ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ιστορικό deal για την Τέρνα Ενεργειακή με τον ηγέτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ

0

Ένα από τα μεγαλύτερα deal που έχουν γίνει ποτέ στον ενεργειακό τομέα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μέσω του Χρηματιστηρίου, ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί και αφορά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή που ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην εταιρία Masdar που αποτελεί τον ηγέτη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μία συμφωνία που ανέρχεται στα 3,2 δις με την απόκτηση του 67% των υφιστάμενων μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα κάνει δημόσια πρόταση για το 100% της Τέρνα Ενεργειακή.
Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της Τέρνα Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Η Τέρνα Ενεργειακή αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar σε όλη την Ευρώπη, η οποία στοχεύει σε παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100GW έως το 2030, υποστηρίζοντας την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Ποιος είναι ο πολυεθνικός κολοσσός Masdar
Η Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως. Ως παγκόσμιος πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια, η Masdar προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών ηλιακής, αιολικής, και γεωθερμικής ενέργειας, αποθήκευσης με μπαταρίες και πράσινου υδρογόνου για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ενέργεια και την επίτευξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών μας για μηδενικές εκπομπές.

Ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει και επενδύσει σε έργα σε περισσότερες από 40 χώρες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 20GW, παρέχοντας προσιτή πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο και βοηθώντας στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Η Masdar ανήκει από κοινού στις TAQA, ADNOC και Mubadala και στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας 100 GW έως το 2030, ενώ παράλληλα στοχεύει να γίνει κορυφαίος παραγωγός πράσινου υδρογόνου έως το ίδιο έτος.

Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την εταιρεία και τη χώρα η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
«Επιλέξαμε να συμφωνήσουμε με μια εταιρεία που θα παραμείνει στην Ελλάδα, θα αναπτυχθεί στην περιοχή και θα υποστηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σε αντίθεση με ένα fund που θα προχωρούσε σε αποεπένδυση. Η συναλλαγή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρία και τη χώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης, τοποθετούμενος σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων για την συμφωνία πώλησης της εταιρείας στην Masdar με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανακοινώθηκε το πρωί.
Ο Γ. Περιστέρης τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων και ότι η συναλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει πραγματοποιηθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και την μεγαλύτερη έως σήμερα εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η Masdar.
Ο επικεφαλής της εταιρείας έκανε αναφορά στην διαδρομή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την περίοδο που οι ανανεώσιμες πηγές αντιμετωπίζονταν με καχυποψία. «Σήμερα οι ΑΠΕ είναι η καλύτερη και φθηνότερη πηγή ενέργειας. Φτιάξαμε έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό οργανισμό, παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βοηθούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες», επεσήμανε ο Γ. Περιστέρης.

Υπενθυμίζουμε ότι στα εμβληματικά έργα της εταιρείας περιλαμβάνονται το αιολικό πάρκο Καφηρέας που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, καθώς και το υπό ανάπτυξη υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1,227 GW ενώ σε λειτουργία και κατασκευή βρίσκονται συνολικά 2,5 GW.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner