέλεγκτη απόρριψη κλαδεμάτων χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και συνεννόηση με την υπηρεσία εγκυμονεί κίνδυνο δημιουργίας εστίας πυρκαγιάς λόγω των επικρατουσών υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που καθιστά υπεύθυνο όποιον έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πασπαλιάρη

«Το Τμήμα Καθαριότητας της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, προσπαθεί καθημερινά, με τα μέσα τα οποία έχει στη διαθεσιμότητά της, να διατηρεί καθαρούς όλους τους οικισμούς του Δήμου. Η προσπάθεια αυτή όμως επιβαρύνεται σημαντικά από την ανεξέλεγκτη απόρριψη κλαδιών και προϊόντων καθαρισμού κήπων και γκαζόν, κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά και σε κάθε δρόμο.
Παρακαλούμε θερμά να βοηθήσετε κι εσείς τηρώντας τις παρακάτω
οδηγίες προκειμένου να διατηρούμε τους οικισμούς μας καθαρούς και να αποφεύγονται εικόνες οι οποίες αφενός δημιουργούν πολύ άσχημη εντύπωση και αφετέρου, και πιο σημαντικό, αποτελούν πιθανές εστίες μόλυνσης και πρόκλησης πυρκαγιάς.
Υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας μας:

  1. Τα απορρίμματα αυτά, ΔΕΝ εγκαταλείπονται οπουδήποτε αλλά παραλαμβάνονται από τον Δήμο ΚΑΤΟΠΙΝ τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Τμήμα Καθαριότητας (τηλέφωνο: 26310-24730)
  2. ΔΕΝ τοποθετούμε ογκώδη απορρίμματα στο πεζοδρόμιο εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση, γιατί έτσι εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται ότι καταλαμβάνεται δημοτικός χώρος και θα επιβάλλεται πρόστιμο έως 600,00€.

Ειδικά για προϊόντα κηπευτικών εργασιών:

  • Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κλπ. συσκευάζονται σε ανθεκτικούς σάκους, όπως και τα οικιακά απορρίμματα
  • Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαριά κλπ. συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα, για την εύκολη φόρτωση τους. Δεν τοποθετούνται από πριν στο πεζοδρόμιο παρά μόνο κατόπιν συνεννόησης
  • Υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπευθύνους με δικά τους μέσα. Απαγορεύεται η ανάμειξή τους με οικιακά απορρίμματα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις επιβάλλεται πρόστιμο στους παραβάτες έως 150,00€ αρχικά το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

Θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Δεν είναι εφικτό η υπηρεσία Καθαριότητας να γνωρίζει σε πόσα και σε ποια σημεία έχουν αφεθεί απορρίμματα τέτοιου είδους
  2. Δεν είναι δυνατόν να ενημερώνεται η υπηρεσία ΑΦΟΥ αυτά έχουν απορριφθεί και ταυτόχρονα να υπάρχει η απαίτηση η αποκομιδή τους να γίνει άμεσα κι επί τόπου
  3. Δε είναι δυνατόν να κλαδεύονται καρποφόρα δέντρα σε χωράφια (ελιές κτλ) και να υπάρχει η απαίτηση από το προσωπικό του Δήμου να έρθει εδώ και τώρα να πάρει όλο αυτόν τον τεράστιο όγκο. Όσο κι αν είναι απίστευτο, συμβαίνει και μάλιστα πολύ συχνά.

Επισημαίνουμε τέλος ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη κλαδεμάτων χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και συνεννόηση με την υπηρεσία εγκυμονεί κίνδυνο δημιουργίας εστίας πυρκαγιάς λόγω των επικρατουσών υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που καθιστά υπεύθυνο όποιον έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια.

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, 
Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης
Ιωάννης Πασπαλιάρης»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner